ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 3ης ΑΠΡΙΛΗ
Αποφασιστικά για μαζική αγωνιστική απάντηση

Από το προχτεσινό «μπλόκο» του ΠΑΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου
Από το προχτεσινό «μπλόκο» του ΠΑΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου
Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Η κυβέρνηση αποφάσισε την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας άξιο συμπαραστάτη τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η επιχειρούμενη αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης μόνο μία απάντηση μπορεί να έχει πλέον, αυτή της ταξικής σύγκρουσης, γι' αυτό απαιτείται η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 3 Απρίλη.

Οι προχτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις βάζουν σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν αποφασίσει απεργία για τις 3 Απρίλη και μπαίνουν ακόμα πιο αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της. Αλλωστε, η κυβερνητική προπαγάνδα με αλχημείες και «προίκες» που δίνει με τα λεφτά των εργαζομένων στην έτσι κι αλλιώς κατακλεμμένη Κοινωνική Ασφάλιση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι μπαίνουν ακόμα πιο δυναμικά στην οργάνωση του αγώνα και της αντίστασής τους στα αντιασφαλιστικά μέτρα με τα δικά τους σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, διεκδικώντας:

Δημόσια καθολική Ασφάλιση για όλους, δωρεάν δημόσια Υγεία, σύνταξη στα 60 για άντρες και στα 55 για γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για βαρέα - ανθυγιεινά), κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα, σύνταξη στα 30 εργάσιμα χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπεράσπιση - επέκταση βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων, βασικό μισθό 300.000 δραχμές, κατώτερη σύνταξη 240.000, κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και πλήρη σταθερή απασχόληση με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Στον κατάλογο με τις αποφάσεις κήρυξης και συμμετοχής στην απεργία στις 3 Απρίλη προστίθενται καθημερινά νέες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία. Ηδη όμως έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της απεργίας με γενικές συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους εργασίας, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται εκείνη την ημέρα σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Οι ομοσπονδίες που έχουν πάρει απόφαση είναι: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Τα Εργατικά Κέντρα είναι: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη έχει πάρει και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Συνδικάτα και σωματεία που έχουν δημοσιοποιήσει την απόφασή τους για απεργία είναι: Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπάκτου, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, Συνδικάτο Οικοδόμων Αρτας, Συνδικάτο Οικοδόμων Πρέβεζας, Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας, Σωματεία Οικοδόμων Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς και Φιλιατών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Σωματείο Τσαγκαράδων - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας Πάτρας, Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Αρτας, Σωματείο Κλωστηρίων Πρεβέζης, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας, Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων «Ολυμπιακής Αεροπορίας», Σωματείο Λογιστών Αρτας, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισίας και Αγ. Αναργύρων, κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία - Σαπουνοποιία, Σωματείο Γούνας Σιάτιστας, Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών εργαστηρίων γηροκομείων.

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε η Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε συμμετοχή, τονίζοντας ότι «αν δεν αντιδράσουμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές».

Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, η Ομοσπονδία Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού στην απόφασή της για συμμετοχή στην απεργία.

Απόφαση για απεργία έλαβε και η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και καλεί όλους τους λιθογράφους να δώσουν μαζικά και μαχητικά τον αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Απεργία στις 3 Απρίλη αποφάσισε επίσης η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης, ενώ ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ».

Γενική Συνέλευση με θέμα την επιχειρούμενη κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και απόφαση για κήρυξη απεργίας για τις 3 Απρίλη, θα κάνει η Ενωση Λογιστών Αθήνας την Πέμπτη 28 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Στην οργάνωση και το συντονισμό για την καλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 3 Απρίλη προχωράει το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί τα σωματεία μέλη του ΕΚ, οι επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλιάς, ενώ θα γίνει κοινή σύσκεψη με την επιτροπή αγώνα σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Φτάνει ως εδώ. Κανένα βήμα πίσω», σημειώνει σε ανακοίνωση το Συντονιστικό Σωματείων Ικαρίας, δηλώνοντας συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 Απρίλη. Στο Συντονιστικό συμμετέχουν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων στους ΟΤΑ, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ικαρίας.


Οσο το ψάχνεις τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η απάτη, ακόμα και στις λεπτομέρειες. Λόγος για τις προχτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των ταμείων. Ο υπουργός Εργασίας επέμενε και χτες σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ότι είναι εξασφαλισμένη η τριμερής χρηματοδότηση. Και ξεχνά διαρκώς ότι δέκα χρόνια τώρα το κράτος δεν καταβάλλει τα ποσά που του αναλογούν με βάση το νόμο 2084/92. Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι πίνακας του ίδιου του υπουργείου Εργασίας, δόθηκε σαν απάντηση σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και μαρτυρά τι είναι αυτό που έπρεπε να δοθεί στο ΙΚΑ και τι δόθηκε μέχρι το 1999. Συνολικά είναι 445 δισ. τα χρωστούμενα μέχρι τότε. Για την επόμενη τριετία υπολογίζονται άλλα 240 δισ. Πώς λοιπόν καλύπτει την τριμερή χρηματοδότηση με τα 100 δισ. που λέει ότι «θα» δώσει το 2003; Και δε μιλάμε για το σύνολο των 28,5 τρισ. που χρωστάνε στα ταμεία κράτος και εργοδότες.


ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΦΩΚΑΣ»
Ενα μεγάλο «μπιγκ μπράδερ»...

Παντού κάμερες! Οπου και να κοιτάξει κάποιος στο κατάστημα υπάρχει κάμερα. «Εδώ, είμαστε και εμείς "Μπιγκ μπράδερ"», έλεγαν οι εργαζόμενες στους συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν εξόρμηση στο πολυκατάστημα, με την ανακοίνωση - κάλεσμα του συλλόγου για συμμετοχή στην απεργία στις 3 του Απρίλη.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλιάς πολλές. Οπως πολλά ήταν και τα ερωτήματά τους για τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα. Παρά την τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης των εργαζομένων, που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, τους βιομήχανους και τις πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, οι εργαζόμενες δήλωναν χτες ότι καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι γίνεται, γιατί αυτήν την αντεργατική πολιτική τη βιώνουν κάθε μέρα στο πετσί τους.

Είναι χαρακτηριστικό όπως κατήγγειλαν στους συνδικαλιστές ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα μέσα στο κατάστημα, αφού παντού υπάρχουν κάμερες και κάθε δευτερόλεπτο ο εργοδότης ξέρει τι κάνουν. Πρόσφατα τους απαγόρεψαν να κάνουν το διάλειμμά τους στην καφετερία του καταστήματος, γιατί ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι είναι «μόνο για τους πελάτες», με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να βγαίνουν έξω από το κατάστημα. Επιπλέον η εργοδοσία έχει απαγορέψει στις εργαζόμενες να έχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα (τσάντες, μπουφάν) μέσα στο μαγαζί, για να μην «κλέψουν (!) τίποτα» και έτσι τα αφήνουν σε άλλο κτίριο, όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, με κίνδυνο κάθε φορά να τους τα κλέψουν! Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα κατά τα άλλα «χλιδάτο» πολυκατάστημα που για τους καταναλωτές είναι όμορφο, για τους εργαζόμενους όμως είναι ένα «κάτεργο».

Οι συνδικαλιστές σ' όλα αυτά απάντησαν ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι μόνο να καταγγέλλουν, αλλά πρέπει να αντιδράσουν. Σήμερα ιδιαίτερα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει και τις ασφαλιστικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν είναι να ξεσηκωθούν, να συμμετέχουν στην απεργία στις 3 Απρίλη και να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο ώστε συλλογικά να βάλουν φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση και στα καταστήματα της Ερμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ