ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΥΕ
Ημερίδα για τις παγκόσμιες επιπτώσεις μετά την 11η Σεπτέμβρη

Ημερίδα διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με θέμα: «11 Σεπτέμβρη 2001 και παγκόσμιες επιπτώσεις». Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 του Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών, θα υπάρξουν τέσσερις ενότητες θεμάτων, που θα απασχολήσουν τις εργασίες της ημερίδας. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας, ενώ η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ.

Στο πρώτο θέμα με τίτλο: «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Επιπτώσεις στους λαούς των Βαλκανίων», εισηγητής θα είναι ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Ενώσεων και Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» θα είναι το θέμα του δεύτερου κύκλου της συζήτησης, με ομιλητή τον τέως πρέσβη Θέμο Στοφορόπουλο. Ο Στρατής Κουνιάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ θα αναπτύξει το θέμα: «Η επέκταση του πολέμου στον υπόλοιπο κόσμο».

Το τέταρτο θέμα της ημερίδας με τίτλο: «Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα», θα παρουσιάσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και μέλος της κίνησης «Νομικοί για την Ειρήνη».

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

  • Επίσης, με ανακοίνωσή της, η ΠΕΔΥΕ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και θα συμμετάσχει στην πανελλαδική εκδήλωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 30 του Μάρτη, στις 7π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 0103827.303-0103843.444.
Το Ρέθυμνο «υποδέχτηκε θερμά» τον Τ. Μίλερ

Με κινητοποιήσεις τον υποδέχονται σήμερα και στα Χανιά

«Θερμή» υποδοχή επεφύλαξε και ο ρεθυμνιώτικος λαός στον εκπρόσωπο των σφαγέων των λαών, Αμερικανό πρέσβη, Τόμας Μίλερ.

Μετά από κάλεσμα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ρεθύμνου της ΚΝΕ, πραγματοποιήθηκε χτες δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 5.00 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή νέων της πόλης και φοιτητών.

Ο Αμερικανός πρέσβης το πρωί συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης και στη συνέχεια επισκέφτηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο.

«Η νεολαία δεν ξεχνά τις βάρβαρες επιθέσεις των Αμερικανών, τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στην Παλαιστίνη», τονίζει, στην ανακοίνωσή της, η ΝΟ Ρεθύμνου της ΚΝΕ και συνεχίζει, καλώντας τους νέους να γυρίσουν την πλάτη τους στον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Με ανακοίνωσή της, και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ κήρυσσε ανεπιθύμητο τον τοποτηρητή των φονιάδων των λαών στο Ρέθυμνο, τονίζοντας πως η παρουσία του Τόμας Μίλερ στην πόλη αποτελεί πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα των Ρεθυμνιωτών.

Σειρά έχουν τα Χανιά

Ο Αμερικανός πρέσβης πρόκειται το Σαββατοκύριακο να μεταβεί στα Χανιά από όπου και θα αναχωρήσει για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας την 4ήμερη επίσκεψη προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων, στην Κρήτη.

Ο χανιώτικος λαός, όμως, δεν πρόκειται να αφήσει τον Αμερικανό πρέσβη, με τον αέρα του επικυρίαρχου να γυρίζει ανενόχλητος στην πόλη του. Ετσι σήμερα, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς στις 12.00 το πρωί.

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε με κατηγορηματικότατο τρόπο την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη των φονιάδων των λαών, του εκπροσώπου του πολέμου και της τρομοκρατίας, της χώρας που κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα και απειλεί με αυτά χώρες και λαούς όλου του πλανήτη. Επίσκεψη που πραγματοποιείται σαν να βρίσκεται σε αποικία της χώρας του, καλυπτόμενος και από την υποτέλεια της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής», τονίζει η Επιτροπή Ειρήνης και συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, παραδίδοντας γην και ύδωρ στους Αμερικανούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ορμητήριο θανάτου, στέλνοντας Ελληνες φαντάρους στο Αφγανιστάν, έρχεται και η επίσκεψη του Τ. Μίλερ να σφραγίσει με περίτρανο τρόπο την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στους Αμερικανούς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη όπως και η καθημερινή πλέον παρουσία πλοίων, αεροπλάνων και πεζοναυτών αποτελούν πρόκληση για το χανιώτικο λαό που εκφράζει συνεχώς τα αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά του αισθήματα. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για πιο μαζικούς, πιο δυναμικούς, ενωτικούς λαϊκούς αγώνες.

Να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικοί υποτακτικοί της. Πρέπει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να θεωρηθεί ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στην περιοχή μας.

Καλούμε ολόκληρο το χανιώτικο λαό και τους φορείς του να κηρύξουν ανεπιθύμητο τον εκπρόσωπο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, να καταδικάσουν την επίσκεψη του σφαγέα των λαών, να συσπειρωθούν στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και να συστρατευτούν με τους αγώνες ολόκληρου του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας».

Στο Βελιγράδι στέλεχος του ΚΚΕ

Μετά από πρόσκληση της Πατριωτικής Ενωσης Γιουγκοσλαβίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, αναχώρησε για το Βελιγράδι ο Δ. Καλτσώνης, στέλεχος του ΚΚΕ. Ο Δ. Καλτσώνης θα πάρει μέρος στο διεθνή σεμινάριο και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο Βελιγράδι στις 23 και 24 του Μάρτη με αφορμή τα 3 χρόνια από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Σημαντικό διεθνές συνέδριο στην Αβάνα

Για την Κούβα θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 25 του Μάρτη ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται στην Αβάνα στις 27 - 29 του Μάρτη από το Κουβανέζικο Κίνημα Ειρήνης, με θέμα: «Ειρήνη, φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, εθνική κυριαρχία και κοινωνία».

Στο συνέδριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΠΣΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κινημάτων Ειρήνης, περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστήμονες, επίσημοι εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών οργανώσεων κ.ά. Τα θέματα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εθνικής κυριαρχίας, του πολέμου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα απασχολήσουν τη διάσκεψη, ιδιαίτερα «στο φως των Διεθνών εξελίξεων στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και την κατάσταση μετά της 11 Σεπτέμβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ