ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Ο Γιάννης Μητσιάκος υποψήφιος Νομάρχης

Νέος υποψήφιος νομάρχης Κοζάνης της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας ανακηρύχτηκε σε ανοιχτή εκδήλωση ο Γιάννης Μητσιάκος, επαγγελματοβιοτέχνης, τέως πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας της Αιανής, στέλεχος του ΚΚΕ, γνωστός αγωνιστής στον κοινωνικό και πολιτικό στίβο.

Αναπτύσσοντας ο Γ.Μητσιάκος τις θέσεις για τη ΝΑ επισήμανε τόσο τις αιτίες των μεγάλων προβλημάτων του νομού, όπως αυτά της μεγάλης ανεργίας που κατέχει την πρωτιά πανελλαδικά και κυρίως στη νεολαία και τις γυναίκες, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της αποβιομηχάνισης της περιοχής που θα επιδεινωθούν με την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όσο και την προβολή και διεκδίκηση προτάσεων για την επίλυσή τους σε όφελος του λαού και της πραγματικής ανάπτυξης του νομού. Μεγάλες ευθύνες καταλόγισε, ασκώντας αυστηρή κριτική, στο νυν νομάρχη Κοζάνης κ.Μητλιάγκα για την υιοθέτηση δράσεων με αντιλαϊκό χαρακτήρα, όπως τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και την επιβολή του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Επίσης, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, ταυτίστηκε απόλυτα με τις θέσεις της πλειοψηφίας στα ουσιαστικά ζητήματα.

Ο Γ.Μητσιάκος είπε ότι θα επιδιώξει μια πλατιά συσπείρωση στο νομαρχιακό πεδίο, μέσα από μια ευρύτερη συνεργασία και ότι αναμένεται να εκφραστεί αυτό στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στο επόμενο διάστημα. «Το έδαφος γι' αυτό είναι ευνοϊκό, σημείωσε, γιατί ο λαός της περιοχής μας θέλει μια ΝΑ, που να εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα και να πρωτοστατεί στους κοινωνικούς αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο, με δουλιά, υγεία, μόρφωση, πολιτισμό για όλους ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία», επισήμανε.

Στο νέο αυτό ξεκίνημα της ΝΑΣ, η οποία στο σημερινό Νομαρχιακό Συμβούλιο εκπροσωπείται με έναν σύμβουλο, το Χρήστο Βήττα, νέες ελπίδες για μια πιο ενισχυμένη παρουσία της έδωσε και η συμμετοχή στην εκδήλωση πολλών προσωπικοτήτων της περιοχής, όπως οι δήμαρχοι Αιανής και Καμβουνίων Στ. Βαβλιάρας και Γ.Πουλιόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Κ.Πολυχρονίδης, ο πρώην αντινομάρχης Αγ. Γαβριηλίδης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του εργατικού κινήματος, όπως ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Π.Σιάμενος, ο πρόεδρος του σωματείου γουνεργατών, Μ.Τσιαούσης, το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συμπαιγνία για τον προαστιακό...

Συμπαιγνία της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 ΑΕ» και την ΕΡΓΟΣΕ, καταγγέλλει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, «προκειμένου να υποκατασταθεί ένα έργο πνοής για τους Αθηναίους, αυτό του υπογειοποιημένου προαστιακού σιδηροδρόμου, με ορισμένες "βελτιωτικές" παρεμβάσεις του υπέργειου δικτύου».

Σημειώνει, πως αυτές οι παρεμβάσεις «δεν έχουν καμιά σχέση με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων αλλά ο βασικός σκοπός που θα εξυπηρετήσουν είναι οι μετακινήσεις των επισκεπτών κατά το 20ήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τονίζεται στη συνέχεια, «έγινε φανερό ότι η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα προκειμένου να αναθεωρηθεί με εύσχημο τρόπο η προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του, με την οποία έγινε προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπέργειων παρεμβάσεων και των επιπτώσεών τους ενώ εκφράστηκε η απαίτηση για άμεση προώθηση του υπογειοποιημένου προαστιακού». Στην ουσία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο δήμαρχος με την πρότασή του - η οποία έγινε δεκτή με την ψήφο των συμβούλων της πλειοψηφίας και αυτών της Μ. Δαμανάκη - έδωσε «πάσα» στη Γ. Αγγελοπούλου ζητώντας να γίνουν «βελτιωτικές» και μόνο παρεμβάσεις.

Από την πλευρά της, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» - τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση - «διαφώνησε κάθετα με αυτή την απόφαση - υπαναχώρηση της δημοτικής αρχής που δίνει την ευκαιρία στην "Αθήνα 2004" να αντιμετωπίσει προσωρινά τις αυξημένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των ΟΑ του 2004, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, κάνοντας όμως έτσι αβίωτη τη ζωή και τη μετακίνηση των κατοίκων μετά τους αγώνες».

Να σημειωθεί πως η «Συμπαράταξη» επέμεινε ότι η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υπογειοποιημένο προαστιακό σιδηρόδρομο και προσφυγή στο ΣτΕ, έπρεπε να επαναβεβαιωθεί.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η "Συμπαράταξη" καταγγέλλει το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή ότι μετά από τους ολιγοήμερους λεονταρισμούς κατά της "Αθήνα 2004", έψαξε και βρήκε εύσχημο τρόπο να συναινέσει μαζί τους και να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία είναι και το "μήλον της έριδος"».

ΝΔ
«Δημοψήφισμα» οι δημοτικές εκλογές

Χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» ενάντια στην κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προσδώσει στην εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ξεκάθαρος, αν και ανομολόγητος επίσημα, στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ως πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και για μια θεαματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, πράγμα που, εκτός των άλλων, θα έχει ως συνέπεια να «οδηγούν» ευκολότερα την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση που θέλουν.

Ο χαρακτήρας της (δι)κομματικής αντιπαράθεσης που θέλει να δώσει η ηγεσία της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές αναδεικνύεται με την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη στη δημαρχία της Αθήνας, η οποία θα ανακοινωθεί «πανηγυρικά» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία μετατέθηκε χρονικά για την ερχόμενη Παρασκευή λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων. Η υποψηφιότητα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, προφανώς για να φανεί ότι αποτελεί προϊόν κομματικής διαβούλευσης και όχι προσωπική επιλογή της Ντ. Μπακογιάννη. Η Ρηγίλλης έχει θέσει ως εκλογικό στόχο τη νίκη από τον πρώτο γύρο, αλλά αποφεύγουν να το προβάλουν για να μην προκαλούν, όπως λένε, αντισυσπείρωση στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Για το σκοπό αυτό, κορυφαία στελέχη λένε ότι «βεβαίως θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, αλλά δε θα πρέπει να θεωρηθούν ως πρόκριμα οι δημοτικές εκλογές».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Να υπερψηφιστούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Ομιλία του Χρ. Χαλκιά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις ερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές διοργάνωσε η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Χρ. Χαλκιά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο Χρ. Χαλκιάς τόνισε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν πολιτική σημασία. Και υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι ο λαός, οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα, που είναι και η πλειοψηφία του λαού μας να εκτιμήσουν ποιοι πολιτικοί και εκλογικοί στόχοι πρέπει να προτιμηθούν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να καταδικαστούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διότι, κατά τη γνώμη μας, υπηρετούν μια γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, που, επίσης, δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η δική μας στρατηγική υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και γιατί έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο και γιατί έχουμε την εκτίμηση ότι η πολιτική των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για όλα τα ζητήματα που αφορούν το λαό είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και βεβαίως έτσι είναι και η πολιτική τους για την αυτοδιοίκηση. Ζητάμε, λοιπόν, από τον κόσμο να καταψηφίσει τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να υπερψηφίσει τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μ' άλλες προοδευτικές δυνάμεις».

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασηθίου του ΚΚΕ καλεί στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, 23 Μάρτη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας με θέμα: «Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημουλάς Τηλέμαχος.

- Εκδήλωση για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των εργαζομένων και του λαού, διοργανώνει η ΚΟΒ Μακρακώμης του ΚΚΕ, στο Αρχάνι σήμερα, Σάββατο 23 Μάρτη.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας και η ΚΟΒ Ευπαλίου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, αύριο, Κυριακή 24 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην ταβέρνα του Β. Φούντα, στη Μανάγουλη, με θέμα: «Πλαίσιο θέσεων για τη συσπείρωση όλων των Αγωνιστικών Δυνάμεων για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, με το λαό για το λαό». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση αύριο, Κυριακή, 24 Μάρτη, στις 11.00 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο (κτίριο Καποδίστριας) με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αίγινα». Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ