Σε οργάνωση και ένταση του αγώνα καλούνε εργατικά συνδικάτα με στόχο την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, η οποία δημιουργεί εκατόμβες νεκρών και σακάτηδων εργαζομένων. Παράλληλα, καταγγέλλεται η πλειοψηφία των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος που λειτουργούν ως δεκανίκια του κεφαλαίου και αρκούνται σε λεκτικές παρεμβάσεις καταδίκης των θανάτων των εργαζομένων αντί να αναλάβουν ουσιαστική αγωνιστική δράση.
Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ν. Αττικής και ν. Πειραιά - Νήσων «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» επισημαίνει: «Η τρομοκρατία συνεχίζει να χτυπάει. Η πραγματική τρομοκρατία της ασυδοσίας των εργοδοτών και της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής που στοχεύουν στην όλο και πιο μεγάλη αύξηση των εργοδοτικών κερδών, δημιουργώντας εκατόμβες με θύματα τους εργάτες...», ενώ ταυτόχρονα «κυβέρνηση και εργοδότες ρίχνουν το φταίξιμο για τα ατυχήματα στα ίδια τα θύματα, προσπαθώντας να κρύψουν τις ευθύνες τους για την εντατικοποίηση της δουλιάς (20 ώρες συνεχούς εργασίας στη ΔΕΗ), για την εφαρμογή νέων σχέσεων εργασίας (ενοικίαση εργαζομένων) και την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών». Επίσης, το Συνδικάτο καταδικάζει τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ που «μας έχει συνηθίσει στην τυπική αντίδραση του τύπου "πρέπει επιτέλους να υπάρξει παρέμβαση για να μη γίνονται ατυχήματα". Ποιος να την κάνει αυτή την παρέμβαση; Ας μας πουν έστω και ένα εργοστάσιο που η ΓΣΕΕ με την παρέμβασή της σταμάτησε τη δουλιά μέχρι να παρθούν μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων. Μέτρα τέτοια δεν παίρνονται στο τραπέζι των "κοινωνικών διαλόγων"».
Η ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αναφερόμενη στην αθώωση των πλοιοκτητών του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και στους πρόσφατους θανάτους εργαζομένων, υπογραμμίζει ότι «σε λίγο θα ζητήσουν και ευθύνες από τους επιβάτες που σώθηκαν γιατί ταξίδευαν με αναξιόπλοο πλοίο, με άθλια σωστικά μέσα» και συνεχίζει σημειώνοντας: «Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Το ίδιο έγινε και στο ARION ANTONIS με την αθώωση του πλοιοκτήτη Ηλιόπουλου, το ίδιο και στο ΔΥΣΤΟΣ, στη ΡΙΚΟΜΕΞ, στο SAILOR, στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι ή αθωώνονται ή πέφτουν στα "μαλακά"». Καταλήγοντας η ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζει: «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε να πληρώνουμε με τη ζωή μας το Μινώταυρο του καπιταλιστικού κέρδους, είναι η οργάνωση και η ένταση της πάλης των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά εγκλήματα και τους φορείς της».
Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) καταγγέλλει τα εγκλήματα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και «καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες όλης της χώρας, να αντισταθούν και να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος, το οποίο θα παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λήψη μέτρων υπεράσπισης της ζωής όλων των εργαζομένων».
Η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ ΑΒΕΕ με αφορμή το πολύνεκρο εργατικό ατύχημα στη «ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ» τονίζει: «Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία στην πράξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, και η μη εφαρμογή - και με την ανοχή της πολιτείας - του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου φέρνει τους εργαζόμενους καθημερινά μπροστά στον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων».
«Τα εγκλήματά τους είναι προδιαγεγραμμένα» επισημαίνει σε ανακοίνωση - καταγγελία το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Ηλείας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται, και «οι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας μαζί με τα δεκανίκια τους στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Α.Π. είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης». Η εργατική τάξη, καταλήγει, με τον «αγώνα μας μέσα από τα ταξικά συνδικάτα μας θα βάλουμε φρένο στο διαρκές έγκλημά σας. Θα σας ανατρέψουμε μαζί με την απάνθρωπη πολιτική σας».
Σύσκεψη φορέων με θέμα την ακρίβεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι λαϊκές οικογένειες και το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι της περιοχής, συγκαλεί για την Τετάρτη 18/9/2002, το Εργατικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας ύστερα από πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ.
Ευθύνη μόνο στη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» για την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας ρίχνει η εταιρία «ΜΕΚΑΣΩΛ» που είχε αναλάβει την εργολαβία στην οποία σκοτώθηκαν τρεις εργάτες. Σε επιστολή της προς το «Ρ», δηλώνει ότι το συνεργείο καθαρισμού της «ΜΕΚΑΣΩΛ» εκτελούσε τις εργασίες εντός του ωραρίου ευθύνης αποκλειστικής αρμοδιότητας της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» που όφειλε να έχει διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες εκτέλεσης των εργασιών. Σημειώνει ότι η γραπτή άδεια εκτέλεσης της συγκεκριμένης εργασίας έχει χρόνο λήξης την 12 ώρα τα μεσάνυχτα για να αποδείξει ότι υπεύθυνη για τα μέτρα ασφαλείας ήταν η «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» αφού το ατύχημα έγινε στις 11.30 τη νύχτα.
Νέες 24ωρες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ από τις 25 Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη προκήρυξε η Ομοσπονδία των γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε έκτακτη συνεδρίασή της προχτές. Και οι νέες κινητοποιήσεις γίνονται με το ίδιο -περιορισμένο πλέον- διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν τόσο η Ομοσπονδία, όσο και ο Σύλλογος Αθήνας- Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ η τακτική της συμμετοχής στους παρελκυστικούς διαλόγους, της αναστολής και επανεξαγγελίας κινητοποιήσεων αποδυναμώνει τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών και τους απομακρύνει απ' τους φυσικούς συμμάχους τους που είναι πρωτίστως οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος.
Της απόφασης για νέες κινητοποιήσεις είχε προηγηθεί η προσφυγή, για πέμπτη φορά, της διοίκησης του ΙΚΑ για να κηρυχτεί η κινητοποίηση απ' τις 16-20 Σεπτέμβρη παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε οριστεί για προχτές, δεν έγινε, αφού η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Επίσης, προχτές το απόγευμα, η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, συνεδρίασε για δεύτερη φορά και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρων απεργιών στις 25, 27, 30 Σεπτέμβρη και στις 3, 21, 25, 29, 31 Οκτώβρη.
Το αίτημα για μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών έχει αντικατασταθεί και σε αυτή την κινητοποίηση από το νεφελώδες αίτημα για τακτοποίηση των συμβασιούχων μέσω της Κοινοτικής Οδηγίας 70/1999 που οδηγεί στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Διεκδικούν ακόμα την άμεση καταβολή του επιδόματος βιβλιοθήκης.