ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιόδοξες σκιές στις συνομιλίες

Οι μέχρι τώρα συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς δε δημιουργούν περιθώρια αισιοδοξίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης

Οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς δε φαίνεται να έχουν δημιουργήσει κάποιες αισιόδοξες προσδοκίες στην κυπριακή κυβέρνηση. Αντίθετα, οι αδιάλλακτες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και αξιωματούχων της Αγκυρας σκιαγραφούν προθέσεις για υπονόμευση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης. Μιας διαδικασίας, ωστόσο, που η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να την προστατέψει, τουλάχιστον για να μη χρεωθεί το ναυάγιο. Η σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας που καλύπτει τη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση δίκαιης λύσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μ. Παπαπέτρου, έχει προσέλθει στις συνομιλίες με καλή διάθεση και πίστη, για να αναζητήσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, διαπραγματεύεται για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε απόλυτο συντονισμό με αξιωματούχους της Αγκυρας εξακολουθεί με δηλώσεις του να υπονομεύει τη διαδικασία των συνομιλιών και να υιοθετεί θέσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τις συνομιλίες στο ναυάγιο. Ο Ρ. Ντενκτάς, μόλις την περασμένη Τρίτη μίλησε και πάλι για την ανάγκη αναγνώρισης της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας με την επιστολή, που πριν από δεκαπέντε ημέρες απέστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, προβάλλει την άποψη ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν μπορεί να κλείσει και, ως εκ τούτου, η μόνη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών, τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους κοινής εκπροσώπησης προς τις εξωτερικές τους σχέσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές γραμμές, η άποψη που διατύπωσε στην επιστολή του ο Ι.Τζεμ, αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή που οδηγεί τον Ρ. Ντενκτάς στις συνομιλίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τουρκοκύπρικος ηγέτης, δε μιλά καν για κεντρικό κράτος, ούτε για τις συνταγματικές πτυχές, αλλά έχει συγκεντρώσει την προσοχή του στην προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία δυο κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο.

Απέναντι σε αυτές τις ανελαστικές και αδιάλλακτες θέσεις, είναι προφανές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί παρά να υπενθυμίσει ότι η λύση με τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας, αποτελεί ένα γενικά αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα πλαίσιο και η τελευταία παραχώρηση που μπορεί να κάνει η Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως συνάγεται από τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, υπό την έννοια ότι το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη θα λειτουργήσει καταλυτικά και για την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ετσι, λοιπόν, η Λευκωσία φαίνεται ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνη αναμένει να έχει διαμορφωθεί ένα συνολικό πακέτο συζητήσιμων προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα έχει διαφανεί αν οι συνομιλίες οδηγούνται σε επιτυχή κατάληξη ή ναυάγιο. Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η Λευκωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, ακόμη κι αν κλιμακωθεί η προσπάθεια της τουρκική πλευράς, για την υπονόμευση της διαδικασίας. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να κινηθεί με υπομονή και ψυχραιμία, έτσι ώστε να μην έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν να καταλήξουν σε λύση του προβλήματος.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), την Κυριακή 24-2-02 το απόγευμα, 5 - 9 μ.μ., θα γιορτάσει την επέτειο των 59 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με εκδήλωση που διοργανώνει σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, δίπλα στο «Ρεξ»). Τηλ. ΠΕΑΦΕ: 010-3830.345.

- Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου της ΕΠΟΝ πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για την 59η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

  • Το Σάββατο 23-2-02 θα γίνει κατάθεση στεφανιών: Στις 11 π.μ. στον Αγνωστο Στρατιώτη, στις 11.40 π.μ. στη γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου, στο σημείο όπου σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΝίτισσες Π. Σταθοπούλου και Κ. Λίλη και ο ΕΠΟΝίτης Θ. Χατζηθωμάς και στις 12.30 το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο σημείο που υπάρχει η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων στον αγώνα φοιτητών.
  • Τη Δευτέρα 25-2-02, στις 5 μ.μ., πραγματοποιείται γιορταστική εκδήλωση με πρόγραμμα καλλιτεχνικό στα γραφεία του Συνδέσμου (Δουκίσσης Πλακεντίας 3 - Αμπελόκηποι).

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ πραγματοποιούν και οι παρακάτω οργανώσεις:

- Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την Κυριακή 24-2-02, στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο της Εθν. Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης (Σ. Βενιζέλου και Μ. Αντύπα).

- Η ΠΟΑΟ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 23.2.2002, στις 12 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία και χώροι προσυγκέντρωσης θα είναι η Καμάρα και η πλατεία της ΧΑΝΘ. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης.

- Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση για την 59η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ και κοπή της πίτας, στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17, Λουτράκι), στις 10.30 π.μ.

- Το Παράρτημα Αιγίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση για τις επετείους: Της ίδρυσης της ΕΠΟΝ και της εκτέλεσης 17 αγωνιστών από τους Γερμανούς, που θα γίνει στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

- Το Παράρτημα Αγρινίου διοργανώνει συνεστίαση, αφιερωμένη στην ίδρυση της ΕΠΟΝ, που θα γίνει στις 9 μ.μ., στο κέντρο του Πάρκου Αγρινίου.

- Το Παράρτημα Κατερίνης, συνεστίαση για την ΕΠΟΝ, στο κέντρο «ΕΛΙΑ», στις 8 μ.μ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ξένους ξένιζε και ό,τι προκύψει»...

Ο ιταλικός φασισμός προόριζε τα Δωδεκάνησα - κατά το διάστημα της κατοχής τους - για τουριστικό θέρετρο και αναπαυτήριο για τους μεγαλόσχημους αξιωματούχους του «Φάτσιο». Ανάλογα ήταν και τα έργα που προωθούσαν για τα νησιά αυτά και ιδιαίτερα τη Ρόδο, όπως δρόμους, πάρκα, λουλούδια και φιοριτούρες τουριστικής υποδομής, αντί μιας σταθερής αναπτυξιακής πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και τις προοπτικές των νησιών.

Στη σύγχρονη Ελλάδα της ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟικής υποτέλειας, των δεσμευτικών αναδιαρθρώσεων, των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα και της μικρομεσαίας παραγωγικής δραστηριότητας, μερικοί υπεύθυνοι αυτής της φθίνουσας αντιαναπτυξιακής πολιτικής φαίνεται να οπτασιάζονται μιαν Ελλάδα υπηρετών των ξένων, όχι στα μέτρα του «ξένους ξένιζε» και της σύμμετρης τουριστικής υποδομής, αλλά ενός ριζικού υδροκεφαλικού τουριστικού αναπροσανατολισμού, με αιχμή την Ολυμπιάδα.

Νωρίτερα, μας προόριζαν για λαχανόκηπο και φρουτότοπο της Ευρώπης, οπότε ήρθαν ντιρεκτίβες, οι ποσοστώσεις, οι επιδοτήσεις και οι εντολές: Ξεριζώστε αυτό, φυτέψτε το άλλο, μέχρι να κυριαρχήσουν οι τροποποιημένοι - (μεταλλαγμένοι) - σπόροι των παντοδύναμων αμερικανικών εταιριών. Είχε μεσολαβήσει, παλιότερα, το μεσοδιάστημα της «εκβιομηχάνισης», των ιδιωτικών, δηλαδή δασμοβίωτων και επιχορηγούμενων επιχειρήσεων που κατάντησαν προβληματικές με ευθύνη των αφεντικών τους.

Από το λαχανόκηπο της Ευρώπης, διαφαίνεται τώρα πάλι, η αναστροφή προς τον τουρισμό και τους άδηλους πόρους του, όχι ως σύμμετρου στοιχείου οικονομικού προγραμματισμού, αλλά ως συγκυριακού μπαλώματος των κενών και αντίστοιχου προσανατολισμού του εργασιακού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής συνδρομής! Στην αμηχανία του νεοφιλελευθερισμού τους, επιδιώκουν τη συμβολή του Ξένιου Δία, ο οποίος όμως, ως νεφεληγαρέτης, απειλεί με αστραπολέκια, τους σύγχρονους μάγους των κατ' επιταγήν αναδιαρθρώσεων.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ