Associated Press |
Χαμενεΐ - Καρζάι. Ο Αφγανός ηγέτης είπε - παρά τη ρητή αμερικανική αντίθεση σε αυτό - ότι το Ιράν «δε θέτει κανένα κίνδυνο» για τη χώρα του |
Αγνοώντας πλήρως τις αμερικανικές έντονες «επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις» που του είχαν μεταφερθεί μία μέρα πριν, ο (προσωρινός) πρωθυπουργός του Αφγανιστάν έκανε μια μάλλον παράξενη... επίθεση φιλίας σε μια χώρα που ανήκει στον - κατά Μπους - «άξονα του κακού»: το Ιράν.
Ο Χαμίντ Καρζάι μιλώντας στη Ματζίς (Βουλή) του Ιράν, στην Τεχεράνη, και μάλιστα στα περσικά - γλώσσα του δυτικού και κεντρικού Αφγανιστάν - ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ιράν για τη συμβολή της χώρας αυτής στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην οποία συνέβαλε, αλλά και «στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ». Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο και αποσπάσματα της οποίας αναμετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Καρζάι ευχαρίστησε, επίσης, την Τεχεράνη για την υποδοχή περίπου 2 εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων στο έδαφός του.
Και αυτό παρά το ότι, μερικές ώρες μόλις νωρίτερα, ο Καρζάι είχε δεχτεί την επίσκεψη του ειδικού διπλωματικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Καλιλζάντ, ο οποίος απηύθυνε «προειδοποιήσεις» προς τον Καρζάι και εξέφρασε «επιφυλάξεις» για την επίσκεψή του στο Ιράν, που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι έχει στείλει τουλάχιστον εκατοντάδες πράκτορές του στο Αφγανιστάν για να προκαλέσουν αναταραχή και ίσως να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Καρζάι. Επίσης η αμερικανική διπλωματία αναφέρθηκε σε «παρουσία» μελών της «Αλ Κάιντα» στο Ιράν και «κινητικότητα των μελών της στα σύνορα». Παρ' όλα αυτά, ο Καρζάι εμφανίστηκε να δηλώνει, στην ομιλία του, ότι «δεν υπάρχουν Ιρανοί πράκτορες στο Αφγανιστάν» και άρα «δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος» από πλευράς Τεχεράνης για το καθεστώς του.
Η Ουάσιγκτον παράλληλα ενδυναμώνει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν, με την αποστολή μέσα στο Μάρτη στρατιωτικών «συμβούλων» οι οποίοι θα «εκπαιδεύσουν» 600 αξιωματικούς του νέου Αφγανικού στρατού που θα εξοπλίσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτίμηση ρωσικών πηγών απώτερος στόχος των αμερικανικών κινήσεων είναι να μονιμοποιήσουν ένα καθεστώς - μαριονέτα και να αρχίσουν αμέσως την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων του Αφγανιστάν.
Η Τεχεράνη εξέφρασε (και αυτή) διά στόματος του Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ μια προειδοποίηση στον Καρζάι: «Να είναι προσεκτικός με το ζήτημα της ανοικοδόμησης και της εκμετάλλευσής του για την πολιτική και οικονομική διείσδυση στο Αφγανιστάν» - μια προφανής αναφορά στον αμερικανικό ρόλο.
Η κυβέρνηση του Ιράν δεσμεύτηκε να παράσχει 500 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ετών για την ανοικοδόμηση του.
Χτες ο Καρζάι μετέβη στην Ινδία ζητώντας (και) από το Νέο Δελχί οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της υποδομής του Αφγανιστάν και την αναβίωση της ρημαγμένης από σχεδόν 30 χρόνια πολέμων οικονομίας του. Τον άκουσαν Ινδοί επιχειρηματίες σε ομιλία του για το θέμα, ενώ προηγουμένως είχε πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, τον Τζασουάντ Σινχ. Ο Καρζάι θα συναντήσει τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ομόλογό του, σήμερα.
Σε άλλες ειδήσεις από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «θα άρουν τη Δευτέρα τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Αφγανιστάν λόγω της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών από τη χώρα αυτή», παρά το γεγονός ότι το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα οπίου - βάσης (από την οποία παράγεται η ηρωίνη) στον κόσμο, με κάπου 78% το 2000.
Επίσης, πληροφορίες της εφημερίδας «Νάσιοναλ Ποστ» του Καναδά ανέφεραν, χωρίς να κατονομάζεται πηγή παρά μόνο «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», πως αντιαεροπορικοί πύραυλοι που διέθετε η «Αλ Κάιντα» έχουν αρχίσει να «προωθούνται» από το Ανατολικό Αφγανιστάν στο Ιράκ - μια κατηγορία που μάλλον εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας συμμαχικής συναίνεσης για μια επίθεση στο Ιράκ, αλλά αποτελεί και μια δικαιολογία για τους συνεχιζόμενους (ακόμη!) βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Ο ασφυκτικός έλεγχος που έχει επιβάλει ο μηχανισμός του στρατηγού και αυτοδιορισμένου Προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δεν άρκεσε για να συγκρατήσει τα πολιτικοθρησκευτικά μίση που σπαράσσουν συνεχώς τη χώρα. Χτες σε επίθεση σε σιιτικό ναό από ενόπλους Σουνίτες εννέα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 12 τραυματίστηκαν.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρεις ένοπλοι έφτασαν με αυτοκίνητο στο τέμενος, μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν τους πιστούς», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τασνίμ Νουράνι, δήλωσε από την πλευρά του πως η επίθεση αυτή είναι μια πράξη βίας ανάμεσα σε αντίπαλες θρησκευτικές ομάδες και επισήμανε πως «θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας».
Αλλά την κυβέρνηση του Πακιστάν απασχολεί μάλλον περισσότερο το χτεσινοβραδινό επεισόδιο, όταν αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δέχτηκε πυρά άγνωστων οπλοφόρων στο Πακιστάν, καθώς προσήγγιζε αεροδρόμιο στο Αφγανιστάν -- βάση επιμελητειακής υποστήριξης, στη διάρκεια του πολέμου στη χώρα.
Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι τα πυρά έπληξαν το αεροσκάφος, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές. «Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν», είπε αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι αμερικανικές πιέσεις για να εκδοθούν και να δικαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι συλληφθέντες «συνεργοί» στην απαγωγή και δολοφονία του Αμερικανού εβραϊκής καταγωγής δημοσιογράφου της «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ»Ντάνιελ Περλ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν Ουέντι Τσάμπερλεν δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Μουσάραφ χωρίς να διευκρινίσει αν και ποια απάντηση έλαβε. Η ίδια είπε πως «δεν απογοητεύτηκε» από τη συζήτηση που είχαν.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο δικηγόρος του Σεΐχη Ομάρ, ο οποίος φέρεται ως ο ηγέτης της οργάνωσης που απήγαγε τον Περλ, δείχνει να «προτιμά» την έκδοση και δίκη του πελάτη του στις ΗΠΑ (!) καθώς εάν δικαστεί στο Πακιστάν θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής.
Οι αρχές του Πακιστάν αναζητούν ακόμη τη σορό του Περλ, ενώ συνεχίζουν το κύμα συλλήψεων που είχε αρχίσει με το άγγελμα της είδησης της απαγωγής.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Πέντε στερλίνες, δηλαδή λίγο περισσότερο από 8 ευρώ θα πρέπει πια να πληρώνουν οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας και όχι μόνο, οιοσδήποτε επιθυμεί να κυκλοφορεί στο κέντρο του Λονδίνου από τις 7 το πρωί ως τις 18.30, Δευτέρα έως και Παρασκευή!
Την είδηση για πρόσβαση επί πληρωμή, επιβεβαίωσε χτες ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κεν Λίβινγκστον, τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο την αποσυμφόρηση του Λονδίνου και διευκρίνισε ότι θα τεθεί σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2003. Παράλληλα, ο Λίβινγκστον δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποφέρει ετησίως περί τα 150 εκατομμύρια στερλίνες - 240 εκατομμύρια ευρώ - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι δημόσιες μεταφορές και να μειωθούν τα μποτιλιαρίσματα κατά 10% ως 15%.
Περίπου 230 κάμερες θα εγκατασταθούν στις εισόδους της περιμέτρου που θα οριστεί γι' αυτά τα διόδια. Θα συνδέονται με ένα κεντρικό υπολογιστή και θα ελέγχουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων για να διαπιστώνεται αν οι οδηγοί τους έχουν πληρώσει το φόρο.
ΒΙΕΝΝΗ.-
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δυο φορτηγών τρένων που έγινε χτες στο Βάμπερσντορφ, 30χλμ νότια της Βιέννης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έγινε από την αυστριακή περιηγητική Λέσχη (OeAMTC) ενώ διευκρινίστηκε ότι στα τρένα επέβαιναν σιδηροδρομικοί.
Κατά τη σύγκρουση τουλάχιστον ένα βαγόνι εκτροχιάστηκε και ανατράπηκε, πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι τέσσερα ελικόπτερα βρίσκονται στην περιοχή που έσπευσαν για να διακομίσουν τους τραυματίες.
ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-
Τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανήλικων προσφυγόπουλων από χώρες της Δυτικής Αφρικής από... εργαζόμενους σε μη-κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής, ακόμη και κυανόκρανους «ειρηνευτικών» αποστολών του ΟΗΕ διαπιστώνει πολυσέλιδη έκθεση που ετοίμασαν στελέχη οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η βρετανική «Σώστε τα Παιδιά».
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χτες ο ανταποκριτής του BBC στη Δυτική Αφρική, Μαρκ Ντόιλ, τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης διαπιστώθηκαν από μέλη ...40(!) οργανώσεων αρωγής κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών αποστολών τους στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.
Η έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δεν κατονομάζονται, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών πλήττουν το ντόπιο κυρίως προσωπικό που προσελάμβαναν οι οργανώσεις αρωγής στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και μέλη «ειρηνευτικών αποστολών» του ΟΗΕ στην περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην πολυσέλιδη έκθεση καταγράφονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις δεκάδων παιδιών, κυρίως κορίτσια, τα οποία υποχρεώθηκαν από εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις με αντάλλαγμα λίγη τροφή!