ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Κράτει όλα» στις 3 Απρίλη

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 3 Απρίλη σε όλα τα πλοία που θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά κήρυξαν χτες οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Η απεργία για τους μηχανικούς και τους θερμαστολαδάδες θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της 3ης Απρίλη και θα λήξει στις 6 το πρωί της 4ης Απρίλη.

Σε κοινό δελτίο Τύπου, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία υπογραμμίζουν ότι αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για να δώσουν από κοινού με τις δεκάδες ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία, που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, τη δική τους απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ενάντια στις κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις και των ναυτεργατών. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΠΝΟ και των άλλων ναυτεργατικών σωματείων, επειδή, «όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των ναυτεργατών για οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης, αλλά προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης».

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς

Κάλεσμα στις ΕΛΜΕ και στους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου να αποφασίσουν άμεσα στάση εργασίας για την Τετάρτη 3 του Απρίλη, συμμετέχοντας στην απεργία που πραγματοποιούν εργατικά συνδικάτα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα, απευθύνει το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών.

«Υποστηρίζουμε την ανάγκη δραστηριοποίησης των εκπαιδευτικών από "τα κάτω" σε ταξική βάση και προσανατολισμό, κόντρα στην τακτική των πλειοψηφιών, σε κοινή δράση με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το συντονιστικό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των δυνάμεων που επικρατούν στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών. Σημειώνει, επίσης, ότι «χωρίς να απεμπολούμε κανένα από τα αιτήματά μας για την προβολή και διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων των εκπαιδευτικών και της λαϊκής Παιδείας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προτάσσουμε την πάλη για την ανατροπή των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, της ΕΕ, και του μεγάλου κεφαλαίου, που αφορούν στην κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την καρατόμηση των δικαιωμάτων μας».

Το Συντονιστικό συγκροτούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μενιδίου, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Καισαριανής - Βύρωνα, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, Αιγάλεω και συνδικαλιστές από όλους τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου.

Στην Ηλεία

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία στις 3 Απρίλη, με στάση εργασίας, αποφάσισε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, μετά από πρόταση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ. Το ελάχιστο κοινό πλαίσιο δράσης, που συμφωνήθηκε από τις παρατάξεις ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, ΣΥΝεργασία, Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις, ΠΑΣΚ, περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα την απαίτηση να αποσυρθούν τώρα όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και να αποχωρήσουν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από τον «κοινωνικό διάλογο».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιστέκεται στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση και η ΕΕ στο Ασφαλιστικό εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τα αποδεχτεί, καλώντας τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, στο κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτών των σχεδίων. Δηλώνει, επίσης, ότι θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της 3ης Απρίλη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η μετατροπή του σε καθαρά ανταποδοτική βάση προς όφελος των πολυεθνικών στο χώρο της Ασφάλισης και της Υγείας. «Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά, αλλά είναι συνολικά ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους», τονίζει η ΟΒΣΑ.

Τα όποια προβλήματα στα ταμεία τα δημιούργησε η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και μέσα σ' αυτές η σημερινή, που έκαναν «κοινωνική» πολιτική με τα χρήματα του λαού, σημειώνει η Ομοσπονδία. Σ' αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, υποχρέωναν να τζογάρουν τα ταμεία το 20% των αποθεματικών που τώρα έγινε 24%, τα υποχρέωναν να καταθέτουν στις τράπεζες πολλές φορές άτοκα. Παράλληλα δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα στα ταμεία που μόνο για το ΤΕΒΕ το χρέος αγγίζει τα 126 δισ. δρχ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ παλεύει για:

  • Κατάργηση του νόμου Σιούφα.
  • Τα 9.000 ένσημα ή τριάντα χρόνια ασφάλισης να είναι αρκετά για συνταξιοδότηση ανεξάρτητα από όριο ηλικίας.
  • Το κράτος να καλύπτει τα 2/3 των εσόδων των ταμείων.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια.
  • Αμεση απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από το χρηματιστήριο και κάλυψη των απωλειών από το κράτος.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Καθιέρωση βαρέων και ανθυγιεινών και στους ΕΒΕ.
  • Με 67% αναπηρία πλήρης σύνταξη.
  • Αναρρωτική άδεια και στους ΕΒΕ.
  • Για όσους ασφαλισμένους δε συμπληρώνουν το ελάχιστο όριο ασφάλισης να τους αποδίδεται κοινωνική σύνταξη.
  • Να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα που οφείλει η πολιτεία στα ταμεία.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βοηθός της κυβέρνησης

Πολύτιμος βοηθός της κυβέρνησης για να επιβάλει τα αντιασφαλιστικά μέτρα αποδεικνύεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, όμως, ταυτόχρονα προσπαθεί να μη «χάσει έδαφος» από τη μεταξύ τους κόντρα για την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί να «ισορροπήσει», ώστε και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση από τη θέση του συνεπούς εκφραστή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και, από την άλλη, να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να την εμφανίσει ως «κοινωνικά ανάλγητη». Αυτός είναι ο λόγος που ο εκπρόσωπος Τύπου προσπάθησε χθες να υπογραμμίσει τη διάσταση ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει και εξαπατά.

Αναφερόμενος στην επιχορήγηση του ΙΚΑ, ο Θ. Ρουσόπουλος, αφού σημείωσε ότι το κράτος χρωστά συνολικά 2.700 δισ. δρχ. (1.300 δισ. δρχ., συν το μερίδιό του στην τριμερή χρηματοδότηση πάνω από 800 δισ., συν 600 δισ. από τη χρησιμοποίηση χρημάτων του Επικουρικού για τις κύριες συντάξεις), η κυβέρνηση υπόσχεται ότι το 2002 θα δώσει στο ΙΚΑ 430 δισ., δηλαδή 60 δισ. περισσότερα από φέτος». Και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι "φασούλι το φασούλι" δεν μπορεί να γεμίσει ο περίφημος "κουμπαράς" της. Ας πάψει, λοιπόν, να υποκρίνεται και να εμπαίζει τον ελληνικό λαό».

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους

Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποφάσισε, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, στην ιδιωτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, την Τρίτη, 27 του Μάρτη, αποφασίστηκε στάση εργασίας στην Αττική, τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού ωραρίου και συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Την Τετάρτη, 29 του Μάρτη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και εκ νέου πορεία στο υπουργείο και 48ωρη στις 3 και 4 του Απρίλη. Σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν αντίστοιχες πορείες και συγκεντρώσεις.

Στην απόφασή του, το ΓΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημειώνει τα βασικά αιτήματα του κλάδου: Απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και προβολή των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος για δημόσιο, καθολικό και κοινωνικό σύστημα ασφάλισης. Ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών του πριμ παραγωγικότητας. Κάλυψη όλων των αναγκών της ΤΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς και του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων που εργάζονται σε δημοτικές υπηρεσίες.

Στην πορεία της Τετάρτης θα μετέχει και ο Μουσικός Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ