ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Παλλαϊκός ξεσηκωμός για την Κυνοσούρα

Η οργή για τις κυβερνητικές αποφάσεις, που επιχειρούν να «σφραγίσουν» τη Ζώνη, κράτησε κλειστό για τρεις ώρες το πρώτο λιμάνι της χώρας

Το ξημέρωμα βρήκε το λιμάνι αποκλεισμένο απ' άκρη σ' άκρη
Το ξημέρωμα βρήκε το λιμάνι αποκλεισμένο απ' άκρη σ' άκρη
Με το που φάνηκε ο ήλιος στην ανατολή δόθηκε το σύνθημα. Από το λιμάνι του Περάματος, του Αϊ - Γιώργη, το μόλο της ΔΕΗ Κερατσινίου, την Κυνοσούρα της Σαλαμίνας ξεχύνονται στη θάλασσα δεκάδες λάντζες, ρυμουλκά, πλωτοί γερανοί και μαούνες, σχηματίζοντας έναν ολόκληρο στόλο. Ακριβώς στις 7 το πρωί ο στόλος παρατάσσεται στην μπούκα του λιμανιού θέτοντας το πρώτο λιμάνι της χώρας υπό πολιορκία. Ολα τα σκάφη είναι γεμάτα ασφυκτικά από κόσμο. Εργάτες, εργολάβοι, απλοί πολίτες του Περάματος και των γύρω δήμων, εκπρόσωποι φορέων βρίσκονται ο ένας στριμωγμένος δίπλα στον άλλον. Τους έχει ενώσει η αγωνία για το ψωμί, η οργή για τον θάνατο ενός ακόμα παραγωγικού πνεύμονα της χώρας και του μοναδικού ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά, που έχει προδιαγράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα των μεγάλων συμφερόντων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι σκηνές αυτές διαδραματίστηκαν προχτές Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας από τις δυναμικότερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχει ζήσει ο Πειραιάς. Την οργάνωσε το αγωνιστικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί για τη σωτηρία της Ζώνης. Αποτέλεσε ηχηρό χαστούκι σε βάρος της διαλυτικής κυβερνητικής πολιτικής και έκανε χειροπιαστό το μήνυμα του ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει».

Η αντίσταση αποχτά παλλαϊκά χαρακτηριστικά
Η αντίσταση αποχτά παλλαϊκά χαρακτηριστικά
Το μέτωπο έχουν συγκροτήσει τα σωματεία της Ζώνης, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι δήμοι Περάματος και Κερατσινίου, τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Σαλαμίνας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και οι Ενώσεις των ιδιοκτητών λαντζών, ρυμουλκών, πλωτών γερανών, φορτηγίδων και άλλων. Τους ένωσε ο κίνδυνος η Ζώνη να κλείσει από μέρα σε μέρα, καθώς η λειτουργία της είναι ουσιαστικά «παράνομη» μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να χαρακτηρίσει τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας ως αρχαιολογική ζώνη Α, όπως είναι η Ακρόπολη! Πάντως από δελτίο Τύπου που εξέδωσε τη μέρα της κινητοποίησης το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα καθώς αναφέρεται ότι: «Για το θέμα αυτό ήδη τα υπουργεία Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας αναζητούν νέα λύση, η οποία αφ' ενός θα σέβεται την αρχαιολογική σημασία του χώρου των Σαλαμινομάχων και αφ' ετέρου θα επιτρέπει τις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες»...

Μέχρι τις 9.30 το πρωί όλα τα πλωτά παραμένουν παραταγμένα από φάρο σε φάρο στην είσοδο του λιμανιού σχηματίζοντας πλωτό τοίχος, ενώ πλήθος έχει συγκεντρωθεί και στη στεριά, στους μόλους που βρίσκονται οι φάροι. Σε κάθε λάντζα βρίσκεται αναρτημένο και ένα πανό που αναγράφει τα αιτήματα του μετώπου. «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική διάλυσης της Ζώνης», «Κάτω τα χέρια από την Κυνοσούρα», «διεκδικούμε άμεση ανάπτυξη - απασχόληση - δουλιά για όλους» και άλλα. Ταυτόχρονα τα «VHF» έχουν πάρει φωτιά. Σ' ολόκληρη τη ράδα «πνέει» το αγωνιστικό μήνυμα που εκπέμπουν οι «πολιορκητές».

Εν πλω εκφράστηκε και η συμπαράσταση από το βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
Εν πλω εκφράστηκε και η συμπαράσταση από το βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
Στη «θαλάσσια συγκέντρωση» καταφθάνει και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος με λάντζα περιοδεύει από τη μια άκρη στην άλλη του «τοίχους» και με ντουντούκα αναφέρει: «Το ΚΚΕ με τα μέλη και τα στελέχη του συμπαραστέκεται σε αυτό τον αγώνα. Είναι αγώνας για τα παιδιά μας, για μια πολιτική ανάπτυξης. Η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ύστερα από το ξεπούλημα του λιμανιού, το ξεπούλημα των πάντων, το κλείσιμο των εργοστασίων του Πειραιά, έρχεται τώρα με αυτή την υπουργική απόφαση να κλείσει και τη Ζώνη. Μας παίρνουν τη δουλιά, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, θέλουν να μας πάρουν την ψυχή. Ε, όχι! Αντισταθείτε! Το ΚΚΕ με την πρότασή του για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου έχει χαράξει μία πορεία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Το λόγο πήρε και ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος: «Εδώ και χρόνια - είπε - από το Νιάρχο προσπαθούν να μας κλείσουν τα μεγάλα συμφέροντα των ναυπηγείων. Τώρα με την απόφαση του υπουργού Βενιζέλου θέλουν να μας δώσουν τη χαριστική βολή. Εμείς θα απαντήσουμε με την αντεπίθεσή μας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική για να φέρουν παραγγελίες στη Ζώνη, να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες που θα δώσουν δουλιές για να σταματήσει η ανεργία και η κακομοιριά. Ο αγώνας μας θα έχει διάρκεια και συνέπεια. Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα έχει πάρει απόφαση για τη συμμετοχή στη μάχη. Θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Το ίδιο θεαματικό και δυναμικό ήταν και το «φινάλε» της προειδοποιητικής - όπως τη χαρακτήρισαν οι φορείς - κινητοποίησης. Λίγο πριν τις 10 π.μ. οπότε και είχε καθοριστεί η λήξη του αποκλεισμού, ο στόλος «εισβάλει» μέσα στο λιμάνι. Σφυρίγματα, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, κροκίδες, σηκώνουν το λιμάνι στο πόδι από άκρη σ' άκρη. Οι προβλήτες γεμίζουν από πλήθος, κόσμος βγαίνει στα παράθυρα των κτιρίων, ναυτεργάτες βγαίνουν στις κουπαστές των πλοίων που βρίσκονται αραγμένα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος τζιπ, μοτοσικλέτες και άλλα τρέχουν πέρα δώθε. Οπως δείχνουν τα πράγματα θα χρειαστεί να τρέξουν πολλές φορές ακόμα...


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Στις 3 Απρίλη το επόμενο ραντεβού

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν μέσα στη βδομάδα, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, είναι οι εργαζόμενοι στους δήμους, μετά και από τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Β. Βαλασόπουλο.

Μετά από τη χθεσινή, καθολική σχεδόν, συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για την καλύτερη προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων στις 3 και 4 Απρίλη, με αιχμή το Συνταξιοδοτικό και το Ασφαλιστικό. Στην κατεύθυνση αυτή, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους εργαζόμενους, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Με δεδομένη, λοιπόν, και την απροθυμία του υπουργείου Εσωτερικών να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό ζήτημα, το επόμενο ραντεβού των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση θα είναι στο υπουργείο Εργασίας.

Χθες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους, στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Β. Βαλασόπουλο, ο οποίος διαμήνυσε στους εργαζόμενους πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην εισοδηματική της πολιτική και να ικανοποιήσει το αίτημά τους για ουσιαστικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ ΟΤΑ ζητά οι κατώτατες αποδοχές να ανέρχονται στις 320.000 δραχμές. Επίσης η ηγεσία του υπουργείου «παίρνει πίσω» προηγούμενη δέσμευσή της - που πήρε και τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης - να διπλασιάσει το εφάπαξ προς τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, από 1,5 σε 3 εκατομμύρια δραχμές. Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κίνησης, ο Β. Βαλασόπουλος είπε ότι θα αυξηθούν από 40.000 σε 60.000 δραχμές και θα καταβληθούν τμηματικά την 1η Γενάρη και την 1η Ιούλη. Οι εργαζόμενοι ζητούν τα διάφορα επιδόματα να ενσωματωθούν στο μισθό τους.

Σχετικά με τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, ο Β. Βαλασόπουλος επανέλαβε την κυβερνητική ανακοίνωση πως θα πριμοδοτηθούν σε νέες εξετάσεις όσοι ήδη εργάζονται και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, ενώ καμία δέσμευση δεν έλαβε σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να μη λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις σε οργανωμένες υπηρεσίες των δήμων.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ πορεύτηκε στη συνέχεια στη Βουλή, όπου κατέθεσαν στα κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο και πορεία προς το υπουργείο πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, που είναι μέλη της ΠΟΠ ΟΤΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιφερειακών δήμων, πραγματοποίησαν χθες και οι εργαζόμενοι της συμπρωτεύουσας. Με ψήφισμά τους, απορρίπτουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των ΟΤΑ και τα μέτρα για το Συνταξιοδοτικό - Ασφαλιστικό. Καλούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζομένων για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Σε κρίσιμη καμπή ο αγώνας τους

Με αιτήματα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, σταμάτημα των απολύσεων και άλλα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, έγινε η 48ωρη απεργία του συνόλου των κλάδων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Την πρώτη μέρα, την Τετάρτη, έγινε απεργιακή συγκέντρωση στη Βουκουρεστίου και ακολούθησε πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων. Πανό και πλακάτ που κρατούσαν δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι δήλωναν τη διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, εξέφρασαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και ο Γ. Σταυρόπουλος από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ομως, παρά τις κατ' επανάληψη εκφρασμένες αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, έντονα ερωτηματικά προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Λίγο πριν την απεργιακή συγκέντρωση σε συνάντηση με τους διευθυντές ορισμένων εφημερίδων «συνδιαλέγονταν» πρόταση τους, για δήθεν πίεση προς τους εκδότες για υπογραφή σύμβασης, ανάλογης περίπου με την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη» με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ. Αντάλλαγμα, η αναστολή της απεργίας. Με αποφασιστική παρέμβαση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», σε συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε αργότερα απετράπη τελικά η ματαίωση της απεργίας. Προχτές το απόγευμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τέθηκε πάλι η «μεσολαβητική» πρόταση των διευθυντών. Επεσαν στο τραπέζι τρεις προτάσεις. Μία, της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για συνέχιση του αγώνα και γενικές συνελεύσεις στη βάση ώστε ν' αποφασίσει η πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Πήρε μία ψήφο. Δεύτερη ήταν η αποδοχή της «συμβιβαστικής» λύσης των διευθυντών. Πήρε 4 ψήφους και του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Α. Μανωλάκου. Τέλος, πλειοψήφησε με 6 ψήφους, πρόταση με «βελτιώσεις» πάνω στην πρόταση των διευθυντών. Ετσι στάλθηκε χτες βράδυ στους εκδότες επιστολή που θεωρεί ως βάση για περαιτέρω συζητήσεις την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη» με ορισμένες «βελτιώσεις» στο επίδομα τεχνολογίας και το πενθήμερο.

  • Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στο ΤΕΜΠΟ. Χτες, έγινε με επιτυχία η συγκέντρωση έξω από το σταθμό, ενώ σ' ένδειξη συμπαράστασης, 3ωρη στάση εργασίας έκαναν χτες, από τις 12-3 το μεσημέρι και οι συνάδελφοί τους στον «ΠΛΑΝΕΤ». Η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνέλευση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ