ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ
Αντιλαϊκός «περίπατος» Σημίτη

Με τον «αέρα» των εξελίξεων περί την τρομοκρατία, ο πρωθυπουργός πέρασε ένα εξαιρετικά «ανάλαφρο» διήμερο στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αφού κανείς δεν ανέλαβε το «ρίσκο» να επιδοθεί σε εσωκομματική αντιπαράθεση από τους διάφορους ...«αντιπολιτευόμενους».

Ο Κ. Σημίτης είχε λοιπόν την ευκαιρία να σταθεί υπεράνω των ελάχιστων «κριτικών» που ακούστηκαν (όπως του Θ. Πάγκαλου, που τάχθηκε κατά της απόφασης για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος και χαρακτήρισε προσπάθεια για «αφωνία» την κατηγορία της «εσωστρέφειας») ή της τακτικής τήρησης «αποστάσεων» (όπως του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μίλησε για απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από τον κόσμο). Ετσι, ισχυρίστηκε ότι η Συνδιάσκεψη συνιστά «αλλαγή σελίδας» για το ΠΑΣΟΚ, έδωσε «εντολή» να τεθεί «τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στις προσωπικές στρατηγικές, τέλος στην ηττοπάθεια» και κήρυξε τη Συνδιάσκεψη ως «αφετηρία για μια μεγάλη συσπείρωση» ενόψει και των δημοτικών εκλογών.

Κατά τα λοιπά, δίνοντας το βαθύτερο νόημα όλων των κίβδηλων αναφορών περί «σοσιαλισμού» και «εκσυγχρονισμού», έφερε σαν παράδειγμα «φιλολαϊκής πολιτικής» (!) «τη λύση - όπως είπε - του Ασφαλιστικού» (!), προσθέτοντας ότι δε θα ανεχτεί φαινόμενα όπως τα προηγούμενα, που «δε συντάχθηκαν ανεξαίρετα όλοι οι σύντροφοι πίσω από τη λύση»... Ταυτόχρονα, και αφού αναφέρθηκε επί μακρόν στη δευτερολογία του στην κακή... «δεξιά» (προσθέτοντας νέες βολές κατά της «αριστεράς του κρατισμού»...), έδωσε το δικό του «αριστερό» στίγμα, επιτιθέμενος σε όλα σχεδόν τα λαϊκά στρώματα: «Δεν υπάρχει ένα σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και ένα άλλο (σχέδιο) για τους πανεπιστημιακούς, τους ναυτεργάτες, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δικηγόρους, τους γιατρούς του ΙΚΑ, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και πολλούς άλλους (...) Η Ελλάδα δε θα θυσιάσει τα όσα κέρδισε μετατρεπόμενη σε μια συντεχνιακή ομοσπονδία», ήταν τα λόγια του!

Στη βάση αυτή, τέλος, κάλεσε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να «στρατευτούν» στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής ενόψει και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάλεσμα που απηύθυνε και την επόμενη μέρα, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στο οποίο ο Κ. Λαλιώτης έθεσε θέμα απουσίας βουλευτών και υπουργών από τη μάχη των εκλογών, ενώ τόσο ο ίδιος και ο Κ. Σημίτης όσο και ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησαν για δυνατότητα αντιστροφής του κλίματος με στόχο «τη νίκη σε κάθε δήμο και νομαρχία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ευχές και αναμονή

Η Λευκωσία, αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και την αδιαφορία του διεθνούς παράγοντα για μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό, απλώς εύχεται για κάποια πρόοδο στη διαδικασία μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη και την ενεργότερη ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να υποβάλουν ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Οκτώβρη. Δε θα το απέκλεια, είπε χαρακτηριστικά ο Ι. Κασουλίδης, ο οποίος σχολίαζε σχετικές δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη. Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το χειμώνα στην Τουρκία, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δε θα μείνουν ανεπηρέαστες.

Εξάλλου, ο Ι. Κασουλίδης απέρριψε τα όσα ακούγονται περί αναβολής των προεδρικών εκλογών. Κάτι τέτοιο, είπε, δε μεθοδεύεται από κανέναν. Μακάρι, είπε ο κ. Κασουλίδης, να υπήρχε διέξοδος στο αδιέξοδο και λύση του Κυπριακού και τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, η ηγεσία του τόπου θα εξετάσει την κατάσταση συλλογικά και συνυπεύθυνα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι καιρός να αλλάξει ο ρόλος του Αλβαρο ντε Σότο στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών. Είναι χρήσιμο και απαραίτητο, είπε, εάν επιθυμούμε πράγματι λύση στο Κυπριακό, ο Αλβαρο ντε Σότο να παύσει απλώς να είναι παρατηρητής και τα Ηνωμένα Εθνη να αρχίσουν να διαδραματίζουν ενεργότερο ρόλο. Γι' αυτό, πρόσθεσε ο Γ. Βασιλείου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον ειδικό του σύμβουλο να έχει ενεργότερη συμμετοχή στις απευθείας συνομιλίες. Ο Γ. Βασιλείου προέβη στις δηλώσεις σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Μαρκίδη ότι πριν από τον Οκτώβρη, τα Ηνωμένα Εθνη είναι δυνατό να καταθέσουν πλήρες σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παζάρια για την «ανασυγκρότηση των Βαλκανίων»

Τέλος Ιούλη με αρχές Αυγούστου αναμένεται να υπογραφούν οι συμφωνίες με τις 6 βαλκανικές χώρες, λήπτριες του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ. Ετοιμη να υπογράψει είναι η Βουλγαρία, ενώ τελευταία σε ετοιμότητα εμφανίζεται η Γιουγκοσλαβία. Αποκαλυπτικός, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δε θα δώσει χρήματα χωρίς να διασφαλίσει ότι θα αποδώσουν τα ανάλογα. «Θέλουμε μια ανασυγκρότηση με κανόνες, αρχές και κυρίως αποδόσεις στην πράξη», είπε.

Ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι ήδη από την 1η Ιούλη, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δέχεται αιτήσεις για παραγωγικές επενδύσεις στις έξι χώρες της Βαλκανικής που ανήκουν στο Πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Από την 1η Ιούλη, όποια επιχείρηση στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της μεταποίησης επιθυμεί να επενδύσει στις χώρες αυτές ή να επεκτείνει τις υφιστάμενες επενδύσεις της, ιδρύοντας νέες παραγωγικές μονάδες, μπορεί να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να συγχρηματοδοτηθεί η επένδυσή της». (Η συγχρηματοδότηση έχει οριστεί στο 30%).

Οσον αφορά στην κατανομή των κονδυλίων του Ελληνικού Σχεδίου στις έξι βαλκανικές χώρες, ο Α. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι θα δοθούν: «265 εκατ. ευρώ για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Από αυτά τα χρήματα, το 7% για το Μαυροβούνιο, το υπόλοιπο ποσό για τη Σερβία, αφού αφαιρεθεί κάποιο ποσό για το Κοσσυφοπέδιο που έχει την πολιτειακή ιδιαιτερότητα». Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΟΑΒ που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Απρίλη, το ποσό που θα δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο υπολογίζεται σε 73 εκατ. ευρώ. Επίσης θα δοθούν 54,79 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία, 71,5 εκατ. ευρώ για τη Ρουμανία, 19 εκατ. ευρώ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, 74,84 εκατ. ευρώ για τη FYROM και 49,5 εκατ. ευρώ για την Αλβανία».

ΑΔΕΔΥ
Στηρίζει το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Να στηρίξει το δίκαιο αίτημα για την απόδοση των οφειλομένων, από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, πολεμικών αποζημιώσεων» συμφώνησε η ΑΔΕΔΥ, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή η Εκτελεστική Επιτροπή της με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε επίσης η ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες προβολής του δίκαιου αυτού αιτήματος και να τιμήσει έμπρακτα την Εθνική Αντίσταση, καθώς αποτελεί «εθνική λαϊκή παρακαταθήκη, που οφείλουμε να τιμούμε με έργα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ