ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΗ Η ΑΘΗΝΑ
«Πόλεμος» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών
  • Σε ένα μαζικότατο και γεμάτο αγωνιστικό παλμό παλλαϊκό συλλαλητήριο μετατράπηκε η χτεσινή απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ
  • Μεγάλη και δυναμική η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε»! βροντοφώναξαν χτες οι χιλιάδες εργαζόμενοι, της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την 24ωρη πανεργατική απεργία και πλημμύρισαν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και τους γύρω δρόμους. Με μια φωνή, απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών, αλλά και πλήρη - σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 35ωρο 5ήμερο, με αύξηση των αποδοχών. Κήρυξαν «πόλεμο» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, γιατί αυτοί που εξαπέλυσαν και στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι οι ίδιοι που στερούν το μεροκάματο από τον άνεργο, που κόβουν τις συντάξεις, που κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς, ληστεύουν το εργατικό εισόδημα, που ανατρέπουν τα εργατικά δικαιώματα. Εστειλαν βροντερό μήνυμα απειθαρχίας και αντίστασης στους ηγέτες της ΕΕ, που εκείνη την ώρα σκέφτονταν τρόπους έντασης της επίθεσής τους στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, αλλά και πώς θα αποκομίσουν και αυτοί οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο του Ιράκ.

Τα μπλόκα συντάχθηκαν, τα πανό υψώθηκαν, οι γροθιές και οι φωνές ενώθηκαν και οι απεργοί πορεύτηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να συμμετάσχουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. «Ιμπεριαλισμός = αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Τώρα μαζικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας», έγραφε το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ στην εξέδρα της συγκέντρωσης. Οι εργαζόμενοι παρατάχτηκαν συγκροτημένα κάτω από τα πανό τους μέσα στην πλατεία, κατά μήκος της οδού Αθηνάς και στους γύρω δρόμους.

Εκεί ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι Εμποροϋπάλληλοι, οι Μεταλλεργάτες, οι Οικοδόμοι, οι Λιθογράφοι, οι Τσαγκαράδες, οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό, οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, οι Λογιστές, οι Τραπεζοϋπάλληλοι, οι Συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές, οι Επαγγελματοβιοτέχνες κλπ. Μαζί τους έφτασαν νυχτερινοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών και μέλη του ΔΗΚΚΙ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση γιατί συνεργεί στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού του Ιράκ. «Πάμε μπροστά, αγωνιστικά, ενάντια στα μέτρα τα ευρωπαϊκά», φώναξαν οι απεργοί όταν ο Γ. Πέρρος υψώνοντας τη φωνή του σημείωσε: «Μόνο οι λαοί με τον ξεσηκωμό τους, μπορούν να σταματήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να βάλουν φραγμούς στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και να κάνουν το δικό τους Μέτωπο για την ειρήνη και την απαλλαγή τους από το ζυγό των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου». Μίλησε επίσης ο Δημήτρης Σούκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε «δεν μπορούν μας κοροϊδέψουν, δεν μπορούν να μας αποκοιμήσουν. Οι λαοί λένε ΟΧΙ στον πόλεμο, λένε ΟΧΙ στον όλεθρο και τον αφανισμό χωρών και λαών. Οι λαοί ξεσηκώνονται σε όλο τον πλανήτη».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Γ. Μαρκάκη, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, και πλήθος μαζικών φορέων συνταξιουχικών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Συγκλονιστική πορεία

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε η μεγάλη πορεία. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι και μετανάστες, επαγγελματοβιοτέχνες και νεολαίοι γέμισαν τους δρόμους της πόλης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Πορευόμενοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ συνθήματα όπως «Λαϊκός ξεσηκωμός - Κάτω ο ιμπεριαλισμός», «Κλείστε τη Σούδα, φέρτε και το πλοίο - Εξω η Ελλάδα από το σφαγείο». «Αυξήσεις και δουλιά ζητάει η εργατιά», δονούσαν ολόκληρη την Αθήνα. Εντυπωσιακή η παρουσία των καλλιτεχνών, που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο αποκάλυπταν τις αιτίες και τη βαρβαρότητα του πολέμου. Ποικιλόμορφη και γεμάτη παλμό ήταν η παρουσία των χιλιάδων μαθητών που βρέθηκαν στο πλάι των εργαζομένων, των γονιών τους.

Κανένας δεν «τσίμπησε» από την κυβερνητική προπαγάνδα περί μη συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο. Κανένας δε φοβήθηκε από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ή τα επεισόδια μεταξύ μιας μικρής ομάδας «αγνώστων» και της Αστυνομίας, που επιχείρησαν να σπάσουν την πορεία στα δύο. Η μαζική και μόνο παρουσία του κόσμου αποτελεί καταδίκη όσων προσπαθούν «πατώντας σε δύο βάρκες» να εκτονώσουν τις αντιδράσεις σε στάσεις εργασίας και λεκτικές καταγγελίες.

Το νέο αγωνιστικό μαζικό ραντεβού δόθηκε για σήμερα κιόλας το μεσημέρι στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Το χτεσινοβραδινό μαζικό μακελειό επιβάλλει να είμαστε όλοι εκεί.

Οι νέοι συγκλόνισαν τον Πειραιά

Χιλιάδες λαού πολιόρκησαν και χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας. Ανθρωποι από κάθε γωνιά της πειραιώτικης περιφέρειας, με πρωταγωνιστές και πάλι τους μαθητές και τους σπουδαστές, ξεχύθηκαν ξανά στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Μόνον που αυτή τη φορά είχαν προτεταμένο το όπλο της ταξικής πάλης και αντιπαράθεσης, της απεργίας. Γιατί ο βρώμικος πόλεμος σε βάρος του λαού του Ιράκ πάει «πακέτο» με τον πόλεμο σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Γιατί και οι δύο πόλεμοι τον ίδιο στόχο έχουν, τη στυγνή εκμετάλλευση των λαών, την αύξηση των υπερκερδών των καπιταλιστών.

Από τις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού άρχισε η συγκέντρωση. Οι απεργοί εργάτες του Πειραιά. Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, καπνεργάτες, οι εργάτες της θάλασσας. Οι μαθητές και οι απεργοί καθηγητές τους και οι γονείς. Ηταν όλοι παρόντες. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε και μαζική συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων της πόλης. Στις 11 η πλατεία και οι γύρω δρόμοι της είχαν ήδη γεμίσει ασφυκτικά.

Ο Ηλίας Πατίδης, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, τόνισε: «Να το χωνέψουμε καλά. Πόλεμος και εργασιακές σχέσεις πάνε "πακέτο". Τα κέρδη τους πάνε να σώσουνε. Τα βάρη της κρίσης πάνε να ρίξουν πάνω μας. Και οι βιομήχανοι να κονομάνε, και εμείς να έχουμε δικαιώματα, δε γίνεται». Μίλησαν ακόμη ο Νίκος Ξουράφης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία, και η αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά, Τζένη Γεωργατζέλη.

Η πορεία που ακολούθησε συγκλόνισε ολόκληρο τον Πειραιά. Το πλήθος κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μπροστά στην πύλη του οι νεολαίοι έκαψαν την αμερικάνικη σημαία.

Συνέλαβαν Ιρακινούς διαδηλωτές

Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και χτες και προχτές, όσο διαρκούσαν οι πορείες, περίπου 25 - 30 Ιρακινοί διαδήλωναν με τα δικά τους πανό και τις σημαίες τους. Χτες το απόγευμα και αφού η πορεία είχε ολοκληρωθεί και οι τελευταίοι διαδηλωτές αποχωρούσαν, εντελώς απρόκλητα αστυνομικοί συνέλαβαν ολόκληρη την ομάδα των Ιρακινών τη στιγμή που αποχωρώντας βρίσκονταν στο ύψος του σταθμού «Μέγαρο Μουσικής» του μετρό. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι 12 από αυτούς - μαζί με άλλους 11 Ελληνες που συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία - παραπέμπονται σήμερα στον εισαγγελέα. Συνολικά χτες έγιναν 61 προσαγωγές.

Συγκέντρωση και στο Σύνταγμα

Αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε και στην πλατεία Συντάγματος, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Εκεί συμμετείχαν το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», η «Γένοβα» και άλλες οργανώσεις και σύλλογοι. Με πανό κατά του πολέμου, κατά της σφαγής του άμαχου πληθυσμού στο Ιράκ και με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο» η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Φιλ. Θωμάς και Αλεξ. Καλύδης από τη ΓΣΕΕ, Ηλ. Βρετάκος από την ΑΔΕΔΥ, Γρ. Φελώνης από το ΕΚΑ, Γ. Θεωνάς από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ο Π. Παπακωνσταντίνου από τη Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο» και ο Ηλ. Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, συνθήματα διάβασαν από την εξέδρα μαθητές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Συντάγματος.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής το Ν. Κωνσταντόπουλο και άλλοι.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και καταστολή πάνε μαζί

Τη χτεσινή επίθεση της αστυνομίας σε βάρος φιλειρηνιστών, εκμεταλλευόμενη αφορμή που έδωσαν προβοκατόρικα και ανεύθυνα στοιχεία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι «αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «από τη μία συμμετέχει στον πόλεμο και από την άλλη προσπαθεί να καταστείλει το διαρκώς ογκούμενο φιλειρηνικό και αντιπολεμικό κίνημα. Τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ιμπεριαλιστικός πόλεμος και καταστολή πάνε μαζί». Υπογραμμίζει δε την «επιπλέον συμβολή της κυβέρνησης στον πόλεμο, τη σύλληψη δηλαδή 25 Ιρακινών, οι οποίοι "έκαναν το λάθος" να διαδηλώσουν φιλήσυχα μαζί με τους άλλους Ελληνες πολίτες».

Προσπάθησαν να στήσουν επεισόδια

Τα... δόντια του έδειξε χτες το κράτος της καταστολής. Οι «γνωστοί - άγνωστοι», περίπου 50-100 που δρουν σε ομάδες των 5-10 ατόμων με την καθοδήγηση αρχηγών, έδωσαν τις απαραίτητες αφορμές. Οπου έβρισκαν την ευκαιρία, εισχωρούσαν σε διάφορα μπλοκ, κυρίως μαθητών και φοιτητών. Πετούσαν πέτρες και κάποιες μολότοφ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα μασκοφορεμένα ΜΑΤ να χτυπούν και να εξαπολύουν αυτά τα δηλητηριώδη και επικίνδυνα αέρια, ενάντια στους διαδηλωτές. Και αμέσως οι μασκοφόροι και κουκουλοφόροι νεαροί έφευγαν για να ξαναμπούν σε άλλο μπλοκ και να ξαναδώσουν νέα αφορμή να ξαναχτυπήσουν τα μασκοφορεμένα ΜΑΤ. Δούλεψαν με συγχρονισμό που δεν αφήνει περιθώρια για τους οργανωτές αυτών των προβοκατσιών. Ολως περιέργως, λίγο πριν γίνουν τα πρώτα επεισόδια μπροστά στην αγγλική πρεσβεία, τα ΜΑΤ είχαν βγει στη Β. Σοφίας, από τα στενά όπου καραδοκούσαν. 'Η πάλι, λίγο πριν γίνουν τα αντίστοιχα επεισόδια μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, οι αστυνομικοί με τις μπλε στολές που ήταν στην πρώτη γραμμή, έδωσαν τη θέση τους στα ΜΑΤ...

Παρότι «νεαροί» και ΜΑΤ το επιδίωξαν, δεν κατάφεραν παρά κάποια μικροεπεισόδια. Η προσπάθειά τους δεν ευοδώθηκε χάρη στην ψύχραιμη και αποφασιστική στάση των διαδηλωτών. Την ίδια στάση πρέπει να δείξουν και στις σημερινές και στις αυριανές και στις μελλοντικές διαδηλώσεις. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ιμπεριαλιστικός πόλεμος και καταστολή πάνε μαζί.

Ηταν όλοι εκεί! Στην απεργία. Στη συγκέντρωση. Στην πορεία. Ηταν όλοι μια γροθιά. Εργάτες και υπάλληλοι. Αντρες και γυναίκες, ακόμα και παιδιά. Μαζί ο οικοδόμος απεργός δίπλα - δίπλα με τον φοιτητή που διαδήλωνε. Η εργάτρια της φαρμακοβιομηχανίας με τον σπουδαστή και το μαθητή, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ηταν όλοι μαζί. Ηταν εκεί η εργατική τάξη της Αθήνας που απεργούσε και διεκδικούσε, με την περήφανη νεολαία που δε σκύβει το κεφάλι στους ιμπεριαλιστές.

Με αποφασιστικότητα, δύναμη και νεανική φλόγα, χιλιάδες και χιλιάδες λαού καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κατήγγειλαν αυτούς που τον κάνουν, αλλά και αυτούς που τον στηρίζουν. Γι' αυτό συνεπείς με ό,τι διακήρυσσαν, απαίτησαν να βγει έξω η Ελλάδα απ' αυτό το βρώμικο πόλεμο. Εναν πόλεμο που εκτός από πετρέλαιο μυρίζει και μπόλικη υποκρισία.

Ηταν όλοι εκεί! Στην απεργία, στη συγκέντρωση και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στάθηκαν απέναντι στην ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απέναντι σε όλους όσοι, ενώ με το ένα χέρι εξαπολύουν τις βόμβες, με το άλλο κλέβουν το ψωμί των εργατών, στερούν τα βιβλία των παιδιών, αρπάζουν τις συντάξεις των γερόντων. Γι' αυτό, όπως φώναξαν «ΟΧΙ» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την ίδια φωνή, διεκδίκησαν 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Στις 21 Μάρτη, με την πανεργατική απεργία του ΠΑΜΕ έδωσαν μια μάχη. Με το ίδιο πείσμα συνεχίζουν σήμερα και αύριο..!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ