ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δουλιά ως το θάνατο με ... «κίνητρα»

Οσο πλησιάζει ο χρόνος - τέλος του Μάρτη - που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πακέτο των αντιασφαλιστικών μέτρων, τόσο πληθαίνουν και ανακυκλώνονται τα σενάρια γι' αυτά τα μέτρα. Επιδίωξη όλων αυτών των σεναρίων είναι ο εθισμός των εργαζομένων στο δήθεν μονόδρομο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, όπως άλλωστε έκανε η κυβέρνηση και πριν ένα χρόνο, πριν επιχειρήσει να περάσει το «πακέτο Γιαννίτση». Κοινό χαρακτηριστικό όλων των σεναρίων και των παραλλαγών τους είναι το γεγονός ότι τα νέα μέτρα, στη μια ή την άλλη μορφή τους, θα χειροτερέψουν ριζικά τη θέση των ασφαλισμένων. Την ίδια στιγμή, εφαρμόζοντας τη γνωστή μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», υπόσχεται σε κάποιους ότι δε θα τους θίξει. Οτι αυτοί που θα βγουν στη σύνταξη μέχρι το 2008 δε θα πληρώσουν. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι ήδη πληρώνουν και μάλιστα ακριβά τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που περιόρισαν το ύψος των συντάξεων γι' αυτούς που τώρα βγαίνουν στη σύνταξη, που αύξησαν το όριο ηλικίας, αλλά και άλλες παροχές στον τομέα της υγείας.

Μια «νέα ιδέα», με την οποία ερωτοτροπεί η κυβέρνηση και η οποία έχει τη στήριξη και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, είναι η λεγόμενη ευελιξία στην ηλικία συνταξιοδότησης και στο ύψος της σύνταξης. Δεν είναι κρυφό ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η ηλικία συνταξιοδότησης θα κυμαίνεται από 58-65 ετών αλλά και πέραν αυτού και ότι αυτοί που θα επιλέγουν να μείνουν στην εργασία θα ενισχύουν και το ύψος της σύνταξής τους.

Η παγίδα που στήνει το κυβερνητικό επιτελείο είναι προφανής: Ενώ από τη μια θα αυξάνει τα όρια ηλικίας για όλους τους εργαζόμενους και θα μειώνει το ύψος της σύνταξής τους, από την άλλη θα δίνει τη δυνατότητα για παραμονή στην εργασία με «κράχτη» κάποιο μπόνους. Με τον τρόπο αυτό, η χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης εμφανίζεται ως επιλογή των ίδιων των εργαζομένων. Θα είναι όμως μια «επιλογή» καταναγκασμού, αφού κάποιος εργαζόμενος που θα φτάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης με τα σημερινά ασφαλιστικά δεδομένα, θα διαπιστώνει ότι το ύψος της σύνταξης είναι τόσο χαμηλό που δε θα τον συμφέρει να συνταξιοδοτηθεί.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει ούτε αυτή τη φορά να πέσουν στην παγίδα. Αντίθετα πρέπει να εντείνουν τους αγώνες τους και όχι μόνο να υπερασπίσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αλλά και ενωμένοι να διεκδικήσουν και νέα δικαιώματα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα για αξιοπρεπή επιβίωση

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα, για μια ακόμα φορά, τα «περήφανα γηρατειά», με συγκέντρωση που θα κάνουν στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, για να βροντοφωνάξουν ότι δε θα ανεχτούν άλλη κοροϊδία και εμπαιγμό από την κυβέρνηση και θα απαιτήσουν αξιοπρεπή επιβίωση, με αυξήσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους μετά από χρόνια εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση, αποτιμώντας τις αυξανόμενες καθημερινά ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας ανακοίνωσε αυξήσεις 70-160 δραχμές την ημέρα για τις συντάξεις.

Στους δρόμους, όμως, σήμερα κατεβαίνουν και οι συνταξιούχοι όλης της χώρας με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με αποφάσεις που έχουν πάρει οι τοπικές συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - Δημοσίου είναι:

  • Αυξήσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ζωής και όχι με βάση τον επίσημο κάλπικο πληθωρισμό.
  • Κατώτερες Συντάξεις για όλα τα Ταμεία 20 ΗΑΕ με κατώτερο μεροκάματο 12.000 δρχ. Για τα ταμεία ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ, κατώτερη σύνταξη 220.000 δρχ.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 3,5 εκατ. δρχ.
  • ΟΧΙ στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Κατάργηση των τριών νόμων της ΝΔ.
  • ΟΧΙ στο διάλογο - απάτη, που παίρνει και δε δίνει.
  • Αυξημένη κρατική επιχορήγηση των Ταμείων και να δώσει ό,τι χρωστάει (τα κλεμμένα).
  • ΟΧΙ τα αποθεματικά στον τζόγο.

--Στις 10 το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν σήμερα οι συνταξιούχοι της περιοχής μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας. Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της υποστηρίζει και χαιρετίζει την πανσυνταξιουχική συγκέντρωση και δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για «τη δίκαιη επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος... καθώς και των άλλων σοβαρών προβλημάτων (Υγεία, ανεργία, ειρήνη κλπ.). Η ΟΒΣΘ δηλώνει πως θα πάρει μέρος στη συγκέντρωση και καλεί τα σωματεία - μέλη της να δώσουν το «παρών».

-- Σήμερα στις 10.30 το πρωί πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας παρόμοια συγκέντρωση που καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

-- Συγκέντρωση στη Λάρισα θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10.30 π.μ. οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανσυνταξιουχική κινητοποίηση. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.


ΚΚΕ
Πολιτικές συζητήσεις εργατικών οργανώσεων

Τους εργαζόμενους όλου του κλάδου καλούν οι Κομματικές Οργανώσεις Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού Δέρματος του ΚΚΕ σε εκδήλωση συζήτηση που διοργανώνουν, με θέμα: «Η πολιτική του ΚΚΕ στον κλάδο και η επιθετικότητα των μονοπωλίων στα δικαιώματά μας». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 27 Φλεβάρη στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) στις 6.30 το απόγευμα. Τις θέσεις θα παρουσιάσει στέλεχος του Κόμματος.

Σε εκδήλωση - συζήτηση καλούν τους εργαζόμενους οι κομματικές οργανώσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών της βιομηχανικής Αχτίδας του ΚΚΕ την Κυριακή 3 Μάρτη στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Κοτοπούλη και Βερανζέρου) στις 10 το πρωί. Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η πολιτική του ΚΚΕ στον κλάδο των ποτών και τροφίμων και η επιθετικότητα των μονοπωλίων στα δικαιώματά μας». Τις θέσεις θα παρουσιάσει στέλεχος του Κόμματος.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τα μέτρα αυτά τ' απέρριψαν οι εργαζόμενοι

Απαντώντας στο μπαράζ της κυβερνητικής προπαγάνδας η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Γι' αυτό τους καλεί να εντείνουν τους αγώνες τους να απαιτήσουν και νέα αιτήματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: «Με τη σκόπιμη διαρροή στον Τύπο, της πρότασής της για την κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί, για άλλη μια φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, να τους διασπάσει, για να περάσει την πολιτική της.

Τα δήθεν "νέα" μέτρα που συμπεριλαμβάνει η πρότασή τους, είναι στην ουσία τους, τα ίδια, που καθολικά απέρριψαν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους την Ανοιξη του 2001, με καινούριο περιτύλιγμα.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, η αρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων, η συγχώνευση Ταμείων όπως συμφέρει την εργοδοσία, η καρατόμηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, το πετσόκομμα της σύνταξης με την αλλαγή υπολογισμού και η συνταξιοδότηση στα 38 χρόνια δουλιάς, είναι προτάσεις που αυξάνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, ενώ μεγαλώνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Με την εφαρμογή τους το 2008, όπως λέει, προσπαθεί να βγάλει από τον αγώνα ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, που δήθεν, δεν το αγγίζει.

Η κοινωνική ασφάλιση, είναι υπόθεση όλου του λαού και μας αφορά όλους. Το ΠΑΜΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - δηλώνει γι' άλλη μια φορά, ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την απόκρουση της επίθεσης, θα εντείνει τον αγώνα για την υπεράσπιση αλλά και τη διεύρυνση των αιτημάτων της εργατικής τάξης, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ