«Μαγικός αυλός» από το Μαύρο θέατρο της Πράγας, που παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής |
Στη σκηνή θα εκτυλίσσονται γεγονότα, που μέσα από την παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, την τέχνη, θα αφηγούνται χωρίς λόγια - αφήνοντας τη φαντασία ελεύθερη - ιστορίες του κόσμου.
Το ταξίδι στα θέατρα του κόσμου ξεκινάει από την Πράγα (με το παγκοσμίως γνωστό «Μαύρο Θέατρο της Πράγας»), φιλοξενώντας τρεις αντιπροσωπευτικούς θιάσους (που αποσπάστηκαν από το παλιό θέατρο), από τους οποίους καθένας ανέπτυξε μια εντελώς διαφορετική τεχνική προσέγγιση του είδους του «μαύρου θεάτρου» (συνδυάζοντας παντομίμα, χορό, προβολές από προτζέκτορα και ειδικά εφέ που δημιουργούνται με το φως και το σκοτάδι), προσφέροντας ένα ενδιαφέρον θέαμα για μικρούς και μεγάλους.
Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι:
Ολοι οι θίασοι από την Πράγα θα παρουσιάσουν στο πρόγραμμά τους και παιδικές πρωινές παραστάσεις, που απευθύνονται στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αμέσως μετά, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μια θεατρική ομάδα από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα κωμικό δίδυμο από την Αγγλία, ένα ακροβατικό χοροθέατρο από τις Ινδίες και ένα μουσικό χοροθέατρο από τη Γαλλία.
Εργο του Γ. Κόττη |
Την καινούρια της δουλιά παρουσιάζει στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), η ζωγράφος Ειρήνη Ματσούκη. Εικόνες φιλτραρισμένες με έναν προσωπικό κώδικα συμβόλων. Ιστορίες ανθρώπων, δωμάτια, αρχετυπικά τοπία, παιχνίδια, αντικείμενα, συνθέτουν το ζωγραφικό της χώρο. Θραύσματα εικόνων, αποσπασματικές παρατηρήσεις, καθημερινά αντικείμενα που μετατρέπονται σε σύμβολα, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στα έργα της.
Την πρώτη ατομική έκθεση του γλύπτη Ανδρέα Λόλη φιλοξενεί η γκαλερί «Τρίγωνο» (Κηφισιά). Ο Α. Λόλης σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθηνών, με καθηγητή τον Θ. Παπαγιάννη, στου οποίου το εργαστήρι είναι βοηθός. Τα γλυπτά που παρουσιάζει (κυρίως από μάρμαρο ή πυρόλιθο) διακρίνονται «για την ποιητική τους γραμμή και την περιπετειώδη φόρμα», όπως τονίζει ο Θ. Παπαγιάννης. Διάρκεια έως 2/11.
«Ινδία: Ανθρωποι και Χρώματα» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Παΐζη και της Ρούλας Τατσοπούλου, που θα φιλοξενηθεί (22-31/10) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Παρουσιάζονται 40 φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Ινδία, την αδιάκοπη προσπάθειά τους, κόντρα στις σκληρές συνθήκες, να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια.
Πραγματοποιήθηκαν προχτές, με απλή αναλογική, οι εκλογές της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Πλειοψήφησε ο Χάρης Παπαδόπουλος (πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ), ενώ ακολουθούν οι: Νίκος Σέκερης, Γιάννης Λάμπρου, Βαγγέλης Δημητρίου, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Στάθης Βαλούκος, Βασίλης Μαζωμένος, Γεωργία Γρηγορίου και Χριστόφορος Χριστοφής. Στην Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν: Γιώργος Παπακώστας, Κωστούλα Τωμαδάκη, Θανάσης Αντωνίου. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι: Τώνης Λυκουρέσης, Τάκης Παπαγιαννίδης, Διαμαντής Λεβεντάκος. Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών του Οπτικοακουστικού: Μιχάλης Λυκούδης, Θάνος Αναστόπουλος. Στη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Οπτικοακουστικά η Πανδώρα Μουρίκη.
Με μια συναυλία - αναφορά στις μεγάλες γυναικείες παρουσίες της τζαζ άρχισε χτες στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, το «14ο EthnoJazz Festival» (στο πλαίσιο των «Δημητρίων»). Σήμερα (9μ.μ.) πραγματοποιείται η δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά συναυλίες του φεστιβάλ με θέμα την ελληνική και μεσογειακή μουσική. Συμμετέχουν: Γιώργος Σφυρίδης, Μαρία Θωίδου, Θύμιος Ατζακάς, Ανδρέας Καρακότας. Αύριο, τη σκυτάλη θα πάρει το «Ionian Jazz Ensemble». Το τζαζ σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου θα παρουσιάσουν οι Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο) και Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο).
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνθέσεις μελών του συνόλου, που διατρέχουν όλη τη σύγχρονη τζαζ και διασκευές. Η αυλαία θα κλείσει στις 17/10 με τη συναυλία «Music United». Ο Κώστας Μαγγίνας παρουσιάζει φημισμένους τζαζ μουσικούς, τους Lee Konitz (άλτο σαξόφωνο), Olivier Gatto (κοντραμπάσο), Roberto Gatto (τύμπανα) και Mark Turner (τενόρο σαξόφωνο).
Ο Παύλος Μάτεσις είναι, δικαίως, ένας από τους πολυμεταφρασμένους σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς. Οπως μας πληροφορεί ανακοίνωση των εκδόσεων Καστανιώτη, το σπουδαίο μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου», εκτός των άλλων μεταφράσεών του, τον περασμένο Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε στα τούρκικα. Στο Ισραήλ το ίδιο έργο βρίσκεται στις λίστες των μπεστ σέλερς και σύντομα θα κυκλοφορήσει στην Αγγλία. Στη Γαλλία ήδη κυκλοφορεί σε βιβλίο τσέπης το μυθιστόρημά του «Ο Παλαιός των ημερών».
Να σημειωθεί η μεταφραστική επιτυχία ενός άλλου βιβλίου των εκδόσεων Καστανιώτη. Ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κεντ του Οχάιο, Ρικ Μ. Νιούτον, βραβεύτηκε από την Αμερικανο-καναδική Ενωση Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών με το βραβείο «Ελισάβετ Κωνσταντινίδου» για τη μετάφραση του μυθιστορήματος της Ισμήνης Καπάνταη «Η Φλώρια των νερών».
«Συνάντηση με τη βυζαντινή εμφιαλωμένη κεραμική» είναι το θέμα της διάλεξης της αρχαιολόγου Δήμητρας Παπανικόλα - Μπακιρτζή, σήμερα, 7.30 μμ, στο Βυζαντινό Mουσείο.
Εκθεση αναδρομικής αρχιτεκτονικής των Δημήτρη και Αλεξάνδρας Μωρέτη παρουσιάζεται έως τις 20/10 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδη (Αριάδνης 13 και Νιόβης, Φιλοθέη). Τα έργα καλύπτουν τις ενότητες: Αποτυπώσεις λαϊκής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας και των νησιών του Αιγαίου (18ος - αρχές 19ου αιώνα). Ελληνικά περίπτερα σε διεθνείς και παγκόσμιες εκθέσεις (1938-1969). Παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.