Πάντως μπορεί ο Σκολάρι να φάνηκε συγκρατημένος, όμως στις τάξεις των παικτών του επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του αγώνα και δεν την κρύβουν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ρονάλντο που διευκρινίζει ότι αυτό που μετράει περισσότερο γι' αυτούς είναι το πώς θα παρουσιαστεί η Βραζιλία και όχι η εικόνα που θα παρουσιάσει η Αγγλία. «Δε μας ενδιαφέρει η τακτική που θα ακολουθήσουν οι Αγγλοι. Εμείς θα μπούμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Από το πρώτο λεπτό πρέπει να παίξουμε επιθετικά και να πιέσουμε την πολύ καλή αγγλική άμυνα. Αν επιβάλλουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας, τότε, όπως και να παίξει η Αγγλία, δε θα έχει σημασία»', δήλωσε ο διεθνής παίκτης της Ιντερ.
Sportidea |
Την ομάδα του 1970 που νίκησε την Αγγλία έδειξε σαν... οδηγό στους παίκτες του ο Φιλίπε Σκολάρι |
Η διαιτησία είναι κάτι που απασχολεί όλους σε αυτό το Μουντιάλ. Τα «φαλτσοσφυρίγματα» των ρέφερι, που μάλιστα φέτος ξεφεύγουν από τον συνηθισμένο τρόπο (υπέρ των φαβορί), προσπάθησαν να τα ερμηνεύσουν πολλοί με διάφορα σενάρια, ακόμα και με συσχετισμό των πρόσφατων εκλογών στην παγκόσμια συνομοσπονδία και την εκλογή Μπλάτερ. Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, και η ίδια η ΦΙΦΑ δε φαίνεται να κρατάει τα προσχήματα. Τελευταίο παράδειγμα το κόψιμο του Ελληνα διαιτητή Κύρου Βασάρα από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο Ελληνας διεθνής διαιτητής, παρά το γεγονός ότι είχε άψογη διαιτησία στο μοναδικό παιχνίδι που διαιτήτευσε μεταξύ της Κίνας και της Κόστα Ρίκα, βρέθηκε ανεξήγητα στην... παρέα των ρέφερι που η διαιτησία τους ήταν σχολιάσιμη και έτσι αποχαιρετάει τη φετινή διοργάνωση. Μεταξύ των διαιτητών που κόπηκαν ήταν ο Αγγλος Γκράχαμ Πολ (Κροατία-Ιταλία), ο Ανχελ Σάντσες (Ν. Κορέα-Πορτογαλία), Πέτερ Πρέντεργκαστ (Βραζιλία-Βέλγιο), Μπάιρον Μορένο (Ν. Κορέα-Ιταλία) και Γιουνγκ Γιο Κιμ (Βραζιλία-Τουρκία).
Αναλυτικά οι 16 διαιτητές που επέλεξε η ΦΙΦΑ: Αλί Μπουσαΐμ (ΗΑΕ), Κόφι Κοντία (Μπενίν), Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία), Χιου Ντάλας (Σκοτία), Αντερς Φρισκ (Σουηδία), Γκαμάλ Γκαντούρ (Αίγυπτος), Μπράιαν Χολ (ΗΠΑ), Σάαντ Μάνε (Κουβέιτ), Ουρς Μέιερ (Ελβετία), Μάρκους Μερκ (Γερμανία), Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία), Φελίπε Ράμος Ρίζο (Μεξικό), Οσκαρ Ρουίς (Κολομβία), Μαρκ Σιλντ (Αυστραλία), Κάρλος Σιμόν (Βραζιλία), Ζιλ Βεϊσιέρ (Γαλλία). Οσον αφορά τους βοηθούς διαιτητών, οι 16 που συνεχίζουν είναι οι εξής: Αλι Αλ Τραϊφί (Σαουδ. Αραβία), Εβζέν Αμλέρ (Τσεχία), Φρεντερίκ Αρνό (Γαλλία), Ντραμανέ Νταντέ (Μάλι), Μιγκέλ Τζιακομούτσι (Παραγουάη), Βισβά Κρίσναν (Σιγκαπούρη), Λιφ Λίντμπεργκ (Σουηδία), Χάινερ Μίλερ (Γερμανία), Μάικλ Ράγκουναθ (Τρίνινταντ & Τομπάγκο), Χόρχε Ραταλίνο (Αργεντινή), Μοχάμεντ Σαέεντ (Μαλβίδες), Φίλιπ Σαρπ (Αγγλία), Ιγκόρ Σράμκα (Σλοβακία), Αλί Τομουσάνγκε (Ουγκάντα), Εκτορ Βέργκαρα (Καναδάς), Ματσέι Βιερμπόβσκι (Πολωνία).
Το σημαντικότερο στοιχείο σε κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό είναι να μπορεί να δέχεται την ήττα. Είτε ως οπαδός, είτε ως αθλητής, είτε ως παράγοντας, όταν αναγνωρίζει την ανωτερότητα των αντιπάλων φανερώνει το ποιόν του ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα. Κάτι που σίγουρα δε φανερώνουν οι Ιταλοί που προσπαθούν με όλα τα μέσα να ξεχάσουν τον αποκλεισμό τους από τη Νότιο Κορέα. Σε μια Ιταλία που «πενθεί» μπορεί να μη γίνεται λόγος για τις επιλογές του προπονητή Τζιοβάνι Τραπατόνι και την εμμονή του στο αμυντικό παιχνίδι, ή για το γεγονός ότι το πάθημα από την Κροατία δεν έγινε μάθημα για τη συνέχεια, όμως βρέθηκαν εξιλαστήρια θύματα. Και εάν για το διαιτητή της συνάντησης με του Κορεάτες Μπάριον Μορένα τα παράπονα είναι κάπως δικαιολογημένα, εντελώς αδικαιολόγητη είναι η επίθεση που δέχεται από τα ΜΜΕ ο διεθνής Κορεάτης παίκτης της Περούτζια Γιουνγκ Βαν Αν που έβαλε το νικητήριο γκολ της χώρα του.
Ο ξεπεσμός των Ιταλών δεν έχει όριο μετά την απόφαση της ομάδας του να διώξει τον παίκτη άρον άρον. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Περούτζια Λουτσιάνο Γκαούτσι ανακάλυψε και το... δολοφόνο του ιταλικού ποδοσφαίρου με δηλώσεις του στις εφημερίδες. «Αυτός ο κύριος δε θα ξαναπαίξει για την Περούτζια. Είμαι πατριώτης κι αισθάνομαι ένοχος που πλήρωνα κάποιον, ο οποίος κατέστρεψε το ιταλικό ποδόσφαιρο». Με τις δηλώσεις του προέδρου της Περούτζια συμφώνησε και ο προπονητής της ομάδας Σέρσε Κόσμι. Σημειώνεται ότι ο παίκτης αγωνιζόταν δανεικός από την Πουόν από το καλοκαίρι του 2000 αλλά όπως είχε ειπωθεί πριν το Μουντιάλ είχε αποφασιστεί να διακοπεί η συνεργασία. Το γεγονός όμως ότι έγινε τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τέτοιο τρόπο, καθόλου δεν τιμά το ιταλικό ποδόσφαιρο.
Αλλωστε πριν βρουν ενόχους για τον... ξεπεσμό του ποδοσφαίρου τους οι Ιταλοί και ιδιαίτερα της Εθνικής, καλό θα ήταν να κοιτάξουν λίγο τις ομάδες τους που θυμίζουν ΟΗΕ που έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να μένουν στον πάγκο. Οπως επίσης και την επιμονή τους στο αμυντικό ποδόσφαιρο σκοπιμότητας, ένα σύστημα γνωστό και αντιμετωπίσιμο από τους περισσότερους αντιπάλους τους φέτος και πολλές φορές (όπως φέτος) καταστροφικό για αυτούς.
Μπορεί οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο να τελείωσαν άδοξα ή πρόωρα, όμως οι διεργασίες για το καλύτερο αύριο άρχισαν αμέσως. Ο λόγος για μερικές από τις ομάδες που είπαν νωρίς νωρίς αντίο στα όνειρά τους και πλέον τα αγωνιστικά ζητήματα έδωσαν τη σκυτάλη στην ανεύρεση καινούριων λύσεων.
Ετσι στην Αργεντινή μετά την απομάκρυνση του Μπιέλσα άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα ονόματα για τον αντικαταστάτη του. Στις προτιμήσεις τόσο των φιλάθλων όσο και των παραγόντων της Ομοσπονδίας φέρεται να προηγείται ο Κάρλος Μπιάνκι, ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές της Αργεντινής. Από κει και πέρα υπάρχει και το όνομα του Χοσέ Πέκερμαν, ενώ ακούστηκε ακόμα και η περίπτωση του προπονητή της Ιντερ Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Οσο για τη λύση Μαραντόνα, παρά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο πρώην παίκτης για ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, δε φαίνεται να συγκίνησε και πολλούς. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στα διάφορα «γκάλοπ» τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις παίρνει η παραμονή του Μπιέλσα.
Αντίθετα, στη Σλοβενία οι παράγοντες της Ομοσπονδίας έκαναν τα πάντα προκειμένου να κρατήσουν τον Σρένκο Κάτανετς στο τιμόνι της Εθνικής, αλλά αυτός ήταν ανένδοτος στην απόφασή του για αποχώρηση. Ετσι χτες ο Σλοβένος τεχνικός επισημοποίησε την απόφασή του για να εγκαταλείψει την Εθνική, με την οποία σε 47 αγώνες είχε 18 νίκες, 16 ισοπαλίες και 13 ήττες.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται ο προπονητής της Ισπανίας Χοσέ Αντόνιο Καμάτασο που βλέπει το βασικό του ατού που ακούει στο όνομα Ραούλ, να δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει τον αγώνα κόντρα στη Νότια Κορέα για την προημιτελική φάση. Ο διεθνής επιθετικός στο παιχνίδι με την Ιρλανδία τραυματίστηκε και οι πιθανότητες να έχει αποθεραπευτεί πλήρως μέχρι το Σάββατο είναι μοιρασμένες. Το ιατρικό επιτελείο των Ισπανών κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμος ο Ραούλ, όμως ο κίνδυνος ενδεχόμενης υποτροπής φρενάρει τις ελπίδες των «φούριος ρόχας». «Συνεχίζουμε τη θεραπεία και η κατάστασή του έχει βελτιωθεί. Αύριο θα ξεκινήσει προπονήσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμμετοχή του. Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει αν θα παίξει ο Ραούλ το Σάββατο», δήλωσε εκπρόσωπος του ιατρικού τιμ των Ισπανών. Πάντως καλύτερα είναι τα πράγματα για τον Αμπελάρδο που μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι ελπίδες για να δώσει το «παρών».