ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μύλος» με τις «αναπλάσεις»

Το ΚΑΣ τι λέει γι' αυτό;
Το ΚΑΣ τι λέει γι' αυτό;
Σε πραγματικό εμπαιγμό των Αθηναίων εξελίσσονται οι περίφημες «αναπλάσεις» της λεγόμενης «ενοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων Αθήνας, που υλοποιεί η ομότιτλη ανώνυμη εταιρία «ΕΑΧΑ ΑΕ» που σύστησε η κυβέρνηση.

Σε «φιάσκο» μετατράπηκε, ήδη, η πολυσυζητημένη «ανάπλαση» της πλατείας Ομονοίας. Τελευταία, ακόμη και ο επικεφαλής της ΕΑΧΑ, Γ. Καλαντίδης, μέσα από ΜΜΕ «κατακεραυνώνει» το αισθητικό αποτέλεσμα του έργου, λες και η ΕΑΧΑ ήταν «αλλού» όταν κατασκευαζόταν. Τώρα, οι αρμόδιοι σχεδιάζουν κινήσεις «καλλωπισμού» της πλατείας, η οποία δεν ικανοποιεί ούτε το Δμο Αθηναίων, ούτε βέβαια τους δημότες. Ο «καλλωπισμός» προβλέπει τοποθέτηση παρτεριών με λουλούδια και απομάκρυνση της απόληξης του εξαερισμού του Μετρό.

Να σημειωθεί ότι το έργο ανακοινώθηκε το 1999 με «ορίζοντα» ολοκλήρωσης το 2001. Τελικά «ολοκληρώθηκε» τον περασμένο Μάρτη... για να διαπιστωθεί ότι χρειάζεται «καλλωπισμό».

Η κατάσταση είναι σοβαρότερη με την «ανάπλαση» της πλατείας στο Μοναστηράκι, λόγω και της πληθώρας αρχαιοτήτων στην περιοχή, όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς ερίζουν ακόμη για την αισθητική του χώρου. Θυμίζουμε ότι η διευθέτηση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, με κυριότερο την κοίτη του Ηριδανού, άλλαξε δύο φορές από το 2000 μέχρι πέρυσι, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί από τα τεχνικά «αδιέξοδα» της «Αττικό Μετρό». Το ΚΑΣ επέμενε στην ορατή διατήρηση των αρχαιοτήτων και σε μια υπέργεια διαμόρφωση, με βασικό κριτήριο μια πλατεία ελεύθερη για περίπατο, ώστε να αναδεικνύεται και το, ταλαιπωρημένο από τα έργα, εκκλησάκι της Παντάνασσας.

Σ' ό,τι αφορά στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων (τουλάχιστον αυτών που απέμειναν από τον «μετροπόντικα») η «Αττικό Μετρό» υπόσχεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνο με τους όρους του ΚΑΣ, ενώ για την εμφάνιση της πλατείας γίνεται... «μύλος». Οι αρχιτέκτονες που κέρδισαν στο σχετικό διαγωνισμό της ΕΑΧΑ κατήγγειλαν ότι τα σχέδιά τους αλλάζουν χωρίς να ερωτηθούν. Κραυγαλέο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι το εκκλησάκι της Παντάνασσας θα έχει πλέον αισθητικό «ανταγωνιστή» την ογκώδη απόληξη του εξαερισμού του μετρό! Ως υπαίτια γι' αυτό, οι αρχιτέκτονες καταγγέλλουν την ΕΑΧΑ, η οποία «αυθαιρέτως αλλάζει τα δεδομένα της πλατείας με αντιφατικές και ατεκμηρίωτες εντολές».

Την ΕΑΧΑ και τον πρόεδρό της καταγγέλλει ευθέως το ICOMOS, το οποίο μιλά για «αυταρχικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις», που προκύπτουν από τη «μη πραγματοποίηση βραβευμένων μελετών για τις οποίες δαπανήθηκε χρόνος και χρήμα». Για τον Γ. Καλαντίδη το ICOMOS σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατό η εμφάνιση της πρωτεύουσας να συμβιβάζεται με τα εκάστοτε "γούστα" του προέδρου της ΕΑΧΑ» και ότι ανησυχεί «για το ενδεχόμενο της μετατροπής της Αθήνας σε "Καλαντιδούπολη"». Ο ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων ζητά «σεβασμό στο θεσμό των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών» και υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης ως έχει.

«Παρεμπιπτόντως», θυμίζουμε ότι όλες αυτές οι μελέτες, οι «αναπλάσεις», οι τροποποιήσεις, οι «καλλωπισμοί» και οι καθυστερήσεις δεν αναδεικνύουν μόνο τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, αλλά στοιχίζουν και χρήματα του ελληνικού λαού.

Βάρβαρη «παρέμβαση» στην Παναθηναίων

Ανακοίνωση του ICOMOS

Βαρβαρότητα, την οποία δεν έκανε ούτε ο αρχαίος «βάρβαρος» επιδρομέας Αλάριχος, χαρακτηρίζει την επίστρωση της οδού Παναθηναίων στην Αρχαία Αγορά για τη φιέστα της ΕΕ (16/4), το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Παγκόσμιο Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών).

Σε ανακοίνωσή του το ICOMOS σημειώνει, ότι στο πλαίσιο των εργασιών αυτών «μετακινήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, ώστε η "νέα οδός" να αποκτήσει σταθερό πλάτος τουλάχιστον 3μ., μπήκαν μπουλντόζες, οδοστρωτήρες και καλύφθηκε το αρχαίο οδόστρωμα της οδού Παναθηναίων με νέο υλικό από κοινό αμμοχάλικο ενισχυμένο, στο πάνω μέρος με μεγάλες ποσότητες μαύρου τσιμέντου. Σε ορισμένα τμήματα το πλάτος υπερέβη τα 3μ. και οι εργολάβοι το "ξήλωσαν" εκ των υστέρων».

Προσθέτει, ότι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, πριν δυο χρόνια έκανε δείγματα στρώσεων στον αρχαιολογικό χώρο, τα οποία βρίσκονται ακόμα μπροστά στη Στοά Αττάλου, με υλικό από τον Αλφειό ποταμό και χρήση ελάχιστου λευκού τσιμέντου, που και ειδικοί θα δυσκολεύονταν να διακρίνουν τη διαφορά με το γύρω χώμα. Προκρίθηκε όμως «μια πιο εύκολη και κακόγουστη λύση». Σημειώνει ότι «ακόμα και ο Αλάριχος ξεπέζεψε από το άλογό του όταν πήγε στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών». Οι Μπλερ και Αθνάρ, όμως, τον ξεπερνούν σε βαρβαρότητα, θα προσθέταμε εμείς.

Το ICOMOS τονίζει πως αν έπρεπε οπωσδήποτε να φτάσουν με αυτοκίνητα οι «επίσημοι», τότε ας γινόταν αλλού η Σύνοδος και όχι στη Στοά Αττάλου. Θυμίζει πως ανάλογες παρεμβάσεις δε χρειάστηκαν στη συνάντηση Μιτεράν - Μερκούρη στον ίδιο χώρο. «Με τι άραγε επιχειρήματα η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να απαγορεύει τέτοιου είδους βαρβαρότητες σε απλούς ιδιώτες;», αναρωτιέται το ICOMOS και καλεί την κυβέρνηση να ξηλώσει την επίστρωση και «να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο».

Ο μέγιστος δάσκαλος Δ. Γληνός

O Δημήτρης Γληνός, ο πρωτεργάτης της δημοτικιστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στις αρχές του 20ού αιώνα, ο αταλάντευτος κομμουνιστής, υπήρξε μια μεγάλη ηθική προσωπικότητα, η οποία δεν ηθικολογούσε, αλλά με το έργο, την πράξη και τη στάση ζωής του δίδαξε την επιταγή και της Ηθικής και της Λογικής. Ακριβώς γι' αυτό «επέτρεψε στη μαρξιστική Αριστερά να τον αναγάγει σε μορφή των ιδεών της και της Ιστορίας», όπως επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Σπύρος Ασδραχάς, μιλώντας για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Γάτου «41 Γράμματα του Γληνού στον Δελμούζο (Το μέγα πάθος του Εκπαιδευτικού Δημοτικισμού)», το οποίο παρουσίασαν χτες τα «Ελληνικά Γράμματα».

Πριν τη δικτατορία, οι διψώντες για μόρφωση νεολαίοι της Αριστεράς μπορούσαν να γνωρίσουν τον μέγιστο των μεγίστων δάσκαλο του λαού, με ένα δίτομο έργο του Φίλιππου Ηλιού (εκδόσεις «Θεμέλιο», 1964), το οποίο αφορούσε στην υπέρ του λαού δημοτικιστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε ο Γληνός, στον Εκπαιδευτικό Ομιλο που ίδρυσε με τον, επίσης, σοσιαλιστή, αρχικά, Δελμούζο (με τη συμβολή και του Μ. Τριανταφυλλίδη), στην αλληλογραφία Γληνού - Δελμούζου και βέβαια στη μετέπειτα διάστασή τους, καθώς ο Γληνός θεωρώντας αναγκαία - και για την παιδεία - την ταξική πάλη «επέλεξε την επανάσταση, ενώ ο Δελμούζος την προσαρμογή στις εκπαιδευτικές επιταγές της αστικής τάξης» (Σπ. Ασδραχάς).

Στα 1964 εκδόθηκαν και τα βιβλία του Γιώργου Γάτου «Ο Αλ. Δελμούζος και η εποχή του» και «Ανέκδοτο υπόμνημα του Αλ. Δελμούζου στον Ελ. Βενιζέλο», σχετικά δημοσιεύματά του στα «Τετράδια της Δημοκρατίας» (περιοδικό των «Λαμπράκηδων), σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες. Η σχέση του Αμφισσιώτη Γιώργου Γάτου με το παιδαγωγικό έργο των Γληνού - Δελμούζου άρχισε το 1962, όταν ζήτησε από τον τότε δήμαρχο Αμφισσας και πέτυχε να αναλάβει τη συγκρότηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμφισσας. Σ' αυτή τη Βιβλιοθήκη δώρισε η οικογένεια του Δελμούζου το πλουσιότατο Αρχείο του (περίπου 600 επιστολές εκπαιδευτικών -μεταξύ των οποίων και οι επιστολές του Γληνού, δικά του κείμενα κ.ά.).

Ο Γ. Γάτος «ξανακοίταξε» τα παλιά του δημοσιεύματα και τα εμπλούτισε με νέα κείμενα, σχόλια, σημειώσεις, ευρετήρια και επιλέγοντας από το Αρχείο Δελμούζου 41 επιστολές του Γληνού στον Δελμούζο, καταθέτει ένα βιβλίο επίκαιρο, ωφελιμότατο για τους σημερινούς νέους που «διψούν» και αγωνίζονται για μια ουσιαστική εκπαίδευση. Βιβλίο, το οποίο ενώ «μοιάζει να μην έχει σχέση με την αφιλόξενη για αγώνες σημερινή εποχή, εποχή παγκοσμιοποίησης της κουλτούρας της υπνοβασίας, έρχεται να συνεγείρει, να φέρει τη φωτιά μιας εποχής πάθους, οραμάτων για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του», όπως υπογράμμισε ο Λυκούργος Κομίνης, συντονίζοντας την παρουσίαση του βιβλίου. Ομιλητές ήταν επίσης οι Νίκος Φουσέκης (δήμαρχος Αμφισσας), Αλέξης Δημαράς, Χαράλαμπος Νούτσος και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου. Ο υπουργός παραδέχτηκε μεν ότι σήμερα, σχεδόν «εκατό χρόνια μετά από αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις λείπει το θεωρητικό εργαλείο των Γληνού - Δελμούζου, ώστε να διαμορφώσουμε με την ίδια τόλμη και επάρκεια και τον "ηλεκτρονικό διαφωτισμό" που έχει ανάγκη ο 21ος αιώνας», αποσιώπησε δε τα πολιτικο-οικονομικά αίτια και της δικής του κυβέρνησης γι' αυτή τη διπλή έλλειψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ