Γέμισαν αγροτικά μπλόκα οι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας
Στο Κιλκίς, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα, στο Πολύκαστρο και μέσα στην πόλη του Κιλκίς, έξω από τη νομαρχία.
Στο πλευρό τους έχουν τους επαγγελματίες και εμπόρους, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, με τους οποίους καθημερινά μοιράζονται την αγωνία για τα προβλήματα και το φόβο για την ερήμωση του τόπου τους εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχειας.
Στο Πολύκαστρο τα τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην είσοδο της πόλης και σήμερα ενδέχεται να τα μετακινήσουν προς το Τελωνείο των Ευζώνων.
Σε αντίστοιχη μετακίνηση των δυνάμεών τους προσανατολίζονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς, με προορισμό το Τελωνείο της Δοϊράνης. Χτες, μέσα από μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση, διαμήνυσαν πως «ο αγώνας των ξωμάχων δε γίνεται για την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, για την εξασφάλιση μερικών στρεμμάτων παραπάνω προς καλλιέργεια, μερικών κιλών παραπάνω στην παραγωγή, μερικών δραχμών παραπάνω στην τιμή των προϊόντων. Γίνεται για την κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, για να μην προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στον αγροτικό τομέα και στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Σοφιανίδης, μέλος της ΣΕΑ και αντιπρόεδρος των κτηνοτρόφων του Κιλκίς. Των κτηνοτρόφων που πριν μια βδομάδα έφτασαν να πουλήσουν τα αρνιά τους στην εξευτελιστική τιμή των 1.300 δρχ. το κιλό.
Στις Σέρρες μετά τις 10 το πρωί, οι αγρότες από δεκάδες χωριά, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και μετά τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, προχώρησαν συγκροτημένα προς τη γέφυρα του Πετριτσίου την οποία απέκλεισαν για 4 ώρες, εμποδίζοντας την πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα. Σε κλιμάκωση με νέο αποκλεισμό αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα από τις 7 το πρωί, παρά τη μεγάλη συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων που άρχισε να εξελίσσεται από νωρίς χτες το απόγευμα.
Και στα Γρεβενά οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και παραμένουν έξω από την πόλη στο 1ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Γρεβενών - Κοζάνης. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία και στη συνέχεια απέκλεισαν για μια ώρα τη Νομαρχία και για 15 λεπτά το κατάστημα της ΑΤΕ.
Στη Χαλκιδική, οι αγρότες συμπλήρωσαν μία βδομάδα στους δρόμους και δήλωναν χτες αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους. Λίγο πριν τις 12 χτες το μεσημέρι οι παραγωγοί που βρίσκονται στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στον κόμβο της Σωζόπολης απέκλεισαν για μισή ώρα το δρόμο και σε μια συμβολική τους κίνηση έκαψαν δύο τόνους από εκείνο το βαμβάκι που αρνείται η κυβέρνηση να τιμολογήσει. Στην Κασσανδρεία, οι αγρότες της Αφύτου και της Ν.Φώκειας που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στο δρόμο Μουδανιών - Κασσάνδρας απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο.
Και στο νομό Πέλλας μαζική είναι η συμμετοχή των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από χθες το πρωί. Οι παραγωγοί παρέταξαν τα μηχανήματα τους σε τρία σημεία στο δρόμο Εδεσσας - Θεσσαλονίκης. Στις εργατικές κατοικίες στα Γιαννιτσά, στην Πέλλα και στην Παραλίμνη, ενώ σήμερα το πρωί οι συγκεντρώσεις αυτές θα συγκλίνουν στον κόμβο της Παραλίμνης, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών.
Από τη συγκέντρωση κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης |
Στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, πολύ κοντά στα διόδια, οι παραγωγοί των Κυμίνων, Μαλγάρων και της Βραχιάς, έχουν παρατάξει από τις 12 χτες το μεσημέρι διακόσια περίπου τρακτέρ. Μέχρι αργά το βράδυ πολλοί αγρότες και από άλλα γειτονικά χωριά οδηγούσαν τα μηχανήματά τους στον τόπο της συγκέντρωσης.
«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», δηλώνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων Κ. Ζακαλκάς. Το τελευταίο τρίμηνο δεν έχουμε να λαμβάνουμε από την κυβέρνηση τίποτα άλλο εκτός από υποσχέσεις. Συσκέψεις, παρασυσκέψεις και καμία λύση για τα προβλήματα που μας έχουν πνίξει. Αυτή η κατάσταση είναι που οδηγεί στο ξεσηκωμό όλους τους αγρότες από άκρο σ' άκρο της Ελλάδος. Οπως διαπιστώνετε, η συμμετοχή των αγροτών εδώ είναι πραγματικά μεγάλη και ακόμη κάθε ώρα που περνάει έρχονται να προστεθούν κι άλλοι συνάδελφοι αγρότες».
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τα Μάλγαρα, οι αγρότες της Χαλάστρας παρέταξαν ένα σημαντικό αριθμό μηχανημάτων τους στην αερογέφυρα, πάνω στο δρόμο Κατερίνης-Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας στη διασταύρωση προς Ν. Ρύσιο, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Συμμετέχουν παραγωγοί από την Επανωμή, Τρίλοφο, Πλαγιάρι και Μηχανιώνα, ενώ ισχυρότατη αστυνομική δύναμη υπήρχε από χτες το πρωί στους γύρω δρόμους από το αεροδρόμιο. Επίσης, οι αγρότες της Χαλάστρας παρέταξαν χτες τα μηχανήματά τους έξω από το χωριό τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου.
Αλλοι αγρότες από την περιοχή Λαγκαδά οδήγησαν τα τρακτέρ τους στο Δερβένι στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας και απέκλεισαν για μισή ώρα περίπου το δρόμο.
Τέλος, ένα άλλο μεγάλο «μπλόκο» σχηματίζεται από χτες το μεσημέρι στη Ν. Χαλκηδόνα από τους αγρότες της περιοχής. Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η προσέλευση στον τόπο της συγκέντρωσης αγροτών με τα μηχανήματά τους.
Σήμερα, οι αγρότες των παραπάνω περιοχών, θα πραγματοποιήσεις συνελεύσεις και συσκέψεις, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τις παραπέρα κινήσεις τους.
Εντυπωσιακό το αγωνιστικό «παρών» στον Εβρο
Αγρότες στους δρόμους της Ορεστιάδας |
Η Ορεστιάδα σείστηκε χτες από το πρωτοφανές σε όγκο και παλμό, το μεγαλύτερο μεταπολεμικά, αγροτικό συλλαλητήριο. Η πλατεία πλημμύρισε. Η πόλη περικυκλώθηκε από τα εκατοντάδες τρακτέρ. Εκφράστηκε με μια φωνή η αγανάκτηση των ξωμάχων του κάμπου που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για την επιβίωση, οργώνοντας τη γη, ποτίζοντάς τη με τον ιδρώτα τους και για ανταμοιβή εισπράττουν ψίχουλα ή απειλούνται με πλειστηριασμούς.
Στο πλευρό των ξεσηκωμένων αγροτών βρέθηκαν οι εργαζόμενοι, και όλος ο λαός της περιοχής. Με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε 2ωρη στάση εργασίας, ενώ και οι επαγγελματίες και έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους. Το αγωνιστικό παρών έδωσαν και οι φοιτητές.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «Ενότητα» και μέλος της ΣΕΑ Κ. Ζησίδης, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να παραμείνουν σταθεροί, ανυποχώρητοι, στο μετερίζι του αγώνα. Ενός αγώνα αντίστασης στην παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, αντίστασης στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση που προκύπτει ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.
Χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ορεστιάδας και το ψήφισμα διάβασε ο Γ. Γεωργίου, μέλος της ΣΕΑ.
Μετά το συλλαλητήριο, συγκροτημένα προχώρησαν και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη δυτική είσοδο της πόλης. Εκεί έστησαν τα τσαρδάκια τους και δηλώνουν πλέον έτοιμοι για αγώνα διαρκείας, πολυήμερο, μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση των αγροτών του Νότιου Εβρου. Από νωρίς χτες το πρωί έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον Κόμβο του Προβατώνα. Μετά το μεσημέρι στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες της περιοχής των Φερών. Συντονισμένα από σήμερα θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν την πλατιά εξόρμηση στα χωριά προκειμένου όλοι οι αγρότες να βρεθούν στα μπλόκα του αγώνα.
Μεγαλειώδης ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία της Δράμας. Οι αγρότες με προσυγκεντρώσεις ξεκίνησαν από την Προσοτσάνη, την Αλιστράτη, το Φωτολίβος, και όλα τα χωριά της περιοχής για να συγκεντρωθούν στην πόλη της Δράμας. Τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα μέσα στη Δράμα και από σήμερα το πρωί αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα με αποκλεισμό της Νομαρχίας από τις 6.30 το πρωί.
Η πολιτική που χτυπά τους αγρότες είναι η ίδια πολιτική που πλήττει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο του νομού Λάρισας (ΕΚΛ) σε ανακοίνωσή του, και καλεί εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, ανέργους και νεολαία να σταθούν στο πλάι των αγροτών.
Το ΕΚ Λάρισας δηλώνοντας ότι συμπαρατάσσεται με τους αγρότες της Θεσσαλίας και της χώρας, σημειώνει ότι οι αγώνες τους είναι πέρα για πέρα δίκαιοι όποια μορφή και να πάρουν. Η πολιτική, τονίζεται στην ανακοίνωση, που πλήττει τους αγρότες είναι η ίδια πολιτική που «καταστρέφει τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, στέλνει τους εργατοϋπαλλήλους στην ανεργία... ιδιωτικοποιεί την Υγεία και την Παιδεία, διαλύει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων... ξεπουλά τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο».
Καταλήγοντας, το ΕΚ Λάρισας αναδεικνύει την ανάγκη του κοινού αγώνα με σκοπό «"να κλείσουμε τους δρόμους" στην πολιτική της πλουτοκρατίας» και «σε ένα κοινό λαϊκό μέτωπο να ανοίξουμε "νέους δρόμους" για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί το λαό και τη χώρα».
Με δύο Δελτία Τύπου χτες ο ΟΓΑ, πρώτη μέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων, μπήκε κι αυτός στο χορό της φτηνής κυβερνητικής προπαγάνδας. Γιατί είναι φτηνή προπαγάνδα να εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι καταργεί τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος, ισόβιας σύνταξης και επιδόματος 3ου παιδιού, τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τα καταργήσει από τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι ίδιοι οι αγρότες. Και όχι μόνο αυτό. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, αρνείται να την εφαρμόσει αναδρομικά. Αποτέλεσμα, οι δικαιούχοι χάνουν επιδόματα που δικαιούνται.
Αυτό το αίσχος σε βάρος της μάνας αγρότισσας, η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως παροχή..! Οσο για την απλούστευση στις διαδικασίες απονομής συντάξεων, δεν πάει πολύ να κομπορρημονούν γιατί οι υποψήφιοι μένουν για χρόνια στην αναμονή, ενώ οι αιτούμενοι συντάξεων αναπηρίας, περιφέρονται από επιτροπή σε επιτροπή;
Ενα ακόμη «χαράτσι» επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους αγρότες! Πρόκειται για κεφαλικό φόρο, 25.000 δρχ. (ή 73 ευρώ), που θα πληρώνουν όλοι οι αγρότες που έχουν αγροτικό αυτοκίνητο μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους (!). Πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρσι και αντικαθιστά το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, σύμφωνα με το οποίο τα τέλη κυκλοφορίας για τα αγροτικά αυτοκίνητα υπολογίζονταν με βάση το ωφέλιμο βάρος αγροτικών ΙΧ.
Από το μεθεπόμενο μήνα, λοιπόν, που οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη των αγροτικών τους αυτοκινήτων, θα διαπιστώσουν τον τρόπο που η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις της στο αγροτικό εισόδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτιά της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα πληρώσει, υποτίθεται, τέλη με την ...κατώτερη κλίμακα, που περιλαμβάνει, όμως, τα αγροτικά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους. Για την κλίμακα αυτή, τα τέλη είναι 25.000 δρχ., ενώ μέχρι πέρσι κάθε αγρότης πλήρωνε 16 δρχ. για κάθε κιλό ωφέλιμου φορτίου. Ετσι, στην περίπτωση αγροτικού με ωφέλιμο βάρος 600 κιλά, το τέλος ήταν (600 χ 16) 9.600 δραχμές! Μιλάμε, δηλαδή, για χαράτσι της τάξης του 260%(!). Η επιβάρυνση, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερη έως και πενταπλάσια στα αγροτικά αυτοκίνητα με μικρότερο ωφέλιμο βάρος.