ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αιώνια «Τραβιάτα»

Η Τζένη Δριβάλα, στο ρόλο της Βιολέτα στην «Τραβιάτα» του Βέρντι
Η Τζένη Δριβάλα, στο ρόλο της Βιολέτα στην «Τραβιάτα» του Βέρντι
Η «Τραβιάτα», η δημοφιλέστερη όπερα του Βέρντι, ανεβαίνει το Σάββατο και για οκτώ ακόμα παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το εξαιρετικά μελωδικό και διανθισμένο με ωραιότατες άριες έργο, βασίζεται ως γνωστό στην «Κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, υιού. Ο Βέρντι, ενθουσιασμένος από τη θεατρική παράσταση, που είχε παρακολουθήσει στο Παρίσι, απευθύνθηκε στον λιμπρετίστα Φρ. Πιάβε για τη μετατροπή του έργου σε όπερα. Ο Πιάβε ακολούθησε πιστά το κείμενο, αφαιρώντας μόνο τη δεύτερη πράξη που, από δραματικής άποψης, ήταν λιγότερο σημαντική. Η πρεμιέρα που δόθηκε στις 6 Μαρτίου του 1853 στο θέατρο του Φοίνικα της Βενετίας σημείωσε παταγώδη αποτυχία, που ο Βέρντι απέδωσε στους ερμηνευτές. Η σοπράνο ήταν εξαιρετικά ευτραφής για το ρόλο της Βιολέτα και προκάλεσε το γέλιο του κοινού, κυρίως στο τέλος, που πεθαίνει από φυματίωση, ενώ ο τενόρος ήταν βραχνιασμένος από τις πρόβες, ενώ ο βαρύτονος είχε φτάσει στο τέλος της καριέρας του.

Η παρουσίαση της όπερας, πάντως, ένα χρόνο μετά, πάλι στη Βενετία, αλλά σε άλλο θέατρο και με διαφορετική διανομή ήταν θριαμβευτική. Από τότε μέχρι σήμερα το μελόδραμα σε τρεις πράξεις, «Τραβιάτα», βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων των λυρικών θεάτρων και, παρά την πάροδο των χρόνων, εξακολουθεί να συγκινεί το ίδιο. Η μεγάλη αξία του έργου οφείλεται στην ευφράδεια των μελωδικών φράσεων που συνδυάζονται υπέροχα με τη μουσική.

Η «Τραβιάτα» ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου (3, 6, 9, 11, 14/5) και Κωνστάντιας Γουρζή (4,7,10,13/5). Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Νίκου Πετρόπουλου, η διεύθυνση χορωδίας της Φανής Παλαμίδη και η χορογραφία της Φάουστα Ματσουκέλι. Το ρόλο της Βιολέτα ερμηνεύουν οι Τζένη Δριβάλα (3, 6, 9, 11, 14/5) και Μάρθα Αράπη (4, 7, 10, 13/5), του Αλφρέντο οι Σέζαρ Γκουτιέρες (3, 6, 9/5), Σταμάτης Μπερής (4, 11, 14/5) και Γιάννης Χριστόπουλος (7, 10, 13/5), του Ζερμόν οι Κύρος Πατσαλίδης (3, 6, 9/5), Λάζαρος Τσελεπίδης (4, 11, 14/5) και Ανδρέας Κουλουμπής (7, 10, 15/5), της Φλόρας οι Λυδία Αγγελοπούλου (3, 6, 9, 11, 14/5) και Μαρία Μαρκέτου (4, 7, 10, 13/5), του Γκαστόν οι Νίκος Στεφάνου (3, 6, 9, 11, 14/5) και Φίλιππος Δελλατόλας (4, 7, 10, 13/5) κ.ά.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Δευτέρα (28/4)
  • Μίλτος Πασχαλίδης
    Μίλτος Πασχαλίδης
    Ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει κάθε Δευτέρα στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210.7560.102) μελωδίες από τα προσωπικά του άλμπουμ, μαζί με μια αξιόλογη μουσική συντροφιά.
Τρίτη ( 29/4)
  • Μουσικό «ταξίδι» από το «TRIO» των Susan Norton (τσέλο), Ιρις Λουκά (βιολί, βιόλα, φωνή), Ελεάνας Ζεγκίνογλου (πιάνο, φωνή), στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
Τετάρτη (30/4)
  • Είκοσι μοναδικές παραστάσεις καλλιτεχνικού πατινάζ θα δώσει στην Αθήνα το «Holidey on Ice», που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια του. Το μουσικό - χορευτικό υπερθέαμα στον πάγο με τίτλο «In concert», φιλοξενείται από σήμερα μέχρι τις 12/5 στο Allou Fun Park (Αγ. Ιωάννης Ρέντης). Στην παράσταση παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, μία ζωντανή ορχήστρα, η οποία συνοδεύει τους 50 εξαιρετικούς χορευτές του καλλιτεχνικού πατινάζ.
  • Ιστορίες για κρουστά με τον Βασίλη Βασιλάτο και μια μεγάλη μουσική συντροφιά, στις 10.30 μ.μ., στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
  • Δύο σολίστες, ο ουτίστας Haig Yazdjian και ο μπασίστας Γιώτης Κιουρτσόγλου σ' ένα αυτοσχεδιαστικό πρόγραμμα και σε συνθέσεις τους, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
Πέμπτη (1/5)
  • Γοητευτικές πτυχές της μελωδικής τους «συγκατοίκησης» στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661) αποκαλύπτουν για όλες τις Πέμπτες του Μάη (10.30μ.μ.) η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής. Μαζί με αγαπημένα τους κομμάτια των Σαββόπουλου, Μούτση, Ξυδάκη, Ανδρέου, Μικρούτσικου, Μαυρουδή και Δημητρίου ξεδιπλώνουν και απογειωτικές τριφωνίες σε παραδοσιακά τραγούδια.
Παρασκευή (2/5)
  • Σταύρος Λάντσιας
    Σταύρος Λάντσιας
    Μελωδικές διηγήσεις που ρίχνουν «άγκυρες» στα βάθη της ψυχής, ξεδιπλώνει ο Μίλτος Πασχαλίδης, σήμερα (10.30 μ.μ.) και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661). Ο πάλαι ποτέ «Χαΐνης», που ξεκίνησε στη δισκογραφία το 1991 με τους «Χαΐνηδες» και συνέχισε την προσωπική του πορεία με τους δίσκους «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές συνήθειες» και «Βυθισμένες άγκυρες», καταθέτει τραγούδια πότε τρυφερά και πότε κριτικά, σμιλεμένα με ταλέντο κι ευαισθησία.
  • Πρεμιέρα, στο «Θησείον» του έργου «VURT» του Jeff Noon σε σκηνοθεσία Νάνσυς Μπινιαδακη.
  • Η Sadanzinia παρουσιάζει τη νέα της δισκογραφική δουλιά, σήμερα και αύριο, στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Μαζί της η τραγουδίστρια Tara Bucsh από τη Βρετανία.
Σάββατο (3/5)
  • Πρεμιέρα, στο θέατρο «Προσκήνιο» με το έργο «Τα παιδιά του λύκου» του Τζον Πίκοκ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη. Παίζουν: Γεωργία Ζώη, Γιάννης Χαρμάτσης, Αντώνης Δαμίγος, Αναστασία Παπαστάθη.
  • Κρητική παραδοσιακή μουσική και δικά τους κομμάτια παρουσιάζουν τα «Παλαιϊνά Σεφέρια», στο Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).

«Holiday on Ice»
«Holiday on Ice»

Δημήτρης Υφαντής, Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης
Δημήτρης Υφαντής, Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ