ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στην Κέρκυρα

Περιοδεία σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Προσκλητήριο να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις 12 και 13 Μάη στην Κέρκυρα, όπου θα γίνει η Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας, κάλεσε χτες τους αγρότες της Πρέβεζας ο Γ. Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία του στον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας.

Εν όψει της κινητοποίησης στην Κέρκυρα, η ΠΑΣΥ έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών σε όλη τη χώρα. Κοινή διαπίστωση, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έγινε στο χώρο του Συνεταιρισμού, αποτελεί το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό και οι τιμές, στις οποίες οι παραγωγοί πουλάνε τα προϊόντα τους χαμηλές σε σχέση και με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές με τις οποίες πουλιούνται στον καταναλωτή. Πρόβλημα σοβαρό, επίσης, για τους Πρεβεζιάνους παραγωγούς αποτελούν οι λαθραίες εισαγωγές τομάτας ή άλλων κηπευτικών από την Τουρκία, την Ιταλία ή την Αίγυπτο, οι οποίες όπως τόνισαν γίνονται όταν ανεβαίνουν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων. Πρόσθετα προβλήματα, παράλληλα, δημιουργεί η παντελής έλλειψη υποδομών σε συγκοινωνίες, όπως π.χ. σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό με σύγχρονες εγκαταστάσεις που να επιτρέπουν την ασφαλή και υγιεινή μεταφορά των προϊόντων. Εξαιτίας και αυτού του παράγοντα, όπως τόνισαν οι παραγωγοί, μεγάλες ποσότητες που θα μπορούσαν να απορροφηθούν από άλλες αγορές μένουν αδιάθετες.

Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε πως η πατρίδα μας έχει όλες εκείνες τις εδαφολογικές και κλιματολογικές προϋποθέσεις, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, καλλιεργητές και επιστήμονες, που θα μπορούσε, για να διαθέτει μία πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, μέρος της οποίας να εξάγει. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ στοχεύει στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 4% με 6%, ενώ τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής της βιώνουν ήδη οι μικρομεσαίοι αγρότες, με τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματός τους και το βίαιο ξεκλήρισμά τους.

Στα Γιάννενα

Προχτές ο Γ.Πατάκης, είχε επισκεφτεί τα Γιάννενα, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων για τα αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα στα πλαίσια της ενημερωτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΠΑΣΥ και ενόψει και της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα γίνει στις 12 Μάη στην Κέρκυρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της κτηνοτροφίας, για την οποία τόνισε ότι κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες, οι γεωργοκτηνοτρόφοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία και της Eurostat, μειώνονται κάθε χρόνο, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, με βάση τις «απολαβές» των επιδοτήσεων και την πολιτική συστηματικής υποβάθμισης του κλάδου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υποδείξεις Σημίτη για κόστος και καθυστερήσεις

Τα συμπεράσματα του ελέγχου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής. Οπως ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων στην ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων. Ακόμα, επέστησε την προσοχή των αρμόδιων υπουργών στην απαρέγκλιτη τήρηση των προαποφασισθέντων προϋπολογισμών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού δεν έχει βέβαια καμία απολύτως σημασία, δεδομένου ότι ήδη ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και αγγίζει τα 3,5 τρισ. δρχ., ενώ από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κακοδιαχείριση και τις υπέρογκες σπατάλες στην «Αθήνα 2004», αποδεικνύουν ότι το τελικό ποσό του Ολυμπιακού λογαριασμού δεν μπορεί καν να προβλεφτεί ούτε κατά προσέγγιση.

Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη πως κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία των Αγώνων δεν αντιμετώπισε δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκειά της, δυσκολίες οι οποίες, ενδεχομένως, να εμφανιστούν εκ νέου μέχρι την παράδοση των έργων. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θεωρούμενα και από τη ΔΟΕ προβληματικά έργα, δηλαδή στο ΟΑΚΑ και τον περιβάλλοντα χώρο, τη στέγη Καλατράβα, τα έργα στο Ελληνικό, το Στάδιο Καραϊσκάκη, τα μεταφορικά έργα και ιδιαίτερα το τραμ.

Στο μεταξύ, σταματούν τα έργα για το Δημοσιογραφικό Χωριό στο Μαρούσι, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) με ομόφωνη απόφαση έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του νόμου για τα Ολυμπιακά έργα και καθόριζε τους πολεοδομικούς όρους δόμησης του «Δημοσιογραφικού Χωριού».

Ειδικότερα, η δικαστική απόφαση έκρινε ότι με την κατασκευή του «Δημοσιογραφικού Χωριού» παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, επιβαρύνεται το περιβάλλον της περιοχής, καθώς διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης από ένα. Επίσης, παραβιάζεται ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, αφού στην περιοχή που θα γίνει το «Δημοσιογραφικό Χωριό» επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών, ενώ τώρα επιτράπηκε η κατασκευή πολυκαταστημάτων κλπ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ημερίδα για το παρεμπόριο

Το θέμα του παρεμπορίου, από τις αιτίες που το δημιουργούν και το θρέφουν, μέχρι προτάσεις για την αντιμετώπισή του, απασχόλησε ημερίδα που πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ).

Ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Χαρίσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρεμπόριο δεν είναι μόνο η παράνομη διακίνηση προϊόντων - τις περισσότερες φορές δεύτερης ποιότητας - αλλά ακόμα και οι πρακτικές πώλησης ή και «δωρεάς» με κουπόνια άγνωστης ποιότητας, προέλευσης και ταυτότητας προϊόντων που διανέμουν μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Πρόκειται, είπε ο ίδιος, για «ένα παιχνίδι που δε θα μπορούσε να παιχτεί στην έκταση αυτή στην προ παγκοσμιοποίησης εποχή».

Τονίστηκε, επίσης, στην ημερίδα ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διάθεση αδειών πλανόδιου εμπορίου, η αναγκαιότητα απαγκίστρωσης των σκοπιμοτήτων για τις οποίες χορηγούνται τέτοιες άδειες και ο συσχετισμός τους με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι το θέμα του πλανόδιου εμπορίου και του παρεμπορίου είναι συνυφασμένο με τους νόμους της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της «ελεύθερης αγοράς» που ευνοεί τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την «ελεύθερη» διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, προσώπων και υπηρεσιών, την ένταση της εκμετάλλευσης. Και στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται οι γενεσιουργοί αιτίες του παρεμπορίου, μέτρα έντασης της αστυνόμευσης, προσπάθειες ταύτισης των εκμεταλλευόμενων οικονομικών μεταναστών που ασκούν για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων πλανόδιο εμπόριο ή ανάπτυξης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε επαγγελματίες, διαιωνίζουν μια κατάσταση και αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα.

«ΑΓΝΟ»
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα

Σε διαδικασία οριστικού ξεπουλήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο βρίσκεται η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ». Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΑΤΕ (που κατέχει το σύνολο των μετοχών της «ΑΓΝΟ») οι εταιρίες που υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά είναι οι «ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών», «ΚΟΛΙΟΣ», «ΜΕΒΓΑΛ» και «ΤΥΡΑΣ», δηλαδή οι 4 από τους 6 μνηστήρες που που είχαν εκδηλώσει αρχικά το σχετικό ενδιαφέρον. Οι εταιρίες που αποχώρησαν είναι η «ΦΑΡΜΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΙΜΩΝΗ ΑΕ» και η ρωσική «WIMM - BICC - DANN FOOTS OJSC». Το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ είναι ένα μέρος των γενικότερων κυβερνητικών σχεδιασμών για την «απεμπλοκή» της ΑΤΕ από κάθε μη τραπεζική δραστηριότητα και βέβαια περιλαμβάνει το ξεπούλημα όλων των παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ