ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ο Αγις Παπαστεργίου ανακηρύχτηκε υποψήφιος δήμαρχος

Σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξία για τη νίκη, ώστε να αποκτήσει ξανά η Λάρισα μια αγωνιστική, μαχητική Δημοτική Αρχή, έγινε χτες βράδυ η ανακήρυξη ως υποψήφιου δημάρχου Λάρισας του Αγι Παπαστεργίου. Η αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, όπου ανακηρύχτηκε ο υποψήφιος της «Δημοτικής Συνεργασίας», ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Λαρισαίους. Και αξίζει να σημειωθεί ότι παραβρέθηκαν πολίτες που ανήκουν σε διάφορους κοινωνικούς και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, γεγονός που δείχνει την ευρύτητα της υποψηφιότητας του Αγι Παπαστεργίου. Αυτό αποδεικνύει και η παρουσία στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση πολλών γνωστών παραγόντων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης.

Ανάμεσά τους ο Πασχάλης Μολυβδάς, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Νίκος Αγγελόπουλος, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σερραίος Νάνης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγους Λάρισας, ο Β. Αρχοντής επικεφαλής της παράταξης «Μαχόμενη Δικηγορία», ο Ηλίας Σκυλλάκος, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο Δ. Δημητρακόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο δήμαρχος Νέσσωνος Χρ. Κουμπούρας και ο δημοτικός σύμβουλος του ίδιου δήμου Ν. Γερογιάννης, ο Κ. Λάγκαβος, ο Γ. Μπατάλης, ο Χρ. Σκαρλάτος, πρώην αντιδήμαρχος δήμου Λάρισας, ο Ν. Σούρλας, πρώην δημοτικός σύμβουλος. Οι πρώην δήμαρχοι Λάρισας Αγ. Μπλάνας και Σ. Ζιαζιάς, ο γιος του αείμνηστου δημάρχου Λάρισας Αριστείδη Λαμπρούλη, Γιώργος και η σύζυγος του Λουίζα, εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, της Επιτροπής Ειρήνης, της Κίνησης Επιστημόνων και Καλλιτεχνών κ.ά.

Στο προεδρείο της εκδήλωσης παρακάθησαν οι Ευαγγελία Ούντρια, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», ο Χρ. Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος, ο Γ. Πατζιάνας, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, ο Γ. Παλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο Μάνος Γκαγκάς, πρώην αντιδήμαρχος, η Ειρήνη Φύλλα μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ο Κ. Δηβανές, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμακοϋπαλλήλων. Χαιρετιστήρια μηνύματα απηύθυναν επίσης: ο Τάσος Σκυλλάκος, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Συνεργασία» στις προηγούμενες εκλογές και η Ειρήνη Κατσίγρα, δημοτική σύμβουλος Λάρισας.

Αναφερόμενος ο Αγις Παπαστεργίου, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα της παράταξης, τόνισε: «Στο πρόγραμμά μας θα έχουμε όραμα, πρώτα και κύρια, το συμφέρον του λαού και της πόλης. Αλλά γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Λαρισαίος πολίτης έχουν τη ρίζα τους στις πολιτικές που επεξεργάζονται και υλοποιούνται τόσο από την κεντρική εξουσία, την κάθε φορά ελληνική κυβέρνηση, όσο πλέον και από ξένα κέντρα αποφάσεων. Αν θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών της πόλης μας, δεν μπορούμε παρά να συμμετέχουμε σ' ένα πλατύ κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργατικών σωματείων, των φιλειρηνικών οργανώσεων, των γυναικείων οργανώσεων, των γυναικείων συλλόγων, της νεολαίας, των μικροεπαγγελματιών, της αγροτιάς, που θα πολεμά αυτές τις πολιτικές.

Αυτό το θεωρούμε αναγκαία προϋπόθεση, ειδοποιό διαφορά της δικής μας αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Αγωνιζόμαστε - τόνισε - για να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που μετατρέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε απλό διοικητικό μηχανισμό και μέτρο εφαρμογής επιλογών σε βάρος του λαού». Και συνέχισε: «Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε διάλογο με τους δημότες και τους φορείς για να ολοκληρώσουμε και να παρουσιάσουμε στο Λαρισαϊκό λαό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, τόσο για το θεσμό, όσο και για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Λάρισας».

ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Θα μετέχουν τελικά στις εκλογές των σωματείων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα αλλάξει η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου

Υποχώρησε τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης στο θέμα της παρουσίας των δικαστών στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων και έτσι θα υπάρξει αλλαγή στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως δήλωσε στην επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα φέρει αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου έτσι ώστε να συνεχίσει η παρουσία δικαστικών στις εκλογές των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις επόμενες βδομάδες θα καταθέσει στη Βουλή εκτελεστικούς νόμους του νέου Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών, το ειδικό δικαστήριο, για τον καθορισμό των αμοιβών των δικαστικών και τη συμμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο κατ' επιταγή επίσης του νέου Συντάγματος προβλέπει την απεμπλοκή των δικαστικών από μία σειρά επιτροπές στις οποίες μέχρι σήμερα συμμετείχαν, στο όνομα της αντιμετώπισης της «υπέρμετρης απασχόλησης των δικαστών».

Πριν την ανακοίνωση του υπουργού για τη συμμετοχή τελικά των δικαστών στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με την αρχική πρόβλεψη για μη συμμετοχή των δικαστών στις εκλογές των σωματείων. Τόνισε ότι η συμμετοχή των δικαστικών διευκόλυνε μέχρι τώρα την ομαλή λειτουργία των σωματείων και γι' αυτό άλλωστε τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα ζητούν τη συνέχιση της παρουσίας τους.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή των δικαστών στην απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης και σε μία σειρά άλλες επιτροπές όπως στο ΙΚΑ και τις προμήθειες του δημοσίου. Οι αντικαταστάτες τους, είπε, (συνταξιούχοι δικαστές, πανεπιστημιακοί, και εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) θα ορίζονται από τους υπουργούς που εποπτεύουν τους σχετικούς οργανισμούς κάτι που δε διευκολύνει τον έλεγχο. Ζήτησε επίσης να μην αμείβονται επιπλέον οι δικαστές όταν μετέχουν σε διαιτησίες, να έχουν δυνατότητα προσφυγής σε ανώτερο όργανο για τις υποθέσεις τους, ενώ για τους δικαστικούς υπαλλήλους είπε ότι πρέπει να μετέχουν στα Δικαστικά Συμβούλια.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεν καταργούνται τα «φρουτάκια»

Ο Κ. Σημίτης μίλησε για «επιχείρηση διαβολής στελεχών» και κάλυψε πλήρως τον Γ. Πασχαλίδη

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την υπόθεση του παράνομου τζόγου, όπου θα κατατεθεί το πόρισμα που συντάχθηκε υπό τον Ν. Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα μιλήσει για νέο θεσμικό πλαίσιο «πάταξης και απαγόρευσης» του παράνομου τζόγου... Στην ουσία, όμως, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση των ηλεκτρονικών μηχανημάτων που μετατρέπονται σε μηχανές τζόγου, αλλά να κινηθεί στην αυστηροποίηση των ποινών για εκείνους (κατόχους μηχανημάτων κλπ.) που συλλαμβάνονται να παρανομούν... Την ίδια ώρα θα μιλά για περιορισμό της ύπαρξης αυτών των μηχανημάτων μόνο μέσα στις αίθουσες των καζίνο της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί το καθεστώς της παρανομίας, αφού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν προτίθενται να κινηθούν στη λογική της ολοκληρωτικής κατάργησης των εν λόγω μηχανημάτων.

Εξάλλου, χτες σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη και την παρουσία του Γ. Πασχαλίδη, για την προετοιμασία της επίσκεψής του στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ο πρωθυπουργός θέλησε να παρουσιάσει την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον παράνομο τζόγο ως «προσπάθεια διαβολής στελεχών» της κυβέρνησης και «απαξίωσης του πολιτικού κόσμου». Υποστήριξε, καλύπτοντας τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, ότι «δεν μπορούν να ενοχοποιούνται οι πολιτικές επαφές με εκδότες και παράγοντες», ενώ ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του έχει «τις προϋποθέσεις να αντεπεξέλθει στην επίθεση και να κινηθεί σε νικηφόρα πορεία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πασχαλίδης δήλωσε αργότερα ότι «από Δευτέρα θα μιλήσω για πρόσωπα και πράγματα» και ότι θα υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπειά του, συμπληρώνοντας ότι γνώριζε τον Τεκτερίδη ως εκδότη και ότι «δεν είχα ποτέ οικονομικές σχέσεις» με εμπλεκόμενους στον παράνομο τζόγο.

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν «δεκανίκια»

Μια ακόμα μέρα συνεντεύξεων ήταν η χτεσινή για τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος συνεχίζει να διακινεί τη θεωρία περί «κεντροαριστερής διακυβέρνησης του τόπου». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε ραδιοσταθμούς θέλησε «να καταστήσει σαφές - όπως είπε - ότι η πρόταση που κατέθεσε δεν είναι προσωπική», αλλά «έχει συλλογική επεξεργασία», που σημαίνει ότι διακινείται ουσιαστικά από τον ίδιο τον Κ. Σημίτη. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το πρότυπο της «Κεντροαριστεράς» που εισηγείται και για τη χώρα μας δεν είναι άλλο από αυτό που «έχει δοκιμαστεί και στη Γαλλία και στη Γερμανία».

Την ίδια ώρα στο θέμα της «συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά» επανήλθε και ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος επανέλαβε ότι είναι μια θέση που τη στηρίζει η κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «βεβαίως χρειάζεται να προχωρήσει αυτός ο διάλογος για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς»...

Ερωτηθείς, πάντως, για το θέμα της απλής αναλογικής, φρόντισε να το προσπεράσει, λέγοντας ότι ο διάλογος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι «ευρύτερος», συνεπώς περιλαμβάνει «όλα τα θέματα»...

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.45 στην εκπομπή «Εις Υγείαν», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Πόπης Καπετανοπούλου με τον Γιώργο Πέππα, διευθυντή του Αλεργιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Σωτηρία, για τις εποχιακές αλλεργίες, πως μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν.
  • Στις 19.30 στην εκπομπή «Auto Sprint Live» του Στράτου Φωτεινέλη μια συζήτηση με τον Σπύρο Τζαβίδα οδηγό αγώνων και τον Στάθη Μάντζο γνωστό προετοιμαστεί και εξελιγκτή αγωνιστικών αυτοκινήτων, για τους ελληνικούς αγώνες νέων πρωταθλημάτων 2002 και ενημέρωση για τα τελευταία νέα από το μικρόκοσμο των 2 και 4 τροχών.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη, στην εκπομπή της «Ψηλά τα χέρια», που χορηγήθηκε ευγενικά στο σταθμό από το κανάλι «ΤΕΜΠΟ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ