Η γιάφκα της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου |
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του είπε ότι η πάταξη της τρομοκρατίας είναι απαίτηση του λαού και προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Χρόνια αποφασιστικής και συστηματικής δουλιάς, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, επέτρεψαν στην Αστυνομία να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που προέκυψαν. Δουλέψαμε πολλά χρόνια και τώρα αξιοποιούμε τη δουλιά αυτή», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «έγιναν πολλά βήματα αυτές τις ημέρες, αλλά συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά, ώστε να εξαρθρωθεί το δίκτυο της τρομοκρατίας, να συγκεντρωθούν τα πειστήρια και να συλληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι. «Είναι η στιγμή των πράξεων και όχι των λόγων», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διεθνή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, όπως είπε, γίνεται πάντα με πίστη στις δημοκρατικές αρχές, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.
Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού παρέπεμψε τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαππας. Σχολίασε πάντως ότι μέχρι τώρα «δεν υπάρχουν συλλήψεις με την ερμηνεία που δίνει η εθνική νομοθεσία στον όρο. Γίνονται έρευνες, δεν έχουν γίνει όμως συλλήψεις».
Ως προς την έκκληση της Αστυνομίας να συνεργαστούν οι πολίτες για τον εντοπισμό της δράσης του Σάββα Ξηρού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η έκκληση αυτή υπαγορεύτηκε από την πεποίθηση πως «όλοι οι Ελληνες πολίτες θέλουν να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία».
Μερίδιο στη δόξα διεκδικεί ο Κ. Καραμανλής, θεωρώντας προφανώς ως δεδομένο ότι θα προχωρήσει η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», αν και αρκετά στελέχη του κόμματός του δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα φτάσει «μέχρι τέλους».
Τα στελέχη της ΝΔ, επιχειρώντας να υπονομεύσουν το «μονοπώλιο της επιτυχίας» από την κυβέρνηση, υπενθυμίζουν συνεχώς τη βοήθεια που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει το κόμμα τους στην υπόθεση (κυρίως τη συναίνεση και την ψήφιση του «τρομονόμου»), αλλά και τη συμβολή των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να επαναλάβει την προχτεσινή δήλωσή του, προκειμένου να μην αφήσει «μόνο του» τον Κ. Σημίτη στο επικοινωνιακό πεδίο. Επέμεινε στο «τυχαίο» του περασμένου Σαββάτου, το οποίο «έδωσε στις διωκτικές αρχές την ευκαιρία που χρόνια περίμεναν», τονίζοντας ότι «αυτή η ευκαιρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη». Ζήτησε να υπάρξει «επιτέλους απτό αποτέλεσμα» και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που βρέθηκαν, «έτσι ώστε να συλληφθούν, να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι, επί 27 χρόνια, είτε σχεδίασαν, είτε εκτέλεσαν αποτρόπαια εγκλήματα». Σημείωσε την υπεύθυνη και συνεπή στάση του κόμματός του και τη συμβολή του στο ότι «οπλίσαμε την πολιτεία με πρωτόγνωρες θεσμικές δυνατότητες».
Με την ευκαιρία του γιορτασμού της 4ης Ιουλίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, συνεχάρη τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την πορεία των ερευνών και δήλωσε ότι γνωρίζει το αποτέλεσμα των ερευνών, είναι όμως θέμα των ελληνικών αρχών το πότε θα προβούν σε λεπτομερείς ανακοινώσεις.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε βέβαιος ότι η όλη προσπάθεια θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας μην περιμένουμε να τελειώσει σε μία μέρα, έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να φθάσουμε ως εδώ». Επίσης, υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στις ελληνικές αρχές, εφόσον τη χρειαστούν.
Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του προς τους περίπου 2.000 προσκεκλημένους στον κήπο της κατοικίας του, ο Τόμας Μίλερ τόνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα για όλους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα αυτό, μιλώντας για τα συναισθήματα αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας ανακοίνωσε χτες ότι τα αποτυπώματά του βρέθηκαν σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε
ICON |
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είπε: «Χθες, Τετάρτη, από τη συνεχιζόμενη έρευνα και πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, οδηγηθήκαμε σε κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το κρησφύγετο είχε ενοικιάσει με ψεύτικο όνομα ο ΞΗΡΟΣ, προ οκταετίας περίπου. Παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο χώρο αυτό, η οποία συνεχίζεται». Ο Φ. Νασιάκος δε διευκρίνισε ούτε πώς, ούτε πότε αποκτήθηκαν οι πληροφορίες. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν την οπλαποθήκη με τα κλειδιά που βρέθηκαν πάνω στον Σ. Ξηρό, ενώ χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις κλήσεις που πραγματοποίησε με την τηλεκάρτα που είχε μαζί του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ενοίκων της πολυκατοικίας, νοίκιασε από τον δικηγόρο Κ. Παπαθανάση το ισόγειο δυάρι με το ψευδώνυμο Γρηγόρης Πουφτσής, ενώ όταν πλήρωνε τα κοινόχρηστα στις διαχειρίστριες χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Γρηγόρης Πρίφτης.
Στο κρησφύγετο, μεταξύ πολλών άλλων αντικειμένων, βρέθηκαν: Προκηρύξεις της «17 Ν», το λάβαρο της οργάνωσης, σφραγίδα της οργάνωσης, ηλεκτρονικός υπολογιστής, οπλισμός, όπως, π.χ., ένα περίστροφο 38άρι, δύο αυτόματα, ένα Ούζι κλπ., εκρηκτικά, ακαριαίο φιτίλι, δυο μπαζούκας, ρουκέτες, περούκες και άλλα υλικά μεταμφίεσης, κοπτικά και λοιπά εργαλεία, χειροβομβίδες.
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι «ο κατάλογος των αντικειμένων είναι ενδεικτικός, αφού η έρευνα συνεχίζεται. Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά τα υλικά θα αποτελέσουν αντικείμενο εξονυχιστικών εξετάσεων και εκτιμώ ότι θα αντληθούν πολύτιμα στοιχεία για την πορεία των ερευνών, οι οποίες, θέλω να τονίσω, διεξάγονται υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των εισαγγελικών αρχών και συγκεκριμένα του αρμόδιου επί θεμάτων τρομοκρατίας εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη».
Στη σημείο αυτό, ο Φ. Νασιάκος ανέφερε ένα άλλο «σημαντικό» - όπως το χαρακτήρισε - στοιχείο της έρευνας: «Δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες της "17 Ν" στη δολοφονία του Κωστή Περατικού, ταυτίζονται με αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού». Ο Κώστας Περατικός δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» στις 28 Μάη 1997. Ηταν λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, στον Πειραιά, στην οδό Φίλωνος. Δύο άνδρες πλησίασαν τον Κ. Περατικό, οποίος πήγαινε προς το αυτοκίνητό του. Τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής. Αμέσως οι δράστες κατευθύνθηκαν προς ένα άσπρο φορτηγάκι, όπου τους περίμενε 3ο άτομο. Το φορτηγάκι, όμως, δεν έπαιρνε μπρος. Ενας αστυνομικός αντιλαμβάνεται το περιστατικό και τους πυροβόλησε. Οι δράστες απάντησαν και κινήθηκαν προς την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Λίγα μέτρα μετά, σταμάτησαν ένα ταξί, έβγαλαν έξω τον οδηγό και τον πελάτη και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, εγκατέλειψαν και το ταξί και επιβιβάστηκαν σε ένα κόκκινο Οπελ Καντέτ, το οποίο και εγκατέλειψαν στην οδό Αλκιβιάδου.
«Η έρευνά μας, όπως καταλαβαίνετε, συνεχίζεται. Με την ίδια μεθοδικότητα, συνέπεια και προσήλωση στο στόχο μας, που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Πρόσθεσε δε ότι «ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, αφού πλέον και οι προσδοκίες της κοινωνίας από την Αστυνομία είναι πολύ μεγαλύτερες από παλαιότερα. Στο δρόμο που έχουμε χαράξει, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και σταθερή αναφορά στους κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας μας».
«Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των πολιτών στο έργο μας», είπε ο Φ. Νασιάκος. «Από χθες δεχτήκαμε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων στις γραμμές μας, που είναι το 170 και το 1964, από ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ξηρό από τις φωτογραφίες και έδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες».
Προχτές το βράδυ, τον Σ. Ξηρό επισκέφτηκαν στον «Ευαγγελισμό» ο εισαγγελέας Ι. Διώτης και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος, ο οποίος τον επισκέφτηκε και χτες το πρωί. Από τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ανακοινώθηκε χτες ότι ό Σ. Ξηρός αποσωληνώθηκε.
Ενώ η κυβέρνηση και η ηγεσία της Αστυνομίας εξακολουθούν επίσημα να κρατούν στάση «προσεκτικής» και «υπεύθυνης» ενημέρωσης, γύρω από την υπόθεση «εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη"», που σηματοδότησε η έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά, στην πράξη τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με πλήθος «πληροφοριών», οι οποίες βλέπουν αμέσως το φως της δημοσιότητας. Δημιουργούν έτσι το ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη και καλλιεργούν το έδαφος για το ξετύλιγμα της υπόθεσης μέχρι τον «τελικό στόχο».
Χτες είδαν το φως της δημοσιότητας η σύλληψη του Σουδανού Αμίν Ντουράν, φίλου και συνεργάτη του Σ. Ξηρού, με τον οποίο είχε επιχείρηση παγοποιίας στο Σουδάν καθώς και ότι συνελήφθη και ανακρίνεται η Αγγελική Σωτηροπούλου, η πρώην σύζυγός του, η οποία είναι δικηγόρος και ζει στη Φλώρινα. Επίσης κατά ορισμένες πληροφορίες, μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Σούνιο βρέθηκαν σε σπίτι της περιοχής η γραφομηχανή της «17Ν» και τα δυο 45άρια πιστόλια και ότι έγιναν έρευνες σε Αίγινα και Αγκίστρι. Ειπώθηκε ακόμη ότι στις έρευνες έχει μπει πλέον και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, εισοδήματα και περιουσίες για τουλάχιστον 15 άτομα, τα οποία εμπλέκονται στη χρηματοδότηση των τρομοκρατών. Αναφέρθηκε επίσης ακόμα και επιδρομή σε σπίτι της Εκάλης. Χτες το απόγευμα άγνωστοι πήραν τηλέφωνο τις αρχές ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες στον σταθμό της Ομόνοιας του ΗΣΑΠ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αποδείχτηκαν φάρσες.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή κρατούνται έξι άτομα (πέντε άνδρες και μια γυναίκα) για τα οποία αναμένεται να σχηματιστούν δικογραφίες. Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι μέχρι χτες το απόγευμα - με τη νομική έννοια - δεν είχε γίνει καμιά σύλληψη, ενώ διέψευσαν τις πληροφορίες ότι προσήχθησαν πολύ γνωστά άτομα, καθώς και δημοσιογράφοι που φέρονται να εμπλέκονται με τη «17 Νοέμβρη».
Οι ίδιες εισαγγελικές και δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξε πολύ μεγάλη ροή πληροφοριών προς τις διωκτικές αρχές που αφορούσαν τη δράση της «17 Νοέμβρη» και έφτασαν μέχρι και «αλληλοκαρφώματα» από άτομα που κατά καιρούς «πέρασαν» από τρομοκρατικές οργανώσεις. Οτι υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που προσήλθαν να καταθέσουν και να δώσουν στοιχεία, άλλοτε αυτοβούλως και άλλοτε μετά από κλήση των διωκτικών αρχών, ενώ μεταξύ αυτών των ατόμων οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξαν και άτομα που είχαν σχέση με την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγιναν έφοδοι σε περισσότερα από πέντε διαμερίσματα, όπου εντοπίστηκαν διάφοροι ύποπτοι, οι οποίοι εξετάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.
Οσον αφορά στον εντοπισμό της γιάφκας της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου, οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι έγινε τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος δήλωσε ότι είδε τον Σ. Ξηρό να μπαίνει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να φτάσει στο κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, είπαν ότι κατέθεσε μάρτυρας πως στο πρόσωπο του Σ. Ξηρού αναγνώρισε το άτομο που συμμετείχε στη δολοφονία του επιχειρηματία Ν. Περατικού.
Το χτεσινό «Βήμα» στην πρώτη σελίδα του αναφέρει ότι «αναζητούν διασυνδέσεις του Ξηρού με τους "συνήθης υπόπτους" στα Εξάρχεια». Επίσης στην πρώτη σελίδα της φιλοξενεί δήλωση «αρμόδιας πηγής» στην οποία αναφέρεται σχετικά με τους 60άρηδες οι οποίοι αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης: «Τώρα θα συλλάβουμε όσα το δυνατόν περισσότερα εκτελεστικά στελέχη και μετά θα ασχοληθούμε με τους "παππούδες"». Τη σύλληψη του «παππού» περιμένει και ο Αλ. Παπαχελάς στο άρθρο του στο «Βήμα», το οποίο τιτλοφορείται «Περιμένοντας τη μεγάλη σύλληψη». Ακόμη αναφέρει ότι οι αρχές πέτυχαν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία του Ξηρού, ενώ νοσηλευόταν στο «Ευαγγελισμό». Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας στο οποίο αναφέρει ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους «σειρά στοιχείων για επαφές του Σ. Ξηρού με τρία άτομα ηλικίας 40-45 ετών, τα οποία ανήκαν σε ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με έδρα τα Εξάρχεια. Η ομάδα αυτή, συνεχίζει το δημοσίευμα, είχε αναπτύξει δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το «Εθνος» αναγγέλλει τη σύλληψη των «5 οπλαρχηγών» της «17Ν». Φιλοξενεί επίσης και ένα αρκετά «πιπεράτο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα που οδήγησε την Αστυνομία στην υπόθεση Ριανκούρ, ήταν η γυναίκα που την είχε εγκαταλείψει ο Σ. Ξηρός για κάποια άλλη. Θέλοντας να τον εκδικηθεί γνωστοποίησε τις πληροφορίες για την «17Ν» στην αστυνομία και στη συνέχεια έχοντας και το ποσό της επικήρυξης έφυγε από την Αθήνα για την επαρχία, έχοντας εξασφαλισμένη την ανωνυμία της. Γράφει επίσης: «Λέγεται ότι λίγο καιρό αργότερα η πρώην φίλη του Σ. Ξηρού δημιούργησε σχέση με υπάλληλο της ΚΥΠ και συζούσε μαζί του σε επαρχιακή πόλη. Γεγονός πάντως είναι ότι από ένα διάστημα και μετά οι αστυνομικές αρχές έχασαν τα ίχνη της και όταν η αστυνομία την αναζήτησε για κάποιες διευκρινίσεις δεν μπόρεσαν να τη βρουν πουθενά».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την τρομοκρατία
«Με τις δηλώσεις του για την τρομοκρατία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα, την ίδια στιγμή που δεν είπε τι ακριβώς θεωρεί η κυβέρνηση εξάρθρωση της τρομοκρατίας, ενώ δέχτηκε ότι η έρευνα και της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται ακόμη μακριά από την εξάρθρωση του μηχανισμού της τρομοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:
«Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι μηχανισμοί του τύπου της "17Ν" έχουν σχέση με τη δράση μυστικών υπηρεσιών. Είτε δημιουργούνται από αυτές, είτε αξιοποιούνται στην πορεία από αυτές. Στόχος τους είναι το λαϊκό κίνημα, όπως καταδείχνεται ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που ήδη ξετυλίγεται, το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις και τα ερωτηματικά που έχει, αφού δε διαθέτουμε τα δεδομένα που θα επιτρέψουν μια πιο ασφαλή εκτίμηση».