ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Με ρόπαλα και ΜΑΤ για το χατίρι του Λάτση

Με έναν αστυνομικό «αυτοματισμό» προσπάθησε ακόμα μια φορά η κυβέρνηση να καταστείλει χτες τη διαμαρτυρία των εργαζομένων των ΕΛΠΕ, ενάντια στο ξεπούλημα του Ομίλου. Δυνάμεις των ΜΑΤ, κλούβες, κλομπ και «ψεκαστήρες» ασφυξιογόνων αερίων, όλα ήταν έτοιμα για δράση χτες έξω από την αίθουσα, όπου γινόταν η γενική συνέλευση της εταιρίας. Με σπρωξιές, «καλαμιές», οι δυνάμεις καταστολής «περιποιήθηκαν» ακόμα κι αυτούς που έκαναν το σφάλμα ν' αγοράσουν μετοχές της εταιρίας και πρότασσαν τις προσκλήσεις για να μπουν στη συνέλευση των μετόχων. Την ώρα που οι μεγαλομέτοχοι απολάμβαναν τον ...καφέ τους, οι εργαζόμενοι φώναζαν ενάντια στο ξεπούλημα και εισέπρατταν βία, αυταρχισμό, τρομοκρατία.

Κατά τις 12 και τέταρτο, άρχισαν να φτάνουν έξω από το ξενοδοχείο οι εργαζόμενοι του ομίλου, που είχαν τρίωρη στάση εργασίας. Σχεδόν ταυτόχρονα, άρχισε να εκδηλώνεται και η αστυνομική βαρβαρότητα. Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων προς τις δυνάμεις καταστολής, γιατί τους σπρώχνουν και κλοτσάνε άοπλους εργαζόμενους, εισέπρατταν την προκλητική απάντηση ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πέσανε πάνω στα κλομπς!

Σπάνε τη ΔΕΠΑ

Μέσα στο ξενοδοχείο, στα πλαίσια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, αποφασίζονταν ανακατατάξεις για την ...εξισορρόπηση των συμφερόντων ντόπιων και ξένων μνηστήρων, των τριών ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας. Συγκεκριμένα, με πρόταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κουσουλάκου, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, αποφασίστηκε και εγκρίθηκε - παρά τις αντιθέσεις των εργαζομένων, τους οποίους, υποτίθεται, έχουν κάνει και μετόχους - η ακύρωση του δικαιώματος των ΕΛΠΕ να επαναγοράσουν και άλλο ποσοστό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Τα ΕΛΠΕ, ήδη αυτή τη στιγμή, κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ, ενώ εκ του νόμου έχουν το δικαίωμα (διότι η ΔΕΠΑ πριν την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ήταν θυγατρική τους) να αποκτήσουν έως και το 76% της ΔΕΠΑ. Για την «απώλεια» αυτού του δικαιώματος, τα ΕΛΠΕ θα εισπράξουν από το Δημόσιο το ποσόν των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών, και θα τους επιτραπεί «εξ οφίτσιο» η συμμετοχή τους κατά 50% (το άλλο 50% θα ανήκει στη ΔΕΠΑ) στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που θα κατασκευαστεί στη Ρεβυθούσσα.

Το ζήτημα, αν και φαίνεται να είναι εξαιρετικά περίπλοκο, στην ουσία, είναι απλό. Με την απόφαση αυτή, ανοίγει άμεσα ο δρόμος, ώστε το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ να παραχωρηθεί σε άλλους ιδιώτες. Ηδη, στη ΔΕΗ, έχει επιτραπεί να εξαγοράσει έως και το 30% της ΔΕΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα παραχωρηθεί σε «στρατηγικό επενδυτή» και, μάλιστα, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε ιδιώτης. Ετσι, η ΔΕΠΑ, μία δημόσια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, μοιράζεται σχεδόν εξίσου στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που βάλει στο χέρι τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, αν αύριο τα ΕΛΠΕ παραχωρηθούν στον Λάτση και τους Ρώσους συνεταίρους του, τότε το 35% της ΔΕΠΑ θα ανήκει σ' αυτούς. Το 30%, που προτίθεται να αγοράσει η ΔΕΗ, θα ανήκει στους ιδιώτες, που θα παραχωρηθεί, είτε με το μανδύα του μετόχου, είτε του «στρατηγικού εταίρου». Το υπόλοιπο ποσοστό θα περνάει απ' ευθείας στα χέρια του ιδιώτη «στρατηγικού επενδυτή». Ετσι η κυβέρνηση, αγνοώντας τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την επάρκεια σε ενέργεια, σε μία προσπάθεια να ισορροπήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο, σπάει τη ΔΕΠΑ στα τρία, μοιράζοντας ισάριθμα κομμάτια στους «εκλεκτούς» της συνεταίρους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ «ΚΑΤΕΡΓΟ»
Οχι άλλο αίμα!

Συγκέντρωση χτες, απεργία αύριο και στις 18 του Ιούνη

Υπόσχεση αγώνα, για να σταματήσουν οι εργάτες να πληρώνουν με το αίμα τους την πλουτοκρατία, έδωσαν χτες Ελληνες και ξένοι εργάτες του Ολυμπιακού Χωριού, οι οποίοι θρηνούν για ακόμη έναν συνάδελφό τους! Πρόκειται για τον Βαγγέλη Ιμέρι, 45 χρόνων, που βρήκε τραγικό θάνατο, στη Β΄ εργολαβία της εταιρίας «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ», στις 4.30 προχτές το απόγευμα, κατά τη μεταφορά σιλό τσιμέντου σε φορτηγό. Μέσα σε διάστημα οχτώ μηνών οι εργάτες του Ολυμπιακού Χωριού θρηνούν τρεις νεκρούς και μετρούν δέκα σοβαρά τραυματισμένους! Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κήρυξε για αύριο, Πέμπτη, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις πύλες των εργοταξίων.

Χτες το πρωί έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο. Εκεί βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Τέλη Γόντικα, ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στους συνδικαλιστές ότι δουλεύουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα. Παρά τις αρχικές συμφωνίες το μεροκάματο που τελικά παίρνουν, κυρίως οι αλλοδαποί εργάτες, δεν ξεπερνά τις 9.000 δραχμές χωρίς ασφάλιση ή με πολύ λιγότερα ένσημα από αυτά που δικαιούνται!

Η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γ. Φιλιούσης, έχει εξήγηση. Για κάθε μέρα που οι εργολάβοι ξεπερνούν τους χρόνους, που προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων, παίρνουν πριμ 5.000.000 δραχμών! Αυτό στο μήνα μεταφράζεται σε 150.000.000 δραχμές και στις 9 φάσεις που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο φτάνει κάποια δισεκατομμύρια! Καταγγέλθηκε επίσης ότι όσοι αλλοδαποί εργάτες σηκώσουν κεφάλι, απειλούνται από τους εργολάβους με απέλαση.

Ο Αρτιάν Νέξι, μέλος της εργοστασιακής επιτροπής, αφού κατήγγειλε την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και την εκμετάλλευση, κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή για τον νεκρό εργάτη. Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας για να δοθεί χτύπημα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. «Νομίζουν -- τόνισε -- ότι έχουν δύναμη. Κάνουν λάθος. Τη δύναμη την έχουμε εμείς».

«To θανατηφόρο ατύχημα του 45χρονου εργάτη στο Ολυμπιακό Χωριό αποδεικνύει πως ο ονομαζόμενος εθνικός στόχος της Ολυμπιάδας του 2004 χτίζεται πάνω στο αίμα και στη ζωή των εργατών για να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και των κάθε λογής μεγαλοσχημόνων», κατήγγειλε ο Θ. Παφίλης μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες.

Τόνισε επίσης ότι «η πολιτική της κυβέρνησης και όλων εκείνων που υπερασπίζονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι ηθικά και πολιτικά υπεύθυνη για το θάνατο των Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Είναι ντροπή και συνενοχή η σιωπή και η αδιαφορία που δείχνουν οι υποστηριχτές της κυρίαρχης πολιτικής, εκλεγμένοι νομάρχες και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης».

Ο Τ. Γόντικας χαρακτήρισε αίσχος την κατάσταση στο Ολυμπιακό Χωριό και είπε ότι οι εργάτες δεν πρέπει να σκύβουν το κεφάλι. «Μια γροθιά -- τόνισε -- ξένοι και Ελληνες εργάτες να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή που μας ανήκει».

Τέλος, ο Αντρέας Ζαζόπουλος κατήγγειλε ότι μ' αυτά τα πριμ η κυβέρνηση ουσιαστικά πριμοδοτεί το θάνατο και ότι δεν πάει άλλο. Κάλεσε τους εργάτες να συμμετάσχουν στην απεργία στις 18 του Ιούνη για να επιβάλουν την προστασία της ζωής, τη λήψη αναγκαίων μέτρων.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χρειάζονται δουλιά, όχι «προγράμματα»

«Ξαναζεσταμένη σούπα»! Με αυτόν το χαρακτηρισμό «υποδέχτηκαν» τα ...περίφημα κυβερνητικά μέτρα για την... ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης τόσο τα σωματεία των εργατοτεχνιτών όσο οι εργοδότες, ο δήμος Περάματος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι χτες το μεσημέρι συναντήθηκαν, στη διάρκεια σύσκεψης, στο Πνευματικό Κέντρο Περάματος, για να προετοιμάσουν τη δική τους απάντηση. Από τους εκπροσώπους ειπώθηκε ότι το «πακέτο» των μέτρων που παρουσίασαν προχτές οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, είναι ένα «αναμάσημα» των όσων είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995! Αναφέρθηκε επίσης ότι ανάμεσα στο κυβερνητικό «πακέτο» ξεχωρίζουν μεν ορισμένες δεσμεύσεις, οι οποίες αποσπάστηκαν κάτω από την αγωνιστική πίεση των φορέων, όμως είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δε λήφθηκε υπόψη το κυριότερο αίτημα που είναι «δουλιά για όλους», δηλαδή κυβερνητική παρέμβαση για να έρθουν δουλιές στη Ζώνη, όπως συμβαίνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας του κ. Ταβουλάρη και του Σκαραμαγκά της HDW. Με βάση αυτά αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ουσιαστική αναζωογόνηση της Ζώνης και για την προστασία των ανέργων. Ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

«Από το 1995 που είχαν ανακοινωθεί για γνωστά 26 σημεία μέχρι και σήμερα που τα επαναφέρουν και μάλιστα πανηγυρικά, στη Ζώνη έχει γίνει μεγάλη ζημιά που δε διορθώνεται με αυτά τα μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης, παίρνοντας πρώτος το λόγο και συνέχισε: «Επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι άνεργοι. Ομως, δεν προβλέπεται η άμεση προστασία των ανέργων. Και τα προγράμματα των επιδοτήσεων επιχειρήσεων, για να προσλάβουν ανέργους δεν έχουν αξία αν στη Ζώνη δεν έχει δουλιά». Οσο για την επιδότηση της αυτοαπασχόλησης που αναφέρεται στις κυβερνητικές αποφάσεις σημείωσε ότι βάζουν από το παράθυρο τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις και επιπλέον η αυτοαπασχόληση «δε συνάδει με τη φύση της δουλιάς μας. Δεν μπορείς να δουλεύεις στη Ζώνη ως μονάδα».

Ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε: «Εμείς παλεύουμε για την αναδιοργάνωση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης και η πρόταση που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση στηρίζεται σε τρεις άξονες που είναι δουλιά στη Ζώνη, προστασία των ανέργων και των επιχειρήσεων και η δημιουργία του ενιαίου φορέα. Γι' αυτά δεν υπάρχει κουβέντα μέσα στα μέτρα, τα οποία είναι απλά μια "ξαναζεσταμένη σούπα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ