ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιμένουν στο έκτρωμα κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και οι «διαφωνούντες» σύμμαχοί τους

Την ίδια ώρα οι ταξικές δυνάμεις τα δίνουν όλα για την επιτυχία της πανεργατικής - πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα

Ενα εικοσιτετράωρο πριν την πανελλαδική απεργία, όλα τα σφυριά χτυπούν στο ρυθμό της. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι, δίνουν απάντηση στην επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Λένε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και στην απάτη της χρηματοδότησης. Και ενώ οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις εντείνουν τον αγώνα τους, στον αντίποδα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «ψάχνει να βρει ψύλλους στ' άχυρα» του χρηματοδοτικού πακέτου. Ετσι χτες τα στελέχη της Συνομοσπονδίας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του «Συνασπισμού» στην πρώτη τους συνάντηση, στα πλαίσια των επαφών τους με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Και βέβαια το κακό δεν είναι αυτή καθ' αυτή η συνάντηση. Είναι όμως εξοργιστικό ότι καμία από τις δύο πλευρές δε βρήκαν να πουν κουβέντα, για τα ίδια τ' αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση. Αντίθετα αναλώθηκαν στα της χρηματοδότησης και σε εκκλήσεις για «ουσιαστικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Συν» Ν. Κωνσταντόπουλος. Σαν να μην υπάρχουν τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την υπονόμευση των βαρέων και ανθυγιεινών την παράδοση των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο. 'Η μήπως οι ηγεσίες του «Συν» και της ΓΣΕΕ, όλα τα παραπάνω τα θεωρούν δεδομένα;

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χ. Πολυζωγόπουλος, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί «διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος και της πλεονασματικής λειτουργίας μέσα από τη ρήτρα...». Ο δε Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «αυτά που προτείνει η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα». Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλογιστικές μελέτες και ότι αυτές οι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση «δεν αποτελούν εθνική συμφωνία». Αραγε, αν δίνονταν στη δημοσιότητα οι μελέτες, θ' άλλαζε η ουσία των μέτρων; Αλλά, όπως πάντα, η ηγεσία του «Συν» βολεύεται να μένει στα ζητήματα της διαδικασίας και όχι στο «διά ταύτα». Δηλαδή στα τεράστια ταξικά και αγεφύρωτα συμφέροντα που διακυβεύονται και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού.

Αυτή όμως η ουσία, αποκαλύπτεται σε συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» του Σαββάτου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ξεκαθαρίζει ότι «το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να το κατανείμουμε έτσι ώστε καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης, που του αναλογεί». Βέβαια, ανάμεσα σε αυτούς, δε θα βρούμε τους εργοδότες, αλλά τους εργαζόμενους που έχουν «ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη» και τους άλλους «που δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα να εκφραστούν» π.χ. ιδιωτικός τομέας. Η γνωστή... καραμέλα για «συντεχνίες» επανέρχεται για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να προωθήσει τ' αντεργατικά σχέδια, που τους θίγουν όλους.

  • Σήμερα η ΓΣΕΕ συναντάται με το Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, και την Παρασκευή με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Θα μας βρίσκουν κάθε μέρα απέναντί τους

Από το χτεσινό μαζικό διάβημα συνδικαλιστών στο υπουργείο Εργασίας
Από το χτεσινό μαζικό διάβημα συνδικαλιστών στο υπουργείο Εργασίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα βρει αγωνιστικά αντιμέτωπους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, έδωσαν συνδικαλιστές των τριών Συντονιστικών (Σωματείων Αθήνας, Εκπαιδευτικών, ΟΤΑ) στον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα, στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες το μεσημέρι. Ο υφυπουργός από την πλευρά του επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και «εκνευρισμένος» προφανώς από την πίεση που δέχεται από τους εργαζόμενους, θεώρησε ότι η χτεσινή παρέμβαση εξυπηρετεί σκοπιμότητες...

Οι συνδικαλιστές των τριών Συντονιστικών βρέθηκαν έξω από το για μια ακόμα φορά αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εργασίας και φώναξαν συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Εκεί κάτω από το υπουργείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να περνάει τους αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους, έκαναν σαφές ότι οι εργαζόμενοι δε θα ανεχτούν τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις που ξεθεμελιώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αντίθετα, δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Αυτό υπογραμμιζόταν και στο κοινό υπόμνημα των Συντονιστικών που κατέθεσε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στον υφυπουργό Εργασίας. Ο Α. Τζιόλας από την άλλη επαναλαμβάνοντας τις θέσεις τις κυβέρνησης, σημείωσε ότι τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση ενός συστήματος βιώσιμου, δίκαιου και ανταποδοτικού και ότι μέσα στον Ιούνη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια και για να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, πέρασε στη γνωστή κούφια αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το νόμο Σιούφα. Ετσι, αφού πρώτα δεν απάντησε ουσιαστικά σε τίποτα, έδειξε την ενόχλησή του για τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, καθώς όπως φαίνεται προτιμάει τους συνδικαλιστές να «συνδιαλέγονται» σε στρογγυλά τραπέζια και όχι να διεκδικούν.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στους συγκεντρωμένους, ο Ν. Ζώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αντιασφαλιστική της ρότα. Κάλεσε τους εργαζόμενους, αποφασιστικά να εντείνουν τον αγώνα τους και με πρώτο σταθμό την αυριανή 24ωρη απεργία να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα και να προετοιμάσουν την κλιμάκωση με το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα μέσα Ιούνη.

ΑΔΕΔΥ
Ολοι στην απεργία!

Εφ' όλης της ύλης δίνουν τη μάχη αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας. Η απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίστηκε χτες «κινητοποίηση με ευρύτερη διάσταση» για τους δημόσιους υπάλληλους, από τον πρόεδρό της, Σ. Παπασπύρο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το προεδρείο της, κατά την οποία κατέθεσε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο για το Ασφαλιστικό, το μισθολόγιο, το Φορολογικό και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 10 το πρωί.

Κρίσιμο ζήτημα μέχρι και την τελευταία στιγμή παραμένει όχι μόνο η συμμετοχή στην απεργία αλλά και η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Αν και έχουν γίνει περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων, καθοριστικό ρόλο στην προπαγάνδιση της απεργίας διαδραματίζουν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες έχουν διαθέσει το σύνολο των μελών και στελεχών τους ώστε να φτάσει το μήνυμα της κινητοποίησης παντού.

Στην Αθήνα θα γίνουν σήμερα ακόμη δυο κεντρικές περιοδείες, στο ΣΔΟΕ και στον «Δημόκριτο», από στελέχη της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης. Χτες ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, έκανε περιοδεία στους εργαζόμενους του ΚΕΠΥΟ, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετική εικόνα για τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα στο Ασφαλιστικό, στα εισοδηματικά, στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο.

«Η παρέμβαση, οι πρωτοβουλίες, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι μια αναγκαιότητα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος δεσμεύτηκε πως οι παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό, το μισθολόγιο, τη δημόσια διοίκηση και το Φορολογικό θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ειδικότερα ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Ιούνη -- ήδη έχει αποφασιστεί νέα 24ωρη απεργία -- και έντασή τους από το φθινόπωρο.

Πρόσθεσε ότι «όσο δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, καμία διοίκηση δε νομιμοποιείται να κλείσει τις κινητοποιήσεις», ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο να αποδεχτεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ τα αντιασφαλιστικά μέτρα, με «αντάλλαγμα» παραχωρήσεις στο νέο μισθολόγιο, δήλωσε: «Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ενιαία τα θέματα που άνοιξε στο δημόσιο, αλλά δεν αποτελούν για μας ενιαίο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Εχουμε το πλεονέκτημα να διεκδικούμε ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις μας, αλλά δε θα κάνουμε συμψηφισμούς σε αυτοτελή θέματα».

Για το Ασφαλιστικό, ο Σ. Παπασπύρος είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα μειώνουν τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και περιορίζουν τα δικαιώματά τους, ενώ για το μισθολόγιο έκανε αυτοκριτική επειδή κατέβασε τον πήχη των διεκδικήσεων στις 300.000 δραχμές για το βασικό μισθό, καθώς μόνο και μόνο η ενσωμάτωση των επιδομάτων οδηγεί σε αυτό το ποσό. Για το Φορολογικό, επισήμανε ότι το ισοζύγιο πρέπει να είναι θετικό για τους εργαζόμενους με βάση όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Στο πλευρό των απεργών θα σταθούν και οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρεθούν και στις συγκεντρώσεις.

«Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν», τονίζει σε ανακοίνωση-κάλεσμα στην απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, η οποία καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση όλους τους μηχανικούς της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ