Associated Press |
Προετοιμασίες στη βάση Ινσιρλίκ στην Τουρκία |
Αποφασισμένος να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό «για τους υψηλούς στόχους που θα φέρουμε ως έθνος σε πέρας» δήλωνε ο Τζορτζ Μπους λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο διάγγελμά του «Για την Κατάσταση του Εθνους», όπου αναμενόταν να κυριαρχήσει το θέμα του Ιράκ. Ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και αντεγκλήσεις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωνε ότι θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Ιράκ και οι επικεφαλής των Σωμάτων που ελέγχουν το ιρακινό οπλοστάσιο προσπαθούσαν να υποτιμήσουν τις εμφανείς διαφορές στις εκτιμήσεις που παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Ανυπόμονος» να απευθυνθεί στην αμερικανική και στη διεθνή κοινή γνώμη δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι δε θα αφιερώσει το σύνολο των 42 λεπτών της ομιλίας του στο Ιράκ αλλά και στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριζε ότι το διάγγελμα «δε θα είναι κήρυξη πολέμου» και άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπους θα προσπαθήσει να πείσει τους πάντες για την ιρακινή απειλή. Ο Αρι Φλάισερ συμπλήρωσε, επίσης, ότι η αμερικανική ηγεσία, τις επόμενες μέρες, θα έχει σειρά διαβουλεύσεων εντός ΟΗΕ και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμφωνεί με τις αμερικανικές θέσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ χαρακτήρισε «επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ για στρατιωτική επίθεση.
Associated Press |
Αντιπολεμική εκδήλωση στον Καναδά |
Περί στοιχείων ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη για τις «αποδείξεις εκείνες που θα πρέπει να οδηγήσουν χιλιάδες παιδιά στον πόλεμο». Ολα αυτά, τη στιγμή που, με βάση την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησαν από κοινού το CNN και η «USA Today», το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ ενός πολέμου έχει μειωθεί στο 50%, από 59% το Νοέμβρη.
«Απόδειξη των έμπρακτων παραβιάσεων των αποφάσεων του ΟΗΕ» χαρακτήρισε τις εκθέσεις των επιθεωρητών ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η «Βαγδάτη έχει ελάχιστο χρόνο να αλλάξει συμπεριφορά». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός που, αν και έχει ήδη στείλει στρατεύματα στον Κόλπο, εκτίμησε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές. Και στις δύο χώρες, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει ταχθεί ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση.
Την ανάγκη συνέχισης των επιθεωρήσεων επισήμαναν με νέες δηλώσεις τους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, ο Γάλλος ομόλογός της, ο Γερμανός καγκελάριος, ο Βέλγος πρωθυπουργός, ο Νορβηγός και ο Βούλγαρος Πρόεδρος, στου οποίου τη χώρα το 96% φέρεται να αντιτάσσεται σε έναν πόλεμο. Αν και όλοι κάλεσαν το Ιράκ «να συνεργαστεί ενεργότερα με τους επιθεωρητές», ο Βέλγος και ο Νορβηγός πρωθυπουργός έσπευσαν να τονίσουν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στοιχειοθετεί την ανάγκη στρατιωτικής δράσης». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν τις «πληροφορίες που διαθέτουν στους επιθεωρητές» και επισήμανε ότι η «διαδικασία θα πρέπει να μείνει εντός του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ, γιατί αν δε γίνει αυτό η Γαλλία δε θα συμμετάσχει».
Στη διατήρηση της διαδικασίας εντός ΟΗΕ και στην απόρριψη μονομερών ενεργειών αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι «αν αποδειχθεί πως το Ιράκ εμποδίζει τις επιθεωρήσεις, τότε η Μόσχα θα σκληρύνει πολύ τη στάση της απέναντί του». Ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, κάλεσε τη Βαγδάτη «να επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα» και εξέφρασε την ελπίδα να «μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί κανένα "βέτο" εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Διαφωνίες στιγμάτισαν και τη χτεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, για άλλη μια φορά, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη στρατιωτικών προετοιμασιών σχετικών με την υποστήριξη που έχει ζητήσει από τη Συμμαχία η Ουάσιγκτον ενόψει ενός πολέμου κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι εκπρόσωποι των Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Γερμανίας εκτίμησαν ότι θα πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία «εφόσον δίνεται βάρος στις επιθεωρήσεις».
«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις εκθέσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμέρ Ρασίντ, τονίζοντας ότι «μεγαλοποίησαν τα αρνητικά και ελαχιστοποίησαν τα θετικά των, μέχρι σήμερα, επιθεωρήσεων». Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, επαναλάμβανε ότι το Ιράκ δε «διαθέτει απαγορευμένα όπλα» και διευκρίνιζε ότι η Βαγδάτη «δεν μπορεί και δε θέλει να πλήξει τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης και το Κουβέιτ.
Την ίδια ώρα, στην έδρα του ΟΗΕ, οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ υποβάθμιζαν τις εμφανείς διαφορές στις εκτιμήσεις τους, τονίζοντας ότι «μάλλον οφείλονται και στο εντελώς διαφορετικό έργο που καλούνται να ολοκληρώσουν». Η διαφοροποίηση μεταξύ τους επισημάνθηκε και από πολλούς διπλωμάτες, που εκτίμησαν ότι ο Μπλιξ δέχεται μεγαλύτερη πίεση ενώ ο Αλ Μπάρανταϊ λειτουργεί υπό πιο ελεύθερο καθεστώς.
Αβολη στη σκακιέρα όπου παίζεται το μεγάλο παιχνίδι η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο αναζητά κάποιον ρόλο. Χτες ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησαν για την ελληνική ετοιμότητα «να πράξει ό,τι πρέπει». Και κατά μια έννοια, όπως φαίνεται και από την υπερ- δραστηριότητα στη βάση της Σούδας, η Αθήνα ήδη πράττει ό,τι της έχουν ζητήσει οι Αμερικανοί «προστάτες».
Κατά τα λοιπά, χτες, ο πρωθυπουργός «διαπίστωσε» ότι υπάρχουν «επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία» από το κλίμα «αναμονής και αμφιβολίας», που έχει δημιουργηθεί από τον ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Τη βαρυσήμαντη αυτή διαπίστωση την έκανε ο Κ. Σημίτης μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φιλίπ ντε Μπουίκ, και εκπροσώπους των Ευρωπαίων εργοδοτών.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν με την ιδιότητα αυτή προτίθεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Κ. Σημίτης απάντησε: «Οσον αφορά τις προσπάθειες τις οποίες θα κάνουμε ως Προεδρία, έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Την πετύχαμε χθες, όσον αφορά την πρώτη φάση και εξαρτάται από την επόμενη εξέλιξη ποιες συναντήσεις και ποιες τηλεφωνικές συνομιλίες θα έχουμε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει».
Για την «κοινή» ευρωπαϊκή θέση, που υποτίθεται ότι πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, μίλησε και ο υπουργός Τύπου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε:
«Οσον αφορά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω ότι, παρά τις διαφορετικές προβλέψεις πολλών, υπήρξε χθες ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και εκδόθηκε ένα ψήφισμα που αφορά την κρίση στο Ιράκ, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας. Αποδεικνύεται ότι, πέρα από τις διαφορές που υπάρχουν, η Ευρώπη μπορεί να έχει τη δική της ενιαία στάση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αποδεικνύεται ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα και, βεβαίως, προτιθέμεθα να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, όπου αυτό είναι δυνατόν».
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τις γυναίκες, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής απευθύνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων της Χαλκίδας, που ανασυγκροτήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ΙΡΑΚ.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και της Συντονιστικής Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η αντιπολεμική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 15 κοινωνικοί μαζικοί - συνδικαλιστικοί φορείς, οργανώνει και πάλι (μετά το Γιουγκοσλαβικό και Αφγανικό πόλεμο) την αντιπολεμική δράση, καλώντας, τώρα, στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Παρασκευής 14 Φλεβάρη, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μ.μ. από τα φανάρια της Νεάπολης Χαλκίδας.
«Η σκέψη ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής προκαλεί φόβο. Δεν ξέρω τι πληροφορίες διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά εγώ, μέχρι στιγμής, δεν έχω δει ή ακούσει στοιχεία τέτοια που να μπορούν να με πείσουν ότι οφείλουμε να επιτεθούμε στο Ιράκ πέραν πάσης αμφιβολίας». Αυτό υποστήριζε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο απόστρατος στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τον πόλεμο του Κόλπου...