Ενώνουν τις δυνάμεις τους η «Δημοτική Πρωτοβουλία» και η «Δημοτική Συμπαράταξη», με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Καρούμπα
Ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Καρούμπας |
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Π. Παναγόπουλος, υπεύθυνος της «Δημοτικής Συμπαράταξης», ο οποίος και παρουσίασε τον Γ. Καρούμπα. Ο τελευταίος, αναφερόμενος στον κοινό συνδυασμό που συγκρότησαν οι δύο παρατάξεις, σημείωσε: «Η κοινή αυτή προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι μια συγκόλληση ποσοστών, αλλά εκφράζει μια δυναμική της οποίας το αποτέλεσμα θα μας οδηγήσει στο δεύτερο γύρο και στο Δήμο Ν. Σμύρνης. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι ένα περιστασιακό εκλογικό σχήμα, αλλά η συγκρότηση των δυνάμεων που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στο φιλελευθερισμό. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ο πρώτος σταθμός αυτής της προσπάθειας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση που επικρατεί στο δήμο, ο υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε: «Είναι καθημερινή διαπίστωση όλων μας ότι στη Ν. Σμύρνη τα 3,5 αυτά χρόνια αποτυπώθηκε μηδαμινό έργο», ενώ στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην ΤΑ: «Οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό και ρουσφετολογικό μηχανισμό, πατώντας κυριολεκτικά στην ανάγκη του κάθε δημότη να λύσει το πρόβλημά του. Η ΤΑ είναι θεσμός που πρέπει να εμπεριέχει τα βασικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όπως γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, τοπικά δημοψηφίσματα, συνοικιακά συμβούλια με αποφασιστικές αρμοδιότητες, δηλαδή να λειτουργεί σαν θεσμός άμεσης δημοκρατίας, όπου ο πολίτης είναι συμμέτοχος στο γίγνεσθαι της κοινωνίας και της πόλης. Αντ' αυτού βλέπουμε τους δήμους να λειτουργούν σαν ο ιμάντας μεταβίβασης των εντολών της κυβέρνησης και της εκάστοτε ολιγαρχίας», σημείωσε ο Γ. Καρούμπας.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, από τη «Δημοτική Πρωτοβουλία», ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο αντιλήψεις που συγκρούονται στην ΤΑ: «Η λογική της υποταγής, της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και η μαχητική - διεκδικητική αντίληψη της ριζικής αντιπαράθεσης, της ρήξης με την πολιτική από την οποία εκπορεύονται τα προβλήματα του θεσμού». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι κυρίαρχες δυνάμεις των εκδοτών, των εργολάβων και των προμηθευτών βλέπουν ότι στο χώρο της ΤΑ υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους και δράσης από την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων» και κάλεσε σε συστράτευση για τη συγκρότηση του δημοτικού μετώπου που θα αγωνιστεί για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Από το ΚΚΕ, οι Χ. Τσεντούρου μέλος της ΚΕ, Ν. Μπατιστάτος μέλος της ΚΕΟΕ, Στ. Βαρουτσής επικεφαλής τμήματος ΤΑ της ΚΕ και Τ. Μητσέα μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ. Από το ΔΗΚΚΙ, οι Γ. Κούλας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, οι Σπ. Τσιρώνης, Π. Γαλατσέλης, Μ. Δασκαλάκης, Ν. Μπουλάνης, Μ. Ματθαίου, Χρ. Σκεπετάρης, Θ. Πέππας και Χρ. Ντζουμανίκα, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Σπ. Κουτσουβέλης, υπεύθυνος Τύπου. Αντιπροσωπείες της ΚΝΕ και της νεολαίας του ΔΗΚΚΙ.
Επίσης παραβρέθηκαν οι: Β. Δημόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας. Στ. Βαλαβάνη, δημοτική σύμβουλος της Δημοκρατικής Συνεργασίας Ταύρου. Γ. Πόπωτας, δημοτικός σύμβουλος Ν. Σμύρνης. Γ. Μιχαηλίδης, πρόεδρος παραρτήματος ΠΕΑΕΑ. Γ. Πασεργιανάκος, μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ. Αντ. Ναξάκης, αντιναύαρχος. Τ. Χαρατσίδου, πρόεδρος Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης. Γ. Σκουλάτος πρόεδρος ΕΒΕ Ν. Σμύρνης. Π. Κυμιατζής, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας. Π. Τραντέλλας, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας. Χρ. Τσούκης, από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Β. Παππάς, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης. Γ. Βαφειάδης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα». Χρ. Παπαστεργίου, μέλος της Ενωσης Γονέων και ο Ν. Αθανασίου, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Στέγης. Αντιπροσωπεία Επιτροπής Ειρήνης Ν. Σμύρνης και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γ. Τσαπόγας, δημοσιογράφος, ο οποίος κάλεσε σε αγωνιστική κινητοποίηση για να αποτραπούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή.
Ερώτηση:
Ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων στην ΤΑ και πώς αντιμετωπίζονται από τις τοπικές αρχές;
Απάντηση:
Σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, α' βάθμια και Νομαρχιακή, το προσωπικό τους αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν η εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου» και η αντιλαϊκή πολιτική: Αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, διασπαστική, αποπροσανατολιστική επιδοματική πολιτική μισθών, μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις, πελατειακές σχέσεις που λειτουργούν εκβιαστικά και συχνά αμβλύνουν συνειδήσεις.
Ετσι για αρκετά χρόνια υπάρχουν πολύμορφες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στην ΤΑ. Υπάρχουν οι μόνιμοι, άλλοι με σύμβαση έργου, άλλοι με 8μηνες συμβάσεις, άλλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, άλλοι με μερική απασχόληση κλπ. Είναι εργασιακό καθεστώς που από τη μια μεριά κρατά τους εργαζόμενους ομήρους κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών και από την άλλη συντελεί στην καταπάτηση κεκτημένων και δικαιωμάτων αλλά και στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Απαιτείται λοιπόν μαχητικός αγώνας για την ποιοτική αναβάθμιση των εργαζομένων στην ΤΑ, την κατοχύρωση της παραγωγικής τους αξιοποίησης και εξέλιξης και σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι εκλεγμένες τοπικές αρχές. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από το ποιες δυνάμεις βρίσκονται στις διοικήσεις.
Υποστηρίζουν την κατάκτηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την πλήρη κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σύγχρονου οργανισμού λειτουργίας και αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας τους.
Το παρεχόμενο έργο από τους εργαζόμενους πρέπει να βάζει τη σφραγίδα της ποιοτικής επάρκειας, ώστε να μη δίνει άλλοθι σ' αυτούς που επιχειρούν την εκχώρηση υπηρεσιών της ΤΑ σε ιδιώτες.
Η συνάντηση και κοινή δράση των εργαζομένων στην ΤΑ με εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν για την αναβάθμισή της και για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό προς όφελος των εργαζομένων γενικότερα, δυναμώνει τις θέσεις του κινήματος, αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν στο φιλολαϊκό δρόμο αντιμετώπισης τα προβλήματα της χώρας.