ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

Χιλιάδες άνθρωποι, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ανέχειας, περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας, να περάσουν στη... γη της επαγγελίας

Ενα ατέλειωτο δράμα εκτυλίσσεται εδώ και 6 ημέρες με θύματα, ανθρώπους που κυνηγημένοι από τις ιμπεριαλιστικές βόμβες εγκατέλειψαν πατρίδα και σπίτι, όμως αντί να βρουν τη «γη της επαγγελίας», έπεσαν στα νύχια των δουλεμπόρων βρίσκοντας την πλήρη εξαθλίωση και το θάνατο. Από τις 19 Δεκέμβρη μέχρι και ανήμερα των Χριστουγέννων καταγράφτηκαν στα ελληνικά πελάγη 4 ναυάγια σαπιοκάραβων στα οποία είχαν στοιβαχτεί πρόσφυγες κυρίως από Ιράκ, με απολογισμό 24 νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων που σύμφωνα με τις πιο... αισιόδοξες προβλέψεις φτάνουν τους 24. Και όπως φαίνεται αυτή η φονική «φάμπρικα» δε θα σταματήσει εδώ. Διαρροές από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι αυτοί που ήδη βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας περιμένοντας τη σειρά τους να επιβιβαστούν στα σαπάκια των δουλεμπόρων για να γλιτώσουν από τα πυρά των ιμπεριαλιστών. Ενώ το τεράστιο κύμα των κατατρεγμένων αναμένεται το Γενάρη καθώς τότε προβλέπεται ότι θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος του Ιράκ.

Τα μακάβρια νούμερα των τελευταίων ημερών αποτελούν ένα απλώς δείγμα των όσων αναμένονται. Στις 19 Δεκέμβρη ανοιχτά της Εύβοιας ναυαγούν σε διάστημα λίγων ωρών, 2 δουλεμπορικά, το πρώτο στο Μαντούδι και το δεύτερο στη Χιλιαδού. Ανασύρονται 9 πτώματα, όμως από τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών φαίνεται ότι στα αμπάρια του δεύτερου δουλεμπορικού το οποίο βρίσκεται βυθισμένο ένα μίλι μακριά από την ακτή της Χιλιαδούς, βρίσκονται εγκλωβισμένα άλλα 24 πτώματα.

Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων το 15μετρο σκάφος «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ» «φορτωμένο» με 160 ανθρώπους προσαράζει ανοιχτά της Κέρκυρας. Απολογισμός, 2 νεκροί - ένα 4χρονο κοριτσάκι και ο πατέρας του. Λίγες ώρες αργότερα και για την ακρίβεια στις 5.20 τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, από κινητό τηλέφωνο ενημερώνεται ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη βύθιση 7μετρου φουσκωτού σκάφους 11 ναυτικά μίλια από τη νησίδα Βενέτικο Χίου. Σκάφη του Λιμενικού, που σπεύδουν στην περιοχή, περισυλλέγουν 14 άτομα σε άσχημη κατάσταση και 3 πτώματα. Ο ένας από τους διασωθέντες χάνει τη μάχη με το θάνατο στο νοσοκομείο Χίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 4, ενώ είναι βεβαιωμένο ότι στο σκάφος επέβαιναν άλλοι 5 οι οποίοι θεωρούνται επίσημα πλέον νεκροί.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 4 άτομα ως διακινητές. Ο τελευταίος συνελήφθη προχτές το βράδυ. Πρόκειται για τον Βασίλη Χατζαρίδη ο οποίος αποτελεί τον πλοίαρχο του ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ. Ο Χατζαρίδης οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας ο οποίος του άσκησε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει προσυπογράψει τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν και όπου αλλού, σκέφτηκε να δείξει την... ευαισθησία της, αυξάνοντας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, τις ποινές σε βάρος των διακινητών.

«Φαρμακερό μπάχαλο» σε βάρος ασθενών

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προσφεύγει στα δικαστήρια και όχι στους επιστήμονες για την κυκλοφορία του φαρμάκου Τ4 για το θυρεοειδή

Με την προσφυγή στα δικαστήρια και όχι στην επιστημονική προσέγγιση αντιμετωπίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) την κυκλοφορία του φαρμάκου Τ4 - UNI FARMA για το θυρεοειδή. Πρόκειται για το φάρμακο που ο ΕΟΦ είχε αποσύρει από την κυκλοφορία 19 παρτίδες το Νοέμβρη του 2001, επειδή, όπως ανακοίνωσε τότε, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την αποτελεσματικότητα μετά τη μετατροπή της σύνθεσης από την παρασκευάστρια εταιρία.

Η παρασκευάστρια εταιρία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο με την υπ' αριθμ. 118/2002 απόφασή του ανέστειλε την απόφαση του ΕΟΦ και το Τ4 κυκλοφόρησε ξανά στην αγορά. Ο ΕΟΦ μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης για το Τ4 και αφού ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας προσέφυγε -χωρίς καμιά ενημέρωση στο κοινό - στο ΣτΕ ζητώντας την ανάκληση της απόφασής του για επανακυκλοφορία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της προσφυγής του ΕΟΦ στο ΣτΕ, ο Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση (24.12.2002) στην οποία ανέφερε ότι εκτός από την προσφυγή «ανέπεμψε το θέμα στο Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων» που κλήθηκε σε «έκτακτη συνεδρίαση» για χτες με θέμα τη «συνολική αξιολόγηση του φαρμάκου».

Ενώ εξελισσόταν η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου και οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν πληροφορίες, από τον ΕΟΦ δινόταν η απάντηση πως δε θα υπάρξει για χτες επίσημη ανακοίνωση. Οταν άρχισαν να φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία οι πληροφορίες ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει λόγος απόσυρσης του Τ4, εκδόθηκε μια λιγόλογη ανακοίνωση του ΕΟΦ που αντί να εφησυχάζει, προκαλεί περισσότερη ανησυχία.

Χωρίς να μπει στον κόπο να δώσει στη δημοσιότητα -οποιαδήποτε κι αν ήταν αυτή- την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «έχει θέσει το φαρμακευτικό προϊόν Τ4 σε συνολική επαναξιολόγηση» και προσθέτει: «Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ΕΟΦ συνιστά και πάλι στους ασθενείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ιατρού τους και να μην προμηθεύονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή».

Πέρα από την ταλαιπωρία -φαρμακευτική και ψυχολογική των ασθενών- η πρακτική του ΕΟΦ εδώ και ένα χρόνο θυμίζει στην κυριολεξία ένα «μπάχαλο», που εκτός των άλλων υπονομεύει και την αξιοπιστία του ίδιου του κορυφαίου οργανισμού που υποτίθεται ότι έχει τον πρώτο λόγο στην κυκλοφορία των φαρμάκων στη χώρα μας.

Ο χαρακτηρισμός «μπάχαλο» ακούστηκε σε μια συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στις 21.12.2001 για το Τ4 στην οποία επισημάνθηκε ότι αυτό το «μπάχαλο» το πληρώνουν οι ασθενείς. Αυτό λοιπόν το «μπάχαλο» συνεχίζεται και σήμερα και αναδεικνύει τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των εταιριών τόσο για την κυριαρχία στην αγορά όσο και για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους από την παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς...

«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σταδιακά επαναλειτουργεί το εργοστάσιο

Σταδιακά και με αργούς ρυθμούς επανέρχεται σε λειτουργία το εργοστάσιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής III» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας»), από την προηγούμενη Πέμπτη που σιωπηρά έχει δοθεί το «οκ» από τη διοίκηση του Ομίλου και «ξανακάπνισε» η καμινάδα της Δ' Μονάδας μετά από μια βδομάδα διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και επισκευών στη Γ' Μονάδα που θα είναι έτοιμη για επαναλειτουργία μέσα στη βδομάδα.

Αστάθμητος παράγοντας, για την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, παραμένει η συνεχιζόμενη, επ' αόριστον, απεργία των ιδιοκτητών - οδηγών των σιλοφόρων οχημάτων, εφόσον δεν αρθεί η αιτία που την προξένησε, δηλαδή η καταγγελία της σύμβασης δύο συναδέλφων τους από τη διοίκηση του ομίλου.

Πάντως, η απόφαση διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου από την πολυεθνική «LAFARGE», που αξιοποίησε τις συγκυρίες που της «προσφέρθηκαν», δείχνει βαθύτερους σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις (συρρίκνωση δραστηριοτήτων με ξεπούλημα θυγατρικών, απολύσεις προσωπικού, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων) αλλά και «ανακατατάξεις» στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας στη χώρα μας που θα προωθηθούν με τις ευλογίες της ΕΕ μέχρι το 2006. Η ελληνική κυβέρνηση εξάλλου δεν είναι αμέτοχη αυτών των εξελίξεων αφού εφαρμόζει ό,τι προστάζουν οι πολυεθνικές του κλάδου.

Τη Δευτέρα 13 Γενάρη 2003, εκδικάζεται στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82 η προσφυγή της διοίκησης της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» για την άρση της συνδικαλιστικής ασυλίας του προέδρου του σωματείου. Να επισημάνουμε ότι χρήση της αντεργατικής αυτής διάταξης τα 2-3 τελευταία χρόνια, έχουν κάνει οι εργοδότες στην περιοχή της Χαλκίδας τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις (ο μεγαλοβιομήχανος Φιλίππου εναντίον του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην «Ελληνική Εταιρία Μπισκότων», πρώην «Αλλατίνη», ο ιδιοκτήτης της «Ελληνικής Φάρμας Μανιταριών» Δ. Ασημομύτης ενάντια σε ιδρυτικό μέλος του νεοϊδρυμένου σωματείου και η τελευταία από τη διοίκηση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ