Ασκήθηκαν κατά διευθυντικών στελεχών του εργοστασίου για τα εργατικά δυστυχήματα
Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, καθώς επίσης και για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή, για θανατηφόρα και απλά εργατικά ατυχήματα ασκήθηκαν εναντίον διευθυντικών στελεχών του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του διευθυντή του εργοστασίου, Γ. Βάκρινου, του τομεάρχη λειτουργίας, Β. Κάππου, του προϊστάμενου συνεργείου, Β. Γεροργάνα, του μηχανικού υπηρεσίας, Α. Ανάγνου, και του προϊσταμένου λειτουργίας, Γ. Καραβά. Εναντίον του διευθυντή, Γ. Βάκρινου, ασκήθηκε δίωξη και για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Η σχετική δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί για λήψη καταθέσεων των θυμάτων που υπέστησαν τα εργατικά ατυχήματα, οι οποίοι δεν έχουν εξεταστεί.
Οκτώ εργαζόμενοι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της Μεγαλόπολης Αρκαδίας έπαθαν βαρύτατα εγκαύματα, όταν καταπλακώθηκαν από τέφρα υψηλής θερμοκρασίας, στη μονάδα 3 στις 8 του Σεπτέμβρη 2002 μετά από εργασίες καθαρισμού του λέβητα. Από τους οκτώ εργάτες, οι Ηλ. Μπαρλαμπάς και Π. Τσουκαλάς κάηκαν από τόνους «λάβας» από τέφρα και κάρβουνο και λίγο μετά το δυστύχημα εξέπνευσαν.
Κατά τη διάρκεια καθαρισμού του λέβητα υποχώρησε μεγάλος όγκος τηγμένης τέφρας, καταπλάκωσε εργάτες, με αποτέλεσμα σε κάποιους από αυτούς να προκαλέσει ολικά εγκαύματα, ενώ όταν έτρεξαν συνάδελφοί τους να τους βοηθήσουν, υπέστησαν και αυτοί εγκαύματα μικρότερου βαθμού. Στο ίδιο εργοστάσιο είχαμε και δεύτερο ατύχημα στις 7 του Νοέμβρη 2002.
Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αρκαδίας έκανε λόγο τότε για «έγκλημα εκ προμελέτης» και απέδωσε την ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική, που είχε αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση-μετοχοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και στη διεύθυνση του εργοστασίου για τις διάφορες επιλογές που έκαναν, όπως μείωση του εργατικού κόστους, μείωση προσωπικού, μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλούς εργασίας κλπ.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Κρουσταλλάκης, όταν διαπίστωσε τον αυξανόμενο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση στους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών, Κορίνθου και Τρίπολης, προκειμένου να διενεργήσουν προανάκριση για τα θανατηφόρα (και μη) ατυχήματα που συνέβησαν στην Αττική κατά την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων, στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» στις 10 του Σεπτέμβρη 2002 είχαμε άλλο ένα εργατικό ατύχημα με τρεις νεκρούς. Τα θύματα ήταν μέλη συνεργείου, που είχαν αναλάβει για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρίας «Μεκασώλ» τον καθαρισμό των αντιδραστήρων του διυλιστηρίου.
Παράλληλα, πέντε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων με ιδιώτες εργοδότες, που στους χώρους εργασίας τους σημειώθηκαν εργατικά ατυχήματα, παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου. Η προκαταρκτική εξέταση για τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» συνεχίζεται.
Θύματα της αποικιοκρατικής σύμβασης με τη διαβόητη πολυεθνική TVX έπεσαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της περιοχής «Μαύρες Πέτρες» Χαλκιδικής μετά την απόφαση της μητρικής εταιρίας της TVX να προχωρήσει στο κλείσιμο των μεταλλείων.
Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, αλλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης υπερασπίστηκε την αποικιοκρατική σύμβαση, λέγοντας ότι συνέβαλε στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νέους επενδυτές για τα μεταλλεία και ήδη έχουν κατατεθεί στο υπουργείο δύο προτάσεις.
Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων, αφού παραχωρήθηκε στην πολυεθνική τεράστια έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Πρότεινε δε ως λύση, αν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια για νέους επενδυτές να λειτουργήσει το συγκεκριμένο μεταλλείο κάτω από το δημόσιο έλεγχο με τη συμμετοχή των φορέων και των εργατών. Ο βουλευτής ζήτησε, επίσης, να δοθεί στους εργαζόμενους οικονομική ενίσχυση και είπε ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αναπτυχτεί ισόμετρα, με συνδυασμό του πρωτογενή και του τουριστικού τομέα.
Καρπούς απέφερε η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Περιστερίου την περασμένη Πέμπτη, ενάντια στους τραμπουκισμούς των υπεργολάβων της κοινοπραξίας, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Η τρίωρη στάση εργασίας, που είχε κηρύξει το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν συνδικαλιστές από υπεργολάβο το περασμένο Σάββατο, την ώρα που περιφρουρούσαν στο εργοτάξιο το 5ήμερο αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναστάλθηκε τελικά. Αυτό, καθώς λίγη ώρα πριν, σε συνάντηση που είχαν τα μέλη του παραρτήματος με εκπρόσωπο της κοινοπραξίας τούς ανακοινώθηκε, ότι έδιωξαν τον συγκεκριμένο τραμπούκο υπεργολάβο, ενώ πήραν πίσω και την απόλυση ενός συνδικαλιστή εργαζόμενου στο ΜΕΤΡΟ, που απειλούσαν να κάνουν μετά το επεισόδιο του Σαββάτου.
Δυο μήνες απλήρωτους έχει αφήσει 24 Ελληνες ναυπηγοξυλουργούς η ελληνική ναυπηγοξυλουργική εταιρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», η οποία συνεργάζεται με τα ναυπηγεία της «Saint - Nazaire» της Γαλλίας. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Λιάνα Κανέλλη.
Οι Ελληνες ναυπηγοξυλουργοί εργάζονται στα γαλλικά ναυπηγεία και όμως, αναφέρεται στην Ερώτηση, «οι Ελληνες εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση και των Γάλλων συναδέλφων τους, απεργούν από τις 19 Μάρτη 2003, απαιτώντας από την εργοδότρια εταιρία να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η διοίκηση των γαλλικών ναυπηγείων ξεκίνησε ενέργειες για την καταβολή των δεδουλευμένων, χωρίς αποτέλεσμα όμως μέχρι σήμερα».
Οι δυο βουλευτές απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτούν «εάν θα πάρει μέτρα, ώστε η εταιρία "ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ" να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενούς της».