ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
Τρομο-μεθοδολογία CIA

Η διασύνδεση που επιχειρείται μεταξύ «17Ν» και... «Αλ Κάιντα» δείχνει ποιοι καθοδηγούν την αντιτρομοκρατική εκστρατεία και «πού το πάνε»

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Τίποτα να μη γνώριζε κάποιος για την καθοδήγηση των ερευνών για τη «17Ν», η τρομερή διασύνδεση που επιχειρείται μεταξύ «17Ν» και ...«Αλ Κάιντα» αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη ότι είναι η CIA που έχει το πάνω χέρι και δίνει τη «γραμμή». Αυτή η διασύνδεση, εξαιρετικά βολική για να ενταχθεί η εγχώρια αντιτρομοκρατική εκστρατεία στη γενικότερη που γίνεται σε επίπεδο πλανήτη υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ, δείχνει επιπλέον σε ποια κατεύθυνση «δένουν» την υπόθεση.

Με την ευκαιρία, η «Αλ Κάιντα» και η «17Ν» έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτον, είναι οργανώσεις-φαντάσματα και παραδόξως δε συλλαμβάνονται ποτέ. Δεύτερον, η μεν «Αλ Κάιντα» αποδεδειγμένα είναι δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ για τη «17Ν» υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι διασυνδέεται και δουλεύει για τις μυστικές υπηρεσίες, πρωτίστως για τη CIA.

Τρίτον, η δράση και των δύο οργανώσεων χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή των αντιδραστικών σχεδίων. Η μεν «Αλ Κάιντα» για να μπουν σε εφαρμογή τα σχέδια των ΗΠΑ και να μπουν οι λαοί στο «γύψο», η δε «17Ν» για να δικαιολογούνται και επιβάλλονται «τρομονόμοι» και πανίσχυροι μηχανισμοί καταστολής.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την επιχείρηση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας» τίποτα δε θα είναι το ίδιο στον τόπο μας και στα δικαιώματα του λαού. Η χώρα μας θεωρείται από την Ουάσιγκτον «ο πιο ανίσχυρος κρίκος στις προσπάθειες του αντιτρομοκρατικού αγώνα στην Ευρώπη» («Λε Μοντ») και η τρομο-επιχείρηση είναι η μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» του ανυπότακτου και περήφανου ελληνικού λαού.

Καθόλου τυχαίο ότι εμφανίζουν όλη τη χώρα μια «γιάφκα». Από τη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα, μέχρι την Ηλεία και τη Μεσσηνία, όλη η χώρα γίνεται άνω-κάτω χωρίς οι αρμόδιοι να δίνουν λογαριασμό. Κάνουν λάθη και τα λάθη πληρώνονται.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

ΝΕΟΣ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ» ΕΝΟΨΕΙ: «Ενας νέος "τρομονόμος" με ακόμα αυστηρότερες ρυθμίσεις πρόκειται να προωθηθεί το φθινόπωρο για ψήφιση στη Βουλή, σε συμμόρφωση των διεθνών υποχρεώσεων που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο η χώρα μας. Η βασική αλλαγή στο ισχύον πρόσφατο νομοθετικό καθεστώς (νόμος 2928/01) αφορά κυρίως τη διεύρυνση του ορισμού της τρομοκρατίας, που επικρίθηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο των πρόσφατων διεθνών συζητήσεων, καθώς θα περιλαμβάνει πλέον πολλά αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα, αφού θα θεωρούνται στο εξής τρομοκρατικές πράξεις. Ο νέος "τρομονόμος" θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο» (ΕΘΝΟΣ).

ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ: «Γενικώς επικρατεί ένα κλίμα ενθουσιασμού και επιχειρείται να διαμορφωθεί και να επιβληθεί στον απλό πολίτη η αίσθηση της παρουσίας ενός ισχυρού κράτους, ενός παντοδύναμου κράτους, και ενός εξίσου αποτελεσματικού και ισχυρού (και ανέλεγκτου;) μηχανισμού καταστολής» (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: «Θέμα παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων του Σάββα Ξηρού θέτει ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης, στον οποίο ανέθεσαν την υπόθεση οι γονείς του 40χρονου αγιογράφου... Κατά τον δικηγόρο της οικογένειας ο 40χρονος αγιογράφος θα πρέπει να θεωρείται κρατούμενος και με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει εννέα ημέρες από τη σύλληψή του, τότε έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά του» (ΝΕΑ).

Η «ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»: «Στα μέσα της δεκαετίας του '70, μετά την πτώση της δικτατορίας, κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα ήταν η δίκη των πρωταιτίων. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα ήταν η δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει η δίκη της τρομοκρατίας. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για προβλέψεις, αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δίκη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις» (ΕΣΤΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΕΞΙ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΜΑΔΑ ΞΗΡΟΥ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΤΟΝ ΞΗΡΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ «ΕΓΚΕΦΑΛΟ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ 17Ν ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ.

ΧΩΡΑ: ΣΤΗ... ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ» ΤΗΣ 17Ν ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙ «ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ» ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 8 ΜΗΝΕΣ «ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ» ΜΕ ΤΗ «17Ν».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ...ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» - Το κυρίαρχο γεγονός της προσεχούς διετίας.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

«Καταδικασμένοι» σε συλλήψεις... «Ο δεύτερος γύρος των ερευνών από την Αντιτρομοκρατική είναι και ο σημαντικότερος: Στόχος τώρα είναι ο αρχηγός της 17Ν. Η κυβέρνηση θεωρεί πως εάν δεν πετύχει τη σύλληψή του, τότε η όλη υπόθεση θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πολιτικό μπούμερανγκ... Την ίδια στιγμή ο Σάββας Ξηρός φέρεται να έχει προχωρήσει σε άτυπη ομολογία περί συμμετοχής του σε εγκλήματα από τη 17Ν» (Από το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ»).

Σύγχυση... «Εκρηξη σεναρίων, με επίκεντρο την ηγεσία της 17Ν, που μιλάνε για στελέχη αντιδικτατορικών οργανώσεων στο Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του '70 κ.λπ., παρακολουθεί σε πλήρη σύγχυση η κοινή γνώμη μέσα από δημοσιεύματα και τηλεοπτικά παράθυρα, που συχνά αλληλοσυγκρούονται. Ολοι οι "αναλυτές" αναζητούν τον αρχηγό της οργάνωσης μέσα από τη σκιαγράφηση τριών μυστηριωδών προσώπων. Πολύμηνες έρευνες έχουν γίνει, ίσως κάποιοι μίλησαν, αλλά αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν;» (Από το πρωτοσέλιδο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Κωδικοποιημένη πληροφόρηση... «Η αναζήτηση του πιθανού αρχηγού από τα Μέσα Ενημέρωσης, με τους χαρακτηρισμούς "ψηλός", "παππούς" και το ψευδώνυμο "Νικήτας" εδράζεται σε μια βάση πληροφόρησης που παρέχεται κωδικοποιημένη και ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους αποδέκτες της» (Γ. Μαρνέλλος - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ερωτήματα... «Πότε πήγε για πρώτη φορά ο αδελφός σου στο Σουδάν; - Πέρυσι το καλοκαίρι. Σκέψου τώρα τι λένε οι άνθρωποι. Πήγε, λένε, να εκπαιδευτεί. Μα αυτοί μας λένε ότι τόσα χρόνια ο Σάββας έκανε αυτά και τα άλλα. Γιατί να πάει τώρα;» (Χριστόφορος Ξηρός - αδελφός του Σάββα - Συνέντευξη στα «ΝΕΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ