ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμες μέρες αλλά και ελπίδες

Associated Press

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τα πιο δύσκολα και κρίσιμα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών πέρασε η Βενεζουέλα, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει με λύσσα τις δολιοφθορές, τα σαμποτάζ προκειμένου να επιτύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της κυβέρνησης Τσάβες και κυρίως ο οριστικός και αμετάκλητος τερματισμός της διαδικασίας της «μπολιβαριανής επανάστασης».

Ανάμεσα στις δυσώδεις ενέργειες των ομάδων που συνιστούν την αντιπολίτευση ήταν και η προσπάθεια αποκλεισμού όλων των φορτηγών και των άλλων μεταφορικών, που προσπάθησαν να ανατροφοδοτήσουν την αγορά με προϊόντα ενόψει των γιορτών. Δεν ήταν λίγες οι φορές, σύμφωνα με το Venpres, που επιτέθηκαν ακόμη και με όπλα, προκειμένου να σταματήσουν την τροφοδοσία. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο (ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση) σωματείο εργαζομένων στην κρατική εταιρία πετρελαίου Petroleos de Venezuela (PdVSA) ψήφισαν και αποφάσισαν, την Πέμπτη, τη συνέχιση της «απεργίας» - που έχει αρχίσει εδώ και 25 μέρες. «Θα επιστρέψουμε στη δουλιά όταν επιτύχουμε το σκοπό μας, που είναι συγκεκριμένα η αποχώρηση του Ούγο Τσάβες και η προκήρυξη εκλογών», ανέφερε το ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη σύσκεψη των απεργούντων εργαζομένων της PdVSA στο Καράκας, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς».

Ο Ραμόν Μαρτίνες, κυβερνήτης της επαρχίας Σούκρε, κατήγγειλε ότι οι πολυεθνικές του πετρελαίου Shell, Mobil και Philips διέταξαν στα υπό ιδιοκτησία τους δεξαμενόπλοια να μπλοκάρουν την εξαγωγή και τη διανομή του πετρελαίου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στο σαμποτάζ που παραλύει τη χώρα, γεγονός που επαληθεύτηκε και από τον εκπρόσωπο της Exxon Mobil, Ρ. Μίλερ, και αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση αυτής της «απεργίας», που δεν είναι άλλη από μία «διεθνή συνωμοσία ενορχηστρωμένη από τους Αμερικανούς», όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Νέα ελπιδοφόρα χρονιά;

Εντούτοις, σύμφωνα με δηλώσεις ενός από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα της αντιπολίτευσης, επικεφαλής της ομάδας «Gente del Petroleo» και μέχρι πρότινος στελέχους της διοίκησης της PdSVA, Χουάν Φερνάντες, χτες, που επικαλείται το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Βενεζουέλας, «οι εγκαταστάσεις της PdSVA δε βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό μας, συνεπώς δεν έχουμε τη δυνατότητα πια να πάρουμε απόφαση». Επιπροσθέτως ο Φερνάντες παραδέχτηκε ότι ο έλεγχος ανήκει πια στον πρόεδρο της PdSVA, Αλί Ροδρίγκες Αρακέ, και στα νέα στελέχη της επιχείρησης. Τις δηλώσεις αυτές έκανε μετά το πέρας της συνεδρίασης των πρώην στελεχών και εργαζομένων στην PdSVA, που αποφάσισαν τη συνέχιση της «απεργίας».

Στο μεταξύ, ο πρώην γγ του ΟΠΕΚ, Αλί Ροδρίγκες, επισκέφθηκε και επιθεώρησε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Μονάγας και του Ανζοατεγκί, και κατά την έξοδό του σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ότι η παραγωγή και η εξαγωγή στην 5η πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου θα επανέλθει στα απολύτως φυσιολογικά επίπεδα την επόμενη βδομάδα. Ηδη, την Πέμπτη η παραγωγή ήταν στα 2 εκατομμύρια βαρέλια, όπως δήλωσε ο Ροδρίγκες και η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί την επιστροφή στα ομαλά επίπεδα, όπως ορίζεται και από τις διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε αποφασίσει τον τερματισμό της απεργίας, η οποία προσπαθεί να «παραλύσει» σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα και να προκαλέσει το αναγκαίο χάος, ώστε να νομιμοποιηθεί η ανατροπή με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, ακόμη και στρατιωτικό πραξικόπημα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Σανουέλ Μονκάδα, διευθυντή του Ιστορικού Τμήματος του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας (UCV), παρά τις αφόρητες πιέσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον, «η κυβέρνηση του νέου Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών του προσέφερε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια γεμάτα πετρέλαιο ώστε να ανακουφιστεί ο πληθυσμός και να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες».

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Τους 41 έφτασαν οι νεκροί και τουλάχιστον 70 οι τραυματίες (υπάλληλοι και στρατιωτικοί) από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή, 27 Δεκέμβρη, στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, και κατέστρεψαν το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της Τσετσενίας, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Τσετσενίας. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στο Γκρόζνι. Παραμένει, ωστόσο, ακόμα αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών που μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Υπολογίζεται ότι στο κτίριο βρίσκονταν πάνω από 200 άτομα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τσετσενίας Ρουσλάν Τσακάγεφ, δύο καμικάζι επέβαιναν σε δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά με τα οποία έριξαν τον περίβολο του κτιρίου και εισέβαλαν στην αυλή. Κομμάτια από τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο κτίριο σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων και πλάτους δέκα μέτρων. Εικόνες που πρόβαλε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, έδειξαν το κτίριο τελείως κατεστραμμένο και αρκετούς ανθρώπους τραυματισμένους να προσπαθούν να βγουν από τα ερείπια. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται εντατικά. Το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι» μετέδωσε πως ο επικεφαλής της διοίκησης της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ (βρισκόταν στη Μόσχα), ενώ ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας Μιχαήλ Μπάμπιτς και ο υπουργός, αρμόδιος για την Τσετσενία Σταλισλάβ Ιλιάσοφ δε βρίσκονταν στην έδρα της κυβέρνησης τη στιγμή της έκρηξης. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους και εξόδους της πόλης και πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους στα αυτοκίνητα. Ο Καντίροφ κατηγόρησε τον αυτονομιστή Τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ ότι βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Για την επίθεση στο Γκρόζνι και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διερεύνηση της τρομοκρατικής ενέργειας ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ. Στο μεταξύ, λόγω της επίθεσης στο Γκρόζνι οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και των ειδικών υπηρεσιών της Μόσχας έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ «καταδίκασε σθεναρά» χτες τη βομβιστική επίθεση στην έδρα της τσετσενικής διοίκησης.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι τις περασμένες δυο βδομάδες συνελήφθησαν σε προάστια του Παρισιού φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε ρωσικούς στόχους και, ειδικότερα, ήθελαν να χτυπήσουν την πρεσβεία της Μόσχας στο Παρίσι.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΕΤΟΝΙΑΣ
Σημαντικές αποφάσεις στο 8ο Συνέδριό του

Ξεκινάει η διαδικασία νομιμοποίησης του Κομμουνιστικού Κόμματος

Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξε το 8ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Ρίγα στις 22/12/2002. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: 1) Το ΣΚΛ να ζητήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ΣΚΛ τάσσεται ενάντια στην ένταξη και στις δύο αυτές ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι δε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν σ' αυτό δε δοθεί η δυνατότητα να λάβουν μέρος και οι «μη πολίτες», περίπου το 25% του πληθυσμού, από το οποίο οι αρχές έχουν στερήσει την υπηκοότητα και βέβαια τα πολιτικά δικαιώματα. 2) Το ΣΚΛ απέρριψε την πρόταση διάχυσής του σε ένα ενιαίο κόμμα με τα άλλα δύο κόμματα του Συνασπισμού «Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε μια Ενιαία Λετονία». Αντίθετα, προτείνει τη διατήρηση του Συνασπισμού και τη συγκρότηση στη βάση του μιας πλατιάς πολιτικής συμμαχίας και με άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, που «θέλουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων της δουλιάς, ενάντια στην αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και τις σκευωρίες των εθνικιστών». 3) Το ΣΚΛ αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης του ΚΚ Λετονίας. Ηδη διαμορφώθηκε η νομική «ομάδα» που με την υποστήριξη όλων των κομματικών δυνάμεων θα δώσει τη σχετική μάχη νομιμοποίησης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λετονίας. Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Κόμματος Εργασίας Βελγίου, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι χαιρετιστήρια έστειλαν το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, το ΚΚΡΟ, και οι δυο Ενώσεις ΚΚ-ΚΚΣΕ. Πρόεδρος του ΣΚΛ επανεκλέχτηκε ο Αλφρεντ Ρούμπιξ.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ