ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Προσχεδιασμένος πόλεμος...

Εδώ και δέκα χρόνια τα επιτελεία και οι «δεξαμενές σκέψης», που βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα της αμερικανικής «διοίκησης» έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια τους άξονες και τα μέσα επιβολής της PAX AMERICANA

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα "Νέα"
«Ούτε σε εμένα αρέσει ο πόλεμος, αλλά είμαι αναγκασμένος να προχωρήσω». Τα συνήθη τερατώδη ψέματα, όπως ότι ο Σαντάμ δεν αφοπλίζεται ή πως το Ιράκ συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ, επανέλαβε χτες, κατά τη γνωστή γκεμπελίστικη συνταγή, ο Τζ. Μπους μήπως και κρατήσει παγιδευμένο ένα τμήμα του αμερικανικού λαού στα πολεμοχαρή σχέδιά του. Η απόφαση, όμως, για την εξαπόλυση του πολέμου κατά του Ιράκ, μπορεί τυπικά να φέρει την υπογραφή του, όμως αποτελεί «προϊόν» πολύχρονης και λεπτομερειακής επεξεργασίας της αμερικανικής στρατηγικής για την πλανητική ηγεμονία. Οποιος και αν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο θα την υλοποιούσε, αλλά ο Τζ. Μπους (τζούνιορ) επιβλήθηκε από τους «πετρελαιάδες» και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, επειδή είναι ο «καταλληλότερος»...

Εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον τα επιτελεία και οι «δεξαμενές σκέψης», που βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα της αμερικανικής «διοίκησης» έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια τους άξονες και τα μέσα επιβολής της PAX AMERICANA. Αξίζει να αναφερθεί η ολοκληρωμένη μελέτη του νεοσυντηρητικού ινστιτούτου PNAC, στο οποίο συμμετέχουν, όλως τυχαίως, όλα τα «γεράκια» (Τσένεϊ, Ράμσφελντ, Γούλφοβιτς, κ.ά.), η οποία από τον Σεπτέμβρη του 2000 περιέγραφε με ακρίβεια τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Στρατηγικός στόχος, γράφουν, είναι «η διατήρηση της παγκόσμιας υπεροχής, με τον αποκλεισμό της ανόδου μιας αντίπαλης δύναμης και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος παγκόσμιας ασφάλειας, σε συνάρτηση με τις αρχές και τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της «αποφασιστικότητας για ταυτόχρονο πόλεμο σε πολλαπλά πεδία μάχης». Γι' αυτό οι λεγεώνες των μισθοφόρων περιγράφονται σαν «το πεζικό των νέων αμερικανικών συνόρων»! Η αναφορά στην «κρίση» στο Ιράκ ήταν ...προφητική: «Αν και η ανεπίλυτη κρίση στο Ιράκ παρέχει άμεση δικαιολογία, η ανάγκη για αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Περσικό υπερβαίνει το ζήτημα του ιρακινού καθεστώτος»!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


PAX AMERICANA

ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ: «Οι Αμερικανοί Συντηρητικοί είχαν αρχίσει εδώ και μία δεκαετία να κάνουν σχέδια για την αναδιάταξη του κόσμου, τόσο φανταστικά που ο "Πόλεμος των Αστρων" ωχριά μπροστά τους. Το 1992 ο Ντικ Τσένι υπουργός Αμύνης και οι βοηθοί του Πολ Γούλφοβιτς και Σκούτερ Λίμπι είχαν συντάξει ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αμερική θα έπρεπε να αφήσει τις τυπικές συμμαχίες και να ρίξει το στρατιωτικό της βάρος στο να εμποδίσει την εμφάνιση οποιουδήποτε "ενδεχόμενου μελλοντικού παγκόσμιου ανταγωνιστή"- καθώς και να αποκλείσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων... Το 1996 ο Ρίτσαρντ Περλ, νυν σύμβουλος του Πενταγώνου, και ο Ντάγκλας Φέιθ, νυν σύμβουλος του Ράμσφελντ, βοήθησαν στη σύνταξη μιας έκθεσης που εξηγούσε πως το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματά του με τους Παλαιστινίους, αν άλλαζαν οι "ισορροπίες δυνάμεων" στη Μέση Ανατολή και αντικαθίστατο ο Σαντάμ Χουσεΐν. Τα γεράκια βρήκαν τη μεγάλη ευκαιρία τους μετά την 11η Σεπτεμβρίου...» («ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...«Εχει, όντως, κανείς την αίσθηση ότι το κυβερνητικό επιτελείο της Ουάσιγκτον, παρασυρόμενο από γεωπολιτικές εκτιμήσεις εν θερμώ και προτάσσοντας τη σημασία της υπεροπλίας έναντι της αναζήτησης κοινής πολιτισμικής γραμμής, ξεχνά πως βασική προϋπόθεση μιας επιτυχούς πλανητικής ηγεσίας δεν είναι μόνον η στρατιωτική ικανότητα, αλλά η δυνατότητα διαμόρφωσης ευρείας συναίνεσης. Δεν είναι μόνον η ισοπεδωτική δύναμη των μεγατόνων εκρηκτικής ισχύος, αλλά η δημιουργική επιβολή αρχών και αξιών, που πολλαπλασιάζουν τους εκούσιους συμμάχους...H αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να θυμηθεί ότι η συναίνεση είναι βασική προϋπόθεση επιβολής της pax americana, αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι το επιβαλλόμενο πρέπει να είναι pax - και όχι συνεχής πόλεμος κατά πάντων. H σημερινή στάση απειλεί να προκαλέσει ένα μικρό πολιτιστικό ρήγμα, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε βαθύ τραύμα για τον κόσμο των δυτικών αξιών» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Πρόκληση από Κουφοντίνα - ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΡΟΥΚΕΤΕΣ» ΚΑΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΩΣ ΕΔΩ!

ΧΩΡΑ: ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ «17Ν».

ΑΥΓΗ: ΣΥΛΛΗΨΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ «17Ν».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και ανώτατοι αξιωματικοί (ε.α.) - ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΒΕ ΚΑΙΣΑΡ ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ!

ΤΟ ΒΗΜΑ: 38,1% ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ - 52,5% ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2ο Ι.Χ.

ΕΘΝΟΣ: ΔΕΣΜΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Οι 12 αλλαγές και ποιοι ωφελούνται.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΛΟΣ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!..

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ Μ. ΘΑΤΣΕΡ - Εχει κατακυριεύσει τον κ. Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με 350.000.000!!! - ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΛΑΔΩΣΟΥΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ALTEC.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 1.414 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΕΚΟ, ΕΡΤ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Νέα» βαρβαρότητα: «Η απόφαση των ΗΠΑ να κάνουν πόλεμο κατά του Ιράκ ακόμη και χωρίς την ομόφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί την αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας για τη διεθνή κοινότητα. Η Ουάσιγκτον εγκαινιάζει μέσω του Ιράκ, μια νέα τακτική που ουσιαστικά καταργεί τη διεθνή έννομη τάξη... Η εγκατάσταση Αμερικανού στρατηγού στη θέση του Σαντάμ είναι μόνο η αρχή. Η παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να εδραιωθεί με στόχο τη μεγιστοποίηση της αμερικανικής επιρροής και το μακροπρόθεσμο ουσιαστικό έλεγχο χωρών όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία... Ολα δείχνουν ότι με αφορμή το Ιράκ βαδίζουμε σε ένα νέο κόσμο, στον οποίο θα αναζητηθούν νέες ισορροπίες και πιθανώς θα κυριαρχήσουν νέες αρχές και αξίες». (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Εξω από τις τάξεις...: «Εγκαταλείπουμε τις τάξεις μας, επειδή είναι γελοίο το γεγονός ότι οι φοιτητές στο Ιράκ, που είναι σαν κι εμάς, θα αναγκαστούν να υποστούν τις συνέπειες ενός μονομερούς πολέμου. Επίσης, σε μια εποχή κατά την οποία οι φοιτητές ήδη πληρώνουν ιλιγγιώδη ποσά για να σπουδάσουν, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των διαθέσιμων κονδυλίων για την παιδεία, για να υποστηρίξουμε έναν πόλεμο ο οποίος είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί». (Αμάντα Φλοτ - εκπρόσωπος της Εθνικής Φοιτητικής Συμμαχίας Ειρήνης των ΗΠΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Εμπροσθοφυλακή...«Οσο ισχυρότερο είναι το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ, τόσο λιγότερο θα φοβούνται οι κυβερνήσεις την κατηγορία του αντιαμερικανισμού και θα εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Θα λένε "κοιτάξτε, ακόμη και στην Αμερική υπάρχει διχογνωμία για τον πόλεμο"». (Στίβεν Ζανς - καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΒΗΜΑ)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ