ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Στη διάθεση των Αμερικάνων και πολιτικά αεροδρόμια!

Ακόμα και τα πολιτικά αεροδρόμια έχει διαθέσει η κυβέρνηση στους Αμερικανονατοϊκούς για τον ανεφοδιασμό των πολεμικών τους που προετοιμάζονται για το μεγάλο μακελειό στο Ιράκ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, προχτές, βαθιά μεσάνυχτα, πολεμικά αεροπλάνα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Αφού εφοδιάστηκαν με καύσιμα αναχώρησαν για άγνωστο προορισμό, βεβαίως. Το γεγονός καθώς μαθεύτηκε στην Κέρκυρα προκάλεσε ιδιαίτερες ανησυχίες και αγανάκτηση καθώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει όλη τη χώρα και, ιδιαίτερα, το νησιωτικό χώρο, πέρα από τη βάση της Σούδας, σε αμερικανονατοϊκή βάση ενόψει του αναμενόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κλείνουν μαγαζιά την πρώτη μέρα του πολέμου

Αντιπολεμική κινητοποίηση των ΕΒΕ αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ

Συντονίζοντας τη δράση τους με δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλες οργανώσεις εργαζομένων, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που συνεδρίασε το προηγούμενο Σάββατο αποφάσισε πανελλαδικό αντιπολεμικό κλείσιμο επιχειρήσεων την πρώτη ημέρα του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στο λαό του Ιράκ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΒΕΕ:

«Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, αφού επιβεβαίωσε την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί η ΓΣΕΒΕΕ κατά του πολέμου γενικά και της επικείμενης πολεμικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ ειδικά, αποφάσισε:

  • Με την πεποίθηση ότι ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί, καλούμε τους ΕΒΕ να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με όλο τον ελληνικό λαό κατά του πολέμου.
  • Σε περίπτωση έναρξης του πολέμου το προεδρείο αποφάσισε πανελλαδικό κλείσιμο όλων των καταστημάτων και βιοτεχνιών την πρώτη μέρα του πολέμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίθεσης στον επιθετικό και άδικο πόλεμο.
  • Ολες οι Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ΕΒΕ καλούνται αμέσως να δράσουν και να οργανώσουν το αντιπολεμικό κλείσιμο, την πρώτη μέρα του πολέμου και τις άλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις.
  • Το προεδρείο επαναλαμβάνει ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι ένας άδικος επιθετικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος για την αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου και των ενεργειακών αποθεμάτων και βρίσκει αντίθετο τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς του κόσμου. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου πολέμου, ειδικά για τις ΜΜΕ θα είναι τραγικές. Πολλοί κλάδοι, όπως π.χ. ο τουρισμός, λαϊκή τέχνη κ.ά. θα πληγούν άμεσα. Γενικότερα θα πληγεί και όλη η ελληνική οικονομία.
  • Το προεδρείο καλεί και πάλι την κυβέρνηση να ταχτεί ξεκάθαρα κατά του πολέμου, με όποιον μανδύα και δικαιολογία κι αν γίνει, να χρησιμοποιήσει την Προεδρία της ΕΕ σε αντιπολεμική κατεύθυνση, να μην παράσχει καμία διευκόλυνση στους επιτιθέμενους και να αποχωρίσουν όλες οι δυνάμεις της χώρας που άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν στην πολεμική προετοιμασία κατά του Ιράκ.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ χαιρετίζει τη σθεναρή αντιπολεμική στάση των ΕΒΕ και του ελληνικού λαού και δηλώνει αταλάντευτα προσηλωμένη στο ιδανικό της ειρήνης κατά του πολέμου».
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
«Μη σκοτώνετε τα παιδιά!»

«Ειρήνη μπροστά, σε θέλουν τα παιδιά. Μπους πίσω, αλλιώς θα σε κλοτσήσω», «Χωρίς ειρήνη κανένας δε θα μείνει». Με αυτά τα συνθήματα τρακόσιοι περίπου μαθητές του 13ου και 21ου Δημοτικού σχολείου Κερατσινίου, ντυμένοι με αποκριάτικες στολές εμπνευσμένες από τον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ισχυροί της Γης, ξεκίνησαν στις 10 π.μ. χτες το πρωί αντιπολεμική διαδήλωση διαμαρτυρίας στις γειτονιές του Κερατσινίου.

Για δύο περίπου ώρες, οι μικροί μαθητές μοίραζαν στους περαστικούς ζωγραφιές με αντιπολεμικά συνθήματα, αλλά και το ψήφισμα που τα ίδια έβγαλαν με κεντρικό αίτημα «Μη σκοτώνετε τα παιδιά».

«Ο Μπους με την παρέα του, αναφέρει το ψήφισμα, ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το Ιράκ. Χιλιάδες αθώα παιδάκια θα δολοφονηθούν από τις έξυπνες βόμβες, χωριά θα καταστραφούν, πόλεις θα ερημώσουν, άνθρωποι θα βγουν στην προσφυγιά. Ξέρουμε πως μετά από αυτόν τον πόλεμο θα ακολουθήσουν και άλλοι. Οι ισχυροί της Γης μπρος στα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά αν δεν τους σταματήσουμε εμείς».

Η αντιπολεμική αυτή διαδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Κερατσινίου, του Συλλόγου Γονέων, του Συλλόγου Δασκάλων της πόλης, του εξωραϊστικού συλλόγου Χαραυγής. Παραβρέθηκαν, επίσης, η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά Ελένη Παπαδοπούλου, η γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ Λόλα Ζαζοπούλου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών «Η Κυψέλη».

Στις αντιπολεμικές αυτές εκδηλώσεις, όπως μας εξήγησε η Εύη Λιβαδά, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, συμμετέχουν 24 σχολεία τα οποία εναλλάξ κάθε βδομάδα βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Κάθε σχολείο βγάζει ένα δικό του ψήφισμα για την ειρήνη, τα οποία θα τα συγκεντρώσουν και όλα μαζί, την ερχόμενη Τρίτη στις 10 π.μ., τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης θα τα παραδώσουν στην Αμερικανική πρεσβεία και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Τα μηνύματα και τις ζωγραφιές θα τα παραδώσουν στην πρεσβεία του Ιράκ, ώστε να φτάσουν στα παιδιά που υποφέρουν από το εμπάργκο και περιμένουν από ώρα σε ώρα να βομβαρδιστεί η χώρα τους.

Εκδήλωση στον Αλιμο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 13 Μάρτη και ώρα 7.30 μ.μ., ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ με θέμα: «Ο πόλεμος με πυρηνικά ή όχι και οι επιπτώσεις του». Η εκδήλωση θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα «Κάρολος Κουν» (Θησέως και Υψηλάντου) στο Κάτω Καλαμάκι. Θα μιλήσουν οι Νίκος Κατσαρός και Νίκος Φωτιάδης.

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Λέσβο

H Γραμματεία της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

Καλούν στον αγώνα για την ειρήνη

«Σήμερα 8 Μάρτη τιμούμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε σημείο του πλανήτη, σε στεριά και θάλασσα, οι γυναίκες υψώνουμε κραυγή αγωνίας: "Ερχεται πόλεμος!" και καλούμε όλο τον κόσμο να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για την προάσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής, για τη φιλία και τη συνεργασία όλων των λαών», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου.

Εχουμε χρέος να ενώσουμε τη φωνή μας, τη δύναμή μας, με όλους τους απλούς ανθρώπους της χώρας μας, με όλους τους λαούς της Γης, επισημαίνουν οι γυναίκες, για να φράξουμε το δρόμο στη γενοκτονία των λαών από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ, τα μέλη του συλλόγου διοργανώνουν εκδήλωση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου για τη Μέρα της Γυναίκας, η οποία θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους κατοίκους του νομού, στις 16 Μάρτη 2003, να πάρουν μέρος στη μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από το Αισθητικό Αλσος στην οδό Κοζάνης και ώρα 10.30 π.μ., με κατεύθυνση την πλατεία Τυρνάβου. Εκεί, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, θα γίνουν χαιρετισμοί και ομιλίες και στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές θα διαδηλώσουν μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο εναντίον της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ