ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει τις πολύνεκρες εισβολές ο ισραηλινός στρατός

Σχέδια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, μεσούσης της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ, καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Γκους Σαλόμ»

Η Αμερικανίδα φιλειρηνίστρια προσπάθησε να σταματήσει με το κορμί της τον ισραηλινό εκσκαφέα...

Associated Press

Η Αμερικανίδα φιλειρηνίστρια προσπάθησε να σταματήσει με το κορμί της τον ισραηλινό εκσκαφέα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Νέες αιματηρές πολύνεκρες εισβολές πραγματοποίησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων που καταγγέλλουν ανοιχτά, πλέον, την ισραηλινή ηγεσία ότι επιδιώκει την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρισκόταν αντιμέτωπος με τους βουλευτές του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, οι οποίοι απέρριψαν μέρος των προτάσεών του για τις αρμοδιότητες της θέσης του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι αποπειράθηκε να τις περιορίσει.

Αμέσως μετά το ξημέρωμα, περισσότερα από 20 ισραηλινά τανκς και θωρακισμένα οχήματα υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Είχε προηγηθεί η εισβολή ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι περικύκλωσαν το σπίτι του Μοχάμεντ Σααφίν, στελέχους της «Τζιχάντ», ζητώντας του να παραδοθεί. Μετά από αρκετές ώρες ανταλλαγής πυρών, ο Σααφίν σκοτώθηκε και το σπίτι του ανατινάχτηκε. Παράλληλα, σημειώνονταν σκληρές μάχες ανάμεσα σε Παλαιστινίους μαχητές και τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίες διήρκεσαν αρκετές ώρες.

Αποχωρώντας από το Νουσεϊράτ, ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του, συνολικά, 7 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ένα 4χρονο κοριτσάκι και ένα 13χρονο αγόρι, και περισσότερους από 25 τραυματίες. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 μέλη του παλαιστινιακού λιμενικού. Επίσης, δύο μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη, στο χωριό Σιδώνα, κοντά στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης, και η οργάνωση με ανακοίνωσή της επιρρίπτει τις ευθύνες για το θάνατό τους στον ισραηλινό στρατό.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις και διεξαγωγή έρευνας ζήτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη δολοφονία μιας 23χρονης Αμερικανίδας φιλειρηνίστριας, την Κυριακή, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η Ράχελ Κόρι προσπάθησε να σταματήσει με το σώμα της έναν ισραηλινό εκσκαφέα προκειμένου να μην κατεδαφίσει περισσότερα παλαιστινιακά σπίτια, με αποτέλεσμα ο εκσκαφέας να τη συνθλίψει. Παρόντες στη σκηνή, εκτός από δεκάδες Παλαιστινίους, βρίσκονταν άλλοι 8 ξένοι φιλειρηνιστές, 4 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί, που μιλούν για δολοφονία εν ψυχρώ. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνοντας ότι «θα γίνουν έρευνες», εξέφρασε τη λύπη του, μίλησε για ατύχημα και επέρριψε την ευθύνη στους ακτιβιστές «γιατί βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη».

«Χαστούκι» στον Αραφάτ

Με 49 ψήφους κατά και 22 υπέρ, το παλαιστινιακό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του Γιάσερ Αραφάτ να υποχρεούται ο πρωθυπουργός, που θα διοριστεί στο εγγύς μέλλον, να παρουσιάζει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου προς έγκριση στον Παλαιστίνιο ηγέτη. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι βουλευτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στον περιορισμό των περιθωρίων κίνησης του πρωθυπουργού. Αντίθετα, εγκρίθηκαν με άνετη πλειοψηφία μια σειρά από άλλες προτάσεις που αφορούν στις πρωθυπουργικές αρμοδιότητες.

Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί είτε να αποσύρει το σύνολο των προτάσεών του είτε να τις υπογράψει ως έχουν, εξαιρώντας το επίμαχο άρθρο. Μένει, επίσης, να επισημοποιηθεί το κατά πόσο ο στενός συνεργάτης του και νούμερο 2 της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, αποδέχεται τη θέση του πρωθυπουργού, που του προσφέρει ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αμπάς είχε, και παλαιότερα, δηλώσει ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις όταν προσδιοριστούν οι αρμοδιότητές του και αποδειχθεί ότι έχει σημαντικές εξουσίες.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Νίκη του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) είναι ο μεγάλος νικητής των γενικών και τοπικών εκλογών που έλαβαν χώρα την Κυριακή, την πέμπτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας και τον επίσημο τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, το 1992.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το FMLN απέσπασε τουλάχιστον 32 έδρες - από 25 που είχε τις προηγούμενες εκλογές - στο σύνολο των 84 εδρών του Κοινοβουλίου, ενώ το μέχρι στιγμής κυρίαρχο κόμμα η Εθνική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (Arena) διατηρεί τις δυνάμεις της, αποσπώντας ακριβώς το ίδιο αριθμό εδρών, 29. Φυσικά, κανένα κόμμα δεν έχει αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία και για να σχηματιστεί κυβέρνηση, απαιτείται συνασπισμός ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων με κάποιους από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς που πήραν μέρος και κατόρθωσαν να εισέλθουν στη Βουλή.

Ακόμη ευρύτερη είναι η νίκη του FMLN στις τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Φαραμπούντο Μαρτί έχει ξεπεράσει τις 100 δημαρχίες και νομαρχίες σε σύνολο 262, ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και άνετη επικράτηση του υποψήφιου του FMLN, Κάρλος Ρίβας Τσαμόρα, στην πρωτεύουσα, Σαν Σαλβαδόρ.

Η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 40%, ενώ σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές υπήρξαν αμέτρητα κρούσματα ανωμαλιών της ψηφοφορίας, με ευθύνη του κυβερνώντος συνασπισμού. Παρά τις ανωμαλίες, σύμφωνα με το «Reuters», δεν υπήρξαν ωστόσο αιματηρά περιστατικά ανάλογα με αυτά που σφράγισαν την προεκλογική εκστρατεία, όπου αρκετοί υποψήφιοι κυρίως από το FMLN δολοφονήθηκαν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σύλληψη «στελέχους της Αλ-Κάιντα»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πακιστανοί και Αμερικανοί πράκτορες - της ISI και του FBI αντιστοίχως - ανέκριναν την Κυριακή και χτες το Μαροκινό Γιάσερ Αλ-Τζαζίρι, φερόμενο ως «σημαντικό στέλεχος» της οργάνωσης «Αλ-Κάιντα», ο οποίος συνελήφθη στη Λαχώρη το Σάββατο. Ο Αλ-Τζαζίρι, που έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, θεωρείται αναμεμειγμένος στις επικοινωνίες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οργάνωσης, ωστόσο οι δεσμώτες του δεν τον θεωρούν ως «σχεδιαστή των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη». Παρ' όλα αυτά Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Ρόιτερς» στην Ουάσιγκτον ότι πρόκειται για «σημαντικό» στέλεχος της οργάνωσης. Η σύλληψή του ενδεχομένως συνδέεται με εκείνη του φερόμενου ως «υπ' αριθμόν 3» στελέχους της «Αλ-Κάιντα», Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, πριν δύο βδομάδες στο Ραουαλπίντι. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Dawn» του Πακιστάν, ο Αλ-Τζαζίρι είπε ότι είχε επαφές με τον Οσάμα μπιν Λάντεν πριν από «πεντέμισι μήνες».

Η σύλληψη Αλ-Τζαζίρι εγγράφεται στο «ενεργητικό» του στρατηγού (Προέδρου για τους φίλους) Μουσάραφ, όπως και η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στο Πακιστάν μετά το πραξικόπημα του 1999 - πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα δοθούν στην κυβέρνηση 250 εκατ. δολάρια ως βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Στο πολιτικό παθητικό της κυβέρνησης και του Μουσάραφ είναι οι μαζικότατες διαδηλώσεις των ισλαμικών κομμάτων (ΜΜΑ) και άλλων πολιτικών δυνάμεων εναντίον της ενδεχόμενης υποστήριξης του Πακιστάν στον πόλεμο κατά του Ιράκ: Τα ισλαμικά κόμματα απειλούν με «εξέγερση κατά της κυβέρνησης». Ενώ το Ισλαμαμπάντ έκλεισε χθες την πρεσβεία στη Βαγδάτη.

ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Γενικές εκλογές

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κεντρώο Κόμμα, ήταν τελικά ο νικητής των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή. Το Κεντρώο Κόμμα συγκέντρωσε το 24.8% των ψήφων και 55 έδρες (σε σύνολο 200), ενώ το μέχρι πρότινος κυβερνητικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έλαβε το 24.5% των ψήφων και 53 έδρες.

Τώρα οι Κεντρώοι θα ξεκινήσουν από την επόμενη βδομάδα διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι ένας συντηρητικός συνασπισμός μεταξύ των Κεντρώων, του Συντηρητικού Κόμματος (18.5% και 40 έδρες), των Χριστιανοδημοκρατών (5.3% και 7 έδρες) και του κόμματος της Σουηδικής μειονότητας (4.6% και 9 έδρες). Αλλά δεν αποκλείεται και ένας συνασπισμός μεταξύ Κεντρώων και Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως αλλαγές στις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις δεν αναμένονται, ενώ η ανεργία που βρίσκεται στο 9% είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ