ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Κι άλλος νεκρός στο εργοτάξιο των πολυεθνικών του 2004

Μέσα σε 16 μήνες 35 νεκροί οικοδόμοι!

Τον 35ο νεκρό από το 2002 μέχρι σήμερα θρηνούν από χτες οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στην Αθήνα, αλλά και τον 8ο στα πολυδιαφημισμένα Ολυμπιακά έργα. Ηταν η σειρά του 46χρονου Μιχάλη Ευαγγέλου να πληρώσει με τη ζωή του την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στο κυνήγι των εργοδοτών για αύξηση των κερδών τους. Προστέθηκε κι αυτός στη μαύρη λίστα των νεκρών εργατών που από τις αρχές του χρόνου έχουν φτάσει τους 18 σύμφωνα με στοιχεία του «Ρ».

Ο 46χρονος οικοδόμος εργαζόταν στον υπεργολάβο CM ΑΤΕΒΚ στο Αλσος Βεΐκου στο Ολυμπιακό έργο του κλειστού γυμναστηρίου επιτραπέζιας αντισφαίρισης και ρυθμικής γυμναστικής, με ανάδοχο την κοινοπραξία ΕΜΠΕΔΟΣ. Προχτές, περίπου στη μία το μεσημέρι, μαζί με ένα Ρουμάνο συνάδελφό του, πάνω σε καλάθι τηλεσκοπικού γερανού συναρμολογούσαν μεταλλο-ικριώματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες το καλάθι κάπου γατζώθηκε και τινάχτηκε απότομα πετώντας τον οικοδόμο από ύψος 16 μέτρων στο έδαφος. Είναι ενδεικτικό ότι στον εργαζόμενο δεν είχε δοθεί καν ζώνη προστασίας, ενώ ταυτόχρονα με την εργασία του στη συναρμολόγηση είχε υποχρεωθεί να χειρίζεται και το γερανό.

Η καταγγελία του νέου θανάτου από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας είναι καταπέλτης: «Αυτοί συνεχίζουν να μας φλομώνουν με παχιά λόγια», τονίζει και συνεχίζει: «Αφού εκφράσουν τη λύπη τους, θα συνεχίσουν το χαβά τους για οράματα, μεγάλες ιδέες και εθνικούς στόχους. Αυτή είναι η σύγχρονη ορολογία για να εκφράσει κανείς το μονοπωλιακό κέρδος, την ασυδοσία του κεφαλαίου, την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματά μας».

Από πού να ξεκινήσει κανείς, συνεχίζει, από τους τόπους δουλιάς, όπου για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος στις ειδικές δυνάμεις! Οπου οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας καταστρέφουν και τον πιο υγιή οργανισμό. Οπου σε πολλές των περιπτώσεων απουσιάζουν αποδυτήρια, χώρος φαγητού, νερό για πλύσιμο. Οπου σε πολλές των περιπτώσεων ούτε γουρούνια δεν μπορούν να ζήσουν.

Από τα εργοτάξια - στρατόπεδα όπου διαφεντεύουν εργοδηγοί - σεκιουριτάδες που συναγωνίζονται τους λοχίες του αμερικανικού στρατού. Με εργολάβους αετονύχηδες, που εκτός από μεροκάματα - ξεφτίλα που πληρώνουν, ξεζουμίζουν τους εργάτες με μαύρη υπερωριακή απασχόληση, καταληστεύοντας την ασφάλισή τους, τους στέλνουν και στο τέλος - τέλος στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Από την ανυπαρξία ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου (το τελευταίο νομοσχέδιο ξεχαρβαλώνει τους όποιους υποτυπωδώς υπάρχουν). Την ανευθυνότητα του κράτους να αναλάβει την ουσιαστική προστασία των εργατών στους τόπους δουλιάς. Προς δόξαν των κερδών του κεφαλαίου.

«Ολα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για όλους όσοι από τον 7ο ουρανό της γυφτογκλαμουριάς τους, καθορίζουν τις τύχες μας» επισημαίνει το Συνδικάτο και συμπληρώνει: Θα ψελλίσουν πάλι κάτι για «απρόσεχτους και ανεύθυνους» εργάτες και θα συνεχίσουν ξανά το παραμύθι για «ανταγωνιστικότητες», για «ισχυρή Ελλάδα», «για ισχυρή Ευρώπη».

Αφού θα βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα του λαού του Ιράκ, στο αίμα των εργατών, θα μας παραμυθιάσουν πάλι με τις ολυμπιακές εκεχειρίες και άλλα φούμαρα. Από κοντά και τα παραμάγαζά τους, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, σαν αβανταδόροι, να μας καλούν ότι η υποταγή είναι το συμφέρον μας.

«Ας το καταλάβουμε όλοι μας καλά, καταλήγει το Συνδικάτο, δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής. 'Η θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τις καταχτήσεις μας, τα δικαιώματά μας ή θα συμβιβαστούμε και θα συντριβούμε κάτω από τη σιδερένια φτέρνα του κεφαλαίου».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εμπιστεύτηκαν ξανά το σωματείο στις ταξικές δυνάμεις

Την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμπιστεύτηκαν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι του κλάδου στις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ) που κατέλαβε τις 11 από τις 15 έδρες στο ΔΣ. H ΔΑΣΕ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τα μέλη της και τους εργαζόμενους που τη στήριξαν και τη στηρίζουν και καταγγέλλει τους μηχανισμούς που στήθηκαν για να μετατρέψουν το σωματείο σε φερέφωνο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών η ΠΑΣΚΕ προχώρησε, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες καταστημάτων, σε εκβιασμούς εργαζομένων τους οποίους έγραψαν στο σωματείο χωρίς να γνωρίζουν οι ίδιοι τίποτα.

Μόλις οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου της γυρνούσαν την πλάτη, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣΕ, «χρησιμοποίησαν τον άλλο μηχανισμό των καπιταλιστών, τη Δικαιοσύνη. Ετσι σε αγαστή συνεργασία με τους δικαστικούς, απαγόρευσαν να συνεχιστούν οι εκλογές, παρά την ομόφωνη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο δικαστής Γκανιάτσος έπαιξε το ρόλο που του είχε αναθέσει η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε 3 έδρες στο ΔΣ και 1 η «Αριστερή Πρωτοβουλία». Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η ΔΑΣΕ εξέλεξε 6 αντιπροσώπους (από 5 την προηγούμενη φορά), ενώ 1 εξέλεξε η ΠΑΣΚΕ. Τέλος, 4 αντιπροσώπους εξέλεξε η ΔΑΣΕ για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και 1 η ΠΑΣΚΕ.

Οπως τονίζει η ΔΑΣΕ, «η μάχη αυτή δόθηκε από τις ταξικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποφασιστικά ενάντια στη γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής, την οποία υπηρετεί πιστά η ΠΑΣΚΕ, αλλά και κόντρα στη γραμμή της αυθόρμητης δράσης και της αποχής που προωθούν οι δορυφόροι της ΠΑΣΚΕ - Αγωνιστική Πρωτοβουλία κλπ.».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Σχολής

Με νέες κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι σπουδαστές, οι καθηγητές και οι γονείς των σπουδαστών στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι, στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της Σχολής.

Οπως επισήμανε χτες η Συντονιστική Επιτροπή σπουδαστών, γονιών και καθηγητών, σε συνέντευξη Τύπου, πριν δυο βδομάδες είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Γ. Νικολάου, ο οποίος με απροκάλυπτο τρόπο τους επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στην υπηρεσία του κεφαλαίου ακόμα και την εκπαίδευση και κατάρτιση των ΑμΕΑ. Ο Γ. Νικολάου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την εκχώρηση των δραστηριοτήτων του ΟΑΕΔ στους ιδιώτες είναι μονόδρομος και θα συνεχιστεί και ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αντιταχθεί σε αυτή την απόφαση!

«Απαιτούμε να διατηρήσει η σχολή τον δημόσιο χαρακτήρα της, αλλά και να δημιουργηθούν και άλλες σχολές. Μπορούμε να παράγουμε και να προσφέρουμε. Η ΕΕ δε μιλάει καθόλου για σταθερή απασχόληση για μας παρά μόνο για απασχολησιμότητα και δημιουργική απασχόληση. Εμείς θέλουμε αναγνώριση των πτυχίων μας και δουλιά με πλήρη δικαιώματα», τόνισε ο σπουδαστής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Σχολής, Νίκος Ανδρακάκος.

Απ' την πλευρά των καθηγητών ο Νίκος Σβανάς δήλωσε: «Είμαστε ενωμένοι με τους μαθητές μας. Χωρίς καθηγητές και μαθητές δε γίνεται σχολή. Θα προστατέψουμε μαζί το δημόσιο χαρακτήρα της Σχολής μας». «Είναι υποχρέωση του κράτους η επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμΕΑ καθώς και η επαγγελματική τους αποκατάσταση», σημείωσε η Ρούλα Πατίλη, μητέρα σπουδαστή.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασε ο Μάριος Καμακάρης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής (Δράση: Θεσσαλονίκη 2003, Επιτροπή Ειρήνης, ΟΓΕ,).

Σπουδαστές, γονείς και καθηγητές θα βρίσκονται σήμερα μαζί με το υπόλοιπο αναπηρικό κίνημα και όλο το λαό στην «υποδοχή» δολοφόνων του ιρακινού λαού.

«MULTIRAMA»
Απόλυση για απεργία ενάντια στο πόλεμο!

Το κατάστημα «Multirama» στην οδό Τσιμισκή 109 στη Θεσσαλονίκη, απέκλεισαν χτες, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, απαιτώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους Δημήτρη Μπέτσιου που απολύθηκε επειδή συμμετείχε στην απεργία της 21ης Μάρτη ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απέναντι στην αδιαλλαξία που επέδειξε και χτες η επιχείρηση, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να στέκονται αγωνιστικά. Ηδη έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και τις επόμενες μέρες θα επανέλθουν με νέες κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ