Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
14ο ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Μαθήματα ... ήττας και σεβασμού

Παγκόσμια πρωταθλήτρια, και μάλιστα εντός ΗΠΑ, η Γιουγκοσλαβία

Sportidea

Παγκόσμια πρωταθλήτρια, και μάλιστα εντός ΗΠΑ, η Γιουγκοσλαβία
Το 14ο Μουντομπάσκετ που έγινε στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ έφερε και το τέλος του μύθου για τους Αμερικανούς. Η διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στη χώρα που γέννησε το μπάσκετ εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τους οικοδεσπότες. Αυτή τη φορά η «ντριμ τιμ» με τους επαγγελματίες του ΝΒΑ στη σύνθεσή της μόνο... ντριμ (όνειρο στα αγγλικά) δεν ήταν... Οι ήττες αρχικά από την Αργεντινή (86-77) και μετέπειτα από τη Γιουγκοσλαβία (81-78) στα προημιτελικά και μετέπειτα από την Ισπανία (81-75) έριξαν την Εθνική ΗΠΑ στην 6η θέση. Οι Ευρωπαίοι και οι Αργεντίνοι έμαθαν στους υπερόπτες Αμερικανούς, που θεωρούσαν σίγουρο το χρυσό, τι πάει να πει ήττα και μάλιστα εντός έδρας. Για του λόγου το αληθές χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διεθνούς Αμερικανού παίκτη των Τορόντο Ράπτορς Αντόνιο Ντέιβις: «Οι ήττες μάς έκαναν να μάθουμε την έννοια του σεβασμού. Τόσο προς το παιχνίδι όσο και προς τον αντίπαλο. Αυτό που πρέπει να κάνουν πλέον τώρα οι προπονητές είναι να διδάξουν στα παιδιά των ΗΠΑ το σωστό μπάσκετ».

Και αν για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, τους εγχώριους παράγοντες του μπάσκετ (βλ. Ντέιβιντ Στερν) και τους σπόνσορες της Εθνικής ΗΠΑ ο αποκλεισμός της Εθνικής τούς λύπησε, αυτό που μάλλον τους πόνεσε ιδιαίτερα (αν λάβει κανείς υπόψη του διάφορα υποτιμητικά άρθρα) ήταν η κατάκτηση του μεταλλίου από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία επικράτησε στον τελικό της Αργεντινής με 84-77, καθώς βέβαια και η παρουσία των δυο ομάδων (που νίκησαν τις ΗΠΑ) στον τελικό.

Από κει και πέρα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η Νέα Ζηλανδία που πήρε την τέταρτη θέση (έχασε στον μικρό τελικό από τη Γερμανία με 117-94).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ