Χτες ήταν η σειρά της Β. Παπανδρέου να ανατροφοδοτήσει το σχετικό κλίμα. Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», αφού ζήτησε να τεθούν «όλα τα θέματα στο τραπέζι με την Αριστερά», έκανε λόγο για το «σταθερά προσανατολισμένο ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία προϋποθέσεων διαλόγου» για «κεντροαριστερή διακυβέρνηση»... Η υπουργός δεν παρέλειψε κι αυτή, μετά τον Κ.Λαλιώτη, να μιλήσει για «διάλογο χωρίς ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα», ενώ αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο φρόντισε να σημειώσει ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να υπηρετεί και μια βασική αρχή που είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας».
Σε ό,τι αφορά, δε, τα σενάρια που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να έχει αποδεχτεί την ήττα του 2004 και να φτιάχνει έναν εκλογικό νόμο με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογές το 2005 (λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), η Β. Παπανδρέου επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για «ασυναρτησίες», καθώς «δεν υπάρχει θέμα "δεξιάς παρένθεσης"».
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη στα συρτάρια της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο, ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δηλώνοντας, παράλληλα, τη συμφωνία του με τη δημοσιοποίηση απόψεων και σεναρίων επί του θέματος, οι οποίες στόχο έχουν τη βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης και των μικρότερων κομμάτων για στις αλλαγές που θα προκύψουν.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως στα μέση του Μάρτη θα γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για το θέμα, μετά από σχετικό αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ενώ επανέλαβε πως ο σχετικός διάλογος θα ξεκινήσει μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ο νέος νόμος θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Δεν πρόκειται - είπε - να υπάρξει αιφνιδιασμός, συμπληρώνοντας πως ακόμη και να ήθελε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη. Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής που σημαίνει πως οι όποιες αλλαγές θα εγγυώνται τη συνέχιση της κλοπής των ψήφων των μικρότερων κομμάτων σε όφελος του δικομματισμού.
Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που προηγούνται της διαμόρφωσης του νέου εκλογικού νόμου. Αυτές αφορούν κατά σειρά, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το «πόθεν έσχες», την αξιολόγηση των θεσμών και τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών.
Από τη δική του πλευρά, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρης, ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι «στο πλαίσιο του θεσμικού εκσυγχρονισμού και μετά από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα υπάρξει ένας διάλογος με θέμα τον εκλογικό νόμο». Οπως ισχυρίστηκε, οι αλλαγές που θα προωθηθούν οφείλονται στις αλλαγές στο ...δημογραφικό, για να συμπληρώσει: «Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και που υπάρχουν και θα υπάρχουν με την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, είναι τέτοιες, ώστε να κρίνεται απαραίτητος αυτός ο θεσμικός διάλογος, στο πλαίσιο του Συντάγματός μας».
Το Τόκιο, όπως είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Κ. Σημίτη, που επισκέπτεται την Ιαπωνία, θεωρεί την Ελλάδα σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή για την επέκταση των συμφερόντων της στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στις αγορές των Βαλκανίων.
«Τώρα μαθαίνουμε τα Βαλκάνια, η περιοχή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και συμφωνούμε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει δίαυλο για τα ιαπωνικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας ο πρωθυπουργός στον Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και είχε ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αλλωστε, σε πολιτικό πεδίο δεν τέθηκαν θέματα προς διαπραγμάτευση, καθώς και οι δύο πλευρές εντόπισαν σημεία συμφωνίας. Στα θέματα που απασχολούν έντονα την ελληνική διπλωματία (Κυπριακό, ΠΓΔΜ) το Τόκιο παραπέμπει στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι δύο χώρες συμφώνησαν σε αμοιβαία υποστήριξη της θεσμικής συμμετοχής που διεκδικούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και οι δύο χώρες υπογραμμίζουν τη συμμόρφωσή τους με τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ανάλογο ήταν το κλίμα και κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προς τον Ελληνα ομόλογό του. Στην προσφώνησή του ο κ. Κοϊζούμι αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που διακρίνουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στον οικονομικό τομέα. Ο Κ. Σημίτης, στην αντιφώνησή του, παραδέχτηκε πως το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δεν αντιστοιχεί στο πολιτικό.
Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν το κοινό σχέδιο δράσης Ελλάδας - Ιαπωνίας, ένα γενικό περίγραμμα επιμέρους πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου οι σχέσεις των δύο χωρών να συγκροτήσουν ένα πλέγμα ουσιαστικής οικονομικής συνεργασίας.