ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Π. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στου Ρέντη προσπαθούν να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή

Τις ευθύνες των δημάρχων της περιοχής για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, καταγγέλλει ο υποψήφιος δήμαρχος της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», προτείνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Π. Γιαννακόπουλος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Π. Γιαννακόπουλος
Την προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής οργής απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική που προσπαθούν να πετύχουν οι δήμαρχοι Ρέντη, Μοσχάτου και Πειραιά κατήγγειλε, ο υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη και επικεφαλής της Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Π. Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο προχτεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των πλημμυροπαθών των παραπάνω περιοχών.

Ο Π. Γιαννακόπουλος κατήγγειλε την προσπάθεια των τριών δημάρχων, να μετατρέψουν το συλλαλητήριο καταγγελίας σε φιέστα, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αγγίζει τα όρια του θράσους και αποσκοπεί στην εκτόνωση της οργής των κατοίκων». Ο υποψήφιος δήμαρχος, πάντως, επισήμανε ότι αν οι τρεις δήμαρχοι θέλουν να γίνουν πιστευτοί για τις καλές τους προθέσεις, δεν έχουν παρά να προγραμματίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις, θέτοντας συγκεκριμένο πλάνο κλιμάκωσης, με στόχο, πάντα, την καταβολή πραγματικών κρατικών αποζημιώσεων, στο σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι. Ταυτόχρονα, ο Π. Γιαννακόπουλος τόνισε τις ευθύνες που φέρουν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, αφού δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια αντίδρασης και ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων, ποιες συνέπειες θα έχει για τους κατοίκους των περιοχών, η υλοποίηση αυτού του έργου.

Ακόμη, σε ανακοίνωση της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» επισημαίνονται οι ευθύνες των κυβερνώντων, αλλά και της Δημοτικής Αρχής του Ρέντη για τις συνέπειες των πλημμυρών. Στην ανακοίνωση, η Παράταξη καταδεικνύει τον πραγματικό στόχο της εκτέλεσης των έργων στον Κηφισό: «Προκειμένου να μη χαθούν για το κεφάλαιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ντόπιες εταιρίες που ανέλαβαν σε κοινοπρακτικά σχήματα με πολυεθνικές) οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, η κυβέρνηση προχώρησε σε βιαστική, και με παραβιασμένες διαδικασίες, ανάθεση του έργου. Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποίησαν μελέτη που εκπονήθηκε 30 χρόνια πριν, η οποία δεν επικαιροποιήθηκε, από έλλειψη χρόνου, ώστε να συμπεριλάβει: Τη διαφορά ανάμεσα στις τότε ανάγκες παροχετευτικής ικανότητας και στις σημερινές».

Αναφερόμενη στη στάση της Δημοτικής Αρχής, η Παράταξη επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, πως «έπρεπε να γνωρίζει και να συμμετέχει ενεργά στην επίβλεψη του έργου, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους».

Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη προτείνει μια σειρά από άμεσα μέτρα: Η προώθηση άμεσα των έργων εκτροπής των ρεμάτων από τον Κηφισό. Αμεση αντικατάσταση των γεφυρών που γίνονται εμπόδιο στη ροή του ποταμού ακόμα και κατεδάφισή τους, μέχρι να δοθεί μόνιμη λύση. Επιτάχυνση της κατασκευής αγωγών ομβρίων και τροποποίηση του τελικού αποδέκτη. Επανεξέταση του τρόπου θεμελίωσης των υπερυψωμένων γεφυρών. Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μπήκε καν στον κόπο να απαιτήσει αποζημιώσεις. Αγωνιστική επαγρύπνηση όλων μας για να δοθούν λύσεις που δε μεταθέτουν τα προβλήματα στις δικές μας πλάτες.

Καλεί, τέλος, το λαό του Ρέντη, στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να βάλει στο περιθώριο αυτούς που συναίνεσαν στις εγκληματικές μεθοδεύσεις των έργων στον Κηφισό, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΑΖΟΓΛΟΥ
Ηρθε η ώρα για την αλλαγή στη Δραπετσώνα

Η πόλη των εργαζομένων, της προσφυγιάς και των δημοκρατικών αγώνων θα αναδείξει τη δημοτική αρχή που θα την εκφράζει

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δραπετσώνας Νίκος Μπεάζογλου
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δραπετσώνας Νίκος Μπεάζογλου
Στη Δραπετσώνα ήρθε η ώρα ο λαός να βάλει τέλος στην καταστροφική πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής και να αναδείξει νέα. Ετσι ώστε ο δήμος, με συλλογική σκέψη και δράση και το λαό σε πρωταγωνιστικό ρόλο, θα αγωνίζεται για τα πραγματικά προβλήματα, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς χαράτσια και πρόσθετες φορολογίες.

Η απόφαση αυτή του λαού φάνηκε από την υποδοχή που είχε προχτές το απόγευμα ο υποψήφιος δήμαρχος της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης», Νίκος Μπεάζογλου, μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Κίνησης, στη συνοικία των Λιπασμάτων και του Αγίου Παντελεήμονα.

Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξέχασαν πως η παρέμβαση της Κίνησης άνοιξε το δρόμο για αναβάθμιση της συνοικίας τους. Με τη μετατροπή της 25ης Μάρτη από δρόμο ταχείας και βαριάς κυκλοφορίας σε τοπικής σημασίας, το πάρκο μπροστά στο ΙΚΑ, την επιβολή της λύσης του παραλιακού δρόμου, την παρεμπόδιση της επέκτασης του εργοστασίου λιπασμάτων, που άνοιξε την προοπτική της ανάπλασης, στην οποία αναφέρονται όλοι σήμερα.

«Η σημερινή δημοτική αρχή με την αδιαφορία της κατόρθωσε, να χάσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει η ανάπλαση, ο παραλιακός να σταματήσει, το γήπεδο και ο βοηθητικός χώρος να παραμείνουν διαλυμένα πάνω από τρία χρόνια, το πάρκο και το διατηρητέο Πέτρινο να είναι καταστραμμένα και λεηλατημένα και τα πάρκα και οι παιδικές χαρές εγκαταλειμμένες», επισήμανε ο Ν. Μπεάζογλου. Και σαν να μη φτάνει αυτό, την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος, «η δημοτική αρχή μεθοδεύει συνειδητά την πώληση των αγροτικών αποθηκών, έκτασης επτά στρεμμάτων, για τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να μη χαθεί και αυτός ο ελεύθερος χώρος, τον χαρακτήρισε, μαζί με το αθλητικό κέντρο, χώρο πράσινου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Η απόφαση αυτή όμως του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει πάρει το δρόμο που πρέπει για να αποτρέψει κάθε πώληση».

«Θέλουμε δουλιά», ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που - μαζί με τα τοπικά ζητήματα που τους απασχολούν - έθεταν οι κάτοικοι, ντόπιοι αλλά και ξένοι εργάτες που πήγαν στη Δραπετσώνα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. «Ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά οι άνεργοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τη λογική του ρουσφετιού και της εκμετάλλευσης όπως κάνει η σημερινή διοίκηση», είπε ο Ν. Μπεάζογλου. «Οι όποιες προσλήψεις όμως γίνουν από εμάς θα γίνουν με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μαζί με όλο το λαό θα παλέψουμε για την αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Ο Ν. Μπεάζογλου αναφέρθηκε στην κατάσταση χρεοκοπίας που βρίσκεται σήμερα ο δήμος, με το συνολικό χρέος να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, στην αύξηση κατά 500% των τελών καθαριότητας, 150% στο δημοτικό φωτισμό και στην επιβολή χαρατσιών σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η Πρόνοια. «Χωρίς ούτε μια φορά - όπως επισήμανε - να έχει κάνει δημόσιο απολογισμό». Τόνισε δε πως «η διοικητική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση και η οικονομική εξυγίανση θα είναι το πρώτο μέλημα της Κίνησης». Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την επανασύσταση των Συνοικιακών Συμβουλίων με την εκχώρηση ουσιαστικών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά στα προβλήματα της συνοικίας, ώστε ο λαός να αποφασίζει μαζί με τη δημοτική αρχή και παράλληλα να την ελέγχει στο έργο της.

«Ολοι εμείς που ζούμε καθημερινά και αγαπάμε τη Δραπετσώνα, μπορούμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να τη βγάλουμε από το τέλμα και τη στασιμότητα», τόνιζε σε κάθε στάση της περιοδείας του ο Ν. Μπεάζογλου.

Την ερχόμενη Παρασκευή το ψαράδικο πανηγύρι

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν αντίκτυπο και στο ψαράδικο πανηγύρι που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή στο χώρου του Αρμού, στο Πέραμα. Οπως ανακοίνωσαν ο Δήμος Περάματος, ο ΔΗΠΟΠ και οι σύλλογοι αλιέων της πόλης, το πανηγύρι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Σεπτέμβρη, στα 120 στρέμματα του Αρμού.

Το ψαράδικο πανηγύρι αποτελεί εδώ και οχτώ χρόνια, θεσμό στην πόλη και ο φετινός εορτασμός του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα διεξαχθεί στον Αρμό, χώρο που ο Δήμος Περάματος κατέκτησε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο Δήμος έχει σκοπό να διαμορφώσει τον Αρμό σε χώρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και αναψυχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ