ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--
Σε συμβολικό τόπο (πανεπιστήμιο Στέλενμπορς απ' όπου αποφοίτησαν οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί πρόεδροι επί καθεστώτος απαρτχάιντ) και χρόνο (μέρα της Εθνικής Συμφιλίωσης) άρχισε χτες το 51ο Συνέδριο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Στο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν 3.400 σύνεδροι, θα εκλεχτούν νέος πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, θα ψηφιστεί νέο τροποποιημένο καταστατικό και θα συζητηθούν οι στρατηγικές της παράταξης για μία σειρά θεμάτων (μεταξύ αυτών και η παραπέρα πορεία συνεργασίας με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Συνομοσπονδία Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων) αλλά και ζητημάτων οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η μάχη ενάντια στη φτώχεια και στη μάστιγα του ΕΪΤΖ, που επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη ζωή του 1/9 των Νοτιοαφρικανών. Επιπλέον, θα συζητηθούν έως τις 20 του μήνα θέματα όπως «Ειρήνη και Σταθερότητα», «Το ΑΝC μπροστά στις προκλήσεις της Αφρικής», «Διεθνείς Σχέσεις», «ΜΜΕ σε μία δημοκρατική Νότια Αφρική».
Στη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του ο πρόεδρος του ANC, Θάμπο Μπέκι, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία στην ηγεσία για την προσεχή πενταετία, παραδέχτηκε το «αργό βήμα» που παρατηρείται στις προσπάθειες αποδόμησης των μηχανισμών του απαρτχάιντ, αλλά και την καθυστέρηση αντιμετώπισης μειζόνων προβλημάτων της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, όπως είναι ο ρατσισμός και οι μεγάλες ανισότητες. «Πρέπει να παραδεχτούμε πως σε πολλές κρίσιμες πλευρές πρέπει ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο μέχρις ότου επιτύχουμε το στόχο δημιουργίας μίας μη ρατσιστικής κοινωνίας», είπε ο Μπέκι. Σ' άλλο σημείο της δίωρης (!) ομιλίας του, παραδέχτηκε επίσης τη σχεδόν αδιασάλευτη κυριαρχία της λευκής μειοψηφίας των Αφρικάνερς στην οικονομία της χώρας και στο δικαστικό σύστημα. Οπως είπε, «το κύριο μέρος της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της γης, παραμένει κυριαρχικά υπό "λευκή" ιδιοκτησία. Ο πλούτος, το εισόδημα, οι ευκαιρίες και οι ικανότητες εξακολουθούν να διανέμονται σύμφωνα με ρατσιστικά πρότυπα».
Με αφορμή την προχτεσινή (προ του συνεδρίου) συνέντευξη του Προέδρου Μπέκι σε δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου SABC, στην οποία υπεραμύνθηκε της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας μεταξύ άλλων πως «το ANC δεν είναι σοσιαλιστικός οργανισμός», το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΝΑΚΚ) επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:
Το ΝΑΚΚ χαιρετίζει τη δήλωση του Θάμπο Μπέκι περί αναμασήματος της θεμελιώδους πολιτικής του ΑΝC αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Χαιρετίζουμε την παραδοχή του πως οι σύμμαχοι του ANC έχουν κάθε δικαίωμα να προπαγανδίζουν τη σοσιαλιστική προοπτική. Επίσης συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Μπέκι πως ήταν άκαιρη, ενόψει συνεδρίου, η πρόσφατη αντιπαράθεση περί «ακραίων στοιχείων» (που είχε προκληθεί με προ μηνών δήλωσή του περί ακροαριστερών στοιχείων εντός των φορέων και κομμάτων με τα οποία συνεργάζεται το ANC)...
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Μπέκι ορθώς επέμεινε πως το ANC δεν ήταν ποτέ σοσιαλιστικός οργανισμός γιατί το NΑKK «το αντιλαμβανόταν πάντα ως ένα ευρείας βάσης, αριστερής τάσης, πολυταξικό εθνικό κίνημα, στο στρατόπεδο του οποίου υπάρχουν σοσιαλιστές και μη σοσιαλιστές»...
Τέλος, επισημαίνεται πως το ΝΑΚΚ είναι «προγραμματικό κόμμα αρχών με μεσοπρόθεσμη δέσμευση στην οικοδόμηση ενός σοσιαλισμού, που κατά τη δική μας θεώρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ισχυρό δημόσιο τομέα εντός μίας μεικτής, ευρείας οικονομίας».
ΜΟΣΧΑ.-
Ο γνωστός από τρομοκρατικές ενέργειες Τσετσένος αυτονομιστής Σαλμάν Ραντούγεφ πέθανε στο σωφρονιστικό στρατόπεδο στην πόλη Σολικάμσκ (περιοχή Περμ-Ουράλια), δήλωσε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ την Κυριακή, 15 Δεκέμβρη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιούρι Καλίνιν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ραντούγεφ, που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, πέθανε το Σάββατο πρωί από εγκεφαλική και εσωτερική αιμορραγία, αλλά τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται. Ο Ραντούγεφ ηγήθηκε το Γενάρη 1996 επίθεσης στην πόλη Κιζλιάρ και την κοινότητα Περβομάισκογε του Νταγκεστάν, συλλαμβάνοντας ως ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο της περιοχής, πολλούς από τους οποίους χρησιμοποίησε ως ανθρώπινες ασπίδες. Στην επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν 78 άνθρωποι. Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοέμβρη ο Ραντούγεφ είχε δώσει καταθέσεις για τον Αχμάντ Ζακάγεφ, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του στην οργάνωση της εισβολής το 1999 στο Νταγκεστάν. Οι ρωσικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του Ζακάγεφ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας έλαβαν μέρος στις χτεσινές απεργίες κατά της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που προβλέπει πενιχρές αυξήσεις (έως και μηδαμινές) για τον κλάδο τους. Στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και αλλού, οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε παιδικούς σταθμούς και σε άλλες ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για τις πολιτικές λιτότητας που τους επιβάλλει η γερμανική κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ εδώ και χρόνια.
Οι απεργοί απαιτούν αυξήσεις με κατώτατο όριο το 3%, αφού, όπως υποστηρίζουν, χρόνια τώρα οι αυξήσεις που λαμβάνουν είναι «συντηρητικές». Ωστόσο, τόσο οι ομοσπονδιακές αρχές, όσο και οι τοπικές (στα κρατίδια), υποστηρίζουν ότι η δεινή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας δεν επιτρέπει αυξήσεις ούτε καν της τάξης του 3% (μάλιστα μερικοί υποστηρίζουν ότι ο μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να «παγώσουν» για φέτος!).
Οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών θα συνεχιστούν την αύριο, Τετάρτη. Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν, τότε θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία στις αρχές του επόμενου έτους. Σε περίπτωση που αυτό πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη μαζική απεργία των τελευταίων δέκα χρόνων.
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--
Χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚ Νεπάλ-Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (CPN-UML), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα των Ιμαλαΐων, έλαβαν μέρος στη διαδήλωση της Κυριακής που, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ σηματοδοτεί την έναρξη μιας «αποφασιστικής μάχης εναντίον της μοναρχίας» στη χώρα. Ο ΓΓ του ΚΚΝ-ΕΜΛ έκανε σαφές πως αυτό που ζητά η αντιπολίτευση είναι η άμεση παραίτηση της κυβέρνησης που όρισε με τρόπο «αντισυνταγματικό και παράνομο» το παλάτι και ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας. «Το Κόμμα μας υποστηρίζει τη διαδικασία συμφιλίωσης... αλλά αν το παλάτι δε συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε μια αποφασιστική μάχη που, τελικά, θα ξεριζώσει και την ίδια τη μοναρχία», είπε.
ΧΑΓΗ.--
Ελι Βάιζελ (βραβευθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας). Μαντλίν Ολμπράιτ (πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Κλίντον). Αλεξ Μποράιν (μέλος της Επιτροπής Αλήθειας της Ν.Αφρικής για τα εγκλήματα της περιόδου Απαρτχάιντ). Αυτοί είναι μερικοί απ' τους «αμερόληπτους», που καλούνται να «συμβουλέψουν» το Σώμα Δικαστών του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία όσον αφορά στην ποινή που θα επιβληθεί στην πρώην Πρόεδρο της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Η Πλάβσιτς, που είναι η μόνη έως τώρα η οποία έχει ομολογήσει την «ενοχή» της, μεταξύ άλλων, για τις διώξεις μη σερβικών πληθυσμών από εδάφη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κατά τη διάρκεια του πολέμου της περασμένης δεκαετίας, αντιμετωπίζει από χτες το τελευταίο κεφάλαιο μίας μάλλον συνοπτικής δίκης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας...
Η ίδια η Πλάβσιτς, που είναι σήμερα 72 ετών, δεν κρατούνταν στις φυλακές της Χάγης έχοντας πάρει πολύμηνη άδεια (όπερ δεν ισχύει για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μολονότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας...). Στο προχτεσινό φύλλο της ΠΟΛΙΤΙΚΑ του Βελιγραδίου είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα να της επιβληθεί μειωμένη ποινή, λέγοντας πως για εκείνη δεν έχει καμία σημασία ο χρόνος κράτησής της, γιατί για έναν άνθρωπο της ηλικίας της «δέκα χρόνια κάθειρξης ισοδυναμούν με ισόβια»... Απέρριψε ως αβάσιμες τις φήμες πως παραδέχτηκε την «ενοχή της» με αντάλλαγμα μια μειωμένη ποινή κάθειρξης. Ισχυρίστηκε πως ο μόνος όρος που έθεσε η ίδια ήταν να μην καταθέσει σε άλλες δίκες και δη σ' εκείνη που έχει στηθεί έναντι του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
ΡΩΜΗ.- Παρέλυσαν χτες οι αστικές συγκοινωνίες στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Σύμφωνα με τα τρία μεγάλα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας Cgil, Uil και Cisl (που συμμετείχαν στην απεργία) η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή - στη Φλωρεντία η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε το 95%, στη Ρώμη και στη Νάπολη το 85%.
Παράλληλα περίπου 35.000 εργαζόμενοι των δημοσίων μέσων μεταφοράς συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καινούρια συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς η τελευταία έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «κωφεύει». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους από τις 18 Οκτώβρη μέχρι τις 7 Γενάρη εξαιτίας των γιορτών, αλλά ο αγώνας τους (όπως και εκατομμυρίων άλλων Ιταλών εργατών) θα συνεχιστεί...