Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ελληνες δημοσιογράφοι!

Θα είναι και η ενημέρωση μια από τις «παράπλευρες απώλειες» της θηριωδίας των Αμερικανών στο Ιράκ; Τα πεπραγμένα της νεο-μακαρθικής λογοκρισίας καθιστούν το ερώτημα ρητορικό: «Να προσέχουν τι λένε αυτόν τον καιρό» (!) είχε προειδοποιήσει τα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, αμέσως μετά την 11η Σεπτέμβρη.

Λίγες μέρες αργότερα και ενώ η επιδρομή στο Αφγανιστάν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η προσαρμογή στην άνωθεν εντολή ήταν πλήρης: «Αποδεικνύεται ότι πολλοί από τους Αφγανούς προσεύχονται για μια ακόμη δόση από βομβαρδιστικά "Β-52", για να τους απελευθερώσουν από τους Ταλιμπάν, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν ή όχι θύματα» (!), έγραφαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις 23 Νοέμβρη 2001...

***

Το «αυτό τον καιρό», που πρέπει «να προσέχουν τι λένε» τα ΜΜΕ, είναι προφανές ότι διαρκεί ακόμα. Ο βομβαρδισμός της ιρακινής τηλεόρασης, άλλωστε, είναι μια υπόμνηση, τόσο του βομβαρδισμού της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης, το 1999, αλλά και του «Αλ Τζαζίρα», το 2001. Το ίδιο ισχύει και με το λογοκριτικό πογκρόμ που έχει επιβληθεί, τούτες τις μέρες, σε ΗΠΑ - Βρετανία.

Αυτή η νεο-μακαρθική συμπεριφορά εκ μέρους των ιμπεριαλιστών είναι ...εξαγώγιμο είδος, που αφορά άμεσα και τα 48 έθνη, που συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο του Μπους. Ο βρώμικος πόλεμος πρέπει να μείνει στο σκοτάδι. Οι σφαγές το ίδιο. Οι λαοί πρέπει να μαθαίνουν όσο γίνεται λιγότερα από όσα συμβαίνουν στα πεδία των σφαγών. Ακόμα καλύτερα: Οι πληροφορίες και οι εικόνες πρέπει να φιλτράρονται από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών.

***

Σε αυτή την επιχείρηση επιβολής «φίμωσης», οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν μπορεί παρά να έχουν την τιμητική τους. Αλλωστε, σχετικά νωρίς, ο Μίλερ έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον Τύπο, λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα: «Πιστεύω - είπε ο Μίλερ στις 9/10/2001 - ότι (...) αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί», από κοινού, δηλαδή, η αμερικανική πρεσβεία, με την ελληνική κυβέρνηση και τις διευθύνσεις των ΜΜΕ...

Βλέπετε, οι Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν δώσει από πολύ νωρίς διαπιστευτήρια ευπρέπειας και ευσυνειδησίας. Οπως στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και τότε βρέθηκαν στο στόχαστρο. Οπως κατάγγειλε συνάδελφος στο 8ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, οι εργοδότες της πολλές φορές της ζήτησαν κατά τη διάρκεια του τότε βομβαρδισμού «να χαμηλώσει τους τόνους», κατόπιν «υποδείξεων» της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή τα μεταδιδόμενα από το μέτωπο «ενοχλούσαν» την αμερικανική πρεσβεία. «Αυτό δεν ήταν λογοκρισία;», ρώτησε τότε η συνάδελφος, αλλά απάντηση δεν πήρε...

***

Το ίδιο έργο των πιέσεων, για «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις», επαναλαμβάνεται. Οι εντολές είναι σαφείς: Σταματήστε να αποκαλείτε τον πόλεμο «παράνομο». Σταματήστε να μιλάτε απαξιωτικά για τον Μπους. Σταματήστε να μιλάτε για «εισβολείς» και να μιλάτε για «συμμάχους». Αυτές είναι μερικές από τις υποδείξεις των αφεντικών των ΜΜΕ προς τους δημοσιογράφους, τις τελευταίες μέρες. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διευκολύνει (όχι την παραμονή), αλλά την ...αποχώρηση των Ελλήνων δημοσιογράφων από τη Βαγδάτη.

Φαίνεται ότι η αμερικάνικη πρεσβεία άρχισε πάλι να ενοχλείται. Φαίνεται ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι, η συντριπτική τους πλειοψηφία, τους μπήκαν πάλι στο μάτι. Και θα συνεχίσουν να μη συμμορφώνονται στις υποδείξεις!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ