ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Σοβαρό πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους

Με τον δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο συναντήθηκε χτες ο υποψήφιος της «Συμπαράταξης». Υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει και ενημερωτική εκστρατεία και να δοθεί παράταση στις προθεσμίες

Το μείζον ζήτημα των πολλαπλών εγγραφών ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αθηναίων τέθηκε χτες στη συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη» Σπύρου Χαλβατζή με τον δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο.

Με το πέρας της συνάντησης, ο Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση με το δήμαρχο για την κατάσταση στην Αθήνα. Είπε ότι η «Συμπαράταξη» γνωρίζει τα προβλήματα και παρεμβαίνει καθημερινά, προτείνοντας λύσεις. Ξεκαθάρισε ότι ο προσανατολισμός του συνδυασμού είναι διαφορετικός από την κυρίαρχη αντίληψη. «Θα δώσουμε τον προεκλογικό αγώνα όπως ξέρουμε να τον δίνουμε. Κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων, των κατοίκων, των ψηφοφόρων. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια για να λειτουργήσει καλύτερα η πόλη και, βεβαίως, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Οπως είπε ο Σπ. Χαλβατζής, στη συζήτηση με τον Δ. Αβραμόπουλο έθιξαν και το ζήτημα των προεκλογικών καταλόγων. Εκανε λόγο για πολλά φαινόμενα διπλό και τριπλοεγγεγραμμένων. Συμπλήρωσε ότι η «Συμπαράταξη» θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μη σταματήσει στις 30 Ιούνη η αναθεώρηση και οι διορθώσεις των εκλογικών καταλόγων. Να δοθεί παράταση προκειμένου να γίνουν, με την παρέμβαση και των ψηφοφόρων, οι αναγκαίες αλλαγές. Να ξεκινήσει και ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου έγκαιρα οι ψηφοφόροι να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του Κ. Στεφανή στη θέση του υπουργού Υγείας, ο Σπ. Χαλβατζής διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το ποιο πρόσωπο θα τοποθετηθεί πού, αλλά η πολιτική που ασκείται. Πρόσθεσε: «Και η πολιτική υγείας σε ό,τι αφορά τη χώρα μας θα μπορούσε να πει κανένας ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση λίγο πριν την εντατική».

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο Σπ. Χαλβατζής έχει μελετήσει βαθιά τα προβλήματα της Αθήνας και έχει ιδέες για την πόλη. Ευχήθηκε καλό αγώνα και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αείμνηστο Λεων. Αυδή, λέγοντας ότι έτρεφε απέναντί του αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού.

  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 πμ ο Σπ. Χαλβατζής θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής αντ/γο Π. Φούρλα και θα περιοδεύσει στο αρχηγείο του Σώματος (Μουρούζη 4). Στη 1 μμ θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Αττικής υπ/γο κ. Κόη και θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην οδό Πειραιώς 31.
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος στις 8 μμ θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος, στην έδρα του τοπικού Συμβουλίου (Λένορμαν και Αλεξανδρείας, Κολωνός), όπου θα συζητήσουν για τα προβλήματα της περιοχής.
Και νέο δάνειο παίρνει ο Δήμος της Αθήνας

Αλλα 500 εκατ. δραχμές «για έργα αποχέτευσης», ενώ συνεχίζονται τα «θα» του Χρ. Παπουτσή

Νέο δάνειο ετοιμάζεται να πάρει η δημοτική αρχή της Αθήνας. Την ίδια ώρα αποδέχεται την άρνηση της κυβέρνησης να της δώσει όσα της χρωστά, ενώ αποκαλύπτονται κι ένα - ένα τα «φούμαρα» που τάζει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί τη λήψη δανείου περίπου 500 εκατ. δρχ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών - Δανείων για έργα αποχέτευσης. Θα φορτώσει, δηλαδή, το Δήμο και με νέα χρέη, ενώ δε διεκδικεί όλα όσα χρωστά η κεντρική διοίκηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα δανειστεί κι από φορέα της, και με υψηλό επιτόκιο (7%).

Σημειωτέον ότι πρόσφατα, αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, για να του θέσει λειψά οικονομικά αιτήματα. Η διοίκηση του Δήμου ισχυρίζεται ότι τα χρωστούμενα είναι 27.292.935 ευρώ (9,3 δισ. δρχ.). Συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες για τη λειτουργία του ληξιαρχείου, τα χρωστούμενα από την καταγραφή των μεταναστών, τις δύο δόσεις από τα αναδρομικά του 18χίλιαρου (επίδομα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους), τα ανταποδοτικά από τις λαϊκές αγορές κλπ. Δε συμπεριλαμβάνει τα παρακρατημένα χρήματα από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αγγίζουν - από το 1990 μέχρι σήμερα - τα 144 δισ. δρχ., μόνο για την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο Κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε να ικανοποιήσει λίγα μόνο από τα (λειψά) αιτήματα της δημοτικής αρχής. Να δώσει τα χρήματα για τους μετανάστες, κάποια για το ληξιαρχείο και να αυξήσει τους πόρους που χορηγεί για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Φέρεται δε να άφησε και σπόντες για σκανδαλώδη κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Δήμου, που σε ένα κλίμα συνενοχής κυβέρνησης - δημοτικής αρχής, δε θα το εξετάσει, αρκεί να μην του ζητούν επιπλέον χρήματα.

Από τη συνάντηση ξεσκεπάστηκε κι άλλο ένα «φούμαρο» του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Αθήνας, Χρ. Παπουτσή. Η αντιπροσωπεία του Δήμου ζήτησε χρήματα και για την ανανέωση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων για τη φύλαξη σχολικών μονάδων. Το πρόγραμμα λήγει τέλη Ιούνη και η δημοτική αρχή αναζητά χρήματα για τη συνέχισή του. Επισημάνθηκε στον υπουργό ότι ο Χρ. Παπουτσής στο προεκλογικό του πρόγραμμα τάζει την επέκταση της φύλαξης και στα Δημοτικά. Λέγεται ότι ο υπουργός απάντησε ρωτώντας πού θα βρει ο Χρ. Παπουτσής τα χρήματα. Και με την προτροπή, αν γίνει δήμαρχος, να πουλήσει κάποιο ακίνητο του Δήμου, για να τα εξοικονομήσει.

ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης υποψήφιος δήμαρχος

O Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει η «Δημοκρατική Αγιάσος» Μυτιλήνης. Η παράταξη κατέληξε ομόφωνα στην υποψηφιότητα του Χρ. Χατζηπαναγιώτη, η παρουσίαση της οποίας έγινε στην πλατεία της αγοράς της πόλης, παρουσία πολλών δημοτών και εκπροσώπων μαζικών και συλλογικών φορέων.

Κυρίαρχη είναι στην παράταξη η αντίληψη που θέλει μια δημοτική αρχή, η οποία «θα υπηρετεί κατά προτεραιότητα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα παλεύει ενάντια στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της όποιας κυβέρνησης και της ΕΕ, θα συσπειρώνει τους ανθρώπους - ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις - στη βάση αφενός των κοινών καυτών τους προβλημάτων και αφετέρου της αναγκαιότητας της μαζικής λαϊκής πάλης για την επίλυσή τους» - όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη αρχών της παράταξης.

Παίρνοντας το λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε ότι «τα πρόσωπα που θα αναδειχτούν στις δημοτικές αρχές δεν πρέπει να γίνουν απλοί διαχειριστές της σημερινής κατάστασης, παίζοντας το ρόλο ενός "μάνατζερ" σε μια "επιχείρηση", όπως θέλουν την ΤΑ, αλλά να ακολουθήσουν μια πολιτική συσπείρωσης που θα υψώνει ένα τείχος απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα, η οποία συσσωρεύει ολοένα και περισσότερα δεινά στο λαό».

Ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης γεννήθηκε στην Αγιάσο. Είναι μαθηματικός, συνδικαλιστής για πολλά χρόνια στο χώρο της παιδείας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ-Σ στη Β'βάθμια εκπαίδευση στο νομό Λέσβου. Εχει 17χρονη ενεργό συμμετοχή σε δημοτικές κινήσεις στο Περιστέρι, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στα Γλυκά Νερά και τώρα στην Αγιάσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ