ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Αγριες περικοπές και χυδαία εμπορευματοποίηση

Εκχωρείται σε επιχειρηματίες και εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης «κοινοπρακτική συνεργασία» των ασφαλιστικών ταμείων

Σύστημα περικοπών που θα αυξήσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ
Σύστημα περικοπών που θα αυξήσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ
Αγριες περικοπές των παροχών Υγείας σε όλα τα επίπεδα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και εκχώρηση των δραστηριοτήτων στον επιχειρηματικό τομέα περιλαμβάνει το κατ' ευφημισμόν «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (ΣΟΔΠΦΥ) που προωθεί η διοίκηση του Ιδρύματος. Ετσι, χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για το σχεδιασμό του ΣΟΔΠΦΥ. Μάλιστα, το Πρόγραμμα, ύψους 13.470.484 ευρώ (4,6 δισ. δραχμές), θα έχει διάρκεια μόλις δύο χρόνων με δικαίωμα ανανέωσης μέχρι δύο φορές στα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή, το «σύστημα» έχει ημερομηνία λήξης σε περίπτωση που «δεν τα βρουν» η διοίκηση του Ιδρύματος και ο επιχειρηματίας που ανέλαβε το «σύστημα».

Εκτός απ' τις περικοπές για τους ασφαλισμένους, προβλέπει παραπέρα εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους τόσο στις υγειονομικές όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες, καθώς δεν προβλέπει καμιά αύξηση του προσωπικού, ούτε και αύξηση των χώρων.

Πρόκειται για μια επιλογή που κινείται στα γενικότερα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών του κράτους και της χυδαίας εμπορευματοποίησης με τις λεγόμενες αγοραπωλησίες υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και την προετοιμασία για τη διαβόητη «κοινοπρακτική συνεργασία» μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, όπως παραδέχτηκε και ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ. Δηλαδή, το ΙΚΑ (όπως και οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί), που έχει δικές του υπηρεσίες, θα αναγορευτεί σε «πωλητή υπηρεσιών Υγείας» προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Ηδη η κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να εξομαλύνει το καθεστώς των νοσηλίων», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 12.4.2003), που σημαίνει ότι προετοιμάζει τις «καινούριες τιμές» ανάμεσα στα συμβαλλόμενα Ταμεία.

Μάλιστα, υπάρχει και ένα μπαράζ των κυβερνητικών επιδιώξεων. Ετσι την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ του ΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, στην ομιλία του σε εκδήλωση της «Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς» έλεγε: «Προσδοκούμε και φυσικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συντονίσει το σχήμα της κοινοπρακτικής συνεργασίας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, προκειμένου οι τέσσερις αυτοί γιγάντιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί να προχωρήσουν συντονισμένα σε όλες τις διαδικασίες που θα οικοδομήσουν μια νέα πραγματικότητα στη ζήτηση και την προσφορά των υπηρεσιών Υγείας, με τρόπους και διαδικασίες που θα αναβαθμίζουν το επίπεδο ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων που εκπροσωπούν».

«Θυροφύλακας» αντί για οικογενειακός γιατρός

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή του ιατρικού φακέλου, την ανάπτυξη και εγκατάσταση του λογισμικού και νέου εξοπλισμού και εκπαίδευση του προσωπικού. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις 34 μονάδες Υγείας του ΙΚΑ στην Αττική, οι οποίες, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 15.000-7.000 περιστατικά το μήνα. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη χώρα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

Παρότι δεν προχώρησε ο συνολικός σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η διοίκηση του Ιδρύματος υιοθέτησε τον Προσωπικό Γιατρό του σχεδίου του πρώην υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος θα «λειτουργεί ως "θυροφύλακας" του συστήματος Υγείας εν γένει». Οι «θυροφύλακες», λοιπόν, θα είναι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί και η παρουσία τους στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ θα είναι προαιρετική, ενώ θα δοθούν «κίνητρα για την εξ ολοκλήρου εγκατάστασή τους σε ιδιωτικούς χώρους».

Κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει λίστα από 2.500 ασφαλισμένους - εκ των οποίων οι 500 μπορεί να είναι ηλικιωμένοι - και αυτός θα κατευθύνει τον ασθενή είτε προς τις άλλες ειδικότητες στο ΙΚΑ είτε προς τα νοσοκομεία. Υπολογίζουν ότι με το «θυροφύλακα» θα μειωθούν κατά 12-20% οι υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Λογική «κόστους-ωφέλειας»

Το σύστημα, κινούμενο στη λογική «κόστους-ωφέλειας», εντάσσει ακόμα τη δυνατότητα που δίνουν τα σύγχρονα μέσα στη λογική των περικοπών και όχι στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των εργαζομένων στο Ιδρυμα.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στην εισήγηση.

  • Τώρα κάθε επίσκεψη είναι -θεωρητικά - 20 λεπτά, αν και, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του ΙΚΑ, με το «σύστημα του 184» μειώθηκε μέχρι και πέντε λεπτά. Εντούτοις όμως η διοίκηση του ΙΚΑ σχεδιάζει και περαιτέρω μείωση κατά 10-12% (2-3 λεπτά ανά επίσκεψη) ώστε να έχει συνολική μείωση 3.360 ατόμων ανά υγειονομική μονάδα σε ετήσια βάση. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των δαπανών κατά 2.500.000 ευρώ
  • Θα μειωθούν κατά 9% τα περιστατικά για διαγνωστικούς λόγους και κατά 75% η απευθείας πρόσβαση στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας
  • Απ' τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών υπολογίζεται ότι θα προκύψει μείωση της τάξης 7-10%
  • Το ποσοστό συγκράτησης των δαπανών του ΙΚΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι της τάξης του 10-12%. Η λεγόμενη συγκράτηση των δαπανών θα κυμανθεί ετησίως μεταξύ 26.000.000 και 31.000.000 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με το σχέδιο, υπερκαλύπτει, από το πρώτο κιόλας έτος, 2-2,4 φορές το κόστος εγκατάστασης και θέσης σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Εντονες αρρυθμίες στις υπηρεσίες υγείας στην Εύβοια

Στο Νομό Εύβοιας των 218.000 κατοίκων, για την περίθαλψή τους υπάρχουν το νοσοκομείο της Χαλκίδας, τα νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας Καρύστου και Κύμης και τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας, Μαντουδίου, Ψαχνών και Αλιβερίου.

Οι παροχές είναι υποτυπώδεις, με εξαίρεση, ίσως, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας, δυναμικότητας 200 κρεβατιών. Παρά το ότι λειτουργεί σε ακατάλληλο χώρο (βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, χωρίς δυνατότητες επέκτασης) και με τεράστιες ελλείψεις, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σ' αυτό. Το νοσοκομείο της Χαλκίδας, δέχεται μεγάλο όγκο ασθενών από την υπόλοιπη Εύβοια, αλλά και από την περιοχή της Θήβας.

Η ανάγκη κατασκευής νοσοκομείων στην Εύβοια είναι μεγάλη, δεδομένης και της μεγάλης διαμήκους διαμόρφωσης του νομού, αφού από τα δύο ακραία σημεία του (Βορρά και Νότου), η απόσταση προς το κέντρο (Χαλκίδα) είναι κοντά στα 150 χιλιόμετρα φιδοειδούς δρόμου. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ενώ το νέο νοσοκομείο για τη Χαλκίδα έχει εξαγγελθεί απλώς από το... 1985!

Εκτός όμως από τέτοιες υποσχέσεις που συνήθως ακούγονται σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Πολύ χαρακτηριστικά το διατύπωσε η Τριμελής Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας απαντώντας στο μάνατζερ του νοσοκομείου που επιχείρησε να παρουσιάσει ειδυλλιακή εικόνα για το νοσοκομείο.

Μόλις καταβλήθηκαν οι εφημερίες του Δεκέμβρη του 2002. Το κονδύλι έχει περικοπεί κατά 400.000 ευρώ, (από 3,8 εκατ. ευρώ που είχαν ζητηθεί, εγκρίθηκαν 2,8 εκατ. ευρώ). Τα άλλα νοσοκομεία - που, επίσης, εφημερεύουν καθημερινά - χρειάζονται ιατρικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα. Από 17 προσλήψεις γιατρών που χρειάζονται, έγιναν μόνον τρεις.

Οσον αφορά την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, δεν καλύπτονται ούτε οι οργανικές θέσεις. Ετσι τα νέα τμήματα του νοσοκομείου, όπως παιδιατρικό, λειτουργούν με τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε αναμονή βρίσκεται το νέο μηχάνημα του υπερήχου - το παλιό χάλασε - ενώ δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και οι ασθενείς στέλνονται σε ιδιώτες. Για τα μόνιτορς της καρδιολογικής κλινικής, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά - έκλεισε η προμηθεύτρια εταιρία - και χρειάζεται αλλαγή του συστήματος.

Εκκρεμεί απ' το 1989, η ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΚΑΒ, ενώ το υπουργείο Υγείας απέκλεισε τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με το επιχείρημα ότι «έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Λαμίας μονάδα 5 κλινών».

Τέλος, η Τριμελής Επιστημονική Επιτροπή των γιατρών του Νοσοκομείου Χαλκίδας, στέκεται με επιφύλαξη στην εξαγγελθείσα κατασκευή νέου νοσοκομείου, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα οι διαρρυθμίσεις του υπάρχοντος κτιρίου και η νέα μελέτη (προϋπολογισμού 250 εκατ. δρχ.) κατάργησης του χώρου του πάρκινγκ και δημιουργίας υποδομής για την κάλυψη αναγκών, έχουν υπερβεί τα 500 - 600 εκατ. δραχμών.

Θ. ΚΑΚΚΑΒΑΣ
Αποκλειστικά στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας

Ο Θ. Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ένας απ' τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ, ήταν ο μοναδικός που καταψήφισε την απόφαση.

Στην τοποθέτησή του ο Θ. Κακκαβάς επισήμανε ότι το ΙΚΑ προχωρά σε αυτή την επιλογή πριν η ίδια η κυβέρνηση παρουσιάσει τα συνολικά σχέδιά της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Επικαλούμενος και δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Εκτ. Νασιώκα για το γαλλικό πρότυπο στο τέλος της δεκαετίας του '90, ο Θ. Κακκαβάς υπογράμμισε ότι το σχέδιο του ΙΚΑ εντάσσεται στην ανάπτυξη των κλειστών προϋπολογισμών «κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια, που καλούνται να εφαρμόσουν οι ασφαλιστικές αρχές».

Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος δεν αμφισβήτησε τις επισημάνσεις του Θ. Κακκαβά, ενώ αναγνώρισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πενήντα νέες μονάδες ΠΦΥ, εκ των οποίων τις έξι θα τις φτιάξει το κράτος και τις υπόλοιπες το ΙΚΑ. «Διαφωνούμε με την ανάπτυξη ΠΦΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ο Θ. Κακκαβάς. Η ΠΦΥ με Κέντρα Υγείας, οικογενειακούς γιατρούς με ιατρικό φάκελο, παρακολούθηση επιδημιολογικών δεδομένων, πρόληψη κλπ., πρέπει να είναι ενταγμένη στο αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας να παρέχεται όχι μόνο στους ασφαλισμένους οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, αλλά σε όλο τον πληθυσμό ισότιμα. Να μην εξαρτάται δηλαδή από ασφαλιστικές εισφορές και από την εργασία ή όχι των ανθρώπων. Γι' αυτό ζητάμε την άμεση κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσηλίων των νοσοκομείων, γιατί δε θα πρέπει - δε θα υπάρχει ανάγκη πια - "ν' αγοράζονται" υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως γίνεται σήμερα».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Επικίνδυνη η κυβερνητική πολιτική

Εικοσιτετράωρη απεργία για τη Δευτέρα 21 Απρίλη προκήρυξε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα 21 Απρίλη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά αντιδρώντας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωσή τους (ΕΙΝΑΠ), στο λαϊκισμό και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη δημόσια υγεία.

«Τώρα, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, παίρνονται μέτρα που είναι επικίνδυνα και για τους λειτουργούς της Υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και για τους αρρώστους που θα απευθύνονται στα αόρατα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως βαφτίζουν τώρα με υπουργική απόφαση τους ανεπαρκείς και αναξιοπρεπείς χώρους εφημερίας των νοσοκομείων».

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρεται και στον τραγέλαφο, όπως τον χαρακτηρίζει, των προγραμμάτων εφημερίας των νοσοκομείων και διεκδικεί ασφαλή προγράμματα σε όλα τα νοσοκομεία. Επίσης διεκδικεί την άμεση λειτουργία του Αττικού στα πλαίσια του ΕΣΥ, αξιοπρεπές μισθολόγιο, ανθρώπινο ωράριο και συντάξιμο το χρόνο των εφημεριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ