Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Νίκη του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) είναι ο μεγάλος νικητής των γενικών και τοπικών εκλογών που έλαβαν χώρα την Κυριακή, την πέμπτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας και τον επίσημο τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, το 1992.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το FMLN απέσπασε τουλάχιστον 32 έδρες - από 25 που είχε τις προηγούμενες εκλογές - στο σύνολο των 84 εδρών του Κοινοβουλίου, ενώ το μέχρι στιγμής κυρίαρχο κόμμα η Εθνική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (Arena) διατηρεί τις δυνάμεις της, αποσπώντας ακριβώς το ίδιο αριθμό εδρών, 29. Φυσικά, κανένα κόμμα δεν έχει αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία και για να σχηματιστεί κυβέρνηση, απαιτείται συνασπισμός ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων με κάποιους από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς που πήραν μέρος και κατόρθωσαν να εισέλθουν στη Βουλή.

Ακόμη ευρύτερη είναι η νίκη του FMLN στις τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Φαραμπούντο Μαρτί έχει ξεπεράσει τις 100 δημαρχίες και νομαρχίες σε σύνολο 262, ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και άνετη επικράτηση του υποψήφιου του FMLN, Κάρλος Ρίβας Τσαμόρα, στην πρωτεύουσα, Σαν Σαλβαδόρ.

Η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 40%, ενώ σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές υπήρξαν αμέτρητα κρούσματα ανωμαλιών της ψηφοφορίας, με ευθύνη του κυβερνώντος συνασπισμού. Παρά τις ανωμαλίες, σύμφωνα με το «Reuters», δεν υπήρξαν ωστόσο αιματηρά περιστατικά ανάλογα με αυτά που σφράγισαν την προεκλογική εκστρατεία, όπου αρκετοί υποψήφιοι κυρίως από το FMLN δολοφονήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ