ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενισχύουν οι Τούρκοι το στρατό τους στα Κατεχόμενα

«Γεφυρώστε τις διαφορές σας στο πνεύμα πάρε - δώσε» συμβουλεύουν οι Βρετανοί

Σε ένα απέραντο στρατόπεδο μετατρέπουν οι Τούρκοι τη Βόρεια Κύπρο. Κάνοντας επίδειξη αποφασιστικότητας και θέλοντας να δείξουν ότι είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν τις απειλές τους, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι απόψεις τους για την επίλυση του Κυπριακού, ενισχύουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα Κατεχόμενα. Ετσι, άλλες πεντέμισι χιλιάδες στρατό μετέφερε στα κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου, τις τελευταίες μέρες, ο στρατός κατοχής, ανεβάζοντας τον αριθμό των στρατιωτών του στις 40 και πλέον χιλιάδες. Παράλληλα, μετέφερε και κινητές νοσοκομειακές μονάδες. Η μεταφορά των πεντέμισι χιλιάδων στρατιωτών άρχισε στις 24 του Μάη και ολοκληρώθηκε πριν από τρεις μέρες.

Τις παραπάνω αποκαλύψεις έκανε ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος τόνισε ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος έντασης, με στόχο την αποτροπή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, η Τουρκία με τις ενέργειές της επιχειρεί να προκαλέσει πόλεμο νεύρων.

Ο Σ. Χάσικος είπε ότι η Τουρκία με τη μεθοδευμένη αυτή ενέργειά της θέλει να δείξει ότι είναι πειστική στις απειλές της σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Η Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την Ελλάδα, είπε ο υπουργός Αμυνας, παρακολουθεί με ψυχραιμία την όλη κατάσταση και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες.

Στην Κύπρο ο Βρετανός απεσταλμένος

Χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς είχε χτες ο Λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για να αξιολογήσει την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο απεσταλμένος της Βρετανίας έγινε χτες το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο παρακάθησε σε πρόγευμα εργασίας. Το μεσημέρι συναντήθηκε στα Κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι Κληρίδης και Χάνεϊ διατύπωσαν από κοινού την εκτίμηση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ότι η ανάγκη για επείγουσα πρόοδο στο Κυπριακό είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Ο Μ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέθεσε κατά τεκμηριωμένο τρόπο την προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις, αποδεικνύοντας πως κάνει το παν για να επιτύχουν. Τα οποιαδήποτε αρνητικά ή μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, είπε ο εκπρόσωπος, δε βαρύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Τη μη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος του Ιούνη για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό αντιπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα εκμεταλλευτεί τυχόν μετάθεση του χρονοδιαγράμματος, ενεργώντας εκβιαστικά σε σχέση με την επικείμενη απόφαση διεύρυνσης της ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου σε αυτήν.

Το ζητούμενο, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, είναι η εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό στο Κυπριακό, που θα οδηγήσει στην επανένωση της χώρας και θα διασφαλίσει την ενότητα του κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για το πώς αντέδρασε ο κ. Χάνεϊ σε αυτή τη θέση, ο πρόεδρος της Βουλής, εάν και δε φάνηκε αρνητικός, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χάνεϊ επέκρινε την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρούν οι τρίτοι, υποδεικνύοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί προ καιρού στα όρια ασφαλείας, εν αντιθέσει με την τουρκοκυπριακή πλευρά που θέτει καθημερινά νέες αδιάλλακτες θέσεις.

Δηλώσεις του Ντ. Χάνεϊ

Σε γραπτή δήλωση, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε πως η Βρετανία θα ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ. Θεωρεί επίσης ότι η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ζωτική στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών θα πρέπει να γεφυρωθούν σε ένα πνεύμα πάρε - δώσε!

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια ζωτική φάση στις πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 16 Ιανουαρίου. Εχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αλλά χρειάζεται να υπάρξει πολύ περισσότερη πρόοδος και ο χρόνος είναι βασικά περιορισμένος», αναφέρει στη δήλωσή του. Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα χρειαστεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, προσθέτει ο Βρετανός διπλωμάτης. «Ολα τα κύρια κεφάλαια θα πρέπει να συζητηθούν και οι διαφορές να γεφυρωθούν σε ένα πνεύμα πάρε - δώσε, εάν θα εξευρεθεί συμφωνία», αναφέρει στη δήλωσή του. Χαρακτηρίζει την επίσκεψή του «χρήσιμη και ενημερωτική» και σημειώνει ότι είχε εκτενείς συνομιλίες με τους δυο ηγέτες και ανεπίσημες επαφές με προεξέχοντα μέλη των ομάδων διαπραγμάτευσης.

«Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις στενά και δραστήρια, αλλά δε βρισκόμαστε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και δεν έχουμε τη δική μας ημερήσια διάταξη», αναφέρει. Η Βρετανία, καταλήγει ο Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και να ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει σε μια επανενωμένη Κύπρο να γίνει καλοδεχούμενη στην ΕΕ όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στον τηλεοπτικό «902»:

  • Στις 19.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στο Δήμο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης που έγινε στις 7 του Ιούνη.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους Νεοκλή Σαρρή, καθηγητή της Παντείου, Δημήτρη Μπελαντή, νομικό και Κώστα Βουλγαρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις του αποκαλούμενου αντιτρομοκρατικού αγώνα των ΗΠΑ».
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Super Tuning Live» καλεσμένοι ο πρόεδρος της λέσχης ΠΑΛΑΣ Δημήτρης Χιωτίδης και ο Τάσος Μπίθας, βελτιωτής αυτοκινήτων. Θα επιχειρήσουν να μας βάλουν στα άδυτα του υπέροχου κόσμου του Ντρίφτ Τσάλεντ.
  • Στις 23.00 «Ολυμπιακές Διαδρομές». Ο δημοσιογράφος Κώστας Πασακυριάκος συνομιλεί με τους Μίλτο Αθανασίου, συντονιστή της εθελοντικής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών «Προμηθέας» και Φρόσω Κορτζίδου, επικεφαλής της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Εθελοντισμός».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ