Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Πολιτικά οφέλη προσδοκά η κυβέρνηση
  • «Συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, «καλούμε τους πολίτες να συνεργαστούν», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Μερίδιο της επιτυχίας διεκδικεί και η ΝΔ
  • «Ας μην περιμένουμε να τελειώσει σε μία μέρα, έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να φθάσουμε ως εδώ», συμπληρώνει ο Τ. Μίλερ

Η γιάφκα της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου
Η γιάφκα της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου
Εμφανίστηκε χτες επί της σκηνής για να εισπράξει το χειροκρότημα για την ανακάλυψη της γιάφκας της «17 Νοέμβρη» και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος υποσχέθηκε τη ριζική πάταξη της τρομοκρατίας και κάλεσε τα κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες να συμβάλουν στο έργο της καταπολέμησής της.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του είπε ότι η πάταξη της τρομοκρατίας είναι απαίτηση του λαού και προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Χρόνια αποφασιστικής και συστηματικής δουλιάς, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, επέτρεψαν στην Αστυνομία να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που προέκυψαν. Δουλέψαμε πολλά χρόνια και τώρα αξιοποιούμε τη δουλιά αυτή», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «έγιναν πολλά βήματα αυτές τις ημέρες, αλλά συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά, ώστε να εξαρθρωθεί το δίκτυο της τρομοκρατίας, να συγκεντρωθούν τα πειστήρια και να συλληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι. «Είναι η στιγμή των πράξεων και όχι των λόγων», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διεθνή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, όπως είπε, γίνεται πάντα με πίστη στις δημοκρατικές αρχές, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού παρέπεμψε τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαππας. Σχολίασε πάντως ότι μέχρι τώρα «δεν υπάρχουν συλλήψεις με την ερμηνεία που δίνει η εθνική νομοθεσία στον όρο. Γίνονται έρευνες, δεν έχουν γίνει όμως συλλήψεις».

Ως προς την έκκληση της Αστυνομίας να συνεργαστούν οι πολίτες για τον εντοπισμό της δράσης του Σάββα Ξηρού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η έκκληση αυτή υπαγορεύτηκε από την πεποίθηση πως «όλοι οι Ελληνες πολίτες θέλουν να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία».

ΝΔ: Διεκδικεί μερίδιο στη δόξα

Μερίδιο στη δόξα διεκδικεί ο Κ. Καραμανλής, θεωρώντας προφανώς ως δεδομένο ότι θα προχωρήσει η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», αν και αρκετά στελέχη του κόμματός του δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα φτάσει «μέχρι τέλους».

Τα στελέχη της ΝΔ, επιχειρώντας να υπονομεύσουν το «μονοπώλιο της επιτυχίας» από την κυβέρνηση, υπενθυμίζουν συνεχώς τη βοήθεια που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει το κόμμα τους στην υπόθεση (κυρίως τη συναίνεση και την ψήφιση του «τρομονόμου»), αλλά και τη συμβολή των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να επαναλάβει την προχτεσινή δήλωσή του, προκειμένου να μην αφήσει «μόνο του» τον Κ. Σημίτη στο επικοινωνιακό πεδίο. Επέμεινε στο «τυχαίο» του περασμένου Σαββάτου, το οποίο «έδωσε στις διωκτικές αρχές την ευκαιρία που χρόνια περίμεναν», τονίζοντας ότι «αυτή η ευκαιρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη». Ζήτησε να υπάρξει «επιτέλους απτό αποτέλεσμα» και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που βρέθηκαν, «έτσι ώστε να συλληφθούν, να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι, επί 27 χρόνια, είτε σχεδίασαν, είτε εκτέλεσαν αποτρόπαια εγκλήματα». Σημείωσε την υπεύθυνη και συνεπή στάση του κόμματός του και τη συμβολή του στο ότι «οπλίσαμε την πολιτεία με πρωτόγνωρες θεσμικές δυνατότητες».

Ικανοποιημένος ο Μίλερ

Με την ευκαιρία του γιορτασμού της 4ης Ιουλίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, συνεχάρη τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την πορεία των ερευνών και δήλωσε ότι γνωρίζει το αποτέλεσμα των ερευνών, είναι όμως θέμα των ελληνικών αρχών το πότε θα προβούν σε λεπτομερείς ανακοινώσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε βέβαιος ότι η όλη προσπάθεια θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας μην περιμένουμε να τελειώσει σε μία μέρα, έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να φθάσουμε ως εδώ». Επίσης, υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στις ελληνικές αρχές, εφόσον τη χρειαστούν.

Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του προς τους περίπου 2.000 προσκεκλημένους στον κήπο της κατοικίας του, ο Τόμας Μίλερ τόνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα για όλους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα αυτό, μιλώντας για τα συναισθήματα αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ