Δε δικαιούνται κουπόνια όσοι έκαναν πέρσι χρήση του προγράμματος
Με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις χτες, μέσα Αυγούστου ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτώβρη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του επόμενου χρόνου. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόκειται για εμπαιγμό των δικαιούχων και, απλώς για μια προσπάθεια ενίσχυσης της πληρότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τη χειμερινή περίοδο, αφού ουσιαστικά το καλοκαίρι του 2002 τελείωσε, ενώ ζήτημα είναι εάν οι ξενοδόχοι που θα ενταχτούν στο πρόγραμμα θα δεχτούν να κάνουν κρατήσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι. Και βέβαια, το σκηνικό που διαμορφώνεται όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητο, αλλά αντίθετα έχει άμεση σχέση με τη συνολικότερη πολιτική της διάλυσης του ΕΟΤ, στην οποία εντάσσεται και η υποβάθμιση έως σταδιακή εξάλειψη του κοινωνικού του ρόλου.
Σύμφωνα με τα όσα θα ισχύσουν στο φετινό πρόγραμμα, δικαιούχοι, για πέντε έως επτά διανυκτερεύσεις, είναι:
Το φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος του 2001 δεν πρέπει να ξεπερνά τα παρακάτω ποσά:
Επιπλέον, για να κάνει κανείς χρήση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού δεν πρέπει να είναι δικαιούχος του αντίστοιχου προγράμματος της Εργατικής Εστίας. Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος μπαίνει ο όρος ο ενδιαφερόμενος να μην έχει κάνει χρήση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ του 2001!
Η ημερήσια επιδότηση του ΕΟΤ κατ' άτομο στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθορίζονται σε 10 ευρώ για τα ξενοδοχεία, σε 6,5 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και σε 3,5 ευρώ για τα κάμπινγκ. Ενώ, κατά 3 ευρώ επιπλέον αυξάνεται η επιδότηση για τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατά 2 ευρώ για τα κάμπινγκ, που με νεότερη απόφαση του ΕΟΤ θα κριθεί ότι υπάγονται σε περιοχές που δέχτηκαν εντονότερα την κρίση του τουρισμού ή υπέστησαν φυσικές καταστροφές.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις ξενοδοχείων πολυτελείας, Α', Β' και Γ' κατηγορίας, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Α' τάξης και κάμπινγκ, ανεξαρτήτως κατηγορίας που λειτουργούν νόμιμα με ειδικό σήμα του ΕΟΤ σε όλη τη χώρα. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις της Αθήνας, του δήμου Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς, της Κρήτης καθώς και των Κυκλάδων, περιοχές οι οποίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ κατά την τριετία 1996 - 1999 είχαν πληρότητα πάνω από 50%.
Η διανομή των δελτίων για το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται από τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στα διαστήματα 8,9 και 10 Οκτώβρη, 5,6 και 7 Νοέμβρη και 3,4 και 5 Δεκέμβρη. Τα συγκεκριμένα καταστήματα θα αναγράφονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΕΟΤ, όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα διανέμεται από τις 20 Σεπτέμβρη, στις νομαρχίες, στις διευθύνσεις τουρισμού των περιφερειών και στα γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα (Αμερικής 2, ισόγειο, γραφείο πληροφοριών).
Φυλλάδιο με τίτλο «Ατέλειες ταξιδιωτών και μικροδεμάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες - Κατ' αποκοπή δασμολόγηση - Επιστροφή ΦΠΑ» εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα καθορίζονται οι ακόλουθες απαλλαγές στα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών από και προς τρίτες χώρες. Οι ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 15 ετών μπορούν να έχουν ατέλεια για εμπορεύματα αξίας μέχρι 175 ευρώ, οι ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών ατέλεια 90 ευρώ, ενώ για τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους στις παραμεθόριες περιοχές, η ατέλεια ορίζεται στα 15 ευρώ.
Οι ποσοτικές απαλλαγές των εμπορευμάτων που εισάγονται ατελώς από τρίτες χώρες, καθορίζονται ως ακολούθως: Στα οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκι, βότκα κλπ.) 1 λίτρο, ενώ στους αφρώδεις οίνους, στο λικέρ, στα απεριτίφ με βάση τον οίνο, επιτρέπεται η ατελής εισαγωγή 2 λίτρων. Στα δύο λίτρα ορίζεται και η ατέλεια στα κρασιά, τα έτοιμα για κατανάλωση. Στα προϊόντα καπνού η ποσότητα της ατέλειας ορίζεται ως ακολούθως: 200 σιγαρέτα ή 100 μικρά πούρα με μέγιστο βάρος 3 γραμμάρια ανά τεμάχιο. 50 μεγάλα πούρα ή 250 γραμμάρια καπνού. Η ατέλεια στα αρώματα ορίζεται στα 50 γραμμάρια, στις κολόνιες στα 0,25 λίτρα, ενώ στα φάρμακα η ατέλεια αφορά στην ποσότητα που αντιστοιχεί στις προσωπικές ανάγκες των ταξιδιωτών.
Εφαρμόζεται επίσης κατ' αποκοπή δασμός ίσος με το 3,5% της αξίας των εμπορευμάτων που περιλαμβάνονται: α) Σε αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη προς ιδιώτη, β) στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, εφόσον πρόκειται για εισαγωγές που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική τους αξία κατ' αποστολή ή ιδιώτη δεν υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.
Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς για τις διατάξεις του νόμου περί απαγόρευσης τυχερών παιγνιδιών. Στην απόφαση αυτή είχε οδηγηθεί η κυβέρνηση, μετά το σάλο που ξέσπασε στην κοινή γνώμη, ύστερα από αποκαλύψεις ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν σχέσεις με ιδιοκτήτες μαγαζιών με τυχερά παιγνίδια. Από την απαγόρευση εξαιρούνται η λειτουργία των Ιντερνετ-καφέ (μόνο για χρήση υπηρεσιών διαδικτύου) και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιγνίδια με παιγνιόχαρτα (κολτσίνα, δηλωτή, πρέφα κλπ.).
Στην εγκύκλιο τα διάφορα παιγνίδια διακρίνονται σε μηχανικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά παιγνίδια, καθώς και ψυχαγωγικά τεχνικά παιγνίδια. Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή ή εγκατάσταση οποιουδήποτε παιγνιδιού σε δημόσια γενικά κέντρα όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα καφενεία, οι αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων κλπ. Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στους χώρους αυτούς. Επιτρέπεται μόνον η χρήση ψυχαγωγικών μηχανικών τεχνικών παιγνιδιών (σύμφωνα με τον ορισμό του νόμου, μηχανικό παιγνίδι θεωρείται εκείνο για τη λειτουργία του οποίου είναι αναγκαία και η μυική δύναμη του παίκτη). Απαγορεύεται όμως η διενέργεια στοιχήματος μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων, ή ακόμα και η απόδοση οποιασδήποτε οικονομικής ωφέλειας του παίκτη.
Εκτός της απαγόρευσης τίθενται τα καταστήματα στα οποία λειτουργούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτύου. Πρόκειται για τα λεγόμενα Ιντερνετ-καφέ. Απαγορεύεται όμως η διενέργεια οποιουδήποτε παιγνιδιού με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στις κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται στις περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας απαγορευμένων παιγνιδιών, εκτός από τις ποινικές, προβλέπεται και η επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ (34 εκατ. δρχ.) για κάθε μηχάνημα παιγνιδιού που κατάσχεται, ενώ αφαιρείται οριστικά και η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
Τα παιγνίδια με χαρτιά επιτρέπονται, ενώ αναφέρεται πως, όταν διενεργούνται σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια, απαιτείται άδεια λειτουργίας και η καταβολή ετήσιου τέλους. Η άδεια χορηγείται από το δήμο στην έδρα του οποίου λειτουργούν τα συγκεκριμένα καταστήματα. Το «τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών παιγνιδιών» επιμερίζεται σε ποσοστό 90% υπέρ του δημοσίου και σε ποσοστό 10% υπέρ του δήμου που εκδίδει την άδεια λειτουργίας. Το ύψος του τέλους που θα ισχύει από 1/1/2003 ορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε διαμορφωμένο τραπέζι σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους μέχρι και 1.000 ευρώ ανά τραπέζι για τις χαρτοπαικτικές λέσχες.