ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
17ο ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Ο αθλητισμός ήταν... απών

Σενεγάλη και Τουρκία, δυο από τις ευχάριστες εκπλήξεις του Μουντιάλ

Sportidea

Σενεγάλη και Τουρκία, δυο από τις ευχάριστες εκπλήξεις του Μουντιάλ
Αν υπάρχει ένα στοιχείο για το οποίο το φετινό Μουντιάλ, που διεξήχθη στις αρχές καλοκαιριού, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, θα πρέπει να μείνει στην Ιστορία αυτό είναι ένα και μοναδικό. Το πέσιμο των... μασκών. Αυτή τη φορά θα μπορούσε κανείς να πει ότι ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν... Στα γήπεδα της Ασίας εκτός του ποδοσφαίρου ραντεβού έδωσαν και τα συμφέροντα και η προάσπισή τους με οποιοδήποτε κόστος. Ο στυγνός επαγγελματισμός ήταν εκεί. Η χειραγώγηση συνειδήσεων ήταν εκεί. Οτιδήποτε αφορά τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την καπιταλιστική λογική ήταν εκεί. Αυτό που έλειψε για άλλη μια φορά ήταν ο ίδιος ο... αθλητισμός.

Η ανάληψη της διοργάνωσης του φετινού Μουντιάλ από δυο χώρες της Ασίας αποτέλεσε τον καλύτερο οδηγό στην προσπάθεια της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) για το άνοιγμα της αγοράς. Η διοργάνωση χρειαζόταν ένα λίφτινγκ που τα οφέλη του θα βοηθούσαν τη ΦΙΦΑ σε πολλούς τομείς. Αλλωστε η «άσπονδη» φίλη της, ΟΥΕΦΑ, έχει κερδίσει πολλά τα τελευταία χρόνια με το Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι η ΦΙΦΑ έπρεπε να δηλώσει και αυτή παρούσα. Η Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό και η Λατινική Αμερική δεν πρόσφεραν πλέον τα αναμενόμενα. Αντίθετα, η Ασία ήταν ό,τι καλύτερο για πολλούς. Το έδαφος πρόσφορο για λογής - λογής επενδύσεις από τους έμπειρους του είδους. Οι διαφημιστικές εταιρίες βρήκαν τη χαρά τους σε χώρες, όπου οι φίλαθλοι διψούσαν για ποδόσφαιρο και για πολύ καιρό έγιναν έρμαια των διαφημίσεων, προσπαθώντας να ταυτίσουν τους εαυτούς τους με τα είδωλα που τους προσφέρονταν κατά κόρον. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, επιδιδόμενοι σε μια τρελή κούρσα, ανέβασαν στα ύψη τα λεφτά για όσα τηλεοπτικά δίκτυα επιθυμούσαν, άμεση ή έμμεση, κάλυψη των αγώνων. Το δέλεαρ του μεγάλου αριθμού των τηλεθεατών με άξονα τις δυο διοργανώτριες χώρες και βαρύ πυροβολικό την Κίνα (αφού η ομάδα συμμετείχε στους αγώνες) οδήγησε σε απόφαση της ΦΙΦΑ (παρά τις αρχικές της γκρίνιες) να συναινέσει στο να διεξάγονται οι αγώνες σε τηλεοπτικές ώρες Ασίας (17.00 και 20.30), αφήνοντας εκτός παιχνιδιού την Ευρώπη (οι αγώνες ήταν πρωί και μεσημέρι).

θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η διαιτησία στο Μουντιάλ

Sportidea

θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η διαιτησία στο Μουντιάλ
Στα έργα υποδομής, όπου εκεί είχαν σημαντικό πρόβλημα οι δυο «οικοδέσποινες», η επένδυση άγγιξε τα όρια της υπερβολής. Στις δυο χώρες κατασκευάστηκαν συνολικά 20 υπερπολυτελή στάδια, αριθμός - ρεκόρ. Ομως και αγωνιστικά η μάχη συμφερόντων ήταν σκληρή, αφού αυτά έπρεπε να προστατευτούν με κάθε κόστος. Ετσι αν τα οικονομικά ανοίγματα αποτέλεσαν τη μαύρη τρύπα για τους διοργανωτές, στον αγωνιστικό τομέα η διαιτησία αποτέλεσε το «μαύρο πρόβατο» που ανέδειξε το χοντρό παιχνίδι. Η όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία ομάδων όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, θα αποτελούσε τον καλύτερο αρωγό για την άνοδο του αθλήματος σε αυτές της χώρες. Μάλιστα, οι Κορεάτες δε θα πρέπει να έχουν κανένα παράπονο, καθώς τόσο στον αγώνα με την Ιταλία, αλλά ιδιαίτερα στο παιχνίδι με την Ισπανία, ο διαιτητής αποτέλεσε το 12ο παίκτη της ομάδας του Γκους Χίτνιγκ. Ακόμα και οι, ομολογουμένως δίκαια, πρωταθλητές Κόσμου Βραζιλιάνοι είχαν τα «σφυρίγματά» τους, όπως στον αγώνα με την Τουρκία και σ' αυτόν με το Βέλγιο. Αντίθετα, δυο ευρωπαϊκές ομάδες, Ισπανία και Ιταλία, είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στους Κορεάτες και να... υποστούν τις συνέπειες.

Αμυνα... σκοπιμότητας

Συνυφασμένη με τη γενικότερη εξωαγωνιστική εικόνα ήταν και αυτή που κυριάρχησε εντός αγωνιστικού χώρου όπου η σκοπιμότητα για το αποτέλεσμα είχε την τιμητική της. Το αμυντικό παιχνίδι, καθώς και η κούραση των περισσότερων παικτών από τα πολλά παιχνίδια στη διάρκεια της χρονιάς ήταν τα δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν αγωνιστικά το φετινό Μουντιάλ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία επικράτησε στον τελικό της Γερμανίας με 1-0, αφήνοντας και αυτή την κρίσιμη στιγμή στην άκρη τα παραδοσιακά στοιχεία του παιχνιδιού της (φαντασία και τεχνική). Οι Γερμανοί πάντως και αυτοί θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, αφού το παιχνίδι τού «ένα γκολ και μετά άμυνα», τους έφθασε μέχρι τον τελικό. Στις ευχάριστες εκπλήξεις πάντως συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα η Σενεγάλη, που έφθασε μέχρι τους οκτώ, καθώς και η Τουρκία. Αντίθετα απογοητευτικές ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια (και πρωταθλήτρια Ευρώπης) Γαλλία, καθώς και η Ρωσία. Οσο για τους Ιταλούς, δυστυχώς για αυτούς έπεσαν πάνω στη Νότια Κορέα που «έπρεπε να προχωρήσει», ενώ ο πόλεμος της ιταλικής ομοσπονδίας προς τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, στις εκλογές πριν το Μουντιάλ έδειξε ότι δεν... ξεχάστηκε εύκολα.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΟΥΕΦΑ
«Ζητούνται... ρομπότ»

Το λίφτινγκ τελικά δεν πέτυχε... Το σχέδιο της ΟΥΕΦΑ προκειμένου έτσι να υπάρξει περισσότερο κέρδος των πολλών αγώνων στο Τσάμπιονς Λιγκ με ομίλους και στη Β` φάση των «16», το μόνο που απέδειξε είναι ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ (ακόμα δηλαδή). Η κούραση στο τελείωμα του μαραθωνίου των αγώνων ήταν εμφανής κάτι που φάνηκε και στο Μουντιάλ. Οι πολλοί αγώνες σε Ευρώπη και πρωτάθλημα ιδιαίτερα για τους παίκτες που ανήκουν σε ομάδες με υψηλούς στόχους, απέδειξαν ότι κάνουν κακό τόσο στο άθλημα όσο και στους ίδιους τους παίκτες. Στους μόνους που κάνουν καλό πάντως είναι στους παράγοντες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και στους ομολόγους τους των συλλόγων. Για άλλη μια φορά με την οικονομική κρίση που διέρχεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσε τον «παράδεισο» προκειμένου να κλείσουν πολλές μαύρες τρύπες. Ισως για αυτόν τον λόγο δεν ήταν λίγες οι ομάδες που έβαλαν πρώτο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πορεία στη διοργάνωση περνώντας σε δεύτερη μοίρα την παρουσία τους στα εγχώρια πρωταθλήματα. Οσον αφορά τα τελευταία, αυτά ολοένα και περισσότερο συνεχίζουν να χάνουν την ιστορική τους αίγλη και αξία και παίζουν τον ρόλο της διεξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου ο πακτωλός των εκατομμυρίων είναι πολύ περισσότερος.

Στα αγωνιστικά θέματα η Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στον θεσμό κατακτώντας το 9ο τρόπαιό της από καταβολής του θεσμού. Στον τελικό επικράτησε της ευχάριστης περσινής έκπληξης της διοργάνωσης, Μπάγερν Λεβερκούζεν, με 2-1. Από κει και πέρα η ελληνική παρουσία ήταν έκδηλη με την πορεία του Παναθηναϊκού που κατάφερε να φθάσει μέχρι τα προημιτελικά. Οι «πράσινοι» με τον Σέρχι Μαρκαριάν στον πάγκο, τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο της Α` φάσης με 12 βαθμούς αφήνοντας πίσω τους την Αρσεναλ (9β), Μαγιόρκα (9β), και Σάλκε (6β). Στο επόμενο γύρο κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση τερματίζοντας δεύτεροι στον όμιλό τους με 8 βαθμούς πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης (16β) και μπροστά από Πόρτο και Σπάρτα. Στα ημιτελικά το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα όπου πάλεψε νικώντας στην Αθήνα με 1-0 αλλά στη Βαρκελώνη αν και προηγήθηκε με 1-0 εντούτοις ηττήθηκε με 3-1 και αποκλείστηκε.

Σε αντίθετο δρόμο κινήθηκε ο πρωταθλητής Ολυμπιακός που η παρουσία του ήταν άχρωμη για μια ακόμη φορά αφού αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο τερματίζοντας στην 4η θέση του ομίλου του πίσω από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λα Κορούνια και Λιόν.

ΟΥΕΦΑ

Η πορεία της ΑΕΚ που κατάφερε να φθάσει μέχρι τους «16», ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της ελληνικής παρουσίας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Ενωση απέκλεισε διαδοχικά την Γκρεβενμάχερ (Λουξεμβούργο), τη σκοτσέζικη Χιμπέρνιανς, την κροατική Οσιγιεκ και τη βουλγαρική Λίτεξ Λόβετς. Στον τέταρτο γύρο όμως έπεσε πάνω στην Ιντερ όπου είχε αξιοπρεπή παρουσία αλλά αποκλείστηκε με μια ήττα (3-1) στο Μιλάνο και μια ισοπαλία (2-2) στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ενα γύρο πιο πριν είχε αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ από την Αϊντχόβεν. Στον τελικό είχαμε μια ολλανδογερμανική μοναρχία με τη Φέγενορντ να κατακτάει το τρόπαιο νικώντας την Ντόρτμουντ με 3-2.

14ο ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Μαθήματα ... ήττας και σεβασμού

Παγκόσμια πρωταθλήτρια, και μάλιστα εντός ΗΠΑ, η Γιουγκοσλαβία

Sportidea

Παγκόσμια πρωταθλήτρια, και μάλιστα εντός ΗΠΑ, η Γιουγκοσλαβία
Το 14ο Μουντομπάσκετ που έγινε στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ έφερε και το τέλος του μύθου για τους Αμερικανούς. Η διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στη χώρα που γέννησε το μπάσκετ εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τους οικοδεσπότες. Αυτή τη φορά η «ντριμ τιμ» με τους επαγγελματίες του ΝΒΑ στη σύνθεσή της μόνο... ντριμ (όνειρο στα αγγλικά) δεν ήταν... Οι ήττες αρχικά από την Αργεντινή (86-77) και μετέπειτα από τη Γιουγκοσλαβία (81-78) στα προημιτελικά και μετέπειτα από την Ισπανία (81-75) έριξαν την Εθνική ΗΠΑ στην 6η θέση. Οι Ευρωπαίοι και οι Αργεντίνοι έμαθαν στους υπερόπτες Αμερικανούς, που θεωρούσαν σίγουρο το χρυσό, τι πάει να πει ήττα και μάλιστα εντός έδρας. Για του λόγου το αληθές χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διεθνούς Αμερικανού παίκτη των Τορόντο Ράπτορς Αντόνιο Ντέιβις: «Οι ήττες μάς έκαναν να μάθουμε την έννοια του σεβασμού. Τόσο προς το παιχνίδι όσο και προς τον αντίπαλο. Αυτό που πρέπει να κάνουν πλέον τώρα οι προπονητές είναι να διδάξουν στα παιδιά των ΗΠΑ το σωστό μπάσκετ».

Και αν για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, τους εγχώριους παράγοντες του μπάσκετ (βλ. Ντέιβιντ Στερν) και τους σπόνσορες της Εθνικής ΗΠΑ ο αποκλεισμός της Εθνικής τούς λύπησε, αυτό που μάλλον τους πόνεσε ιδιαίτερα (αν λάβει κανείς υπόψη του διάφορα υποτιμητικά άρθρα) ήταν η κατάκτηση του μεταλλίου από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία επικράτησε στον τελικό της Αργεντινής με 84-77, καθώς βέβαια και η παρουσία των δυο ομάδων (που νίκησαν τις ΗΠΑ) στον τελικό.

Από κει και πέρα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η Νέα Ζηλανδία που πήρε την τέταρτη θέση (έχασε στον μικρό τελικό από τη Γερμανία με 117-94).

ΚΟΣΜΟΒΟΛΕΪ 2002
Στο έβδομο σκαλί του Κόσμου

Εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις της Εθνικής μας στην Αργεντινή

Sportidea

Εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις της Εθνικής μας στην Αργεντινή
Στα γήπεδα της Αργεντινής το ελληνικό βόλεϊ πιστοποίησε, για άλλη μια φορά, το γεγονός ότι δικαίως συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Στο Κοσμοβόλεϊ που διεξάχθηκε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την 7η θέση, επικρατώντας στον καθοριστικό αγώνα κατάταξης, της Πορτογαλίας με 3-2 σετ. Πριν από αυτό είχε μεσολαβήσει η σπουδαίας σημασίας νίκη επί της Κούβας, στη φάση των ομίλων με 3-0 όπου, σε συνδυασμό με τα δυο σετ που πήρε στην ήττα με 3-2 από την Τσεχία, η Εθνική μας προκρίθηκε. Σημειώνεται ότι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η χώρα μας ηττήθηκε από την Ολλανδία με 3-0. Από κει και πέρα ήρθε άλλη μια σημαντική νίκη για το συγκρότημα του Στέλιου Προυσαλίκα επί της Κίνας με 3-0, που έδωσε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί, με δεδομένο και την κούραση των παικτών, ακολούθησε η ήττα από τη Ρωσία (3-0) και μετέπειτα η ήττα από τους οικοδεσπότες Αργεντίνους με το ίδιο σκορ.

Στην ίδια διοργάνωση, πρωταθλήτρια Κόσμου αναδείχτηκε η Βραζιλία, που σε ένα συγκλονιστικό τελικό επικράτησε της Ρωσίας με 3-1. Η κατάταξη της πρώτης δεκάδας ήταν: 1. Βραζιλία 2. Ρωσία 3. Γαλλία 4. Γιουγκοσλαβία 5. Ιταλία 6. Αργεντινή 7. ΕΛΛΑΔΑ 8. Πορτογαλία 9. Ιαπωνία 10. Ολλανδία.

Η Εθνική Ανδρών συμμετείχε και στο Γουόρλντ Λιγκ, όπου κατέλαβε την ένατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Αξιόλογη εμφάνιση είχαμε όμως και για την εθνική γυναικών που στην «παρθενική» της εμφάνιση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, πήρε την 10η θέση έχοντας στο ενεργητικό της 4 νίκες.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2002

Επιμέλεια: Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κείμενα: Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ