ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέα πτώση 2,6% τον Αύγουστο

Αυξάνονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας

Νέα πτώση, 2,6%, σημείωσε τον Αύγουστο του 2002 η παραγωγή στα εργοστάσια (μεταποιητική βιομηχανία) συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2001. Αυτή την εικόνα, που δίνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (τα οποίο δημοσιοποιήθηκαν χτες) έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι γύρω στο 4%, ο σημαντικότερος δείκτης, όπως είναι η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία, παρουσιάζει στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2002 αύξηση μόλις 0,3%!

Αναλυτικότερα, από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων, Βιομηχανίας και Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου, εμφανίζει μείωση 1,5% για τον Αύγουστο και αύξηση 1,5% για ολόκληρο το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2002, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους. Ομως, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (δηλαδή ο σημαντικότερος δείκτης που καταγράφει τις εξελίξεις στους 23 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας), παρουσιάζει πτώση που έφτασε στο 2,6% τον Αύγουστο, περιορίζοντας έτσι το ρυθμό αύξησης για το οκτάμηνο στο 0,3%. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, από τους 23 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας η παραγωγή μειώθηκε στους 14 (το μήνα Αύγουστο) και οι 12 (στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος). Οπως επίσης, δεν πρέπει να παράσει απαρατήρητο ότι στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» (11,3%) και «διαρκών καταναλωτικών αγαθών» (14%).

Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτελούν σαφείς ενδείξεις για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που σημειώνεται και στο δελτίο Ανάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας και των Αγορών (Economic & Market Analysis) της Εθνικής Τράπεζας (Σεπτέμβρης 2002), το οποίο εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα και προορίζεται για την ενημέρωση των επενδυτών του εξωτερικού αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο δελτίο αυτό, σημειώνεται πως τα σημάδια επιβράδυνσης που παρατηρούνται στην ελληνική οικονομία, θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Οι συντάκτες το δελτίου αποδίδουν τις ενδείξεις επιβράδυνσης, στη σχετική εξασθένηση της εγχώριας κατανάλωσης, στη στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης, στην υποχώρηση των χρηματιστηριακών αξιών και στην αρνητική επίδραση που αυτή έχει στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα πλησίον των 30 δολαρίων ανά βαρέλι.

Μεταλλαγμένη ασυδοσία!

Τρομακτική είναι η υποκρισία της κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής καλλιέργειας και κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων, από τα επιτελεία των Βρυξελλών και τις πολυεθνικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεθοδικά καταργεί κάθε φραγμό για τη μαζική καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει την οδηγία 18/2001 και τώρα προωθεί την άμεση ψήφιση σχετικού «ενισχυτικού» κανονισμού για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές.

Οι σχετικές «μεταλλαγμένες» προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συζητηθούν και πιθανότατα να ψηφιστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που γίνεται στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (14 και 15/10). Μέχρι τώρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τηρείται «σιγή ιχθύος» για την ύπαρξη του θέματος και του όλου προβλήματος, προς αποφυγήν αντιδράσεων από ανυποψίαστους καταναλωτές. Και προφανώς πάλι στα «μουλωχτά» η κυβέρνηση θα ξανασυμφωνήσει με τα όσα απαιτεί να ψηφιστούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βέβαια, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, η κυβέρνηση, στη γραμμή της ΕΕ, ως συνήθως, θα αναφέρει ότι αυτό που γίνεται αφορά στην προστασία των καταναλωτών και ενδεχομένως να εκφράσει και κάποιες ανώδυνες ψευτο-ενστάσεις «για την τιμή των όπλων».

Ομως, πίσω από τον τίτλο «γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές» των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρύβονται οι ανελέητες κερδοσκοπικές απαιτήσεις των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο νέος αυτός κανονισμός έρχεται να τροποποιήσει και συμπληρώσει ακόμα και την προ ενός έτους οδηγία 18/2001, στα σημεία που ενοχλούσαν κάπως τις πολυεθνικές. Κι όπως φαίνεται, στο εξής θα αρκεί για τις πολυεθνικές η υποβολή μιας αίτησης, και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, για να λάβουν έγκριση «μεταλλαγμένης δράσης». Η μέγιστη υποκρισία όμως είναι πως, ενώ ήδη τα μεταλλαγμένα καλλιεργούνται, διακινούνται και καταναλώνονται, η ΕΕ έρχεται, υποτίθεται να θέσει κανόνες προστασίας των καταναλωτών και της βιοποικιλότητας...

Πιστεύει όμως κανείς ότι στο «μεταλλαγμένο περιβάλλον» της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, οι πολυεθνικές και τα παραρτήματά τους θα σεβαστούν την υγεία των καταναλωτών και θα νοιαστούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον; Και σιγά τα ελεγκτικά μέτρα που λέει ότι θα... θεσπίσει η ΕΕ. `Η μήπως αν σε κάποιες περιπτώσεις αναγράφεται σε ετικέτες φυτικών προϊόντων ή στα τσουβάλια ζωοτροφών ότι περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όταν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 1%, θα λυθεί το πρόβλημα; Γιατί από τον ίδιο τον κανονισμό ανοίγονται «παράθυρα» για να καταστρατηγούνται κι αυτά τα απειροελάχιστα όρια ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν μεσολαβεί θερμική επεξεργασία μεταλλαγμένων προϊόντων ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένα ένζυμα, στις ετικέτες των τροφίμων που τα περιέχουν δε θα υπάρχει καμία σήμανση. Αφήστε που στα κτηνοτροφικά προϊόντα και παράγωγα, ακόμα κι αν τα ζώα από όπου προέρχονται έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές ή έχουν υποβληθεί σε αγωγή με γενετικώς τροποποιημένα φάρμακα, δεν απαιτείται να υπάρχει ούτε σήμανση, ούτε καν άδεια για τη διακίνησή τους στην αγορά!

Δε φτάνει, λοιπόν, που οι πολυεθνικές και οι μηχανισμοί τους θέλουν να μας επιβάλουν σώνει και καλά να τρώμε μεταλλαγμένα, θέλουν να επιβάλουν και το νόμο της... μακάριας άγνοιας στους καταναλωτές! Μας περιμένει δηλαδή ένα «ονειρεμένο»... μεταλλαγμένο μέλλον, αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην απύθμενη υποκρισία και στη μεταλλαγμένη ασυδοσία.


Κ. Δ.

ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν πάει άλλο μ' αυτήν την πολιτική

Την αγανάκτηση των μελών του για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΒΕΝΘ). Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αντιλαϊκή αυτή πολιτική «καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της δραστηριότητάς μας και αυτής ακόμα της ύπαρξης των επιχειρήσεών μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΕΝΘ επισημαίνει ορισμένα προβλήματα αιχμής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την κυβέρνηση, σε μια κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί τον κλάδο, τη μικρή επιχείρηση και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στα προβλήματα αυτά περιλαμβάνονται:

Το φορολογικό, η προστασία της ντόπιας παραγωγής, η ακρίβεια, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε σχέση με το φορολογικό, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Ν. Θ. εκφράζει την αντίθεσή του στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που τις θεωρεί άδικες και εξωπραγματικές γιατί χρησιμοποιούν εξολογιστικούς προσδιορισμούς.

Καταγγέλλει ακόμα τις αρνητικές επιπτώσεις για την ντόπια παραγωγή που έχει η πολιτική της ελεύθερης εισαγωγής ομοειδών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επισημαίνει η ανακοίνωση, εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας και αλλού καταστήματα πολυεθνικών, που προωθούν όλη την γκάμα των προϊόντων που σχετίζονται με το έπιπλο και με όρους ανταγωνισμού που παίρνουν και τη μορφή της σκανδαλώδους εύνοιας.

Η ανακοίνωση τονίζει την αντίθεση των εργαζόμενων του κλάδου στην ακολουθούμενη πολιτική που οδηγεί στην άνοδο των τιμών, στις αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και στην πολιτική στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική αυτή και δηλώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά αυτό που μας ανήκει».

Αυξομειώσεις στεγαστικών επιτοκίων

Αυξομειώσεις στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, που ισχύουν σήμερα, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της τράπεζας Alpha Bank. Τα νέα επιτόκια στεγαστικών δανείων που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη είναι τα ακόλουθα:

  • κυμαινόμενο 5,6%, από 5,25% σήμερα (αύξηση 0,35 μονάδες)
  • σταθερό για τα 3 πρώτα χρόνια 6,1% από 6,5% σήμερα (μείωση 0,4 μονάδες)
  • σταθερό για τα 5 πρώτα χρόνια 6,3% από 6,5% σήμερα (μείωση 0,2 μονάδες)

Επίσης, στα επισκευαστικά δάνεια, αυξάνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια και μειώνονται τα επιτόκια που είναι σταθερά για τα πρώτα 3 και 5 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ