ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Το μαύρο άσπρο...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο φουλ δουλεύει η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να εμφανίσει το «μαύρο άσπρο» στο Ασφαλιστικό, την κατεδάφιση δηλαδή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως... σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Ακριβώς, επειδή οι προτάσεις της «απογοήτευσαν» ακόμα και τα δικά τους συνδικαλιστικά στελέχη στα οποία είχαν δημιουργήσει προσδοκίες και αυταπάτες, επιχειρούν να μεταφέρουν την προσοχή σε μια, στημένη εν πολλοίς, κόντρα με τη ΝΔ! Με αυτό τον τρόπο προσδοκούν να αυτοαναγορευτεί η κυβέρνηση (άρα και η πολιτική τους) ως «πιο φιλολαϊκή», σε σύγκριση με αυτή της «Δεξιάς». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν συνέχεια και σημαντική επέκταση των αντιασφαλιστικών μέτρων της ΝΔ, σε ακόμα πιο σκληρή αντεργατική κατεύθυνση. Οσο για το πώς δουλεύει η κυβερνητική προπαγάνδα αναδημοσιεύουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ρεπορτάζ φιλικών της εφημερίδων: «Σε ανέλπιστο "δώρο" για την κυβέρνηση φαίνεται να εξελίσσεται το ασφαλιστικό. Οχι μόνο δεν αποτελεί πια μείζον πρόβλημα, αλλά τώρα έγινε και το... καλό χαρτί της, με το οποίο ελπίζει να βελτιώσει τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό... Το πολιτικό κέρδος για την κυβέρνηση, όπως εκτιμήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δεν είναι μόνο η αλλαγή του κλίματος, επειδή επιτέλους λύνεται ένα θέμα(!), αλλά η δυνατότητα που προκύπτει για πολιτική και ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ» («Βήμα»).

... και η υπέρβαση του Γκέμπελς!

«Ως επιχείρηση επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα βλέπει πλέον η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό, μετά τη χτεσινή, σχεδόν ομόφωνη, στήριξη του σχεδίου Ρέππα, από κυβέρνηση και Εκτελεστικό Γραφείο» (Νέα). «Αισιοδοξία ότι θα δοθεί λύση στο Ασφαλιστικό χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις εκφράζουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μετά τη χτεσινή απόφαση για τη χρηματοδότηση του συστήματος» (Ελευθεροτυπία). Το «Εθνος» γίνεται πιο συγκεκριμένο όσον αφορά την αντιπαράθεση με τη ΝΔ: «Πρώτο θέμα που θα τονίζεται στο εξής είναι ότι οι κατώτατες συντάξεις από 40.000 που ήταν επί Σιούφα(!!!) ανεβαίνουν τώρα στις 128.000(!!!) δρχ. ενώ και το ποσοστό αναπλήρωσης από 60% ανεβαίνει στο 70%». Με άλλα λόγια, εμφανίζοντας ως δεδομένα, και τη «φιλολαϊκότητα» των μέτρων και την αποδοχή τους από τους εργαζόμενους σπεύδουν να πανηγυρίσουν για την ανατροπή του πολιτικού κλίματος σε βάρος της ΝΔ! Ο Γκέμπελς ωχριά μπροστά τους.

Χοντρά ψέματα

«ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Πρώτο δειλό άνοιγμα της κυβέρνησης - 137 ΔΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ επιπλέον δόση - Μετά;». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελευθεροτυπίας», αναφερόμενος στο σύνολο των 430 δισ. δρχ., που εξάγγειλε προχτές η κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, το 2003. Ποια είναι η σχέση του με την πραγματικότητα; Οση έχει και ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Και, προκειμένου να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία, αντιγράφουμε από το σχετικό ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, κάτω από τον υπότιτλο «Πολυζωγόπουλος: Αποτύπωση»: «Από τα 430 δισ. δραχμές, τα 270 δισ. διατίθενται ήδη για οφειλές του κράτους προς το σύστημα, ενώ 170 δισ. είναι νομοθετημένη υποχρέωση από τους νόμους της ΝΔ (τριμερής χρηματοδότηση)».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ακόμη και με όσα λέει ο Πολυζωγόπουλος, όχι μόνον επιπλέον δισ. δεν υπάρχουν, αλλά τα 430 δισ. δε φτάνουν να καλύψουν ούτε καν την ετήσια δόση (για ορισμένα μόνον από τα προηγούμενα κρατικά χρέη προς το ΙΚΑ) συν την τρέχουσα νομοθετημένη υποχρέωση του κράτους από την τριμερή. Χρειάζεται, μήπως, να σημειώσουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα; Για παράδειγμα, το ετήσιο κόστος της ελεημοσύνης που λέγεται ΕΚΑΣ φτάνει τα 70 δισ. και υποτίθεται πως βαρύνει τα κρατικά ταμεία. Η ετήσια νομοθετημένη κρατική συμμετοχή ξεπερνά τα 200 δισ. Και πολλά άλλα.

Κρίμα, στο λογότυπο της εφημερίδας...

Οι καταπλήξεις

«Μας προκαλεί κατάπληξη η τακτική κρατικού νοσοκομείου να προκαταβάλλονται τα έξοδα για εργαστηριακές εξετάσεις σε επείγον περιστατικό», αναφέρει σε προχτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ, με αφορμή σχετικό περιστατικό που συνέβη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Το ΙΚΑ παρέχει κατ' αρχήν περίθαλψη στα δικά του ιατρεία και εργαστήρια, αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι για επείγουσα περίθαλψη που παρασχέθηκε σε ασφαλισμένο εκτός των ιατρείων του ΙΚΑ, από οποιοδήποτε φορέα (κρατικό - ιδιωτικό), αποδίδεται στον ασφαλισμένο η δαπάνη που κατέβαλε. Μετά, βέβαια, από αρκετό χρονικό διάστημα, μπόλικη ταλαιπωρία και αφού αφαιρεθεί το 25%, θα συμπληρώναμε εμείς.

Πέρα απ' αυτό, όμως, το πλέον ουσιαστικό είναι το γεγονός, πως η κατάπληξη του ΙΚΑ σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την προκαταβολική πληρωμή των εξετάσεων και όχι αυτή καθ' εαυτή την πληρωμή, από τον ασθενή στην ώρα της ανάγκης. Και επί θύραις βρίσκεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με -ακόμα πιο οδυνηρές- καταπλήξεις.

Τα επενδυτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Το 70% των αντληθέντων κεφαλαίων επένδυσαν οι εισηγμένες εταιρίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δε μας είπε, όμως, πού το επένδυσαν. Σε τίποτε ...προσωπικές καταθέσεις;

Γιατί, δε λέμε, το ΧΑΑ έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή του ως χρήσιμος οργανισμός για την κοινωνία και τη χώρα. Ομως, αν είχαν γίνει επενδύσεις τέτοιου όγκου, όλο και κάτι θα είχαμε πάρει χαμπάρι!

Οπως και να το κάνουμε, είναι λίγο δύσκολο να γίνονται τέτοιες επενδύσεις και, ταυτοχρόνως, να αυξάνεται η ανεργία, να αυξάνονται οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης, να μειώνονται οι εισφορές στα Ταμεία, κλπ., κλπ.

Εκτος πια, αν τον όρο «επένδυση» τον αντιλαμβάνεται κανείς όπως θέλει, κι αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, την αύξηση του προϋπολογισμού των αμυντικών δαπανών της ΕΕ αποφάσισαν χτες οι 15 υπουργοί Αμυνας και μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι και εμείς υπέρ ταχθήκαμε. Πάντα χάριν του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Εξυπακούεται...

Μόνο που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε με ποια κριτήρια αποφασίσαμε να πάρουμε τέτοια θέση. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτό το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού και της συμμετοχής της Τουρκίας. Να μην ξέρουμε, τουλάχιστον, γιατί πληρώνουμε;

Γιατί, σίγουρα, δεν πληρώνουμε για την υπεράσπιση των συνόρων μας. Αυτό είναι γνωστό πως αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, όταν υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι κοινοτικό θέμα.

ΠΑΝΤΩΣ για το τριήμερο, που ξεκίνησε, μάλλον μεγαλύτερη απειλή είναι οι καιρικές συνθήκες, για όσους θέλουν να δραπετεύσουν από τις μεγάλες πόλεις. Γι' αυτό να προσέχετε στους δρόμους.

Βλέπετε, με τις βροχές και τις καταιγίδες, δεν μπορεί κανείς να προωθήσει, ούτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτε «βήμα προς βήμα προσέγγιση».

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση

Κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του για πολλά και διάφορα θέματα. Εκ των πραγμάτων, κάποιες «απόψεις» έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Η άποψη, για παράδειγμα, ενός αεροναυπηγού για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους έχει μεγαλύτερη αξία από τη γνώμη ενός δημοσιογράφου, έστω κι αν στον εν λόγω κλάδο εμφανιζόμαστε πολλοί από εμάς αρκετά συχνά - και ενοχλητικά - ως παντογνώστες. Η άποψη του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, λοιπόν, όχι για την... αεροναυπηγική, αλλά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διατυπωμένη, μάλιστα, όχι σε κάποιο καφενείο, αλλά εμπεριστατωμένα σε επίσημο έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, έχει βαρύνουσα σημασία, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο.

Κατ' αρχάς, η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα μπορεί να υπογράφεται από τον εκάστοτε πρεσβευτή, αλλά αποτελεί το προϊόν, το αποτέλεσμα της εργασίας ολόκληρου του μηχανισμού της διπλωματικής αποστολής της χώρας μας στη γειτονική χώρα. Οταν, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «προσωπικές απόψεις» το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης, εκτός από τη νοημοσύνη μας και τον πρέσβη, υποτιμούν και ολόκληρο το διπλωματικό μηχανισμό που θεσμικά εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Τουρκία. Αν, λοιπόν, ο μηχανισμός εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Τουρκία δεν είναι επαρκής, αυτό δεν είναι ευθύνη του μηχανισμού, αλλά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της κυβέρνησης.

Προφανώς, οι όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζει ο μηχανισμός διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας μας, στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για να απαξιωθούν και να υποτιμηθούν οι εμπεριστατωμένες απόψεις των καθ' ύλην αρμοδίων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διπλωματικών παραγόντων. Με άλλα λόγια, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αποσιωπηθούν γεγονότα και εκτιμήσεις που χαλάνε τη σούπα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όπως αυτή μαγειρεύεται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του αμερικανικού τσελεμεντέ.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι οι «προσωπικές απόψεις» του πρεσβευτή. Οι όροι κάτω από τους οποίους μεθοδεύεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι γνωστό ότι συναντούν πολλές και μεγάλες επιφυλάξεις, ακόμη και μέσα στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σοβαρότατο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που αποβαίνει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιλέγει τη διπλωματία των... επιδείξεων μόδας και την υποτίμηση των διπλωματικών μηχανισμών της χώρας, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, απλώς προειδοποιούν για τα επερχόμενα.

Τώρα, αν οι προσωπικές απόψεις του τάδε μόδιστρου και της δείνα τραγουδίστριας για τα Ελληνοτουρκικά έχουν πράγματι περισσότερο βάρος από την άποψη του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, τότε καλό θα είναι να αξιοποιηθούν περισσότερο συστηματικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλωστε, τόσοι και τόσοι «αξιοποιούνται».


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ