ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Προετοιμασία της κατοχής

Ενθάρρυνση του χάους από τους εισβολείς για να γίνει αποδεκτή η «τάξη τους»

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΤΖΑΦ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται, σύμφωνα τόσο με τους Αμερικανοβρετανούς επιτελείς όσο και με τους πολεμικούς ανταποκριτές, το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής πρωτεύουσας. Χάος επικράτησε σε σημεία του κέντρου της πόλης, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς ορισμένοι Ιρακινοί λεηλατούσαν κυβερνητικά κτίρια και καταστήματα, χωρίς να υπάρχει καμία παρέμβαση από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, προφανώς σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα «περί αναγκαιότητας επιβολής της τάξης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». Οι ανταποκριτές, πάντως, επαναλάμβαναν ότι οι πανηγυρισμοί ορισμένων Ιρακινών στη θέα των Αμερικανών στρατιωτών, που μεταδόθηκαν από αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα, δεν ήταν ενδεικτικοί της αντίδρασης της πλειοψηφίας των κατοίκων της Βαγδάτης.

Μπροστά στα ξενοδοχεία «Παλεστάιν» και «Σέραντον», στο κέντρο ακριβώς της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου έχουν καταλύσει όλοι οι ξένοι ανταποκριτές, έφτασαν χτες το μεσημέρι τουλάχιστον 10 αμερικανικά άρματα μάχης «Αμπραμς» και αρκετά αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αμερικανοί πεζοναύτες εισήλθαν και στα ξενοδοχεία όπου πραγματοποίησαν ελέγχους από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αρκετοί ξένοι ανταποκριτές έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους λιγοστούς αμάχους, κυρίως γυναικόπαιδα, που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο και στη θέα των Αμερικανών στρατιωτών, με την κάννη προτεταμένη, πανικοβλήθηκαν.

...δε βγήκαν να πανηγυρίσουν, γιατί τα είχαν σακατέψει οι εισβολείς

Associated Press

...δε βγήκαν να πανηγυρίσουν, γιατί τα είχαν σακατέψει οι εισβολείς
Οι σκηνές που, ακολούθως, μετέδιδαν τα πρακτορεία από την είσοδο του ξενοδοχείου ήταν εικόνες πανηγυρισμών, από τη μία, αλλά και συνθημάτων όπως «Γιάνκις πηγαίντε σπίτια σας», από την άλλη, τα οποία εμφανίστηκαν και σε πανό. Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι πολεμικοί ανταποκριτές υποστήριζαν κατηγορηματικά ότι οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν έδειξαν να νιώθουν «απελευθερωμένοι» από τους εισβολείς. Μια άλλη χαρακτηριστική στιγμή, που μεταδόθηκε από τα πρακτορεία, είναι οι προπηλακισμοί των Αμερικανών πεζοναυτών από συμπατριώτες τους φιλειρηνιστές, οι οποίοι βρίσκονταν στα δύο ξενοδοχεία και είχαν παραμείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Λίγο αργότερα, η εικόνα του γκρεμίσματος ενός 6μετρου αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν από αυτήν την κεντρική πλατεία της Βαγδάτης έκανε το γύρο του κόσμου, ξανά και ξανά. Είχε προηγηθεί η κάλυψη του αγάλματος από μια αμερικανική σημαία, κίνηση που προκάλεσε δυσαρέσκεια ακόμη και στους λιγοστούς πανηγυρίζοντες, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από μια ιρακινή. Αργά χτες το απόγευμα, θέσεις των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο ξενοδοχείο δέχτηκαν πυρά ιρακινών όλμων, γεγονός που, όπως εκτιμούσαν οι ανταποκριτές, σηματοδοτεί, μάλλον, μια νέα ιρακινή αντεπίθεση. Παράλληλα, εκρήξεις ακούγονταν από τη νοτιοδυτική περιφέρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Από νωρίς χτες το πρωί, μάχες σημειώνονταν στα νοτιοανατολικά προάστια της Βαγδάτης, και κυρίως στη γέφυρα Τζουμχουριγία, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προέλαυναν, αντιμετωπίζοντας, κατά κοινή ομολογία, μικρή και ασυντόνιστη αντίσταση. Οι πεζοναύτες εισέβαλαν στο κτίριο της Διεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας, το οποίο ήταν άδειο και ήταν εμφανή τα σημάδια πρόσφατων λεηλασιών.

Ανάλογες λεηλασίες έγιναν από ορισμένους Ιρακινούς και στα κτίρια του ΟΗΕ και της Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το απόγευμα πυρκαγιά κατέκαιγε τους υψηλότερους ορόφους του υπουργείου Οικονομικών και πυκνός καπνός έβγαινε από το προεδρικό μέγαρο της Δημοκρατίας στη δυτική όχθη του Τίγρη. Παράλληλα, αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν διαρκώς χαμηλές πτήσεις πάνω από την πόλη. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το πού βρίσκονται οι Ιρακινοί αξιωματούχοι και ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει αν το ιρακινό καθεστώς λειτουργεί με κάποιο τρόπο ή έχει πλήρως αποσυντονιστεί. Κανείς, επίσης, δεν μπορούσε να πει ποιος ακριβώς και πώς ελέγχει την πόλη, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν ανταποκριτές, αρκετοί τραυματίες να κείτονται αβοήθητοι στους δρόμους και τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να προσεγγίσουν.

Μπρουκς: «Υπάρχουν και άλλες μάχες μπροστά μας»

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα, του Κατάρ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, υποστήριζε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν φθάσει σε πολύ σημαντικό σημείο», αλλά έσπευδε να εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα να γίνουν από στρατιωτικής πλευράς». Ο Μπρουκς δήλωνε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν «μέρος της Βαγδάτης», αλλά όχι ολόκληρη και εκτιμούσε ότι «ο απλός λαός άρχισε να συνειδητοποιεί πως η κυβέρνηση του Σαντάμ τελείωσε».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο στρατηγός Μπάφορντ Μπλάουντ, επικεφαλής της 3ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, που βρίσκεται στη Βαγδάτη. Ο Μπλάουντ υποστήριξε ότι «είναι θέμα ημερών να λήξουν οριστικά οι πολεμικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα». Αναφερόμενος στο χάος και στις λεηλασίες που σημειώθηκαν, χτες, σε αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης, ο Μπλάουντ δικαιολόγησε τη μη ανάμειξη των δυνάμεών του, τονίζοντας ότι «οφείλουν πρώτα να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους και να αφήσουν τους Ιρακινούς πολίτες να εκφράσουν την ένταση που νιώθουν». Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι εντός 48 ωρών, όταν φθάσουν οι αμερικανικές ενισχύσεις, «θα επανέλθει η τάξη και η ασφάλεια», δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν.

Τέλος, Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι «περιορισμένης έκτασης μάχες» συνεχίζονται στο κέντρο των πόλεων Καρμπάλα, Νατζάφ, αλλά και Βασόρα στο νότο. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί της πόλης Τικρίτ, 200 χλμ βορείως της Βαγδάτης, όπου ο Βίνσεντ Μπρουκς υποστήριξε ότι έχουν καταγραφεί «συγκεντρώσεις ιρακινών δυνάμεων, οι οποίες προφανώς προσπαθούν να μετατρέψουν το Τικρίτ σε τελευταίο προπύργιό τους».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατί έχει ξεκινήσει η προπαγάνδα γύρω από τη λεγόμενη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του πολέμου στο Ιράκ και το ποιος διεθνής οργανισμός θα την κάνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Η προπαγάνδα των πολιτικών κομμάτων της άρχουσας τάξης και των επιτελείων της, για το ποιος διεθνής οργανισμός θα «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα του πολέμου των Αγγλοαμερικανών στο Ιράκ, επιδιώκει να πείσει τις λαϊκές δυνάμεις να αποδεχτούν την επιβολή της θέλησης των ιμπεριαλιστών για την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

2. Να αποδεχτούν ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η δολοφονία του λαού του Ιράκ, των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα, αλλά δεν τα πρόβαλλαν όπως θα ήθελαν οι εισβολείς, τις καταστροφές, την εξαθλίωση, είναι «νόμιμα» μέσα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα επιβάλλεται όταν κάποια ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κρίνουν ότι πρέπει να ανατρέπουν κυβερνήσεις άλλων κρατών.

3. «Νομιμοποίηση» των αποτελεσμάτων του πολέμου, σημαίνει για τους ιμπεριαλιστές νομιμοποίηση της κατοχής του Ιράκ σήμερα, άλλων χωρών αύριο από τις δικές τους δυνάμεις.

4. «Νομιμοποίηση» για τους ιμπεριαλιστές σημαίνει αναγνώριση του καθεστώτος που θα επιβάλουν στο λαό του Ιράκ, της κυβέρνησης που θα σχηματίσουν, από άλλα κράτη. Σ' αυτό το καθεστώς θα εξουσιάζουν άμεσα οι Αμερικανοί. Πολιτικός σύμβουλος του καθεστώτος ετοιμάζεται να τοποθετηθεί ο Τζ. Γκάρνερ, Αμερικανός πρώην στρατηγός, μαζί με άλλους στρατιωτικούς για συμβούλους του νέου καθεστώτος, ενώ στρατιωτικός σύμβουλος θα τοποθετηθεί ο Τ. Φρανκ, ο επικεφαλής στρατηγός του σημερινού πολέμου. Μαζί, βεβαίως, με κάποιους Ιρακινούς, οι οποίοι δουλεύουν για τα συμφέροντα των Αμερικανών. Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας το όνομα του Τσαλαμπί, Ιρακινού που έχει στενές σχέσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντ. Τσένι, ενώ ήταν σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας «Χαλιμπάρτον», που έχει ήδη κλείσει συμβόλαια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

5. Το ποιος διεθνής οργανισμός θα «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα του πολέμου, ενδιαφέρει κυρίως τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτ' απ' όλα τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, ακριβώς γιατί επιδιώκουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στο Ιράκ, (πετρέλαια, ανασυγκρότηση κλπ).

6. Ηδη αυτά τα κράτη θεωρούν ότι ο μόνος αρμόδιος διεθνής οργανισμός για να «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα είναι ο ΟΗΕ, παρ' όλο που δεν κατάφερε να αποφασίσει για τον πόλεμο. Αλλά αυτό δε γίνεται για πρώτη φορά. Ούτε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τον οποίο έκαναν από κοινού ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ., τον είχε «νομιμοποιήσει», δεν είχε αποφασίσει για τους βομβαρδισμούς. Παρ' όλ' αυτά ο πόλεμος έγινε και ο ΟΗΕ «νομιμοποίησε» εκ των υστέρων τα αποτελέσματά του.

7. Υπέρ του ΟΗΕ, τάσσεται για την ώρα και η Αγγλία, παρά τη συμμετοχή της στον πόλεμο, γιατί επιδιώκει να αναβαθμιστεί μέσα στην ΕΕ σε σχέση με το γαλλογερμανικό άξονα, αφού θα εμφανίζεται ως μεσολαβητής ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ώστε να πάρουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας τα κράτη της ΕΕ.

8. Οι ΗΠΑ δε θέλουν τον ΟΗΕ σ' αυτή την υπόθεση, επειδή ακριβώς δε φαίνονται διατεθειμένες να μοιραστούν τη λεία με την ΕΕ και τους Γαλλογερμανούς.

9. Ο λαός μας όχι μόνο δε νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα στο Ιράκ, αλλά πρέπει να δυναμώνει την πάλη ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ, δυναμώνοντας το μέτωπο ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα για ανατροπή της.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και αραβική αμηχανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ευτυχής» δήλωνε, διά στόματος του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος «για την πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και για την εκδήλωση της επιθυμίας των Ιρακινών να ελευθερωθούν». Η δήλωση Μπους έγινε μετά την προέλαση αμερικανικών δυνάμεων, από τα νότια, δυτικά και βόρεια προάστια της Βαγδάτης προς το κέντρο. Ο Μπους συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ακόμη κίνδυνος». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έκανε λόγο για «κατάρρευση του καθεστώτος», αλλά υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το τέλος του πολέμου».

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι απέμεινε από το ιρακινό καθεστώς». Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένα πολύ δύσκολα πράγματα να γίνουν».

Μουδιασμένη και εξαιρετικά επιφυλακτική ήταν η αντίδραση ορισμένων αραβικών ηγεσιών, που προχώρησαν σε δημόσιες δηλώσεις. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση, που θα προκύπτει από τα σπλάχνα του και θα εγγυάται την ασφάλειά του». Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Ιορδανού ΥΠΕΞ, Μαρουάν Μουάσερ, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του Ιράκ και τους ηγέτες του και κανένας άλλος, για να διατηρηθεί η εσωτερική ενότητα».

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Μοχάμεντ Αλί Αμπνταχί, χαρακτήρισε «απολύτως αναμενόμενες και λογικές τις εικόνες χαράς και πανηγυρισμών των Ιρακινών πολιτών, εφόσον έπεσε ένα τυραννικό και εγκληματικό καθεστώς. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι η μία δικτατορία θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία άλλη, αυτή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων», κατέληξε. Ταυτοχρόνως, έγινε γνωστό ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επισήμως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συζητηθεί, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα του Ιράκ, την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ