ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΙΟΥΝΗ
Να ενημερωθούν όλοι, να συμμετάσχουν όλοι!

Το μήνυμα της απεργίας απλώνεται παντού

Εργαζόμενο τον εργαζόμενο, υπάλληλο τον υπάλληλο, σωματείο το σωματείο κι όπου δεν υπάρχει μέσα από σύσταση Επιτροπών Αγώνα, ώρα την ώρα, στον ένα μετά τον άλλο τους χώρους δουλιάς, σ' όλους τους κλάδους, σ' όλες τις πόλεις, απλώνεται η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο η πανελλαδική πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 του μήνα να έχει τα χαρακτηριστικά μιας βροντερής απάντησης των εργαζομένων στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Αντικείμενο των συζητήσεων που γίνονται πλέον παντού, το σύνολο των ανατροπών που προωθούνται με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό. Η συζήτηση περνά γρήγορα στην ανάγκη για όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή στην απεργία και συνακόλουθα για τη μαζική και δυναμική παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Δεκάδες είναι οι εξορμήσεις που προγραμματίζονται καθημερινά και τα πρώτα μηνύματα είναι ήδη ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή και παρουσία στην απεργία. Κι αυτό παρά την πολυδάπανη διαφημιστική, υπέρ της κυβέρνησης, εκστρατεία που κάνουν χρυσοπληρωμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, για να εκβιάσουν κύρια την εκλογική πελατεία του κυβερνητικού κόμματος να μη συμμετάσχει στην απεργία.

Εκτός από τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ήδη από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μια σειρά Εργατικά Κέντρα συμμετέχουν με ειδικές αποφάσεις: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Φωκίδας, Αγρινίου, Αρκαδίας, Καλαμάτας, Πύργου, Λουτρακίου, Κεφαλλονιάς, Καστοριάς, Κοζάνης, Αρτας, Λευκάδας.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει επίσης, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Ομοσπονδία μισθωτών Τύπου και βιομηχανίας Χάρτου.

Ηδη σε εκατοντάδες ανέρχονται οι αποφάσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ μια σειρά συντονιστικών επιτροπών Αγώνα σωματείων και συνδικαλιστών όπως στην Πρέβεζα, την Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο συνεδριάζουν και προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις.

  • Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Μετάλλου Ελευσίνας, συμμετέχει στην 24ωρη Πανεργατική - Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 του μήνα. Καλεί όλους τους εργαζόμενους της περιοχής στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, στις 10.30 το πρωί.
ΒΟΥΛΗ
Επιχείρησαν να το περάσουν πραξικοπηματικά
  • Μετά τις αντιδράσεις, η έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή αναβλήθηκε για αύριο
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε μεθοδεύσεις, επειδή ανησυχεί για την απεργία στις 18 Ιουνίου

Στο όνομα της άρον - άρον συζήτησης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες στη Βουλή να το εισάγει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, παραβιάζοντας, όχι μόνον τον κανονισμό της Βουλής, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ήρθε στην επιτροπή χωρίς καν να συνοδεύεται από τη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (είναι αρμόδιο για τις δαπάνες του κράτους), όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 73), όταν πρόκειται για νομοσχέδια που αναφέρονται σε συντάξεις του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης είναι ότι έλειπε ακόμα κι αυτή η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), ενός οργάνου συναίνεσης, που ελέγχεται, ουσιαστικά, από την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της για να συγκληθεί έκτακτα η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία και αποφάσισε την αναβολή της έναρξης της συζήτησης για αύριο το πρωί.

Η μη κατάθεση της απαραίτητης έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αφού, ή λόγω της εσπευσμένης κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν έγινε κατορθωτό να εκπονηθεί, ή περιέχει σημεία που είναι ενοχλητικά για την κυβέρνηση. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομίας, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί, είπε αόριστα «το ταχύτερο δυνατό», θέση που δεν ικανοποίησε ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εάν συνεχιζόταν η συζήτηση, θα υπήρχε το τραγελαφικό ενδεχόμενο να ψηφιστεί επί τις αρχής του το νομοσχέδιο, χωρίς την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να περιείχε τελείως αρνητικές εκτιμήσεις για τη χρηματοδότηση των συντάξεων του Δημοσίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Α. Τζέκης, που μετέχουν στην επιτροπή, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κυβερνητική μεθόδευση, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό στο όνομα της κυβερνητικής «πρεμούρας» να παραβιάζονται κατάφωρα το Σύνταγμα και οι νόμοι. Η κυβέρνηση, είπαν, θέλει να επισπεύσει με κάθε τρόπο τη συζήτηση, αφού την ανησυχεί η απεργία στις 18 Ιουνίου. Γι' αυτό θέλει να έχει τελειώσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση και να ξαμοληθούν στους εργαζόμενους τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με το επιχείρημα ότι δεν έχει νόημα η απεργία, αφού το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί στην επιτροπή. Ζήτησαν δε να μην αρχίσει η συζήτηση, χωρίς να έχει προηγουμένως προσκομιστεί η απαραίτητη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην κυβερνητική μεθόδευση αντέδρασαν και τα άλλα κόμματα, αλλά ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, το μόνο που ψέλλισε ήταν ότι σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συνεδριάσει, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για το πότε θα κατατεθεί η έκθεση. Αντέδρασαν και ο Χ. Καστανίδης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) και ο Μ. Παπαϊωάννου και, τελικά, παρά την προσπάθεια του προέδρου της επιτροπής να παραβιαστεί το Σύνταγμα με ψηφοφορία, η συνεδρίαση διακόπηκε για να συγκληθεί έκτακτα η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Μετά τη διακοπή, ο Α. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι είναι κατανοητό το αίτημα να υπάρχει στο νομοσχέδιο η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά είπε ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη ύπαρξή της και μπορεί να γίνει συζήτηση και χωρίς αυτήν. Πρότεινε δε να αναβληθεί η συνεδρίαση για αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσει με την ακρόαση των φορέων και την τοποθέτηση των εισηγητών, ενώ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα θα έχουν ψηφιστεί και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε τη διαφωνία του, επιμένοντας ότι θα υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας, εάν δεν κατατεθεί η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι φορείς που κλήθηκαν είναι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρότεινε να ακούσει η επιτροπή και τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των στρατιωτικών και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η επιτροπή, παρά την πρόταση του Δ. Ρέππα να κληθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφημίζει το νομοσχέδιο, ενώ η συνομοσπονδία απεργεί εναντίον του), αποφάσισε η πρόσκληση να σταλεί στη ΓΣΕΕ και να ορίσει η ίδια τον εκπρόσωπο που θα στείλει στην επιτροπή.

Περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ

Οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, σήμερα θα περιοδεύσουν: ΟΤΑ Κοινότητα Θρακομακεδόνων, Οικοδόμοι Ανω Λιόσια (συνεργείο Βλάχου), ΔΟΥ Ανω Λιοσίων, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ζεφυρίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις Φυλής, ΥΠΕΧΩΔΕ - ΚΕΔΕ, ΥΧΩΠ Μεσογείων, ΥΧΩΠ Κεντρικό, ΕΙΕΑ - ΓΟΝ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ΕΥΔΑΠ - περιοδεία Ιλίσια, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ΕΣΚΔΝΑ (γραφεία), Εφορία (Κεντρ. καταστήματα Αθήνας), ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων, ΔΕΗ - Ρουφ, ΔΕΗ - Χολαργού, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ