ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Μακεδονία η Αλέκα Παπαρήγα

Διήμερη περιοδεία θα πραγματοποιήσει στη Μακεδονία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Σάββατο 23 και αύριο Κυριακή 24 του Μάρτη 2002. Συγκεκριμένα:

- Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Σάββατο, στις 11.00 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα απευθύνει χαιρετισμό στη Συνάντηση που διοργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θέμα της συνάντησης: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

- Στην Πιερία σήμερα, Σάββατο, στις 7.00 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης (Πάρκο).

- Αύριο, Κυριακή, η Αλέκα Παπαρήγα θα βρεθεί στο Νομό Ημαθίας και στις 11.00 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Σταρ» στη Βέροια.

Ζητούν την άρση της ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή Τ. Τσιόγκα!
  • Τον κατηγορούν για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας περιφρούρησε την απεργία της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό στις 26 Απρίλη 2001
  • Θύελλα αντιδράσεων από δημοκρατικούς παράγοντες στο νομό

Την άδεια της Βουλής προκειμένου ν' ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», ζητάει ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Κ. Μπέσσας, διαβιβάζοντας στον πρόεδρο της Βουλής τη σχετική αίτηση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Το «αδίκημα», για το οποίο η Εισαγγελία ζητάει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Τάκη Τσιόγκα, είναι ότι, ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, πήγε στη βιομηχανική ζώνη Λάρισας και συμμετείχε, μαζί με πολλούς άλλους συνδικαλιστές συναδέλφους του, στην περιφρούρηση της απεργίας που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ, για το Ασφαλιστικό, στις 26 - 4 - 2001!

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ υπέβαλε ο αστυφύλακας Αλ. Ζάρρας, που υπηρετούσε τότε στον αστυνομικό σταθμό Μακρυχωρίου Λάρισας, ενώ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Β. Χανής. Οπως αναφέρεται στην «έκθεση αξιολόγησης αξιόποινης καταγγελίας», που συντάχτηκε, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγορείται ότι «συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία τοποθέτησε μαζί με άλλα πρόσωπα το υπ' αριθμό ΝΒΒ - 1089 ΙΧΕ αυτ/τό του καθέτως επί του οδοστρώματος της ΝΕΟ Αθηνών - Θεσ/νίκης και στο ύψος της ΒΙΠΕ Λάρισας, παρακωλύοντας, με τον τρόπο αυτό, την ελεύθερη κυκλοφορία οχημάτων επί της ανωτέρω οδού».

Είναι φανερό ότι, ζητώντας γι' αυτό το λόγο την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Τάκη Τσιόγκα, η Εισαγγελία κινείται στην κατεύθυνση ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων, με στόχο την τρομοκράτηση όλων όσοι αντιδρούν και αγωνίζονται κατά της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Εχει, δε, ιδιαίτερη σημασία η συγκυρία κατά την οποία υποβάλλεται η εισαγγελική αίτηση, καθώς βρισκόμαστε πάλι εν μέσω εργατικών κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό.

Το γεγονός ότι πρόκειται για δεύτερο «κρούσμα» σε βάρος βουλευτή του ΚΚΕ - προηγήθηκε εισαγγελική αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αγγελου Τζέκη, για να διωχτεί επειδή συμμετείχε σε αντιΝΑΤΟική, αντιπολεμική διαδήλωση - δείχνει ότι, μάλλον, έχουμε να κάνουμε με μια συντονισμένη προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης των βουλευτών του Κόμματος.

Θύελλα αντιδράσεων

Μόλις έγινε γνωστή η εισαγγελική ενέργεια κατά του βουλευτή του ΚΚΕ, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και καταγγελιών στη Λάρισα. Δριμύτατες είναι οι καταγγελίες συνδικαλιστών συναδέλφων του Τ. Τσιόγκα, απ' όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ ανάλογης έντασης είναι και οι αντιδράσεις ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Χαρακτηριστικές είναι και οι σχετικές δηλώσεις που έγιναν στο «Ριζοσπάστη»:

Ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, υπογραμμίζει:

«Δεν είναι δυνατό το 2002 να θέλουν να εφαρμόσουν μέτρα εξόντωσης των συνδικαλιστικών στελεχών, όπως τη δεκαετία του '70. Καταδικάζω, με το πιο απερίφραστο τρόπο, τέτοιες μεθόδους»

Ο Γ. Χαϊδούλης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στέλεχος της ΔΑΚΕ, επισημαίνει: «Μακάρι να υπήρχαν άλλοι 5 - 10 συνδικαλιστές σαν τον Τάκη Τσιόγκα, για το καλό της εργατικής τάξης. Είναι απαράδεκτη αυτή η ενέργεια, διότι ο Τάκης Τσιόγκας το μόνο που στηρίζει είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα δικά του. Δεν επιδιώκει προσωπική προβολή. Ο,τι κάνει το κάνει από ενδιαφέρον για την εργατική τάξη».

Ο Στ. Τσουκαλάς, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, λέει: «Είμαστε αντίθετοι με τις ποινικοποιήσεις. Ο συνάδελφος Τάκης Τσιόγκας είναι πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα της χώρας και καταβάλλει προσπάθεια, για ν' αποδοθεί το δίκιο στον εργάτη, στον άνεργο και στον συνταξιούχο. Η δίωξή του ζητείται γιατί έκανε το καθήκον του και, μάλιστα, σε μια περίοδο που υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις για την κήρυξη της απεργίας, για ν' αντιμετωπιστεί η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα οποιαδήποτε νομικά, δικαστικά και εισαγγελικά "τερτίπια" δε θα παρεμποδίσουν τους αγώνες μας. "Φύλακες" των συμφερόντων της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι άλλοι, παρά μόνο οι εκπρόσωποί τους, όπως είναι ο συνάδελφος Τάκης Τσιόγκας».

Ο Δ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, τονίζει: «Μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Δεν είναι δυνατό να διώκονται συνδικαλιστές, γιατί διεκδικούν τα δικαιώματα κι αγωνίζονται για μια καλύτερη τύχη των εργαζομένων. Αυτούς που τσαλαπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, γι' αυτούς που καταλήστεψαν τα Ταμεία μας, δεν τους πειράζει κανένας. Δεν είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που εκπροσωπεί τόσες χιλιάδες εργαζόμενους να διώκεται επειδή πήγε να περιφρουρήσει την απεργία».

Ο Μπ. Μπακούλας, γεωπόνος, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, σημειώνει: «Αυτή η ενέργεια είναι απαράδεκτη και δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο εννοούν ορισμένοι τη δημοκρατία, αλλά και το δρόμο που θ' ακολουθήσει η κυβέρνηση, ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως έκανε με τους αγρότες και με άλλες τάξεις».

Ο Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας, υπογραμμίζει: «Η ενέργεια του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, με την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκα, δείχνει το μέτρο ή το κριτήριο με το οποίο αντιμετωπίζεται η δράση των βουλευτών του ΚΚΕ και γενικά των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη. Ζητείται η άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, κατηγορουμένου για παρακώλυση των συγκοινωνιών, τη στιγμή που μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου διαπράττουν κακουργήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού - ξέπλυμα χρήματος, απάτες στο χρηματιστήριο κ.α. - ή διαπλέκονται με πολιτικούς στη διάπραξη διάφορων άλλων αδικημάτων, παραμένοντας ατιμώρητοι».

Ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τονίζει: «Δε χρειάζεται ο κάθε λειτουργός της Δικαιοσύνης να επιβεβαιώνει με τις ενέργειές του, αυτό που ο λαός συνηθίζει να λέει ότι, δηλαδή, η Δικαιοσύνη είναι εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία και υπακούει "τυφλά" στον κάθε πολιτικό προϊστάμενό της, για να μη θιγεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Μ' αυτές τις ενέργειες δείχνουν ότι θεωρούν εχθρό τους κάθε αγωνιστή που παλεύει για το δίκιο των εργαζομένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας».

  • Ανακοίνωση συμπαράστασης στον διωκόμενο βουλευτή του ΚΚΕ εξέδωσε και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

NE ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ KKE
Δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφάλισε τη στήριξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ξεδιπλώνει σε βάρος της εργατικής τάξης, όμως γνωρίζει ότι αυτό δε φτάνει για να παρεμποδίσει τις αντιδράσεις της.

Λίγες μέρες πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 3ης του Απρίλη, που οργανώνουν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΕΚΝΛ, βάζει σε δράση τους μηχανισμούς ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, με έγγραφό του προς τη Βουλή, ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Τάκη Τσιόγκα, για να του ασκήσει ποινική δίωξη με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών", που υποτίθεται ότι διέπραξε κατά την περιφρούρηση της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 26/4/2001, η οποία έγινε ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη πρόταση άρσης ασυλίας βουλευτή του ΚΚΕ μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών με τα ίδια επιχειρήματα. Είχε προηγηθεί αυτή κατά του Αγγέλου Τζέκη, βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Τέτοιες ενέργειες δείχνουν την αντιδημοκρατική λογική και πρακτική της κυβέρνησης και, βέβαια, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και την πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων.

Η εργατική τάξη της Λάρισας θα εκφράσει με τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική απεργία την πλήρη καταδίκη σ' αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που συνοδεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ