ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ο «εχθρός» του Ευρωστρατού

Ξεκάθαρα δηλώνεται ότι ο Ευρωστρατός είναι μηχανή πολέμου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, το εργαλείο του για τη διασφάλιση των «ζωτικών συμφερόντων» του ανά την υφήλιο. Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι οι λαοί και όχι μόνον «οι εκτός της ΕΕ»...

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Ποια είναι η «απειλή» σήμερα για την Ευρωπαϊκή Ενωση; Εναντίον ποίων «εχθρών» στρέφεται τελικά ο Ευρωστρατός, που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν οι ηγέτες της; Τα παραπάνω, αφελή ίσως από πρώτη ματιά, ερωτήματα, επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τη χθεσινή «μίνι» σύνοδο των «τεσσάρων» ηγετών που έβαλαν «τα θεμέλια» μιας «ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας». Μήπως, λοιπόν, η νέα ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης, έχει στο «στόχαστρό» της το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ; Κάθε άλλο, έσπευσαν να διευκρινίσουν με όλη τη δύναμη της φωνής τους οι συμμετέχοντες ηγέτες, αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη «ανταγωνιστικών διαθέσεων» έναντι του ΝΑΤΟ...

Ποια θα είναι, λοιπόν, η αποστολή του (νέου;) Ευρωστρατού; Την πληρέστερη απάντηση έδωσε ο «οικοδεσπότης» της «κίνησης των τεσσάρων»: «Εάν επιθυμούμε να μας υπολογίζουν στη διεθνή σκηνή, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια της ιρακινής κρίσης, τότε είναι απόλυτα αναγκαίο να διαθέτουμε αυτό το εργαλείο, την ευρωπαϊκή άμυνα. Διαφορετικά, η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι αξιόπιστη», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφστατ. Ξεκάθαρα δηλώνεται ότι ο Ευρωστρατός είναι μηχανή πολέμου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, το εργαλείο του για τη διασφάλιση των «ζωτικών συμφερόντων» του ανά την υφήλιο. Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι οι λαοί και όχι μόνον «οι εκτός της ΕΕ»... Είτε σε συνεργασία είτε «αυτόνομα» με τις ΗΠΑ...

Σημαντικές, βέβαια, και οι «παράπλευρες απώλειες». Η «κοινή ευρωπαϊκή άμυνα» συνεπάγεται το «τέλος» της εθνικής ανεξαρτησίας για τις «μικρές χώρες» της ΕΕ, αφού καταργείται το βέτο και στην «άμυνα»... Για τους λαούς της ΕΕ θα σημάνει δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, αφού θα μπει ταφόπλακα στο λεγόμενο «κράτος πρόνοιας» και τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ... «Τα θεμέλια μιας ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας αποπειρώνται να θέσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τις φιλοδοξίες αυτής της - αμφιλεγόμενης - μίνι συνόδου να μετριάζονται μπροστά στην επιθυμία του Σιράκ και του Σρέντερ να αποκαταστήσουν τις διατλαντικές τους σχέσεις... Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες, σε αρκετές βελγικές εφημερίδες, ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόφσταντ περιέγραψε τη σύνοδο ως μια προσπάθεια να «επαν-εγκαινιαστεί» η κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, μέσω του εφοδιασμού της με έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό. Ο Βερχόφσταντ επέμεινε πως στόχος είναι να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ μέσω της ανέλιξης της ΕΕ σε ισχυρότερο εταίρο των ΗΠΑ». (Κίττυ Ξενάκη - «ΝΕΑ»)

ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ: «Λαμβάνοντας το λόγο (σ.σ. μετά τη χτεσινή σύνοδο των "4") ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ σημείωσε ότι οι προτάσεις των "4" επιδιώκουν τη δημιουργία μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας και στόχος τους είναι η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης Ευρώπης - Αμερικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. "Πιο δυνατή Ευρώπη σημαίνει πιο δυνατό ΝΑΤΟ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας... Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε χαρακτηριστικά ότι "το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει πολλή Αμερική στο ΝΑΤΟ, αλλά λίγη Ευρώπη". (ΑΠΕ)

«ΕΝΑΣ ΠΟΛΟΣ»...«Κάποιοι θέλουν τον λεγόμενο πολυ-πολικό κόσμο, όπου υπάρχουν διαφορετικά κέντρα εξουσίας και πιστεύω ότι αυτά γρήγορα εξελίσσονται σε αντίπαλα κέντρα εξουσίας. Και άλλοι πιστεύουν, αυτό είναι και η δική μου πεποίθηση, ότι χρειαζόμαστε έναν ενιαίο πόλο εξουσίας, που αποτελεί μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ. «Αυτοί που φοβούνται τις λεγόμενες "μονομερείς ενέργειες" της Αμερικής, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο πιο γρήγορος τρόπος, για να οδηγηθούν σε αυτές τις ενέργειες είναι να δημιουργηθεί ένας αντίπαλος πόλος εξουσίας προς την Αμερική», υποστήριξε επίσης» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΟΓΜΑΤΑ: «Παρά την πολυδιαφημισμένη "ελληνοτουρκική φιλία", η Αγκυρα συνεχίζει την επιθετική πολιτική της και εμμένει στις απαιτήσεις της. Και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αλλάζει δόγματα, συμμάχους και πολιτικές, με τα τουρκικά μαχητικά να αμφισβητούν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: «Δε λειτουργώ υπό πίεση» - ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΓΡΙΦΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΒΑΡΕΘΗΚΑ - ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΔΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ!

ΕΣΤΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ - Ο Τόπος δεν αντέχει άλλο ένα δωδεκάμηνο.

ΧΩΡΑ: 2ος ΓΥΡΟΣ ΤΑΥΡΟ-ΜΑΧΙΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανάσταση στην Κύπρο 29 χρόνια μετά τη διχοτόμηση - ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ.

ΕΘΝΟΣ: 1.280 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΑΜΥΝΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - 5.188 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ -ΔΕΚΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 9.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 7.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΚΙΝΗΤΑ - ΑΓΟΡΕΣ & ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Η ΑΡΓΙΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ... Η ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΧΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Κινούμενη άμμος»...«Μοιάζει με ένα ποτάμι που έσπασε το φράγμα και αναζητεί την κοίτη του. Σε πολιτικό επίπεδο είναι μια κινούμενη άμμος, που μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό. Μόνο χθες, Δευτέρα του Πάσχα, περίπου 25.000 Ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας, πέρασαν την Πράσινη Γραμμή και κατέκλυσαν τις κατεχόμενες περιοχές. Ο αντίστοιχος αριθμός Τουρκοκυπρίων είναι αισθητά χαμηλότερος· μόνο 2.000 επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές... Αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει αυτό το ποτάμι. Η άποψη πως η επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα υπονομεύσει τα θεμέλια του καθεστώτος Ντενκτάς είναι η αισιόδοξη πλευρά του νομίσματος...» (Γιώργος Τσαλακός - Λευκωσία - «ΝΕΑ»).

Δακρύβρεχτα...«Οι Ελληνοκύπριοι ξαναβλέπουν τα σπίτια που γεννήθηκαν στα κατεχόμενα και δακρύζουν. Οι Τουρκοκύπριοι, σημερινοί κάτοικοι των σπιτιών, τους σκουπίζουν τα δάκρυα. Τείχη, πράσινες γραμμές και πολιτικές αποφάσεις γκρεμίζονται 29 χρόνια μετά τον "Αττίλα". Μόνοι μας θα λύσουμε το Κυπριακό, λένε. Μαζί και την Πρωτομαγιά, σε κοινή εκδήλωση για την άνοιξη...» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

«Ευρωπαϊκή λύση»...: «Αποδεικνύεται με τη σταδιακή ντε φάκτο κατάρρευση του διαχωριστικού τείχους πόσο είναι εκτός πραγματικότητας το σχέδιο Κόφι Ανάν και πόσο άσκοπες οι διαπραγματεύσεις για εγγυήτριες δυνάμεις - κηδεμόνες της Κύπρου, μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι Ευρωπαίοι με όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα που παρέχει το κοινοτικό κεκτημένο. Με βάση, λοιπόν, τις αρχές της Ευρώπης, ο λαός της Κύπρου μπορεί να λύσει και το πολιτικό πρόβλημα, αν αφεθεί να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του νησιού» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ