ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Να κλείσει άμεσα η χωματερή - βόμβα!
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε χτες το χώρο της χωματερής των Ανω Λιοσίων
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και αποκλεισμός της λεωφόρου Ασπροπύργου

Ο Αντώνης Σκυλλάκος μιλά στους εργαζόμενους
Ο Αντώνης Σκυλλάκος μιλά στους εργαζόμενους
Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η χωματερή των Ανω Λιοσίων και να υλοποιηθεί ο επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για την κατασκευή νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) τόνισε κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε χτες την περιοχή.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο και τον Βαγγ. Ξένο, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΝΕ Αττικής του Κόμματος, περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της χωματερής, όπου την περασμένη Παρασκευή ξέσπασε πυρκαγιά (αυτανάφλεξη των απορριμμάτων λόγω υπερσυσσώρευσής τους στο χώρο). Κι ενώ η χωματερή των Ανω Λιοσίων αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για την επίλυση του προβλήματος - φοβούμενη και το πολιτικό κόστος - και αρνείται να προχωρήσει στην κατασκευή νέων ΧΥΤΑ. Και με αυτό τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Δήμου Ανω Λιοσίων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη χωματερή, ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη «να δυναμώσει η λαϊκή πίεση» στο κυβερνητικό κόμμα για να δοθούν λύσεις. «Το θέμα της χωματερής - σημείωσε - θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια, με τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και το κλείσιμο αυτού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ. Η κυβέρνηση, συνέχισε, όποτε έρχεται το θέμα στη Βουλή, επικαλείται αντιρρήσεις νομαρχών ή δημάρχων για να δικαιολογήσει την άρνησή της να δημιουργήσει νέες χωματερές». Και υπογράμμισε ότι «δεν είναι απλά ένα ακόμη περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα υγείας». Υπογράμμισε, τέλος, πως το KKE θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.

Ο Βαγγ. Ξένος σημείωσε την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων όλων των κατοίκων των όμορων περιοχών, για την επίλυση του προβλήματος της χωματερής, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συνολικής λύσης που απαιτείται για την Αττική.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους, προέκυψε πως ένας από τους λόγους που η χωματερή δεν απομακρύνεται είναι η στάση του δημάρχου Ν. Παπαδήμα, ο οποίος, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, «προτιμά τα αντισταθμιστικά οφέλη, που ανέρχονται σε 13 δισ. το χρόνο (σ.σ: για τη λειτουργία της χωματερής στα όρια του δήμου), από την υγεία των κατοίκων». Παράλληλα, όμως, αναδείχτηκε η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο του Δήμου και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Ανω Λιοσίων και τη Δευτέρα σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και αποκλεισμό της λεωφόρου Ασπροπύργου.

Τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος επισκέφτηκαν και τα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ στη χωματερή. Συναντήθηκαν και συζήτησαν με το γιατρό εργασίας Γ. Παπαναγιώτου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η πρόσφατη πυρκαγιά δεν είναι απαραίτητο να έχει συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, λόγω άγνοιας των υλικών που καίγονται. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως στη χωματερή «είναι δυνατό να εμπεριέχονται τα πάντα, μέχρι και ραδιενεργά υλικά».

Οπως σημείωσαν εργαζόμενοι στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο υπάρχων ΧΥΤΑ που λειτουργεί στο χώρο είναι ήδη υπερκορεσμένος και δε θα έχει κανένα πλέον περιθώριο μετά από τρεις μήνες. Μέχρι τότε πρέπει οπωσδήποτε να είναι έτοιμος στον ίδιο χώρο ο νέος ΧΥΤΑ που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - με ευθύνη της κυβέρνησης - άρχισε πρόσφατα να δημιουργείται. Ομως και αυτός αποτελεί προσωρινή λύση.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Νέο χαράτσι, ίδια πολιτική

Σε αγώνα για να ανατρέψει την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική του δήμου καλεί τους Περιστεριώτες η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης»

Η μάχη σώμα με σώμα που έδωσαν στις πρόσφατες εκλογές ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλένης και ο υποστηριζόμενος από ΝΔ και ΔΗΚΚΙ νέος δήμαρχος Α. Παχατουρίδης, καθώς και οι μεταξύ τους φραστικές αντιπαραθέσεις για το ποιος θα ασκήσει καλύτερη δημοτική πολιτική, κράτησαν μέχρι την κάλπη. Στην πορεία και στην πράξη, επανενώθηκαν στην ίδια αντιλαϊκή δημοτική πολιτική, κάτι που φάνηκε στη συζήτηση για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, οπότε και συναίνεσαν σε ένα ακόμα χαράτσι απέναντι στους Περιστεριώτες.

Συγκεκριμένα, 13 μέρες πριν τη λήξη της θητείας της, η παράταξη του Κ. Λαλένη πρότεινε την αύξηση των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το 2003, κατά 5%. Αύξηση που υπερψήφισε και η παράταξη του Α. Παχατουρίδη.

Με αυτή την απόφαση «ήρθαν με θράσος να δηλώσουν στους ψηφοφόρους τους ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης», η οποία και αρνήθηκε κάθε συζήτηση για αύξηση των τελών, αποχωρώντας από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν οι άλλες παρατάξεις νομιμοποιούσαν το χαράτσι. Νομιμοποιούσαν δηλαδή την πολιτική του χαρατσώματος των δημοτών για να αντεπεξέλθουν οι δήμοι με δεδομενη την πενιχρή κρατική επιχορήγηση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» καλεί το λαό του Περιστερίου σε αγώνα για «να ανατρέψει την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική των δύο παρατάξεων στο δήμο. Να παλέψει για όλα όσα του ανήκουν και να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους. Να μην επιτρέψει την εμπορευματοποίηση του δήμου και της ζωής τους». Παράλληλα, ο συνδυασμός αναλαμβάνει τη δέσμευση να «μπούμε μπροστά για την οργάνωση και τον αγώνα του λαού, το μόνο μέσο που μπορεί να κάνει τη ζωή στην πόλη μας ομορφότερη».

Σχολιάζοντας τη σύμπλευση των δύο παρατάξεων στην αύξηση των δημοτικών τελών, ο συνδυασμός «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του: «Η ενέργεια αυτή των δύο παρατάξεων δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουν καμία διάθεση να διεκδικήσουν ό,τι ανήκει στο λαό, αλλά θα συνεχίσουν στη λογική της εμπορευματοποίησης του δήμου, του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, της υγεία - πρόνοιας, της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ηρθαν να δηλώσουν με το νέο χαράτσι που επέβαλαν ότι τα προεκλογικά τους προγράμματα ήταν ψεύτικες υποσχέσεις. Προσπάθησαν να κρύψουν το γεγονός ότι βλέπουν τους Περιστεριώτες σαν "πελάτες" και αφού πέτυχαν το στόχο τοςυ, με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, έρχονται τώρα σαν γνήσιοι εκφραστές μιας αντιλαϊκής πολιτικής να καλέσουν το λαό να πληρώσει το μάρμαρο».

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τώρα παραδέχονται τα χρέη...

Δήλωση του Στ. Ορφανού δημοτικού συμβούλου με την Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.--

Την επαναδιαπραγμάτευση των υπέρογκων χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ), ζητάει με αίτημά του προς το υπουργείο Οικονομικών ο δήμαρχος του Ηρακλείου, Γ. Κουράκης. Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, οι δημότες θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τη... νύφη.

Το χρέος της ΔΕΥΑΗ ανέρχεται στα 8,1 δισ. δρχ. για το κεφάλαιο και 11 δισ. δρχ. για τους τόκους. Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φτάνει τα 6,4 δισ. και συνοδεύεται με ένα τσουχτερό επιτόκιο 16,6%. Επίσης, το χρέος στο Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων φτάνει τα 1,8 δισ. δραχμές με επιτόκιο 9%.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, επισημαίνει και καταγγέλλει: «Ο δήμαρχος του Ηρακλείου υποχρεώθηκε να παραδεχτεί όσα είχε δημόσια επισημάνει η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών" για τον υπέρμετρο δανεισμό της ΔΕΥΑΗ και την αδυναμία να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια. Επίσης, θεωρούμε πως, εκτός από την αυτονόητη διεκδίκηση από την κυβέρνηση του συνολικού διακανονισμού του χρέους, δε θα πρέπει να περάσει καθόλου από το μυαλό της νέας Δημοτικής Αρχής η σκέψη να επιβαρυνθούν οι δημότες με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης, για να καλυφθεί το τεράστιο χρέος που δημιούργησε η πολιτική και του Δήμου και της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ